ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ce sa faci 3 zile in zona Balvanyos

TIPĂREȘTE

Recomandarile si sugestiile mele pentru petrecerea timpului liber in zona vizeaza atat zona Balvanyos, cat si zona Tusnad (20 de km de Balvanyos)

Vad ca aici pe site, cele 2 zone sunt prezentate distinct; Daca WM considera ca aceste recomandari trebuie despartite, atunci il rog sa o faca.

Inaine de toate, tin sa multumesc userului vega06, pentru ca valoroasele sale impresii de calatorie au constituit o sursa de inspiratie importanta pentru noi.

Ziua 1:

Pentru aceasta zi am ales sa facem un traseu din Balvanyos, si anume: Balvanyos – Hotel Grand Balvanyos - Grota Sulfuroasa (Pestera Puturoasa) -Grota cu Alaun – Cimitirul Pasarilor – Pestera Ucigasa – Tinovul Buffogo – Hotel Grand Balvanyos

Este un traseu prin padure, pe marcaj punct albastru.

Are circa 4 km, cu o diferenta de nivel de circa 150 m.

Este un traseu usor spre mediu, cu mici portiuni de urcus destul de abrupt. Noi am facut tot acest circuit in circa 5 ore, in pas lent.

Nu voi detalia prea mult acest circuit, pentru ca au facut-o altii inainte mea. O mentiune speciala pentru Tinovul Buffogo, care este o miniatura a Tinovului Mohos; recomand a fi vizitat!

Ziua 2:

Balvanyos-Tusnad (cu masina, aprox 20 de km), apoi traseu spre Piatra Soimului

Se urmareste marcajul triunghi rosu

Traseul se face cam in 1-1.5 ore la urcus si circa 45-60 minute la coborare.

Diferenta de nivel este de circa 200 m si se urca destul de sustinut.

Traseu recomandat in special pentru zilele toride de vara, pentru ca se merge doar prin padure.

Destul de multi busteni cazuti in poteca, ceea ce ne obliga sa o luam pe alaturi, prin paduri, prin unele portiuni destul de abrupte. Dar cu putina atentie unde pui piciorul, nu e nici o problema.

Odata ajunsi sus, efortul iti esti rasplatit de frumoasa oferita de statiunea Tusnad.

Apoi am fost la podul suspendat peste Olt si am mancat aproape, la pensiunea Moara lui Fagadau

Am continuat ziua cu o balaceala binemeritata la centrul wellness din Tusnad. Prezentare si preturi aici: wellness-tusnad.ro. Mi-a placut maxim, mai putin aglomeratia. Foarte civilizat, curat, ingrijit.

In drumul de intoarcere spre Balvanyos, am facut un mic ocol pentru a vedea Lacul Sf. Ana la apus; fiind ziua aproape incheiata, era lume putina, racoare si priveliste de vis. Am facut o baie si ne-am retras spre pensiune

Ziua 3:

Vizita Tinovul Mohos si Lacul Sf. Ana

Rezervatia Tinovul Mohos se viziteaza din 2 in 2 ore, incepand de la orele 10.00 pana la orele 18.00 (ultima intrare), cu ghid, in grup organizat. Cost: 5 lei/adult, 3 lei/copil

Se porneste catre rezervatie din acelasi punct unde se plateste parcarea pentru Sf. Ana

Am avut un ghid tanar, simpatic, dragut si glumet, care ne-a prezentat rezervatia in romaneste si maghiara. Desi eram in grup circa 10 vorbitori de lb romana, iar restul de 40-50 erau de lb maghiara, si-a inceput prezentarea intai in romaneste, apoi in maghiara.

Inainte de a se intra in rezervatie, se ajunge aproape de padure, intr-o poiana, unde sunt montate niste bancute din lemn in cerc, unde toata lumea se aseaza, iar ghidul ne prezinta rezervatia, timp de circa 30 de minute. Prezentarea este insotita si de printuri color plastifiate, reprezentand flora si fauna rezervatiei.

Se intra apoi in rezervatie, mergandu-se pe niste podete si placi din lemn. Ghidul are un bat-indicator, cu care ne arata plantele pe care ni le prezentase anterior, in plansele printate

Rezervatia este deosebita; aici se gasesc singurele plante carnivore din Romania. Solul este mlastinos, acoperit cu muschi, iar daca pui piciorul, simti cum stratul de muschi se lasa sub greutatea ta.

Pentru cei interesati, mai multe detalii aici cesavezi.ro/obiective-tur ... ovul-moho%C5%9F

Rezervatia este in conservare si nu se viziteaza in totalitate; cu tot cu explicatiile de inceput si de final ale ghidului, tot turul dureaza circa 1 ora si 30 de minute. Vizita efectiva a tinovului dureaza circa 30-45 de minute

La finalul vizitei, suntem din nou asezati pe niste bancute de lemn, de data asta la umbra unor brazi, iar ghidul ne povesteste despre ceea ce avem de facut la o eventuala intalnire cu ursul. Ba chiar mai mult, face si un pic de educatie despre ceea ce inseamna comportamentul oamenilor fata de animalele salbatice in general si urs in special. In rezervatie traiesc 11 ursi, care sunt monitorizati de padurari. Se pare ca peste zi rezervatia este a oamenilor, iar noaptea este a ursilor :)

Dupa vizitarea Tinovului Mohos, ne-am indreptat spre Lacul Sfanta Ana. Contra unei taxe de 10 lei se poate parca la intrarea in rezervatie, langa cabana Sf Ana, iar contra unei sume de 20 lei se poate merge cu masina pana la lac. Distanta de la intrarea in rezervatie pana la lac: aproximativ 1 km, mers pe soseaua asfaltata.

Zona lacului este ingrijita: toalete, parcari, cosuri de gunoi la tot pasul si un om care se plimba cu un sac de gunoi de jur-imprejurul lacului si aduna toata mizeriile lasate de turisti (inclusiv chistoace de tigari!)

Am dat o tura de lac, la picior (20-30 de minute in pas lejer). Din loc in loc sunt amenajate vetre pentru gratar, inclusiv cu gratare si tuciuri puse la dispozitia turistilor.

Lacul este o splendoare: curat, limpede, inconjurat de paduri de brazi. Te poti scalda, apa se adanceste progresiv. Contra unei taxe, te poti plimba si cu barca, insa nu am vazut pe nimeni care sa o faca. Am vazut in schimb cativa turisti cu barci proprii gonflabile.

Mai multe info despre lac: ro.wikipedia.org/wiki/Lac ... Sf%C3%A2nta_Ana

Ca si facilitati, destul de slabut. La intrarea in rezervatie, acolo unde plateste taxa, se afla cabana Sf Ana, care ofera ceva bauturi si crantanele, o taraba cu suveniruri si un nene care face kurtos.

Jos la lac nu este nimic; doar o baraca pustie, cu cateva mese si scaune unde turistii se aseaza, la umbra brazilor, sa-si manance merindele din traista.

Nu ca am simtit neaparat lipsa, dar poate ar fi bine sa ofere si ceva mancare; macar clasicele fripturi si mici, un gratar, ceva.

E posibil insa sa fi avut totusi ceva de-ale gurii la cabana Sf Ana, insa nu am vazut afara vreun gratar si nici miros n-am simtit :)

Concluzii:

Balvanyos este o asezare (e mult spus statiune!) mica, cu cateva pensiuni, din care vreo doua au restaurant propriu

Nu exista niciun magazin de unde sa-ti procuri o apa, sau sa-ti faci niste minime cumparaturi

Cam pustiu pe acolo; cativa turisti pe care ii vedeam prin restaurant si cativa pe care i-am vazut in tura pe la Grota Sulfuroasa

Mofetele si baile arata rau; la fel si strandul; murdar, neingrijit, cu podetele din lemn pe care ti-era frica sa pasesti din cauza unor scanduri lipsa sau care se clatinau

La cele cateva izvoare informatiile sunt putine si se refera doar la compozitia izvorului, nu si la ce sunt indicate; placutele cu informatii sunt deteriorate si pe alocuri lipsesc parti din ele

Posibilitati reduse de a servi masa: din ce am vazut, doar la noi, la Istvana si la motelul La Cetate; la noi a fost ok. La Cetate am mancat de 2 ori: mancare proasta, servire execrabila, toalete groaznice, fete de masa murdare etc. Ar mai fi, evident, si Grand Hotel Balvanyos, de 4*; insa pe acolo nu am calcat, pentru ca am auzit ca e scump si prost.

Balvanyos compenseaza insa prin aerul pur, curat si padurile ce-l inconjoara; este un loc perfect pentru a evada din vapaia orasului si pentru a-ti reincarca bateriile

Am luat putin la picior si Tusnadul; in afara de cateva pensiuni si hotelul O-Zone, ai impresia ca te intorci in timp, in anii ’70. Cam toate magazinele inchise sau cu program de la 8-14 sau 10-16. Plus, ca arata toate, asa cum spuneam, ca acu’ 40 de ani! In toata statiunea, doar o dugheana cu suveniruri, putine si urate si alea. In toata statiunea nu am gasit sa cumpar un kurtos!

Am avut nevoie de o farmacie. Ghinion! Inchisese la ora 16.00!!

Puse una peste alta, este evident ca NU regret aceasta mini-vacanta! In fond, nu m-am dus acolo pentru restaurante sau pentru aglomeratii urbane, ci pentru drumetii, munte, natura!

Recomand cu drag, in special bucurestenilor, pe care ii despart doar 250 de km de aceasta zona, se pare, cu aerul cel mai pur din Romania!

Daca nu ma credeti, cititi aici :)

descopera.ro/dnews/146331 ... fect-terapeutic


[fb]
---
Trimis de Chloe in 31.07.15 22:08:50
Validat / Publicat: 01.08.15 00:00:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 15970 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 O balta rosiatica, langa Tinovul Buffogo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

kelyboy
[01.08.15 16:07:03]
»

@Chloe - "Posibilitati reduse de a servi masa: din ce am vazut, doar la noi, la Istvana si la motelul La Cetate; la noi a fost ok. La Cetate am mancat de 2 ori: mancare proasta, servire execrabila, toalete groaznice, fete de masa murdare etc. Ar mai fi, evident, si Grand Hotel Balvanyos, de 4*; insa pe acolo nu am calcat, pentru ca am auzit ca e scump si prost. " - din nefericire pot si eu sa confirm aceste lucruri, am mers acolo saptamana trecuta (la Restaurantul Cetate) si am observant si eu faptul ca au scazut dramatic atat calitatea produselor din restaurant cat si faptul ca se observa o scadere a gradului curateniei din cadrul acestui complex, mai bine spus faptul ca nu se vede acea mana de gospodar, a omului care sfinteste locul, daca in urma cu cativa ani o masa servita aici era un adevarat ospat, acum mancarea a fost fada, fara gust, ce mai, nu mai e ce a fost... pacat, era un loc unde veneam de fiecare data cu mare placere la sfarsit de saptamana sa luam masa la aer curat... sa speram ca lucrurile vor reveni la normal cat de curand, atat in beneficiul proprietarilor cat mai ales pentru cel al clientilor...

vega06
[08.09.15 13:53:29]
»

@Chloe

Sorry, acum am dat de review-ul tau si trebuie sa-ti multumesc pentru aprecieri si nominalizarea in pole position.

Felicitari atat pentru un review bine facut, dar si pentru fotografiile postate. Este o zona care merita mai multa atentie.

Balvanyos-ul este un loc unde revenim de 2 – 3 ori pe an, loc ce a fost si va ramane aproape de inimile noastre, indiferent de opiniile divergente ale altor turisti, care spun ca este o statiune anosta si lasata in parasire. Tocmai faptul ca este putin frecventata o face pentru noi atractiva, mai atractiva sa zicem ca Sinaia sau Poiana Brasov, statiuni unde in atata lume te simti ca pe Lipscani . Noua ne plac fix locurile retrase si generatoare de “anti stress”.

Da’ sa stii ca esti in eroare aici :

La Cetate am mancat de 2 ori : mancare proasta, servire execrabila, toalete groaznice, fete de masa murdare etc. Ar mai fi, evident, si Grand Hotel Balvanyos, de 4* ; insa pe acolo nu am calcat, pentru ca am auzit ca e scump si prost.

Acum facand referire strict la restaurantul hotelului Grand Hotel Balvanyos. Sa stii ca mancarea nu este de loc proasta, dar la capitolul preturi se poate discuta.

Uite ce am comandat noi acolo pe 29.08.2015, cazati fiind in hotel :

Supa crema broccoli – 12 lei, ciorba de burta – 14 lei, platou secuiesc – 29 lei, file pastrav cu mamaliguta – 33 lei, palinca 50ml – 12 lei, apa minerala Perla Harghitei 750 ml – 6,5 lei si 2 portii de clatite cu mac si dulceata de visine – 24 lei

Un total de 130,5 lei o masa completa pentru 2 persoane. Mancarea exceptionala, iar despre preturi ti se par oare chiar asa de mari pentru un restaurant totusi de 4 stele ?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062911987304688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1