ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Borvizmuzeum

TIPĂREȘTE

Nu este un muzeu în Ungaria, ci chiar aici lângă noi. La 8 km de Băile Tușnad, muzeul se află în satul Tușnad, lângă izvorul amenajat de apă minerală, vizavi de parcare.

De fapt, ne-am oprit să luăm apă de la izvor. Și privind cu atenție vedem o mică căsuță (ca un chioșc în care găsești diverse obiecte de vânzare) cu un bilet pe ușă: Muzeul apelor minerale. Tușnad. Cheia este la casa nr. 223. Telefon…

Răspunde imediat o doamnă și îmi spune să aștept 2 minute.

Bilet de intrare 2 lei.

Muzeul (sau camera) atrage atenția vizitatorului asupra importanței apelor minerale din Ținutul Secuiesc, ape cu efecte benefice pentru sănătate, prezintă mișcarea de reconstrucție a băilor populare și tradiția balneara din regiune.

Ideea de reconstrucţie a băilor populare din Ţinutul Secuiesc s-a născut în zona masivului Ciomad, cea mai bogată în ape minerale, mofete şi băi din zona lanţului vulcanic Călimani-Gurghiu-Harghita.

În 2001, după reconstrucţia băii populare din Lăzăreşti, la inițiativa Asociaţiei de Turism și de Ocrotirea Naturii şi a Fundaţiei Ars Topia din Budapesta, localnicii, dar şi voluntari au continuat prin a reconstrui 11 băi locale din judeţul Harghita şi 6 în judeţul Covasna. Aceasta reconstrucţie a reuşit să trezească interesul pentru Ţinutul Secuiesc și pentru cea mai mare bogăţie a acestuia, apele minerale, medicinale, precum şi pentru băile locale lăsate în paragină până nu demult.

Din cele mai vechi timpuri este cunoscut efectul curativ al apelor minerale carbogazoase, sărate sau sulfuroase care izvorăsc aici. Datele arheologice confirmă existenţa de băi romane pe lângă izvoarele sărate din Cristuru Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc. Observăm că s-au păstrat formele primitive de îmbăiere, gropi săpate în pământ numite în limbaj popular "băi ale caprelor", sau gropi în care se acumulează gazele emanate, paralel cu amenajările balneare de agrement sau terapeutice şi mofetele care satisfac cele mai înalte criterii ale timpului modern.

În urmă cu câteva decenii, se foloseau încă bolovani încălziţi în foc pentru a face suportabilă temperatura băilor minerale foarte reci, numite în glumă "camere de tortură".

În prezent funcționează mai multe stabilimente unde se pot face băi cu apă minerala încălzită, una din cele mai cunoscute fiind Băile Jigodin.

Dezvoltarea băilor populare din Ţinutul Secuiesc a luat un avânt spectaculos spre sfârșitul secolului 18 și începutul secolului 19. Cele mai cunoscute staţiuni balneare ale acestei perioade sunt Corund, Sovata, Borsec, Tuşnad și Vâlcele. Staţiunile balneare li s-a făcut publicitate prin presă, dar după naţionalizare (1948), au pornit pe calea degradării. Tergiversarea după 1989 a retrocedării a contribuit decisiv la distrugerea aproape totală a lor. Totuși, la începutul anilor 2000 s-au creat noi hoteluri/baze de tratament, vile, pensiuni.

Pe parcursul a multe secole, medici, farmacişti, geologi, istorici, etnografi au umplut biblioteci întregi cu studii despre apele minerale din Ţinutului Secuiesc.

Îmbutelierea apelor minerale carbogazoase

Există un colț dedicat îmbutelierii unde sunt prezentate o mașina de îmbuteliat, modele de ulcioare și sticle de diverse mărimi, de sticlă sau mai nou de plastic, comercializate de-a lungul timpului, navete pentru depozitare din lemn sau plastic.

Prima menţiune despre acest lucru datează de la sfârşitul secolului XVIII când s-a îmbuteliat apa izvorului de la Băile Corund. Apa minerală de la Borsec s-a îmbuteliat începând din anul 1806.

Recipientele din lemn, lut ars sau faianţă ale vremii nu permiteau îmbutelierea şi transportul la distanţă a apelor cu conţinut ridicat de dioxid de carbon. Ulterior, s-au înmulţit manufacturile de sticlă, numite glăjării, care erau capabile să producă sticle de mărimi diferite, potrivite pentru îmbutelierea apelor.

Dacă la început, transportul apei îmbuteliate se făcea cu căruţe sau cu pluta, a devenit posibil transportul rapid al apei şi la distanţe mari când a început folosirea căii ferate.

Printre cele mai cunoscute ape minerale îmbuteliate din Ţinutul Secuiesc se numărau cele din Corund, apa Sarolta din Odorheiu Secuiesc, cele de la Băile Homorod, Borsec, apa Anna din Sanmartín, Mercur din Vrabia, Mária din Malnaş, cele din Tuşnad, Bodoc, Poian, Diana din Turia, Horgácz din Covasna, Erzsébet din Vâlcele, Gloria din Arcuş, Borhegyi din Biborţeni.

În urma prospecţiunilor hidrogeologice din anii 1950-70, au fost înfiinţate fabrici de îmbuteliere moderne, de mare capacitate. După 1990, industria îmbutelierii apelor minerale din Ţinutul Secuiesc s-a înnoit. Au fost înfiinţate noi unităţi de îmbuteliere la Bilbor, Miercurea Ciuc. Vechile fabrici de îmbuteliere de la Borsec, Sâncraieni Tuşnad, Bodoc, Biborţeni au fost echipate cu linii noi de îmbuteliere, de mare capacitate, în general apa minerală fiind îmbuteliată în recipiente din plastic extrudate la faţa locului, transportul făcându-se cu camioane.

În mijlocul tavanului atârna o ramură dintr-un pom de care erau legate diverse cârpe albe. Întrebând despre semnificația acestora, mi s-a explicat că la izvoarele apelor sulfuroase oamenii cu probleme de vedere se spălau cu diverse prosoape, batiste pe care apoi le atârnau de ramurile unui pom din jurul izvorului pentru a nu aduce înapoi boala.

Voi ce apă minerală preferați? Gustați apa minerală de la intrarea în muzeu. Depunerea portocalie se formează datorită conținutului ridicat de fier.

Călătorii plăcute!


[fb]
---
Trimis de fredutza in 21.02.19 11:04:25
Validat / Publicat: 21.02.19 12:09:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.

VIZUALIZĂRI: 2195 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Aceasta casuta este de fapt muzeul apelor minerale Tusnad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[21.02.19 13:11:05]
»

@fredutza: Eu beau doar apa plata! Dar mi-e dor de Borviz!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043862104415894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1