ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ce mai e nou prin Tusnad?

TIPĂREȘTE

Introducere

Pentru ca afara ploua bacovian si dimineata se simte deja in aer o “toparceneasca” “toamna gri, toamna gri si haina, ce credeam ca n-o sa mai vina, inainte de Craciun, ca sa pot si eu s-adun un ban pentru concediul din urmatorul an”, iata ca m-apuc din nou de scris, sper sa respect de data asta ortografia si semnele diacritice, atunci cand voi descrie frumoasele noastre plaiuri mioritice. Altfel voi primi doar ecouri critice.

Din nou la Tusnad

Asadar in a doua zi de mini-concediu, eram la Brasov, si m-am trezit de dimineata, am scris in graba un reviu despre cetatea Cristian, am castigat si-un premiu baban, dar era sa-ntarziu la “Termal Spa Tusnad” sau Wellness Tușnad, unde mergem noi de obicei la scaldatoare in zilele cu soare si unde ne place tare.

De ce? Pentru ca drumul e liber, de la Brasov la Tusnad sunt 70 de km, natura e superba, Brasovul e situat asa, pe la 650 de metri altitudine dar nu e atat de impadurit, e totusi un oras plin de smog si el, iar Tusnadul e ceva mai sus, pe la 700 si ceva de metri, o statiune tocmai buna ca, eu cel putin, sa-mi incarc bateriile cu liniste si aer ozonat si parfumat cu esente de brad si sa-mi curat toti porii pielii si bronsiile de smogul din orasului meu din vale cu aer viciat de gazele de esapament, “combinat” cu azot si amoniac, ce a dus la o decizie fara precedent in urbea de pe Mures (felicitari ecologistilor!) … aici, oamenii se pot pensiona cu 2 ani inainte de termen, datorita poluarii gigantului numit Azomures.

Bine, bine, puteam s-o luam si spre Predeal, situat mult mai sus, la 1100 de metri, o statiune nepoluata si superrelaxanta pentru oamenii ce mai au putin si explodeaza din cauza stresului, dar vai!... am prins momente cand drumul Brasov-Predeal m-a costat “2 ore din viata”, plus ca pe valea Prahovei, n-ai nici o terma veritabila unde sa te balacesti.

Pornim la drum

Reviul l-am terminat la ora 8 sau la 9, la 10 eram la Tusnad, la Spa. “Just in time”, daca mai intarziam o ora, nu mai intram. Biletul - 30 de lei, ca de obicei. Vestiarele curate dar dulapioarele mici, mici, ca pentru pitici, ca mai in toate SPA-urile din tara. Acum, se dadea o cheita la doua persoane (deci un dulapior, la doua persoane!). Acces-3 ore. Trecuti peste nimicurile astea, am intrat in fine in salile termale.

Wow! E locul care ne place noua cel mai mult. De ce? Pentru ca apa e calda, are 34 de grade C. Exista un bazin cu bancute sub apa unde poti sa stai si-o ora intreaga si sa misti usor mainile si picioarele, printre picioarele si mainilor celorlalti oameni din jur, caci spatiul e destul de mic fata de nevoile omenirii reumatice din acesta tara ce vin aici la relaxare, tratament sau la agrement. Apa din bazinul terapeutic, cu bancute, e alburie, e puternic mineralizata, are in ea multe saruri minerale si e suficient de concentrata ca sa-ti ridice picioarele la suprafata, daca nu te lipesti bine cu talpile de fundul bazinului. Va ziceam de cei 4 B care ma insotesc mereu cand plec in concedii (bilet, bani, buletin si bafta). In acea zi am avut noroc de al 4-lea ”B” din plin.

Am avut bafta, caci reviul scris de dimineata mi-a adus primul zbor Blue Air, si apoi… mai fratilor, dupa ora 11-12…. s-a blocat intrarea la bai. Dar noi eram inauntru, la adapostul celor 3 ore, (a doua bafta). Erau o coada la bilete de cel putin 60 de oameni, raspanditi atat inauntrul holului de la intrare cat si afara in curte. Turistii erau si din Suceava, Neamt, Prahova, Mures, Cluj, nu numai din jur, (deci ajunsi de la o oarecare distanta), care, ce sa faca? Sa se-ntoarca inapoi? Nu… dac-au batut atata drum… stateau si ei cuminti la coada pentru o balaceala.

Pe masura ce-si epuizau cele 3 ore de SPA, si ieseau “cei de dimineata”, intrau cei de la pranz, unul cate unul. “Asa e mereu in week-end sau in sarbatori”, comenta cineva. Lumea era insa linistita, era doar in concediu. Unii o zbugheau intre timp, pana la lacul Sfanta Ana si apoi reveneau.

Altii se distrau cu tiroliana, nou infiintata, care am reusit s-o fotografiez dar n-am reusit sa surprind nici un turist ce cobora pe cablu, treceau cu o viteza prea mare.

A treia surpriza, fata de anul trecut, dupa tiroliana si coada la bilete, a fost curatenia din jur, un bufet in plus, fata de vechea terasa de la intrare, langa parcare si … prezenta apei in lacul Ciucas, care in urma cu un an, era gol si cu o sumedenie de pet-uri aruncate pe fundul lui. Deci ceva a inceput sa se miste in bine si aici la Tusnad.

“Thermal-Spa Tusnad”

Sau “Wellness Tusnad”, cum e mai corect, are mai multe bazine, unul pentru prichindei (dotat cu un toboganas ce face deliciul lor), un bazin mare, de inot, lung de vreo 25-30 de metri, (26-28 gr. C, 1,20-150 metri adancime) cu apa dulce si incalzita. Aici e grozav, si e multa lumina, acoperisul are un sistem prin care patrunde lumina naturala, la fel au si peretii laterali, prin care vezi minunata natura salbatica din jur, inca neatinsa de suflul civilizator al secolului nostru, nici de taietorii de lemne, brazi falnici si stejari, “tocmai doborati de furtuna”.

Cateva plante iubitoare de lumina inveselesc atmosfera, ce mai! , totul e supeb dar...daca gasesti aici un sezlong sau macar un scaun, esti un om fericit! Eu am gasit totusi doua scaune, unul la intrare si altul, ratacit pe undeva (cred ca erau ultimele) si le-am pus unul langa celalalt.

Daca prima sala, e mai mult pentru agrement, a doua sala cu bazine termale e cea terapeutica, apa are 34 de grade C, e naturala (nu incalzita), primul bazin e cu bancute, al doilea, e la fel de mare (sau mic, cum doriti), dar acesta comunica cu exteriorul. Aceasta sala cu doua bazine, despartite de o zona cu o sumedenie de slapi ai celor ce fac baie, e mai intunecoasa. Dintr-unul din bazine, poti sa iesi pe o portita de cauciuc si sa ajungi intr-un bazin situat in aer liber, unde te poti balaci in voie, spatiu e destul. Si acest bazin exterior e dotat cu sezlonguri si scaune, pe margine, dar, daca sunteti ceva mai ”frigurosi”din fire, e mai bine sa va cazati in interior.

Daca iesiti afara, e bine sa stati doar in apa unde e cald. A inota in apa termala, ca la Felix, in aer liber dar avand in plus, in jur numai si numai paduri de conifere ce parca coboara toate spre tine, insetate, ca sa soarba si ele o gura de apa minerala, e-o senzatie de nedescris. Mai ales ca si-un soare generos ce a aparut dintre norii grosi de pe drum, ne-a intarit senzatia ca in concediu cel mai important lucru, e sa ai vreme buna. Intr-o alta sala se afla si 3 saune, una umeda, una uscata si una mai mare cu infrarosii, dotata cu sezlonguri.

Mai gasiti si 3 bazine cu jacuzzi, doua cu apa calda, al treilea cu apa calda cu vadite tendinta spre fierbinte, primele doua se afla intr-unul din cele doua bazine termale, al treilea e separat.

Aici la Tusnad (poate ca constructorul nu si-a dat seama de avalansa de oameni ce apare in week-end), e bine sa mergeti in cursul saptamanii, cand, cred eu, nu e atat de multa lume, altfel, veti face asa cum am facut noi… vanam cate un loc in bazinele de jacuzzi, care sunt grozave dar "full". Ei, acum sa nu credeti ca eram ca sardelele. Nu se dau bilete peste capacitatea de absorbie a bailor.

O singura data am intalnit insa si asa ceva. Era dupa un revelion in Tg. Mures si la Baile sarate din Sangeorgiu de Mures, parca se daduse drumul ”la intreg orasul” in bazine. In bazinul cald si sarat, cel mai gustat de public, stateam cu totii in picioare, fesa-n fesa, genunchi in coapsa, coapsa-n buric, barba-n umar, cot in ceafa, cum ti-era norocul. Dar mie, nu mi-a displacut deloc, caci am nimerit intre doua reumatice de 20 de ani, ambele bine siliconate, incat la iesire, in loc sa-njur ca toata lumea, am felicitat conducerea si le-am zis ca daca mai ofera asemenea promotii, sa m-anunte si pe mine din timp.

La jacuzzi-ul de la Tusnad, nu se face economie la jetul subacval, care are o presiune mare si care-ti face un masaj grozav. La etaj exista si un bufet unde poti servi cate ceva (cam putin) care sa-ti astampere foamea, gen sendviciuri, chipsuri, apa minerala, bauturi racoritoare. Poate e bine sa va duceti ceva de-ale gurii de-acasa, caci dupa ce-ati ajuns in “covata rotunda a lacului Ciucas”, (asemanatoare intrucatva cu cea in care se afla Lacul Sfanta Ana), unde parca s-a adunat intreg ozonul si parfumul de conifere din lume si mai ales dupa ce-ati inotat in bazinul exterior si v-ati umplut de binefacatorii ioni negativi din aer si-ati mai facut si cate o sauna sau un jacuzzi, va ia o foame de lup. Si noaptea, va garantez, veti dormi ca un prunc.

Cum se ajunge la Tusnad?

Din Brasov, o luati spre Sfantu Gheorghe, trecand pe langa Harman si Prejmer (cetati) Bodoc si Malnas (ape minerale), apoi, ajungeti la Bixad, pe unde veti vedea mai intai indicatorul si drumul ce urca spre Balvanyos si lacul Sfanta Ana (16 Km), apoi la granita judetului Covasna cu Harghita, veti intra mai intai in “Tusnad sat” si apoi in statiunea balenoclimaterica Tusnad-Bai. Treceti de hotelul in forma de piramida (pe dreapta), numit Tusnad, inconfundabil, mai mergeti vreo 3-400 metri si apoi, o luati spre stanga, unde apare un mic drumeag tapetat cu piatra cubica ce coboara spre lacul Ciucas.

Baile termale sunt chiar langa lac.

 

Concluzie

Sunt putine bai sau lacuri calde situate intre munti. La noi in tara mai e Lacul Ursu din Sovata, situat tot intr-o frumoasa caldare impadurita intre paduri de foioase si conifere. Dar el functioneaza doar vara, in timp ce aici in bazinul termal de la Tusnad poti face baie si in extrasezon. Cred ca poti face si iarna cand cetina brazilor din jurul tau e-acoperita de zapada. Anul trecut am facut baie aici la Tusnad, ”afara”, in octombrie. Se stie ca orice sursa minerala nu e vesnica, ea poate sa se colmateze (sa dispara), sa-si piarda termalismul sau sa apara in alt loc. Spre exemplu, la Praid, un izvor termal de 42 gr. C, aflat in adancul minei de sare, la 120 metri, s-a colmatat intre cele doua razboaie mondiale, dupa ce satenii “de la suprafata” amenajasera o mica baza de tratament cu vane. Acum, sursa a fost regasita prin foraje, la 2 Km distanta, dar la o adancime mult mai mare (1100 m). Natura e imprevizibila. Asadar, profitati de Tusnad, de aceasta mirifica sursa termala ce-a tasnit din inima muntilor pana cand ea (si noi), mai existam pe lume!

Distractie placuta!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 23.08.16 19:08:33
Validat / Publicat: 23.08.16 20:14:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD. A mai fost în/la: cam prin toata tara

VIZUALIZĂRI: 5691 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Alo! AFA? Am castigat Bluair-ul?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[24.08.16 11:34:58]
»

@dorgo: Votat reviewul și votate pozele. Nu vreau să par cârcotașă și nu îmi este firea să vin cu alte păreri așa că mai bine tac.

Este o țară liberă și un site tot liber!

Excursii frumoase în continuare și cât mai multe!

dorgoAUTOR REVIEW
[24.08.16 16:26:22]
»

@mprofeanu: Mersi, stii doar ca eu ma entuziasmez si atunci cand vad doi ghiocei ce rasar primavara peste muntele de mizerii ce se aduna in groapa de gunoi a orasului.

dorgoAUTOR REVIEW
[25.08.16 06:11:17]
»

@dorgo: Inainte vreme, Lacul Ciucas era atractia principala a Tusnadului, era animat, barcile cu turisti pluteau pe el, piteai face o plimbare, in jurul lui, in mijlocul lacului era un restaurant, mai exista si un altul langa SPA, pe malul lui, cu lampioane, mereu animat seeara, mancarea era buna si nu prea scumpa, cu greu gaseai un loc la restaurante, astazi intreaga zona zace in uitare. Va mai atasez o poza recenta cu lacul. Baile termale SPA au devenit atractia pirncipala a statiunii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044028997421265 sec
    ecranul dvs: 1 x 1