ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lucruri cunoscute si mai putin cunoscute despre imprejurimile statiunii Tusnad

TIPĂREȘTE

Am fost intr-un sejur in Baile Tusnad, cazati 8 nopti la Pensiunea Olt, despre care am postat deja un review. Am promis ca voi povesti despre ce am vizitat in timpul acesta si ma voi tine de promisiune.

Pentru ca am avut destule zile la dispozitie, am mers la Piatra Soimilor, trecand peste calea ferata si parcurgand pe jos un traseu de circa o ora, de dificultate medie, dar care ne-a oferit o priveliste deosebita asupra statiunii Tusnad si a lacului Ciucas.

Intr-o dupa-amiaza am ajuns la Turnul lui Apor, un traseu scurt - facut dupa masa de pranz, ca sa "ardem" caloriile desertului delicios, dar ceea ce am gasit acolo ne-a cam dezamagit - multi turisti isi permit sa scrie, sa deseneze, sa-si lase diverse "amprente" peste tot, pe piatra, pe lemn, ceea ce da un aspect trist locului respectiv, parca aratand o lipsa de respect.

Intr-o alta zi am ajuns la Moara lui Fagadau, un restaurant mai ascuns, aflat chiar pe malul Oltului. Locatia era excelenta, dar nu era nici un client la masa. Probabil pentru ca nu prea se stie despre el.

Bineinteles ca nu puteam sa nu mergem la Lacul Sf. Ana. Am ales sa mergem pana acolo cu masina pentru ca am dorit sa avem timp sa vizitam si Tinovul Mohos. In lac nu am intrat pentru ca erau cativa nori pe cer si atunci cand acopereau soarele se facea frig. Am stat pe malul lacului, am admirat privelistea si curatenia din jurul lacului, apoi ne-am indreptat spre locul de unde eram preluati de ghid sa mergem sa vizitam Tinovul Mohos. Se merge in grup, de regula 20-30 persoane, ghidul explica mai intai in maghiara, apoi in romana, iar in tinov se merge doar pe poteca din scanduri. Nu ai voie sa mergi pe jos pentru ca este teren mlastinos acoperit cu muschi. Sunt diverse plante cu fructe otravitoare despre care ni s-a spus ca nu avem voie sa le consumam, efectele unora din ele putand fi si halucinogene... Am admirat lacul, vegetatia din jur si am facut multe fotografii.

Fiind aproape de Balvanyos, intr-una din zile am mers pana acolo cu masina, pe care am lasat-o in apropierea hotelului Best Western Balvanyos, care la momentul acela era in reparatii, iar noi am plecat intr-o drumetie pe muntele Puturosu.

Am urcat pe munte, traseul fiind de o dificultate medie, prin padure, am ajuns la Mofeta cu gaz sulfuros (de aici si numele muntelui - Puturosu), acolo am vazut multe persoane in varsta care intrau si respirau acel aer cu sulf, bun pentru tratarea unor afectiuni ginecologice, reumatismale, dar si cu interdictie pentru cardiaci. Am intrat si noi de curiozitate, era acolo o placuta pe perete in care se explica faptul ca prima sedinta este de 5 minute, apoi de 10 minute, dar sa nu depasesti 20 minute. Eram sceptici la intrare, dar dupa circa un minut am simtit cum zona bazinului se incalzeste si atunci ne-am dat seama ca totul este adevarat. Am iesit dupa circa 3-4 minute, noi intrasem acolo de curiozitate, nu pentru ca aveam nevoie de un tratament anume.

Am pornit mai departe in traseul circular de pe muntele Puturosu si am ajuns la Mofeta cu alaun, gazul emanat fiind bun la fel pentru tratarea diverselor afectiuni.

Ne-am continuat traseul, am ajuns la Pestera Ucigasul, am facut poze, locul era putin cam inspaimantator, de parca ne asteptam sa iasa din pestera un urs ucigas sau cine stie ce alta lighioana.

Am mers mai departe, dar la un moment dat nu am mai gasit marcajul traseului, poate copacul fusese taiat, poate noi nu am fost atenti. Intr-un final ne-am ratacit, am ajuns printr-un fel de mlastina care semana foarte mult cu Tinovul Mohos. Dupa ce ne-am dat seama ca nu acela este drumul, ne-am intors o bucata de drum pana am ajuns la o intersectie si am reusit sa ajungem pe traseul cel bun.

Cautand pe harta, am descoperit ca ajunsesem in Tinovul Buffogo, partea buna fiind faptul ca vizitasem deja Tinovul Mohos, stiam ce inseamna un teren mlastinos acoperit cu muschi si nu am avut parte de o experienta neplacuta.

Totusi consider ca despre locurile acelea ar trebui sa existe o avertizare, chiar daca tinovul Buffogo nu este amenajat pentru a fi vizitat asa cum este cel de langa Lacul Sf. Ana, sa se atentioneze turistii sa nu se aventureze ca noi. Pe de alta parte, traseul de pe muntele Puturosu ar trebui refacut in ceea ce priveste marcajele. Intr-un final, traseul fiind circular, am ajuns in locul de unde plecasem si totul s-a terminat cu bine.


[fb]
---
Trimis de ascent in 15.07.10 23:31:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6063 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piatra Soimilor, vazuta de pe Lacul Ciucas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7300 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

biancuta
[16.07.10 00:23:41]
»

Mofeta cu gaz sulfuros (de aici si numele muntelui - Puturosu), acolo am vazut multe persoane in varsta care intrau si respirau acel aer cu sulf, bun pentru tratarea unor afectiuni ginecologice, reumatismale, dar si cu interdictie pentru cardiaci.

In legatura cu Mofetele cu gaz sulfuros, eu stiam ca sunt indicate tocmai pentru boli cardiovasculare, sechelelor dupa infarct, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare si cerebrale, etc.

Tinovul Mohos ma tenteaza si pe mine, trebuie sa ajung acolo intr-o zi, iar de Tinovul Buffogo chiar nu stiam. dar, in parcarea de la Lacul Sf. Ana este o harta unde sunt amintite mai multe terenuri mlastinoase. Probabil ca Buffogo e unul dintre ele. Felicitari pentru review si pentru ca ai fost acolo!

ascentAUTOR REVIEW
[16.07.10 09:52:07]
»

@biancuta - oricum tratamentul respectiv trebuie facut la recomandarea medicului. Dupa cum am scris, pe traseul respectiv am intalnit multe persoane in varsta, ne-am mirat pentru ca nici prea bine echipati nu erau pentru a urca pe munte (cu sandale, papuci, etc.), nici prea bine cu sanatatea nu stateau dupa cum aratau. Dar cand am ajuns la mofeta ne-am intalnit cu mai multe astfel de persoane care ajunsesera deja acolo. Am stat de vorba cu un "mosnegel" care ne-a "luminat" in legatura cu acea mofeta si proprietatile aerului respirat acolo, dar ne-a spus ca el nu intra pentru ca este cardiac si nu are voie, venea doar pentru a-si conduce sotia. Nu te contrazic in ceea ce ai spus, oricum acolo trebuie urmat un tratament doar la recomandarea medicului.

Multumesc pentru aprecieri si pentru vot !

biancuta
[16.07.10 10:24:53]
»

ascent, nu te pot contrazice deoarece eu nu am fost la tratament acolo, doar din ce am citit. Oricum, e bine sa stai acolo insotit de persoane calificate fiindca tot din auzite, stiu ca daca se coboara sub nivelul gazului, acesta e letal. Poate de aceea si timpul de sedere acolo e limitat.

ascentAUTOR REVIEW
[16.07.10 10:37:39]
»

Am postat o fotografie in care se vad persoanele care stau pe banca, iar peretele in partea de jos este galben, de la sulf. Ca o "nazbatie" de-a noastra - unul dintre noi s-a aplecat sa se incalte (erau persoane care se descaltau pentru o mai mare eficienta a tratamentului), a ajuns in zona unde continutul sulfului in aer este mai mare si a simtit ca ameteste. De aceea nici nu am ramas prea mult acolo. Pe de alta parte, cand erai in mofeta si priveai spre iesire, in partea de jos vedeai pur si simplu cum iese aerul cu sulf, de parca era un abur. Acolo nu se platesc taxe la intrare, nu este nimeni care sa-ti interzica sa intri, e doar o placuta pe peretele mofetei cu diverse indicatii si avertismente.

biancuta
[16.07.10 10:40:59]
»

Bune amanunte. Daca te apleci ajungi sub nivelul gazului (nu este oxigen) si e periculos.

RobertCodescu
[16.07.10 19:43:49]
»

Şi părinţii mei au fost aici la mofetă şi tot pentru afecţiuni cardiovasculare !!! Aşa că adevărul e la nenea doctoru' !!!

krondia*
[16.07.10 20:27:58]
»

Foarte utilă recomandarea, mai ales că şi eu am fost la Peştera Puturosul. Din fericire nu ne-am rătăcit dar nu ştiam de Tinovul Buffago. Mirosul de gaz se simţea chiar şi în faţa peşterii. Despre Tinovul Buffogo am găsit următoarele detalii: "Este situat in partea de est a masivului Ciomat - Puturosu, la obarsia paraului Balvanyos. Ocupa o suprafata de circa 1 ha. El poate fi considerat ca o miniatura a Tinovului Mohos, avand aceleasi plante relicte glaciare. " Frumoase şi aceste impresii, plăcute lecturii.

biancuta
[16.07.10 20:50:35]
»

Dupa parerea mea, nu e bine ca nu este marcat acest drum si nu sunt avertizari. Cine nu stie de Tinovul Mohos si ajunge aici fara sa stie ce e acolo, poate avea surprize neplacute. In legatura cu Pestera Puturosul, pe langa afectiunile cardiovasculare care se trateaza prin inhalarea aerului sulfuros, picaturile galbene de sulf de pe peretii pesterii ajuta la tratarea anumitor afectiuni oftamologice.

ascentAUTOR REVIEW
[16.07.10 23:06:04]
»

@krondia - mirosul de sulf se simtea si in timp ce urcam spre mofeta cu gaz sulfuros, noi chiar am facut niste glume "nevinovate" in legatura cu aerul pe care il respiram pe acest traseu.

Da, odata ajunsi in Tinovul Buffogo, am recunoscut vegetatia, lacurile, pana si emanatiile de gaz din unele lacuri aducandu-ne aminte de Tinovul Mohos pe care il vizitasem cu cateva zile inainte. Am fost contrariati in acelasi timp de faptul ca aici nu era nici o avertizare, pe cand in Tinovul Mohos nu se intra decat cu ghid, care ne atragea atentia sa mergem doar pe poteca suspendata si sa nu consumam fructele ce pareau afine. Oricum, dupa cum v-am povestit, am mers destul prin acele locuri, tot cautand un marcaj al traseului nostru.

@biancuta - sunt multe afectiunile care se pot trata in acele mofete - la cea cu aer sulfuros si cea cu alaun. Sigur eu am spus ce am simtit noi care nu ne duceam pentru un tratament anume, ci eram interesati doar de traseul montan.

Multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru voturi si sa stiti ca mi-a fost foarte greu sa aleg poze din cele peste 400 facute in acest sejur la Tusnad si imprejurimile sale.

RobertCodescu
[16.07.10 23:08:11]
»

SIMPLU bagă-le pe TOATE 400

ascentAUTOR REVIEW
[16.07.10 23:16:13]
»

@robertcodescu - vad ca esti foarte interesat de la o vreme de toate review-urile sau ecourile postate de mine. Sa stii ca apreciez interesul tau si in continuare voi ignora obraznicia observatiilor tale.

Nu voi mai posta nici un ecou la review-urile postate de tine, ii las pe ceilalti sa ti le aprecieze (sau nu).

RobertCodescu
[16.07.10 23:22:12]
»

Ok am înţeles, PROMIT FERM că nu o să te mai deranjez sub NICIUN fel !!!

dorgo
[19.07.10 13:42:10]
»

@biancuta,@ascent

@ascent scrie-"Mofeta cu gaz sulfuros (de aici si numele muntelui - Puturosu), acolo am vazut multe persoane in varsta care intrau si respirau acel aer cu sulf, bun pentru tratarea unor afectiuni ginecologice, reumatismale, dar si cu interdictie pentru cardiaci"

Mofeta cu sulf este benefica celor ce au tulburari circulatorii la membrele inferioare, adica mai pe romaneste ingustarea arterelor prin depuneri de colesterol. E benefica partial si celor care au probleme ginecologice sau reumatice la articulatiile gleznelor, genunchilor si soldurilor, dar pentru acestea si mai buna e miscarea in apa sarata calda. E necesara supravegherea permanenta a unui specialist!

Atata mofeta uscata cu Sulf cat si mofeta cu gaz carbonic (cu Co2), produce o dilatarea a arterelor m.inferioare si senzatie de caldura, dar, atentie! prin dirijarea fluxului sanguin in jumatatea inferioara a corpului...scade circulatia in jumatatea superioara,scade tensiunea si omul poate lesina...

Pentru boli cardiace, angina de piept sau stari dupa infarct sunt bune baile la vana cu Co2, ce se practica in baza de tratemnt din Covasna, Tusnad, Vatra Dornei, Buzias, etc. Printr-un fenomen interesant, arterele inimii reactioneaza prin vasodilatatie la aceste bai externe si capacitatea de efort a inimii cereste dupa o cura la statiunile amintite.

Cat despre expresia un pic neatent scrisa, din lipsa poate de cunostiinte speciale,greu de stiut, "respirau acel aer cu sulf", nici un om nu poate respira aer cu sulf ci doar aer curat, format in proprtie de 21% Oxigen-gaz vital, 78% Azot(gaz neutru) si 0,3% C02, ce stimuleaza usor respiratia) Cresterea proportiei O2 duce la accese de euforie ,buna dispozitie, crize de ras, lipsa controlului, etc, iar scaderea

lui poate provoca lesinul si moartea. iN spatii inchise, pe submarine, navete spatiale, scaderea O2 sau cesterea Co2 e foarte periculoasa.

Creierul nu poate rezista mai mult de 6 minute fara O2, dupa care acesta isi pierde functiiile si omul devine o "leguma".

Langa Hotelul Best Western si pestera Puturosul unde vedeti in fotografia lui @ascent o urma galbena de sulf ce se ridica pana la 1,2-1,5 m,loc pana unde urca si mofeta, e un loc al mortii, daca te-ai intins pe jos, sau intri cu un copil mai scund decat urma de sulf...iar nu departe de acest loc exista o "vale a mortii" plina cu mofete de sulf, ce nu poate fi strabatuta de nimei...pasari, insecte sau oameni...poti intra in acea vale in forma de ceaun, dar nu vei mai iesi.

Se zvoneste ca aceste 2 locuri, pestera si acea vale criminala, sunt cunoscute de localinici si folosite in scop de sinucidere. Daca vrei s-o faci, nu suferi deloc, pentru mai intai lesini si apoi...

Dar, gata!...mai bine va scriu ceva mai vesel!

biancuta
[19.07.10 13:59:20]
»

@dorgo, informatiile tale sunt extrem de interesante si utile.

ascentAUTOR REVIEW
[19.07.10 14:06:45]
»

@ dorgo - interesante informatii ne-ai dat, dar citindu-le parca am apreciat si mai mult curajul nostru de a umbla prin acele locuri ... - atat la mofeta cu gaz sulfuros, cat si prin tinovul Buffogo. Repet - ar trebui sa existe acolo mai multe informatii de specialitate, atentionari, etc.

Omul poate respira acel aer cu sulf, altfel cum s-ar explica efectul binefacator pentru cei care au probleme circulatorii? Ca e intr-o anumita concentratie, asta este altceva, dar mirosul de sulf se simte chiar si cand urci muntele Puturosu.

biancuta
[19.07.10 14:26:08]
»

@ascent, am scris si eu cateva informatii (dar nu atat de complexe ca ale lui Dorgo sau ale tale, deoarece eu nu am fost nici in Pestera nici in Tinov) la rw meu despre Lacul Sf. Ana.

ascentAUTOR REVIEW
[19.07.10 14:33:50]
»

@biancuta - da, le-am citit, dar dupa ce scrisesem review-ul meu despre imprejurimile statiunii Tusnad. Tocmai de aceea am dorit sa subliniez faptul ca pestera este de fapt o mofeta. De fapt, mofeta cu gaz sulfuros este intrarea intr-o fosta mina din care pe vremea imperiului austro-ungar se extragea sulf. Din cauze neelucidate inca (fie ca zacamantul a saracit, fie ca mina a devenit periculoasa datorita gazelor) mina a fost parasita.

Cum se vede in fotografia postata de mine, a fost construit un zid la circa 6-8 metri de la intrare care sa impiedice accesul in mina. Gazele ies totusi prin crapaturile zidului si fiind mai grele decat aerul, se "preling" pe pardoseala minei si coasta muntelui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[21.07.10 07:58:43]
»

@ascent

in amfiteatrele cu mofete si pestera puturosul, gazul de suf, invizibil, se ridica pana la o anumita inaltime, sa zicem 1 metru, de-acolo in sus este aer curat.Deci sunt doua straturi distincte, unul cu hidrogen sulfurat si bioxid de sulf sau chiar monoxid de sulf, iar deasupra, e un alt strat de aer curat in care se afla si caile repiratorii ale pacientului.

Ca simte el miros se oua stricate, asta e alta poveste, cateva molecule de gaz sulfuros tot mai scapa prin aerul curat al pestrii, si ajunge ca sa-l odorizeze in mod neplacut.

Nu va sfatuiesc sa verificati pe piele proprie "daca omul poate respira si aer cu gaz sulfuros"...n-are nici un sens, deasupra noastra avem vreo 10 km de aer curat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[25.07.10 21:07:27]
»

Nu mai stiu daca ti-am dat punctele, dar daca nu am dat click azi pentru f util si f bun

ascentAUTOR REVIEW
[25.07.10 23:19:22]
»

@dorgo - multumesc frumos!

magdalena
[17.12.10 23:07:31]
»

@ascent, eu am fost cand eram mica in Tusnad, am vizitat si lacul Sf. Ana, dar nu stiam nimic din cele spuse de tine!

Si cand ma bucuram ca pot revedea aceste locuri si vedea mai multe in zona, vine @dorgo si ma sperie de moarte...

Ptiii!

ascentAUTOR REVIEW
[18.12.10 00:12:34]
»

@magdalena - nu-ti face probleme! Conteaza numai faptul ca ai fost avertizata! Noi nici macar nu stiam la ce ne puteam astepta...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, biancuta, dorgo, krondia*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08191990852356 sec
    ecranul dvs: 1 x 1