ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    97.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Un tur scurt dar interesant prin centrul istoric din Baia Mare

    Ilustrație video-muzicală
    james last....eine kleine nachtmusic...

    TIPĂREȘTE

    Dupa prima noapte la hotelul Seneca, de la periferia orasului Baia-Mare, despre care am scris aici, iata-ne la drum mai departe, spre Maramures, dar nu inainte de a trece putin prin acest oras.

    Baia Mare, municipiul jud. Maramures, cu siguranta cunoscut tuturor, este situat in nord-vestul tarii, la poalele Muntilor Gutai. Orasul este strabatut de la est la vest de un afluent al raului Lapus.

    Orasul este destul de intins, impletind armonios noul cu vechiul, cu cladiri frumoase, multe din cele vechi erau reconditionate si pot spune ca unele aratau mult mai bine decat blocurile atotstiute de noi. Dar ce mi-a placut la acest oras provincial, a fost curatenia de pe strazi. Aici cu greu am putut sa vad vreo hartie sau altceva gunoi aruncat la nimereala pe strazi. In schimb, aceeasi nebunie de trafic foarte ingreunat de multe, foarte multe masini, parcate si aici ca in Bucuresti, cam pe unde se nimerea, de autocarul cu greu a reusit sa se strecoare printre unele stradute mai inguste intesate cu aceste masini, ca sa ajunga pana in fata Teatrului Municipal, unde ne-am oprit.

    Am ajuns in centru istoric al orasului, fosta piata centrala, care in prezent se numeste Piata Libertatii. Aici am vazut un parc frumos, aerisit, unde pe partea stanga iesea clar in evidenta printre copacii mareti dar ramasi undeva mai jos, ridicandu-se spre soare si cer, impunator si zvelt Turnul Stefan. Acesta este situat in centrul vechi al orasului, intr-un loc pe care localnicii il numesc “Tintirim”. Am observat ca de fapt aici este o mica piateta, un complex care cuprinde Turnul-clopotnita Sf. Stefan, pe stanga iar pe dreapta este noua biserica Sf. Stefan. In capatul parcului am vazut ca era si o scoala, cu o curte mare, lipita chiar de biserica. Mi-a placut in mod special parcul, bogat in copaci uriasi, batrani, dar si multa iarba si flori, cu banci, ce creeaza o atmosfera calda si placuta, de liniste, printre aceste monumente istorice atat de vechi. Totul aici te indeamna la visare…

    Turnul Stefan este o marturie a ceea ce a ramas din marea Biserica Sf. Stefan. Biserica a fost ridicata spre mijlocul sec 14 iar turnul prin sec, 15, de catre Iancu de Hunedoara, dupa o batalie castigata importriva otomanilor. Istoria spune ca acestea au tot suferit incendii si dezastre de-a lungul timpului si doar acest turn pe care-l vedeam atunci este singurul supravietuitor. Mi-a placut acest turn, construit din piatra masiva, in stil gotic. Este inalt de vreo 50 m si are 4 turnulete la colturi; mi-a dat impresia unui urias ce sta de veacuri in acea parte a orasului, ocrotindu-l. De fapt, ca toate turnurile din Evul Mediu, si acesta a fost construit si anexat bisericii pentru a supraveghea orasul de eventuale incendii, inundatii si in general pentru apararea strategica a orasului.

    Turnul era inchis si nu am reusit sa urcam pana sus pentru a vedea panorama orasului, dar m-am multumit privindu-l doar pe dinafara. Turnul sub forma patratoasa, are intrari laterale, ornate cu ancadramente decorate cu baghete incrucisate. Am dedus eu ca fiecare etaj este delimitat de cate o fereastra sub forma ovala incadrata cu brau in stil gotic iar la partea superioara este “inzestrat” pe toate laturile cu cate un ceas care chiar arata ora exacta.

    Turnul Stefan reprezinta pe drept cuvant simbolul orasului Baia Mare, zic eu, un obiectiv istoric si turistic interesant si demn de luat in seama.

    In imediata apropiere am reusit sa vizitez biserica Sf. Stefan ce poarta hramul Sf. Nicolae, edificiu din epoca medievala, ridicat in sec 15, cu multe transformari ulterioare in sec 17-19. Aceasta, spre norocul tuturor, era deschisa. Biserica este superba, inca de afara mi-a placut. Intrarea am vazut ca se face atat din strada principala cat si de undeva de laterala stanga. Este mareata, iar intrarea principala se face urcand cateva trepte de marumura alba si se intra in corpul principal, delimitat pe exterior doua turnuri tot patrate, in stil gotic, cu turle inalte, triunghiulare, terminate cu cruci. Corpul principal al bisericii este dreptunghiular, cu intrarea laterala pe peretele stang. Are pe centru o cupola ce ii da o maretie aparte si se termina cu inca 2 turnulete in partea din spate. Biserica este ornata cu ferestre alungite iar turnurile au o arhitectura distincta, prin ornamentele de ferestre mici tot ovale dar si un brau din piatra alba. Mi-a placut cum era vopsita intr-o combinatie de tonuri calde de galben cu alb.

    Am patruns pe partea laterala a bisericii iar interiorul mi-a placut mai mult. Toata biserica este minunat zugravita cu picturi de exceptie pe toti peretii. Se cunoaste ca acest locas sfant este nou zidit, a fost construit pe locul vechii biserici ortodoxe, precum scrie pe o placa din interior, intre anii 1980-1985.

    Altarul este de o frumusete deosebita, prin sculpturile in lemn, impodobite cu icoane la fel de bine mestesugite. Pe laterale sunt multe scaune tot din lemn atat de frumos sculptate si ele. Cupola este foarte inalta si luminoasa datorita multor ferestre ce lasa lumina sa patrunda bland si cald in interior. Voi atasa poze mult mai graitoare decat descrierea mea. Oricum, mi-a placut foarte mult atat mie, fetei mele dar si turistilor care au vizitat atunci impreuna cu noi acest edificiu sfant.

    A urmat apoi o alta vizita la fel de interesanta si de incantatoare, la alta biserica din Baia Mare, de data aceasta Biserica Romano-catolica, fosta iezuita.

    Si aceasta este asemanatoare ca arhitectura exterioara cu cealalta, cu partea principala, incadrata de cele 2 turnuri patrate dar care aici se termina cu turle rotunjite, in stil baroc, ce sunt invelite in tabla zincata. Biserica este zugravita tot in galben deschis cu alb, ce mi-a dat senzatia de luminozitate si curatire spirituala.

    Ferestrele ovale, si multe la numar, de diferite marimi dau multa lumina interiorului.

    Mi-a placut mult usa de la intrare, cu 2 coloane din piatra zugravita intr-o nuanta de rosu inchis, unite printr-un arc din lemn. Deasupra usii dreptunghiulare este o inscriptie in latina care sincer nu stiu ce scria, cred ca este o placa comemorativa din anul 1718…. Iar mai sus, intr-o nisa am vazut o statuie din lemn, in marime naturala a Sf. Iosif tinandu-l in brate pe pruncul Iisus.

    Cand am patruns in acest locas sfant catolic, eu mai stiam cum arata un astfel de edificiu dar fiica mea inca nu vazuse pana atunci la noi in tara un locas sfant catolic. Si mare i-a fost uimirea cand a vazut atata frumusete si maretie a acestei biserici; multe statui, o dantelarie in piatra de exceptie ornau peretii atat pe sus cat si pe laterale. Peretii erau zugraviti in ton de roz cu alb, iar tavanul, fara cuvinte… un joc perfect de picturi si linii artistice de inalta tinuta. Voi atasa poze negresit. Un candelabru imens atarna in mijlocul incaperii principale.

    Am dat o mare roata intregii biserici si nu mare mi-a fost bucuria sa-mi rasfat privirea dar si sufletul cu atatea minunatii si frumuseti de statui, picturi pe pereti, tablouri deosebite, vitralii ce straluceau la unele dintre ferestre, ca si impozanta orga ce monopoliza partea superioara de la intrarea in biserica. La partea de jos a bisericii, am gasit trei capele pe fiecare latura, aici intrandu-se in fiecare prin arcade largi. Si aceste capele erau atat de deosebite, avand cate un mic altar, cu statui, tablouri si flori, toate fiind luminate prin ferestre alungite, pictate cu vitralii.

    Altarul principal de o frumusete fara cuvinte, cu trepte si tot postamentul numai din marmura alba, era decorat cu multe glastre cu flori. De o parte si de cealalta am vazut statuile tot in marime naturala a doi ingeri cu aripi aurite iar sus drept in fata sunt picturi grandioase. Totul, o minunatie si o atat de mare incantare a tuturor simturilor…Pacat ca nu am avut un ghid spiritual sa ne vorbeasca despre acest edificiu…doar privirea, sufletul si mintea mi-au fost alaturi pentru a reusi sa absorb cat mai mult. Ah... si aparatul foto, cu care am facut ceva poze.

    Dar timpul rezervat pentru aceasta biserica si pentru stationarea in Baia Mare, a zburat repede si a trebuit sa ne adunam pentru a pleca mai departe, spre Maramures.

    Cu toate ca vizita mea in Baia Mare, a fost scurta, m-am bucurat enorm pentru ca am reusit sa vad macar cateva dintre minunatiile nationale ce le detine acest oras. Si chiar daca ele sunt atat de departe de mine, ca distanta, acum, dupa ce le-am vazut si simtit cu toata fiinta, le am atat de aproape si le voi pastra un loc aparte in inima mea.

    Si v-am povestit si eu cate ceva despre aceste locuri speciale din Baia Mare, doar pentru ca precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 08.11.10 19:25:29
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5313 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Alta capela cu vitraliu de exceptie din interiorul bisericii romano-catolice din Baia Mare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 9001 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [08.11.10 20:18:08]
    »

    Iata si un fond sonor propus pentru calatoria virtuala prin Baia Mare oferita de catre @ileanaxperta!

    Se poate insa schimba!

    webmaster20*
    [08.11.10 20:18:35]
    »

    Retras punctele standard conform Regulamentului, am insa convingerea ca voturile vor compensa.

    georgiana
    [08.11.10 20:23:20]
    »

    @ileanaxperta,

    Ma bucur mult ca ai avut ocazia in cadrul acelui circuit prin Maramures-Moldova, sa vezi atea orase, manastiri si locuri importante. Dar cred ca si oboseala la un moment dat te copleseste, zilnic sa-ti tot faci bagajul si sa mergi in alta parte.

    any*
    [08.11.10 23:12:58]
    »

    Un review foarte frumos despre acest oras, anul trecut am fost in Baia Mare... perfecta drepatate, un oras foarte curat, mi-a placut...

    Un vot si de la mine...

    dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [09.11.10 00:23:14]
    »

    Felicitari, Ileana!

    In miez de noapte, am dat si eu virtual o fuga in Baia Mare, s-am ramas surprinsa de povestirile tale, dar si de fotografii.

    M-au impresionat cel putin pozele atat cele din interiorul bisericii Romano-catolice, cat si cele din ortodoxa Sf. Stefan.

    Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca oamenii, incepand din Moldova, pana-n Maramures sunt mult mai credinciosi decat noi, cei din Muntenia.

    Parca si locasele sfinte sunt mai curate, mai stralucitoare... sau asta e doar o impresie? Ori aparatul tau de fotografiat imi da senzatia asta? Nu stiu ce sa cred, Ileana, poate tu, care ai luat ,,pulsul vietii'', acolo, la fata locului, in incursiunea ta, in circuitul tau in acea zona, poti sa ma lamuresti mai bine.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    creivean
    [09.11.10 06:59:22]
    »

    In ultimul an am fost de vreo 2-3 ori la Baia Mare, in interes de serviciu. Nu am stat peste noapte si nici nu am avut timp sa descopar orasul. Cert este ca, la prima vedere mi-a facut o buna impresie. Ramane de descoperit. Cu review-ul tau am facut un prim pas.

    raoulp55
    [09.11.10 07:01:59]
    »

    Afluentul raului Lapus se numeste Sasar... Am stat odata in hotelul Mara din Baia Mare, care se afla chiar pe malul Sasarului... frumoase biserici ai vazut acolo... sunt impresionante fotografiile tale.

    sandu.53
    [09.11.10 08:08:08]
    »

    Eu doar am trecut prin oras si din pacate nu l-am vizitat; mi s-a parut totusi un oras frumos, amplasat intr-un cadru natural deosebit. Prezentarea ta ma face sa-mi para un pic rau ca nu m-am oprit pentru mai mult timp acolo, dar citind review-ul tau mi-am completat imaginea despre oras si sper sa reusesc sa ma opresc macar cateva ore pentru a-l vizita! felicitari pt. review si fotografii!

    dartax
    [09.11.10 09:25:32]
    »

    Ne putem completa imaginea despre oras din pagina sa oficiala, in dreapta gasim si web-cam live: click aici

    trandafir 1970*
    [09.11.10 13:32:58]
    »

    Sper sa ajung si eu la anul in Baia-Mare!

    Cu siguranta nu voi ocoli biserica romano-catolica, intotdeuana m-au fermecat, nu stiu, poate ca sunt diferite fata de ale noastre, intotdeauna ma intimideaza arhitectuta lor impozanta...

    Ce coincidenta in privinta numelui bisericii si a turnului, nu?

    Ce bine ca ai ajuns pe aici, la anul te iau ghid... virtual!

    deliutza27
    [09.11.10 13:52:38]
    »

    Foarte frumoasa descrierea despre orasul meu natal

    Si eu, ca multi altii am zis ca Baia Mare este unul dintre cele mai curate orase din Romania. In afara de poluarea din trecut, care acum a disparut - dovada fiind randunicile care s-au intors in anii trecuti sa-si faca cuiburi pe cladirile orasului - nu am avut niciodata nimic ce sa reprosez autoritatilor care chiar au grija de imaginea orasului. Nu prea se stie, dar baimarenii platesc anual suma derizorie de 15 lei pentru imaginea orasului in urma unei hotarari ale Consiliului Local. Initial, locuitorii au fost sceptici in privinta modului in care vor fi folositi banii primiti, dar se vad, an de an imbunatatiri in acest sens.

    Ma bucur ca lucrul acesta se vede si in ochii vizitatorilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    popescu.borsa*
    [09.11.10 16:03:08]
    »

    Vreau sa adaug si eu faptul ca orasul Baia Mare s-a dezvoltat in prelungirea orasului vechi, fara a fi nevoie sa se demoleze biserici sau alte vestigii istorice.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [09.11.10 22:24:44]
    »

    @All: va multumesc foarte mult pt. aprecieri si ma bucur ca micul tur prin centrul istoric al orasului Baia Mare a fost pe gustul si placerea voastra.

    @web. 13Norocel, stiu melodia asta de atatia ani si tot imi face o imensa bucurie si placere. Sa fiu f. sincera. (dar sper sa nu te supere sinceritatea mea) pt. aceste randuri poate ca ar fi mers mai "unsa" una de=a noastra din Maramu, dar pt. ca intotdeauna ai dovedit numai bunavoita si placere dar mai presus de toate, mult suflet, doresc sa ramana aceasta alegere a ta pt. care iti multumesc frumos.

    @dananecula, ma bucur ca ti-au placut mult pozele. Sa stii ca intr-adevar sunt unele locasuri sfinte in care chiar "se vede" ceva din Lumina divina, eu asa cred, de aceea ne ies uneori pozele atat de bine... stralucesc de iubire si de daruire pt. noi, cei ce le vedem si ne minunam de maretia si frumusetea lor. Asa cred eu...

    @Trandafir1970, draga mea, nu este nicio coincidenta, chiar noua biserica a fost construita, precum am si scris in review, pe locul vechiului locas sfant, deci noua biserica este de fapt... "prelungirea" peste secole a biserici vechi cu numele acelasi, Sf. Stefan.

    @dartax si deliutza27, va multumesc pt.completari care au intregit randurile mele.

    Mie mi-a placut mult Baia Mare, pacat ca nu am stat mai mult, sa interactionez mai mult si cu oamenii locului. Poate o data viitoare, cine stie? !...

    Numai bine tuturor si vacante de vis oriunde si oricand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Csilli
    [11.02.17 03:19:40]
    »

    Buna dimineata! Am dat din intamplare peste site-ul dumneavostra, si m-a impresionat descrierea frumoasa a centrului istoric al orasului meu natal, in care locuiesc si acum.

    Am gasit la descrierea dvs niste erori, pe care ma simt datoare sa le clarific Biserica Sf. Stefan, de care era lipit turnul Sf Stefan era o biserica romano-catolica, dar ea nu mai exista de prin anii 1700 cand a ars intr-un incendiu, din care a ramas doar turnul, care a necesitat si el reparatii capitale efectuate in 1763.

    Cladirea bisericii ortodoxe Sf. ierarh Nicolae de langa turnul Sf. Stefan (de fapt Sf. Rege Stefan) a fost transformata in biserica in anul 1922 dintr-o sala de sport a scolii construite de iezuitii care au construit si Catedralei romano-catolice Sfanta Treime.

    As vrea sa va transmit si ultimele noutati din centrul istoric si anume: Turnul Sfantul Stefan a fost renovat si poate fi acum vizitat. In piata dintre aceste 4 cladiri turnul, biserica ortodoxa, scoala si catebrala romano-catolica au efectuate sapaturi arheologice, fost renovata, lasand unele zone vizibile acoperite cu sticla. asa ca va asteptam sa le vizitati sau sa revizitati orasul, mai ales ca mai sunt in zona multe obiective care merita vizitate: Muzeul de arta, Muzeul de istorie si arheologie, cel mai aproape fiind Biserica romano-catolica Sf, Anton de Padova din Piata pacii, construita de minoriti, ca de altfel o mare parte din cladirile apropiate.

    Pentru alte informatii despre orasul nostru va recomand cateva site-uri: baiamare.ro/ro/Descopera- ... storia-orasului; http://turismmaramures.ro/catedrala-romano-catolica-sfanta-treime/ Aici puteti vedea multe fotografii 360 grade al unor biserici si monumente din judet: pe FB

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    any*, Csilli, dananecula, dartax, deliutza27, georgiana, ileanaxperta*, popescu.borsa*, sandu.53, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089449167251587 sec
    ecranul dvs: 1 x 1