GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anton de Padova
În centrul istoric din Baia Mare există o zonă care se numește Piața Păcii. Este chiar în fața bisericii franciscane. E un fel de stradă în oval ascuțit – dacă există așa ceva - practic e o stradă mai lată și peste tot, sunt doar servicii de pompe funebre, una lângă alta. Nu știu care-i rostul. Mai spre biserică am văzut și un magazin cu suveniruri.
Sunt atât de multe confesiuni în Baia Mare, fiecare cu templul său de mi-au făcut capul girofar și cu greu le-am descâlcit. Eu mă plimbam aiurea pe străzi și mă orientam după turlele bisericilor care, în Maramureș, sunt ascuțite – majoritatea - și se văd ușor printre celelalte clădiri care sunt destul de scunde. Cu cât mă apropiam mai mult de centrul istoric, cu atât mai mult se îndeseau turlele de biserici, fiecare cu specificul său. Asta de la Piața Păcii se numește Biserica Romano – Catolică a Ordinului Franciscan. Pe ușă scrie: biserica Sfântul Nicolae (Sf. Anton de Padova).
Biserica e înghesuită bine printre alte clădiri și din lateral se vede doar acoperișul însă intrarea e deschisă spre piață. Clădirea e construită în cunoscutul stil gotic, are bănci la interior, călugări zugrăviți pe pereți și statuia Sfântului Anton de Padova cu pruncul în brațe și care ține în cealaltă mână o pâine. Vreo doi enoriași se învârteau prin hol.
Biserica e îngustă. Are pereții pictați (doar în partea de sus) cu scene biblice. Sub ferestrele care sunt tot în partea de sus a peretelui sunt tablouri mai mici tot cu scene biblice. Șirurile de bănci aveau la capete un fel de funde albe ca garoafele și cu capete lungi, lăsate în jos. Poate o fi fost vreo nuntă.
În hol, pe lateral, există un perete întreg cu plăci de marmură gravate cu mulțumiri către Sfântul Anton de Padova și unele cu mulțumiri către Sfânta Rita. Holul este boltit și nu prea mare.
Biserica este acoperită cu tablă și are un turn deasupra intrării.
Sfântul Anton de Padova mai era numit și Sfântul Anton de Lisabona dar după actele lui oficiale se numea Fernando Martins de Bulhoes. De naționalitate a fost portughez. S-a născut la 1195 și a plecat la 1231, suferind fiind de ergotism care este o boală datorată consumului îndelungat de secară. A fost canonizat la mai puțin de un an de la deces iar din anul 1946 este doctor al bisericii. Se spune că este cel mai venerat sfânt al evului mediu, atât de către catolici cât și de către ortodocși. A fost numit „Sfântul Minunilor” .
Foarte tânăr fiind, a intrat mai întâi în ordinul augustinian apoi a trecut la franciscani. Se spune că avea darul bilocației. Pe lângă Portugalia, a predicat în nordul Italiei și în Franța.
În bisericile din lume dedicate sfântului există obligatoriu statuia sfântului. În fiecare zi de marți se aduc la picioarele sfântului pâini care sunt binecuvântate după care sunt oferite săracilor. Totodată se organizează trezene adică rugăciuni care se fac timp de 13 săptămâni. Astfel, oamenii se roagă pentru găsirea lucrurilor pierdute sau pentru dobândirea de haruri.
Despre Sfânta Rita se spune că este patroana cauzelor imposibile.
Călugării franciscani au fost alungați din această biserică în 1948 dar s-au întors în 2009.
Biserica din Baia Mare a fost construită în anul 1402 de către Ordinul Minoriților.
Biserica este un loc de pace și meditație. Am plecat de acolo cu multă liniște în spirit și ziua părea mai senină.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Piața Păcii nu-i chiar ceva să mă lase cu gura căscată, totuși, e o zonă arhaică ce are, oarecum, frumusețea sa. Vecinătatea cu Piața Cetății o face mai interesantă, cu așa obiective turistice (și nu numai) importante.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Plimbarea în sine și vizitarea bisericii este fix ce trebuie și suficient.
Trimis de Mioritik in 17.01.23 01:04:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în BAIA MARE
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Sfântul Ilie — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Fără ceață... — scris în 02.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Turnul Ștefan — scris în 31.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Colonia Pictorilor — scris în 01.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Popas la Baia Mare — scris în 01.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Baia Mare — scris în 14.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Alte obiective importante în Baia Mare: Parcul Municipal „Regina Maria” și Turnul Ștefan — scris în 29.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ