GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum câteva luni, când am început să planific turul grecesc din această vară, prima mea intenție a fost să stăm mai mult la Parga, orașul despre care toată lumea vorbește la superlativ. Numai că, după o îndelungă și amănunțită cercetare, am descoperit că la distanțe ușor de atins atât la nord, spre Igoumenitsa, cât și la sud, spre Preveza, sunt locuri superbe, cu plaje mai bune, mai liniștite și ceva mai ieftine. Și am ales Ammoudia...
Ammoudia este un sat pescăresc ce se animă în special în timpul verii când vin proprietarii germani sau greci de pensiuni și hoteluri să își aștepte turiștii. În timpul iernii, am aflat de la un localnic că așezarea numără maxim 200 de suflete.
Dacă Parga stă pe un relief specific montan, cu case așezate în jurul golfului ca într-un amfiteatru natural, Ammoudia – la numai 15 kilometri mai la sud – este întinsă pe o zonă perfect plată. Primul lucru care te impresionează când ajungi acolo este coborârea accentuată de pe șoseaua națională Igoumenitsa –Preveza.
Ammoudia se află într-un soi de depresiune cu ieșire la mare înconjurată de terenuri mlăștinoase și stufăriș, precum și de terenuri fertile propice agriculturii. Relieful acesta neașteptat se datorează operei de zeci de mii de ani a râului Acheron (cunoscut ca râul Styx în mitologia greacă, acel curs de apă pe care călăoreau sufletele morților către lumea cealaltă). În acest context merită amintit că la câțiva kilometri, sus pe deal, se află situl arheologic Nekromanteion, unde, potrivit tradiției, s-ar afla poarta către Hades. Când i-am spus gazdei noastre, Spiros, că după zilele petrecute la Ammoudia vom merge pe coasta Fokidei cu destinația Oracolul din Delfi, el ne-a spus cu mândrie că ”oracolul morților” de la Nekromantion este mult mai vechi. Într-adevăr, cercetând sursele, am aflat că primele dovezi ale prezenței umane pe dealul de lângă Ammoudia datează de acum 6500 de ani.
Revenind la Ammoudia, trebuie remarcat că Acheronul a ajutat la crearea unei plaje superbe, cu nisip fin, străjuită spre mare de două dealuri mici împădurite, iar în partea de sud de gura de vărsare a râului.
Plaja este aroape paradisiacă. Intrarea în apă este lină, perfectă pentru copii, iar apa este una dintre cele mai curate pe care le-am întâlnit. Totuși, are și un minus. Datorită vărsării Acheron-ului este ceva mai rece decât în alte locuri de la Marea Ionică.
Prezența Acheron-ului a adus cu sine pe lângă posibilitatea unor excursii cu barca pe râu, pe lângă faleza frumoasă și nisiul fin, pe lângă terenuri agricole fertile și un peisaj de vis la vărsarea în mare și unele inconveniente: apa mai rece despre care am vorbit deja dar, și mai important, un adevărat regat al țânțarilor, după lăsarea serii. Cu toate acestea, dacă sunt luate măsuri de protecție, chestiunea este rezolvabilă.
Așezarea este cochetă, cu străzi de tip roman unele perpendiculare, iar altele paralelel cu țărmul. Există câteva mici magazine cu de toate și câteva taverne dintre care unele foarte bune cum ar fi Archipelagos sau Pateras. De asemenea, foarte plăcut este localul La Creperie, deținut de Babis, un grec foarte simpatic căsăstorit cu o româncă. În Ammoudia nu există viață de noapte, nu există muzică pe plajă și nici bâlciul specific altor stațiuni. Totul este făcut anume pentru relaxare și încărcarea bateriilor. De asemenea, e un loc perfect pentru copii.
Distanța mică față de Parga, Preveza și Lefkada ne-a ajutat să explorăm și aceste destinații. Deși ați fi tentați să mergeți cu autobuzul la Parga, aflați că acesta nu coboară în Ammoudia și sunteți nevoiți să urcați câțiva kilometri până la șoseaua națională Igoumenitsa –Preveza. Există și varianta cu un taxi, dar acesta costă 30 de euro până la Parga (pentru doar 15 kilometri). Așadar, varianta cea mai bună e mașina personală, dar la destinație trebuie să aveți răbdare până găsiți un loc de parcare.
Plăcut la Ammoudia este și faptul că nu există construcții pe plajă. Autoritățile locale au permis doar amplasarea de umbrele, șezlonguri, cabine de schimb și dușuri. Toate beach-barurile sunt la distanță apreciabilă, în sat, iar cei care te servesc pe plajă aduc comenzile cu scuter-ul. Între plajă și sat e un parc populat cu plopi impresionanți care au –cred- rolul de a stopa eroziunea țărmului.
Noi am stat în Ammoudia la Hotel Spiros (care va face obiectul unui articol separat), în capătul de nord al stațiunii, opus vărsării Acheronului și am avut vedere la mare și ieșire direct pe plajă.
Nu știu dacă Ammoudia e locul perfect, dar cu siguranță știu că amintirea desăvârșitei liniști a acelor dimineți și a acelor seri cu asfințit inegalabil, din locul unde se varsă Acheronul, ne va însoți indiferent de ce alte destinații vom atinge.
Trimis de adialexe in 28.06.17 20:27:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adialexe:
Anul trecut am vrut sa ne abatem pe la Nekromantion dar din cauza ploilor din acea perioada am renuntat (este o apa acolo care ne putea crea probleme) sau poate de frica sa nu ne traga Hades in Infern, cine stie!!!
Grecia, pentru cei care vor sa o cunoasca cu adevarat, este o vesnic pestera plina de comori, imi e dor sa ajung iar acolo.
Vacante frumoase!
@adialexe: O zonă a Greciei de care am prins atâta drag cu câţiva ani în urmă, încât am repetat experienţa doi ani la rând. Ammoudia are, într-adevăr, una dintre cele mai atrăgătoare plaje din areal, mai ales pentru familiile cu copii, dar şi pentru cei mari. Este plaja pe care soţul meu a plăcut-o cel mai mult, veneam din Parga o dată la două zile să ne petrecem ceva vreme la Ammoudia.
Aţi fost cu barca pe Acheron? Noi nu am apucat şi am rămas cu acel regret.
Felicitări pentru vacanţă şi articol!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@irinad: din păcate, nu am fost cu barca pe Acheron. Am promis că o vom face data viitoare. Deci m-am legat ca vom reveni. În schimb, am parcurs pe uscat ultimii 2 kilometri înainte de varsarea în mare. Este cu adevărat unic. Înțeleg, din tot sufletul preferința soțului pentru acest loc. Mulțumesc mult pentru aprecieri!
@adialexe: Foarte utile informaţii, având în vedere că vom petrece acolo, soţia mea şi cu mine, un concediu de 8 nopţi începând cu data de 2 sep. Am rezervat un studio la Villa Ionio.
Aş avea rugămintea să-mi spuneţi cam care este preţul şi cam cât de mari sunt porţiile de mâncare.
Acum doi ani am fost pentru prima oară în Grecia, ce-i drept în iunie şi într-o locaţie de lângă Paralia Katerini, la marea Egee. O staţiune mai mică dar cu forfotă mare încă din iunie. N-a fost rău dar nici nu am fost impresionat.
Am ales Ammoudia tocmai pentru pitorescul ei şi pentru faptul că nu e o staţiune. Cum suntem cam în aceeaşi grupă de vârstă - noi suntem trecuţi de 50 - mi-ar prinde bine orice recomandare.
@Gherase Multumesc pentru apreciere. Preturile in Ammoudia sunt comparabile cu ceea ce stiti de la Katerini. Fata de mult laudata Parga, aflata aproape, sunt sensibil mai mici. In medie, cu 3_4 euro la portia de mancare. pe plaja, pentru un sezlong, e suficienta o consumatie de minim 5 euro pentru toata ziua (adica 2 bauturi). Oricum, cine nu doreste sezlong, are optiunea de a se aseza oriunde pe plaja. E loc suficient.
Magazinele din Ammoudia sunt accesibile. Tavernele, dintre care amintesc Pateras si Archipelagos, sunt in media generala. De exemplu, pentru noi, trei persoane, o masa cu trei portii de mancare, o salata greceasca, apa, jumatate litru de vin si suc de fructe, costa in jur de 40_45 de euro. Pentru doua persoane, cred ca undeva la 25_30 de euro. Sa aveti sejur frumos!
@adialexe: Mulţumesc frumos pentru răspunsul prompt. Îmi este de ajutor.
Cu stimă
Bina ziua
Ne-am rezervat un sejur pentru la anul in perioada 20-28 iunie la hotel Panorama in Ammoudia
Ne-ar interesa cum este vremea si apa marii in aceasta perioada? vorbim de 2 cupluri de adulti, fara copii, vad ca ati fost in iunie in aceasta locatie
Multumesc anticipat
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 ”Teren plat, plajă lată cu nisip: aici e de mine! ” — scris în 12.10.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Vacanta Ammoudia Grecia — scris în 30.08.17 de LavMB din BACăU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Ammoudia, o oaza de liniste si de relaxare — scris în 01.07.16 de Wanda din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Descopera Ammoudia — scris în 08.07.15 de virginel din OLTENIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Ammoudia - o destinatie linistita — scris în 14.07.15 de Emma_ din BUCURESTI - RECOMANDĂ