ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2017
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Alcazaba - cetatea maură a Almeriei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Almeria

Am ales Almeria nu pentru că aș fi citit inainte ceva despre aceste locuri sau pentru că cineva mi-ar fi recomandat această destinație. Nu. Motivul pentru care am poposit aici a fost așezarea orașului la țărmul mării și distanța de aproximativ 200 Km de Malaga (ne-am propus ca distanța intre localitățile pe care urma să le vedem să fie in jur de 200 Km, ca să avem timp să vedem câte ceva, să nu ne petrecem timpul doar in mașină). Și mai era ceva. M-a atras și numele orașului, Almeria, nume de prințesă arabă, misterios și melodios.

Almeria, oraș din Andaluzia, capitala provinciei cu același nume, a fost fondat de Abd-Ar-Rahman III, care a construit aici un castel arab, o fortăreață numită Alcazaba, de la al cărui turn de veghe (in arabă Al-Mar'yah) vine și numele orașului.

Port important la Mediterană, orașul s-a dezvoltat in timpul ocupației arabe din secolul 11, sub conducerea emirilor Jairan și Almotacin, și a trecut definitiv sub ocupație creștină la sfârșitul secolului al 15-lea, in timpul lui Ferdinand al II-lea de Aragon și a soției sale Isabela.

După o perioadă de regres, datorat atât catastrofelor naturale care au lovit orașul (câteva cutremure devastatoare) cât și războaielor sau atacurilor piraților berberi, orașul a cunoscut o nouă perioadă de dezvoltare in secolul 18, după descoperirea zăcămintelor de fier din zonă.

In prima parte a secolului 20, in timpul războiului civil, orașul a fost bombardat de armata germană, capitulând in 1939, pentru ca mai târziu, in a doua jumătate a secolului, să se dezvolte spectaculos, in special datorită turismului și agriculturii.

Deși clima in zonă este una aridă, Almeria fiind cel mai arid oraș din Europa și unul dintre cele mai aride de pe țărmul Mediteranei, agricultura a cunoscut aici o puternică dezvoltare, prin construirea a numeroase sere, cu o importantă producție de fructe și legume. Am văzut astfel de sere, acoperite cu folii de plastic (probabil pentru a proteja legumele și fructele de soarele arzător), pe tot parcursul drumului dintre Nerja și Almeria, și mai departe, până in Cartagena.

La prima vedere Almeria nu arăta nimic deosebit. Un oraș cu clădiri noi, cu multe blocuri și multe șantiere, dar cu aceleași bulevarde largi, mărginite de arbori, cum am văzut in celelalte orașe mari din Spania.

După ce ne-am cazat la hotelul NH Ciudad de Almeria, aflat aproape de centru, am plecat in explorare.

Primul popas a fost la vechea gară, aflată chiar vis-a-vis de hotelul unde eram cazați. Construită intre anii 1890 și 1893, este singura clădire din Almeria care figurează in lista celor 20 de capodopere arhitectonice ale Andaluziei.

De aici, am mers spre mare până la plaja Almadrabillas, unde se află așa numita ”Cable Ingles” o construcție metalică din 1904 folosită ca stație de incărcare/descărcare a minereurilor. Declarată in 1998 obiectiv de interes cultural, Cable Ingles este in curs de restaurare.

Am pornit mai departe, spre orașul vechi. Nu știu dacă aveam noi un așa noroc sau andaluzilor le plac sărbătorile, dar, după ce in Malaga am nimerit in plină fiesta, același lucru s-a intâmplat și in Almeria. Orașul era in sărbătoare, fiind in plină desfășurare Fiesta de Almeria, sărbătoare dedicată patronului spiritual al orașului, Virgen del Mar. Serbările durează 8 zile, in această perioadă având loc numeroase concerte, expoziții, parade și alte manifestări artistice. In toate piețele din partea veche a orașului se cânta și se dansa, iar reprezentantele sexului frumos, indiferent de vârstă, purtau cu mândrie frumoasele rochii andaluze. Ce lipsea, față de fiesta din Malaga, era Cartojal - vinul dulce, in sticluțe roz care era băut de toți pe străzile orașului.

Strecurându-ne cu greu printre mulțimea veselă și puțin amețită de căldură sau licori bahice, am ajuns la Catedrala din Almeria, aflată in Plaza de la Catedral.

Construcția catedralei a inceput in secolul 16, la scurt timp după ce un cutremur devastator a distrus vechea catedrală construită, la fel ca multe alte catedrale din Spania, pe locul unei moschei.

Datorită apropierii de mare, catedrala a servit și ca zid de apărare impotriva atacurilor piraților veniți pe mare din nordul Africii. Din acest motiv, catedrala seamănă mai mult cu o fortăreață, cu ziduri inalte și groase și cu turnuri de unde pirații erau alungați cu ajutorul muschetelor și ghiulelelor.

Catedrala era inchisă la ora la care noi am ajuns acolo (duminica programul de vizitare se termină la ora 14.00) motiv pentru care nu am vizitat-o. Pot doar să vă spun că in interiorul ei, in spatele altarului principal, se află o capelă unde este mormântul episcopului Villalan, fondatorul catedralei. O statuie a episcopului se află și in fața turnului clopotelor.

Am plecat mai departe spre Alcazaba, cetatea maură vizibilă din orice parte a orașului.

Drumul până la dealul pe care se află cetatea trece printr-un cartier foarte vechi al orașului, cu multe case părăsite sau in stare avansată de degradare. Nu știu dacă este chiar așa, dar nouă ni s-a părut o zonă nesigură a orașului.

Numele cetății, Alcazaba, semnifică o fortăreță formată din ziduri groase dintr-un oraș maur, și vine de la cuvântul arab al-qasbah.

Alcazaba a fost construită in secolul 10 de califul Abd-al-Rhaman III, și este, după Alhambra, cea de a doua mare fortăreață maură a Spaniei.

Intrarea pentru turiștii veniți din țările UE este liberă, așa că am intrat pe la Turnul Oglinzilor, unde am fost intâmpinați de animatori in costume maure. Turnul folosea un sistem de oglinzi prin care se trimiteau semnale navelor care intrau in port. In funcție de răspunsul primit, știau dacă sunt nave dușmane sau prietene.

Alcazaba este alcătuită din trei incinte. Prima incintă, pe unde este și intrarea principală, duce prin Poarta Justiției intr-o frumoasă zonă de grădini in trepte, inconjurată de zidurile groase ale fortăreței. Nu se știe exact cum arăta această primă incintă, ea fiind in mare parte distrusă de cutremurul devastator din secolul 16. Grădinile nu sunt originale, ele au fost construite in momentul restaurării cetății folosindu-se ca sursă de inspirație grădinile Alhambrei.

Prima incintă este separată de cea de a doua printr-un zid cu turnuri de supraveghere. In centrul acestui zid se află un clopot, care avea rolul de a avertiza populația de pericolele care se abăteau asupra cetății. De sus, de pe turnurile de supraveghere se vede intregul oraș, marea și portul. De la turnul nordic se vede Cerro San Cristobal și zidurile construite in secolul 11 pentru a mări capacitatea de apărare a orașului, prevăzute cu șapte turnuri, trei dintre ele, de formă pătrată, construite de mauri iar alte patru, de formă semicirculară, construite după cucerirea orașului de creștini.

Incinta a doua a cetății este cea care găzduia palatele guvernatorilor, băi, o moschee, distruse in cea mai mare parte de cutremur. Se mai pot vedea rezervorul de apă și două reproduceri ale unor caseoriginale reconstruite din ruine. Peste tot in aceste zone sunt tineri ghizi, imbrăcați in costume maure, care dau detalii despre fiecare parte a cetății.

Cea de a treia incintă este cea mai nouă, construită după cucerirea orașului de către monarhii catolici. Incinta este protejată de trei turnuri semicirculare.

Am zăbovit in Alcazaba până la ora inchiderii, când incepuse să se insereze. Ne-am intors pe un alt drum, urmând indicatoarele care ne indrumau spre Catedrală. Mai aveam o singură dorință. Să găsim un restaurant unde să mâncăm ceva, pentru că eram lihniți.

A doua zi nu am mai zăbovit, am plecat direct spre Cartagena. Almeria a fost orașul care ne-a plăcut cel mai puțin din ce am văzut in Spania. Dar, acum, rememorând acele locuri, cred că l-am nedreptățit. Are multe de oferit, iar noi am fost prea grăbiți sau prea obosiți ca să ințelegem asta.

Vă rog, dacă se poate ilustrația muzicală https://www.youtube.com/watch?v=56vrS4m0QxA

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 29.01.17 23:53:30
Validat / Publicat: 30.01.17 01:03:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 4801 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Clopotul care avertiza locuitorii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45900 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.01.17 01:02:47]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat în rubrica "Descoperă Almeria, ALMERIA" (nou-creată pe sait)

cristina47*
[30.01.17 02:12:19]
»

Felicitari pentru articol si pentru calatorie.

Eu inca nu am "indraznit" sa calatoresc in sudul Spaniei.

webmaster45
[30.01.17 06:31:00]
»

@Mika:

După ce ne-am cazat la hotelul NH Ciudad de Almeria, aflat aproape de centru, ...

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[30.01.17 06:32:17]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[30.01.17 10:09:23]
»

@cristina47: Mulţumesc. Sper să "indrăzneşti" cât mai curând. Şi noi am tot amânat, dar până la urmă am reuşit să ajungem. Şi sper că o vom mai face. Iţi doresc cele mai frumoase călătorii.

MikaAUTOR REVIEW
[30.01.17 10:21:28]
»

@webmaster: Mulţumesc!

mishu
[30.01.17 10:28:24]
»

@Mika: Daca titlul mai avea nevoie de o completare pentru a citi articolul tu ai facut si asta, ai inceput cat se poate de atragator

M-a atras și numele orașului, Almeria, nume de prințesă arabă, misterios și melodios.

, asa ca daca cineva ar fi vrut sa se opreasca aici, deja nu mai exista cale de intoarcere.

Foarte frumoasa povestea si minunate pozele. Deja ai plantat samanta dorintei de a vizita aceste locuri, felicitari, votat cu mare placere.

MikaAUTOR REVIEW
[30.01.17 10:50:23]
»

@mishu: Mulţumesc! Am incercat să redau câte ceva despre acest loc. Din păcate, fotografiile cu Almeria le-am pierdut. Am pierdut cardul sau le-a şters soţul meu din greşeală. Am rămas numai cu cele pe care le-am făcut cu telefonul şi pe care le-am ataşat.

Utube
[30.01.17 12:56:59]
»

Bună ziua, scriitorule!

Frumoasă poveste dar şi frumos povestită. Mulţumesc pentru detalii şi descrieri.

O zi deosebită!

ANILU
[30.01.17 20:48:50]
»

@Mika: Știi cât este de plăcut să citești despre locuri necunoscute și să asculți ritmurile muzicale ale locurilor pe unde te plimbi.

Chiar așa am făcut am dat drumul la videoclipul atașat și m-am plimbat alături de tine (inspirată melodia atașată, acordurile de chitară combinate cu vocea frumușelului interpret, mi-au mers la suflet).

As fi vrut și câteva poze din mijlocul festivalului în mijlocul căruia ați ajuns, dar m-am mulțumit cu cele atașate.

Aștept continuarea călătoriei voastre, până aici v-am urmărit pas cu pas.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[30.01.17 20:59:24]
»

@ANILU: Mulțumesc de aprecieri. Incerc mereu ca ilustrația muzicală să fie, dacă se poate, chiar de prin locurile despre care povestesc. Cei doi, ”frumușelul” Bisbal și Tomatito, sunt originari din Almeria. In ceea ce privește fotografiile, am mai spus și lui @mishu, mai inaint. Am pierdut cardul sau a fost șters din greșeală. Nu știu exact ce s-a intâmplat. Am filmări din toaată vacanța, dar video e mai greu de atașat. Când voi scrie despre Malaga voi atașa niște poze cu Fiesta de acolo, care a depășit-o cu mult pe cea din Almeria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[30.01.17 21:12:41]
»

@Mika: Și apropo, de ce nu vii la întâlnirea AFA de la Slănic?

Mi-ar face plăcere să ne cunoaștem, că din ce am văzut la întâlnirile din București nu ai spus prezent.

Poate te înscrii și vii la Slănic.

Pentru mine este a treia întâlnire și pot spune că sunt nerăbdătoare să cunosc oameni/colegi noi.

Așa vei cunoaște spiritul AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[30.01.17 21:17:14]
»

@ANILU: Aș vrea. Incă nu știu dacă imi permite timpul. Și mie mi-ar plăcea să cunosc pe cât mai mulți din AFA.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Mika, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051682949066162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1