ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 15 zile
Prieteni
12 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Primii pași

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Primul lucru pe care l-am avut de făcut după confirmarea excursiei în Etiopia a fost obținerea vizei. Aceasta se poate face foarte facil online pe site-ul www.evisa. gov. et cu cel putin 3-4 zile înainte de data călătoriei. Evident că am făcut-o din timp și după completarea formularului, încărcarea unei poze de pașaport si plata taxei de viză am primit-o în maxim cinci minute pe mail. Viza a costat 60 USD și era cu o singură intrare și cu o valabilitate de 30 de zile. Trebuie printată și arătată la autorităti atât în România, cât mai ales în Etiopia la vamă.

Dat fiind perioada care o trăim ceva emotii am trăit la efectuarea testului Covid, necesar trecerii frontierelor. De data asta am avut noroc si a fost negativ. Mersi Roth!

A venit și ziua plecării! Mi-am făcut checkin-ul online pentru a-mi alege locurile și la ora 15 am decolat de pe aeroportul Otopeni cu destinația Addis Abeba. Așa pustiu Otopeniul cred că l-am mai văzut doar pe vremea lui Ceașcă.

Am zburat cu Austrian spre Viena. Din pricina pandemiei actuale au profitat si ei un pic să mai scadă din cheltuieli si nu ne-au dat nimic de mâncare ori băutură asta cu toate că era o cursă de linie. Restricții sanitare. Culmea cu bani nu mai erau restricții de niciun fel, puteai cumpăra orice. La final ne-au îndulcit un pic amarul cu o bombonică. Și încă ceva pe tot teritoriul Austriei si împlicit și pe avion sunt obligatorii măștile de protecție de tip FPP2 sau FPP3!

Pentru tranzitul pe aeroportul din Viena nu ne-au mai fost cerute nici teste covid, nici formulare de tot felul. Am intrat pur si simplu în zona de transfer unde am dat de un aeroport absolut pustiu. Nu mai era nimeni prin preajmă, iar toate magazinele și cafenelele erau ferecate cu lacătul. Sinistru. Doar un automat de băuturi ce ne-a tinut companie.

Zborul spre Etiopia este bine să-l efectuezi cu compania Ethiopian. Nu este cea mai tare companie din lume, dar din zona Africii se pare că da. Avantajul este că la zborurile interne din Etiopia ai un discount de 25-30% din prețul biletului, dacă ai folosit în zborul intercontinental tot avioanele acestei companii.

Zborul a decurs fără incidente. Avionul avea un grad de încărcare de numai 30 % așa că am putut să ne întindem linistiți pe câte trei scaune și să tragem un pui de somn. Aici am primit o masă decentă și câte un pahar de vin roșu. Zborul a fost destul de scurt doar vreo șapte ore. Aterizarea ne-a trezit instant, pesemne piloții nu sunt așa de silențioși ca-n alte părți.

După formalitățile de intrare în țară, dis de dimineață, am pășit în fine pe pământul Africii. La sfatul foarte bun al colegului TraianS, nu am aruncat tichetul de bagaje, așa cum fac de obicei, acesta fiindu-mi necesar la ieșirea din aeroport. Pesemne mai greșesc și mai iau bagajele altora.

Era o dimineață răcoroasă și am fost întâmpinați de ghizii locali cu câte un trandafir! Un gest mic, dar de efect mare.

Primul drum l-am făcut la hotelul situat chiar în apropierea aeroportului. Majoritatea partenerilor de călătorie au primit camere, eu n-am avut acest noroc, așa că m-am pus la o cafea. Primul lucru a fost să vorbim cu ghizii, să ne schimbe ceva bani. Raportul a fost 10 birr la 1 leu. Asta așa aproximativ. Am cerut musai bani mărunți. atât de necesari pe la triburi. A fost ușor să ne descurcăm cu banii lor, mai ales că hârtia de 10 birr arăta aproape la fel cu cea de 1 leu de la noi, mai mult valora la fel.

Addis Abeba sau floare nouă în traducere liberă este capitala Etiopiei și este situată la altitudine de 2200-3000 de metri, la poalele muntelui Entoto. Din acest motiv seara și dimineața este destul de răcoare, iar la prânz este o temperatură ok de vreo 25 de grade Celsius.

Capitala Addis Abeba se întinde pe o suprafață de 300 kmp și are aproximativ 3,5 milioane de locuitori. Aceasta este întinsă pe orizontală având foarte puține clădiri înalte. Majoritatea erau chiar în zona în care eram cazați, zona mai modernă a orașului. Addis Abeba este reședința” Comisiei economice pentru Africa” și a Uniunii Africane.

Am fost în capitala Etiopiei în trei zile diferite, firește, neconsecutive. În prima zi cei de la agenție ne-au plimbat prin oraș și ne-au arătat atracțiile, în celelalte două am avut program liber și am descoperit-o de unul singur.

Prima ieșire în oraș a fost cu microbuzul ce ne-a dus la obiectivele turistice ale orașului. Nu sunt foarte multe lucruri de văzut aici. Nu pot spune că m-a șocat ceva. Sunt destul de umblat prin locurile exotice sărăcăcioase. Lipsa trotuarelor, mulțimea de oameni ce merg pe jos, multitudinea de tuc-tuc-uri, lipsa infrastructurii ori a curățenieii, multe animale pe străzi cam asta am văzut din goana microbuzului cu o viteză medie de 25 kmh.

Primul loc în care am ajuns a fost muzeul national al Etiopiei. Este amplasat într-o clădire veche iar accesul ne-a fost facilitat de ghizi. Nu știu dacă au plătit ceva, o sumă modestă ori era gratis. Muzeul este destul de slăbuț! La parter era amplasat scheletul unui om preistoric. Am mai admirat ceva tablouri etiopiene, ceva veșminte și câteva arme sau unelte tradiționale. Nu m-a dat nimic pe spate.

Am ieșit rapid din muzeu și afară am dat de o familie de broaște țestoase ce trăiesc aici de foarte mulți ani! Aș putea chiar spune că sunt cei mai bătrâni locuitori actuali ai Etiopiei. E doar o supoziție nefundamentată decât pe speranța mică de viață a oamenilor de aici.

Drumul nostru a continuat prin oraș spre muntele Entoto unde se află palatul regal și este o priveliște deosebită a orașului.

Addis Ababa așa cum îl denumesc localnicii este un oraș în construcție. Peste tot e praf si e plin de șantiere. Interesante sunt schelele de lemn ce urcă până pe la etajul 10 si care nu au podea. Exact așa ceva am mai văzut doar prin China! Eu nu știu cum pot lucra oamenii ăstia în asemenea condiții.

Foarte mulți soldați si polițiști înarmați până în dinți, la fiecare colț de stradă. Paradoxal parcă nu-ți dau mai multă siguranță, ba chiar din contră.

Am început urcarea pe muntele Entoto până la vreo 3000 de metri. Pe drum erau o mulțime de măgăruși utilizați pentru transportul lemnelor. Săracii de ei nu numai că erau munciți, dar erau și cravașați să se miste mai repede. Cei mai puțin avuți cărau lemnele cu spatele. Muncă multă, viață grea.

Am ajuns în fine și în parcul frumos amenajat, de unde se vede în zare orașul. Ne-am plimbat, am admirat și am făcut o mulțime de poze. Palatul Regal nu am mai avut vreme să-l vizităm! Așa că următoarea noastra vizită a fost la un local foarte vechi, unde ne-am ostoit setea cu o bere locală și am făcut burta mare după o masă copioasă!

După masă am fost dusi la un târg cu produse tradiționale. Am fost sfătuiți să avem grijă la buzunare asta fiind singura problemă, ce ne-ar putea strica sejurul. Erau ceva lucruri interesante, dar din păcate la niște prețuri exorbitante. De exemplu o rochie tradițională costa 10.000 birr, aproximativ 1.000 lei. A rămas pe tarabă firește.

Vizita noastră prin oraș a continuat cu o biserică ortodoxă, Holy Trinity Cathedral, Catedrala Sfânta Treime în traducere liberă. Catedrala a fost construită pentru a comemora dobândirea independenței țării de sub ocupația italiană și este alături de Biserica Sfânta Maria din Sion una dintre cele mai importante lăcașe de cult ortodoxe din Etiopia. Biserica a găzduit mari ceremonii și înscăunări de patriarhi, arhiepiscopi și episcopi. Catedrala Sfânta Treime este sediul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Addis Abeba. Catedrala a fost construită pentru a comemora dobândirea independenței țării de sub ocupația italiană și este alături de Biserica Sfânta Maria din Sion una dintre cele mai importante lăcașe de cult ortodoxe din Etiopia. Catedrala Sfânta Treime este sediul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Addis Abeba conform wikipedia.

Etiopienii au obiceiul să se roage la porțile de la intrare sau chiar la zidurile exterioare ale bisericilor. Nu știu probabil nu au acces înauntru. Cert e că biserica era închisă și a venit un nene cu o cheie ce ne-a facilitat accesul pe o ușa laterală. Inițial a trebuit să ne descălțăm, obicei întâlnit la toate bisericile din ortodoxe etiopiene. După ce am admirat icoanele si vitraliile din biserică am ieșit la aer.

Eu mă grăbeam foarte tare deoarece la ora 17 se închidea sediul telekom de unde îmi putem achiziționa o cartela de date pentru a avea net în această călătorie.

Cu chiu cu vai am extras din biserică pe toți companionii de călătorie și la ora 16,45 am intrat în sediul de stat al companiei de telefonie. Citisem că fiind companie de stat lucrurile merg greoi, dar nici vorbă de așa ceva! Am luat un bilet de ordine si imediat am fost chemat la un ghișeu, unde o fată drăguță mi-a făcut toate setările necesare pentru a avea net nelimitat pe timp de două săptămâni pe teritoriul Etiopiei. Totul la un preț de numai 800 birr.

Gata m-am relaxat! Un duș la hotel, puțina odihnă. Ne aștepta o seară grea la un local tradițional cu muzică și dansuri specifice, dar si cu bucatele lor, dar despre asta în altă poveste.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

capitala Addis Ababa nu este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, dar dupa câteva zile de ședere acolo începi să-i descoperi farmecul


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Oamenii ăstia chiar știu să se distreze, au muzica și dansul in sânge!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 12.04.21 11:05:03
Validat / Publicat: 12.04.21 11:46:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 1384 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 fară cuvinte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69600 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[12.04.21 11:28:38]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=jlwe_9YbY94

mersi frumos! ​​

webmasterX
[12.04.21 11:46:00]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Addis Abeba, ADDIS ABEBA" (nou-creată pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

EXCELENTă și asta. ​​​

webmasterPHONE
[12.04.21 20:30:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

roth
[12.04.21 23:33:11]
»

@robert:  Chiar te prinde poza 1, vad ca insisti, oki... eu am votat si am rabdare sa sti.

Tu ma faci pe mine sa o iau la pas prin Africa,   pai atatea locuri frumoase si interesante ai vizitat incat incep sa ma gandesc serios. Astept insa Nepal.

Felicitari, Felicitari atat pot sa spun. ​​

robertAUTOR REVIEW
[13.04.21 08:34:16]
»

@roth:  mersi frumos! Chiar am avut niște colegi în grup ce aau fost de două ori în Nepal și mi-au povestit ce frig au îndurat în tea house în care au dormit! Trebuie antrenament nu glumă!

Yolanda
[13.04.21 18:28:39]
»

@robert:  Frumoase rochiile traditionale, pacat ca nu au cedat la pret, banuiesc ca ai incercat sa negociezi. Ciudat, doar nu erau prea multi turisti albi, adica cu bani...

Spectaculoase broastele testoase, dupa marime chiar au o vârsta respectabila​ .  

Muntele Entoto -3000 m, cum l-ai urcat? per pedes sau cu ajutor? nu a fost dificil?

Calatorii interesante în continuare. ​

​ ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
robert, roth, Yolanda

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075662851333618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1