ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

”Să mergem la Delfinariu!” - Vizită la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța

TIPĂREȘTE

De vreo doi-trei ani ne străduiam să-l ducem pe cel mic la Delfinariu. De fiecare dată însă am amânat acest lucru, de cele mai multe ori din cauză că nu am trecut prin Constanța în drum spre mare, preferând să intrăm pe varianta de ocolire a orașului pentru a ajunge cât mai repede la Eforie Nord, stațiunea în care ne-am petrecut ultimele sejururi de pe litoralul nostru. Anul acesta însă, cu prilejul unei ieșiri de o zi la Constanța, am trecut vizita la Delfinariu pe primul loc în lista noastră cu activități. ”Să mergem la Delfinariu!” a fost îndemnul care s-a auzit la noi în mașină de mai multe ori în timpul drumului de la Râmnicu Sărat la Constanța.

Am ajuns la Constanța în jurul orei 11.30 și peste vreo 20 de minute căutam de zor un loc liber de parcare în zona Delfinariului, pe bulevardul Mamaia. Din ceea ce am observat, parcarea în siguranță a automobilului reprezintă o problemă acolo, neexistând prea multe locuri disponibile; noi am rezolvat cu parcarea pe o străduță laterală din zonă, la vreo cinci minute de mers pe jos de obiectiv.

Am ajuns la intrarea în curtea obiectivului, un panou lateral informându-ne că denumirea completă a acestuia este Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. În cadrul acestui complex muzeal există mai multe secții: Delfinariul, Microrezervația, Păsările exotice, Planetariul (toate acestea se pot vizita aici), dar și Acvariul (amplasat în altă parte, pe faleza din zona Cazinoului).

Am stat vreo două minute la coadă pentru a achiziționa biletele de intrare (am optat pentru vizitarea Delfinariului, Microrezervației și a Păsărilor exotice), apoi am intrat în curtea complexului muzeal. În partea dreaptă se poate ajunge rapid către Păsările exotice și Planetariu, iar în partea stângă se află Delfinariul și apoi Microrezervația; câteva săgeți informative ajută vizitatorii să se orienteze rapid.

Întrucât programul la Delfinariu începea în aproximativ 45 de minute, am ales să nu ne îndepărtăm prea mult de intrarea către bazinul acoperit unde urma să aibă loc reprezentația delfinilor (la bazinul principal au loc lucrări de reabilitare). Pentru ca cel mic să nu se plictisească, am petrecut mai multe minute lângă bazinul descoperit din apropiere, unde un leu de mare lenevea la soare. Din când în când, spre bucuria copiilor, leul de mare mai dădea câte o tură rapidă de bazin, revenind apoi la starea de leneveală inițială. În această zonă am văzut mai multe panouri informative referitoare la delfinii din Marea Neagră și am reținut că în această mare trăiesc trei specii de delfini. De la rubrica ”Știați că... ?” merită amintit că ”delfinii, fiind mamifere, respiră prin plămâni; delfinii pot deveni agresivi atunci când oamenii încearcă să-i mângâie excesiv; în mod normal, delfinii respiră o dată la 6 minute; afalinul este cel mai inteligent dintre cele trei specii de delfini din Marea Neagră; diferitele studii făcute pe creierul delfinilor au condus la concluzia că sub raportul cerebralizării se situează pe primul loc după om.” Așadar, am lecturat informații interesante și timpul a zburat pe nesimțite, așa că ușa de acces către bazinul delfinilor s-a deschis; era ora 12.45 (intrarea este permisă cu 15 minute înainte de începerea demonstrației; reprezentațiile începeau la ora 13.00, ora 16.00 și ora 19.00).

Am intrat în sală și am luat loc în primul rând, fiind suficiente locuri libere; ulterior sala s-a umplut pentru că au sosit câteva grupuri de copii. Cu toate acestea, nimeni nu rămăsese în picioare. Spre încântarea băiatului, cei doi delfini din bazinul aflat la picioarele noastre se zăreau înotând prin bazin, când mai lent, când asemenea unor săgeți subacvatice. Ni s-a explicat faptul că nu trebuie să ne aplecăm peste balustrada metalică din fața noastră și nici nu trebuie să introducem aparatele fotografice dincolo de această balustradă, întrucât delfinii pot interpreta aceste gesturi ca pe niște comenzi. De asemenea, am mai fost rugați să avem grijă la orice fel de obiecte și să nu le scăpăm în bazin (delfinii le-ar putea înghiți și s-ar putea chiar sufoca) și ni s-a cerut să facem fotografii fără blitz. Acestea fiind spuse, să înceapă spectacolul!

Cele două femele de delfin, Ni-Ni și Chen-Chen, ne-au încântat cu jongleriile lor; au înotat într-o direcție dinainte indicată (normal sau cu burta în sus), au lovit cu coada o minge atârnată la o înălțime de câțiva metri deasupra bazinului, au luat mingea de baschet, au purtat-o pe bot și au înscris la coșul din apropiere, au executat diverse salturi și s-au jucat cu niște cercuri; din când în când, delfinii au fost răsplătiți cu pește din gălețile aduse de către antrenori, dar și cu ropote de aplauze și ovații din partea noastră, a spectatorilor. Una dintre femelele de delfin a fost mai puțin cooperantă decât cealaltă, însă nimeni nu s-a supărat, pentru că și noi putem avea uneori câte o zi mai proastă în care să nu avem chef de nimic, nu-i așa?! :P

Reprezentația delfinilor a durat aproximativ 20 de minute, timp în care ne-am simțit excelent și ne-am adus aminte de clipele în care, copii fiind, eram foarte încântați atunci când ai noștri ne anunțau că mergem la Delfinariu! Întrucât am stat în primul rând, am beneficiat de o vedere foarte bună asupra bazinului cu delfini, dar și de mai mulți stropi de apă în câteva rânduri, ajunși la noi în urma salturilor executate de simpaticele mamifere. A fost ”super” (după cum ne-a spus cel mic), așa că noi adulții am fost încântați de două ori: o dată că ne-au plăcut jocurile delfinilor și a doua oară că puștiul s-a simțit grozav!

Cam acestea sunt impresiile noastre în urma vizitei la Delfinariu, să continuăm cu vizita la Microrezervație, o altă secție interesantă din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Am avansat pe aleea din stânga spre zona microrezervației; acest spațiu este conceput asemenea unei micro-delte, aleile de vizitare fiind dispuse în jurul unui lac. Noi am realizat un tur complet, după ce am trecut de o zonă mai prăfuită, unde se muncea la refacerea câtorva alei. Un lucru bun, lucrările de reabilitare sunt binevenite la astfel de obiective!

Pentru început, am văzut mai multe specii de păsări cazate în câteva voliere largi; găinușe mai mici ori mai mari, fazani, păuni, bibilici, rațe și gâște – toate aceste păsări se bucură de suficient spațiu și de o poziție privilegiată la intrarea în microrezervație. A urmat pasărea emu, unul dintre exemplare apropiindu-se suficient de mult cât să încerce să-mi ciugulească aparatul foto. Nicio șansă, e al meu! :) Am trecut pe lângă cușca unui sconcs dungat și pe lângă locuința de la acest zoo a ursului cu trompă, un animăluț curios și totodată amuzant. Aleea de vizitare ne-a condus apoi către țarcurile animalelor: câteva văcuțe Zebu pitice se adăpostiseră la umbra unui pom din apropierea țarcului; un ponei ne-a privit curios din țarcul lui; ratonii și-au trimis un reprezentant care s-a plimbat pe lângă gard, spre încântarea băiatului nostru! Și iată cum, pas cu pas, ne-am apropiat de unul dintre cele mai frumoase animale găzduite la această microrezervație: un cerb carpatin care nu s-a deranjat prea mult de faptul că era privit insistent, ci și-a văzut de plimbarea lui, invitându-ne parcă să-i admirăm coarnele impresionante.

Nu departe, mistrețul se comporta așa cum îi place lui cel mai mult: ca un adevărat buldozer care se simte excelent în noroi... Două zebre simpatice au venit la gard atunci când ne-am apropiat, iar unul dintre reni nu a vrut să ne spună nimic despre ocupațiile de vară ale lui Moș Crăciun.

Am trecut și de țarcul căprioarelor și am ajuns lângă o alee către dreapta care ne-a condus până pe malul lacului din interiorul microrezervației. Am avut ocazia să admirăm lebede, rațe, gâște, dar și o familie de pelicani într-un spațiu delimitat din partea dreaptă. Ne-a plăcut faptul că multe păsări iubitoare de apă trăiesc libere prin microrezervație, astfel că ne-am întâlnit cu ele pe aleile de vizitare dar, mai ales, le-am putut admira în acțiune pe lac – înotând, scufundându-se sau ascunzându-se prin stufăriș.

Aici pe malul lacului este amenajat un ponton de unde am putut vedea mai bine păsările pe apă, dar și un foișor pentru observarea de la înălțime a acestora.

Am ieșit înapoi în aleea principală și am continuat vizita noastră intrând la un bazin acoperit unde înotau mai mulți pești frumos colorați. Spațiul este amenajat asemenea unui iaz cu maluri pietruite care putea fi traversat pe un podeț de lemn, iar în partea opusă susura o cascadă micuță, asemenea celor amenajate prin grădinile japoneze.

Ajunși pe aleea din partea opusă a lacului, am mai vizitat câteva specii de capre, dar și niște animale pe care nu le-am putut recunoaște nicicum, până nu am citit panoul informativ afișat pe țarcul lor – era vorba despre iepurele de Patagonia (un animal rozător, monogam, care trăiește în sudul și în centrul Argentinei; durata aproximativă de viață a acestor iepuri este de 10 ani). Către ieșirea din spațiul microrezervației am trecut pe lângă cuștile altor iepurași, dar și pe lângă un spațiu de joacă amenajat pentru piticii care s-au plictisit de plimbare.

Am mers apoi către secțiunea Păsări exotice. Un alt loc interesant din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, ”țara papagalilor”, după cum l-a descris băiatul nostru! Și, într-adevăr, am găsit aici un colț dominat de papagalii colorați mari și mici, mai tăcuți sau mai certăreți, fiecare conform caracteristicilor speciei sale. Pe lângă papagali, aici sunt găzduite și alte păsărele, chiar și un arici care stătea ghemuit prin rumegușul cuștii lui. Dintre păsările de aici, lângă papagalii Marele Alexander, aș putea aminti perușii Rosella, Nimfa, Capra, papagalii Pitici, Cântători, Nobili sau de Senegal, dar și turturica râzătoare.

În apropiere de spațiile ocupate de păsările exotice se află aleea ce-i conduce pe doritori către Planetariu. Nu am vizitat această secțiune, așa că nu pot menționa decât programul (de luni până vineri, cu prima demonstrație la ora 09.30 și ultima la 19.30); tarifele pentru secțiunea Planetariu erau afișate la intrarea principală: 4 lei/adult; 1 leu/elev sau student. Așadar, prețuri mici pentru o experiență pe care vrem să o încercăm și noi la o viitoare vizită.

Mai vreau să adaug faptul că la intrare este amenajat Natura Dino Park, o expoziție de dinozauri pe care nu am vizitat-o (are tarife separate față de cele pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii). Din aleea principală am văzut machetele unui rechin fioros, ale unui tyrannosaurus rex (cred că l-am recunoscut corect; filmele văzute în ultimii ani mi-au fost de mare ajutor :) ), dar și o zburătoare cu niște dinți pe care nu mi-ar plăcea să-i văd vreodată în realitate prin apropiere!

Trebuie să mai precizez tarifele din momentul vizitei noastre la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța:

- Delfinariu, Microrezervație și Păsări exotice – 20 lei/adult și 5 lei/elev sau student (copiii sub 7 ani au gratuitate). Acestea au fost biletele achiziționate de către noi, așadar vizita noastră aici a însemnat 40 de lei în total (cel mic beneficiind încă de gratuitate).

- Microrezervație și Păsări exotice – 8 lei/adult și 2 lei/ elev sau student (gratuitatea pentru copiii până în 7 ani se menține și pentru acest tip de bilet).

În ceea ce privește programul de vizitare afișat la casele de bilete, acesta era cuprins între orele 09.00 și 19.30 (zilnic).

Pentru alte informații privind Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța vă recomand să consultați acest site.

Ajuns la final de articol, vă recomand tuturor să vizitați Delfinariul, dar și celelalte secții din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța! O vizită aici poate constitui o alternativă excelentă de petrecere a câtorva ore în altă parte decât pe plajele care, de ce să nu recunoaștem, reprezintă principala tentație pentru toți cei care ajungem la malul mării în această perioadă!

Vă doresc tuturor o vară excelentă!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 30.06.16 14:10:58
Validat / Publicat: 30.06.16 15:48:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 5557 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Până să intrăm la reprezentația delfinilor, admirăm leul de mare aflat în bazinul descoperit din apropiere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[30.06.16 15:56:25]
»

Aseara vorbeam de Delfinariu in familie pentru ca de cele mai multe ori cand ajungem la mare, la noi, adica aproape anual, nu ratam vizita la delfinariu si mai nou in tot complexul prezentat de tine foarte bine. Ne place si la planetariu si la Dino si la mini gradina zoologica si la calarie. Iar cand trecem noi, mereu se infoiaza paunii!

elviramvio
[30.06.16 15:57:36]
»

@Crazy_Mouse -

Am votat cu mare drag.

Floryn81AUTOR REVIEW
[30.06.16 18:47:26]
»

@Dan&Ema - Trebuie să luăm și noi exemplul vostru și să trecem mai des pe la Delfinariu; mai ales că se vor termina amenajările și la bazinul celălalt și trebuie să vedem cum se acomodează delfinii acolo, nu-i așa?!

În altă ordine de idei, prin ecoul tău ai adus o completare valoroasă acestui articol: eu uitasem să mai scriu despre Centrul de echitație existent în apropiere; noi eram deja obosiți și nu am mai mers nici măcar să vedem căluții, însă trebuie să mai rămână câte ceva și pentru vizitele viitoare.

În ceea ce privește păunii, probabil că vă cunosc mai bine și vă salută!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[30.06.16 18:49:33]
»

@elviramvio - Mulțumesc frumos!

webmaster
[30.06.16 23:03:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[01.07.16 09:18:01]
»

@Crazy_Mouse - Eu nu îmi mai aduc aminte dacă am fost sau nu la Delfinariu când eram copil... sigur nu am fost de când sunt adult În general, pentru copii este un obiectiv foarte „gustat” și instructiv totodată.

Spectacolul cu delfini a avut loc în noul bazin/clădire despre care se vorbește în acest articol? (ctnews.ro/foto-video-noua ... iderea-oficiala)

De astăzi au intrat în vigoare noi tarife, mult mai mari (telegrafonline.ro/noi-tar ... ariu-si-acvariu)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[01.07.16 09:30:45]
»

@tata123 - Nu, spectacolul cu delfini s-a desfășurat într-un bazin secundar, aflat în stânga bazinului principal. În ceea ce privește tarifele, se pare că am avut noroc pentru că am mers acolo în luna iunie; am verificat și eu pe site-ul inserat în articolul meu și vizita noastră (cu Delfinariu, Microrezervație + Păsările exotice) ar fi costat dublu de astăzi, adică 40 de lei/adult. Știam și eu că tarifele se vor mai mări în plin sezon (probabil s-o fi deschis bazinul principal), din acest motiv am recomandat tuturor să consulte site-ul obiectivului. Hmm, ce să zic... cam mari totuși prețurile actuale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[06.07.16 09:12:12]
»

Foarte frumos, si o buna ocazie sa-mi aduc aminte de niste ani in urma cand erau copiii mai mici si apreciau aceste lucruri.

Acum au crescut si au alte prioritati. Insa cand vor ajunge si ei parinti le va veni randul si lor sa-si duca copiii acolo si vor aprecia toate acestea la valoarea lor.

Cand mergeam cu ei la mare de obicei vedeam Planetariul si delfinariul.

Cand au fost prima data in cantonament la Baia Mare (acum un an) am incercat sa vad ce ar fi de vazut (pentru ei) si am gasit si acolo Planetariu si le-am spus sa se duca sa vada. La intoarcerea acasa au spus ca a fost cam plictisitor asa incat cred ca pentru varsta pe care o au acum mai degraba ii tenteaza ceva cu mai multa adrenalina.

Felicitari, votat cu foarte mare placere si pentru ca mi-ai reamintit momente placute petrecute alaturi de cei dragi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDelfinariu / Planetariu / Vivariu Constanța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073978900909424 sec
    ecranul dvs: 1 x 1