ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 5 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Un altfel de sejur în delta Dunării

TIPĂREȘTE

În ultimul an jumătate, de când a început pandemia n-am ieşit din Bucureşti decât în vara 2020 câteva zile la Sinaia şi anul acesta am făcut un Paşte excelent la Gulliver Moeciu Resort. Ar fi simplu să dau vina numai pe pandemie dar mi-am făcut vaccinul în ianuarie, am ieşit destul de puţin din casă cu mască până la alimentară, farmacie sau parcurile apropiate (câteva sute de metri) şi la aniversările prietenilor la unele locante. Atât. Adevăratul motiv este că s-a accentuat insuficienţa respiratorie (BPOC cu dependenţă de câteva ore pe zi oxignoterapie acasă) dar şi un mers mai greu ca falnică purtătoare a trei proteze de articulaţii şi un baston. De vârstă (87) nu suflu niciun cuvânt, nu se pune. Totuşi ochii văd, inima cere, aproape 30 de ani am fost învăţată cu excursii fără număr- fără număr şi în aceşti aproape doi ani mi-au lipsit farte mult oricât m-aşi fi învârtit eu prin casă în jurul cozii. În plus tare aşi fi vrut să mai scap câteva zile de canicula din Bucureşti.

Ocazia a venit odată cu cumpărarea săptămânală a revistei Telemania. De mai mult timp găseam în revistă o foiţă reclamă cu o ofertă de sejur al aceleaşi firme Gulliver la care am făcut Paştele la Moeciu. Era vorba de patru sau cinci zile la o locaţie la Murighiol în Delta Dunării. Oferta conţinea transport cu autocarul, cazare, masă all inclusiv (trei principale, două gustări şi băuturi la discreţie) Preţul de cca 1500-1700 lei (depindea de perioada aleasă) era pentru două persoane.

Într-un târziu m-am hotărât. Aveam să fac un altfel de sejur, doar să-mi mai clătesc ochii fără să mă obosesc. Zis şi făcut! Am sunat un prieten, fost coleg încă din liceu, deci copt şi el (nu mă refer la copţii din Egipt ci la vârstă) care urma să vină cu partenera lui şi la o prietenă mai ˝mică˝cu vreo trei ani decât mine, deci octogenari, ce să mai vorbim.

Prima greşeală: ne-am hotărât destul de târziu şi nu am mai găsit locuri decât pe 12 septembrie. Lui Dumnezeu însă i-a fost milă de noi şi ne-a dăruit un timp superb cu 27-28 de grade. Înscriindu-ne târziu, nu mai aveau locuri decât la etajul doi al resortului. Nu am bănuit din start ce va însemna asta pentru mine, adică urcat şi coborât scări de trei ori pe zi. Dacă ne înscriam din timp, am fi găsit locuri într-una din cele opt căsuţe de lângă piscină. Acestea erau adevărate case de vacanţă, aveau toate dotările, baie proprie, TV, plus că fiind pe pământ nu aveai nicio treaptă de urcat.

De ce dau atât de multe amănunte care pentru mulţi dintre voi sunt total neinteresante? Pentru că sunt unii useri, care, din lipsă de drumeţii, nu mai scriu pe AFA, deşi ar dori. Ei suferă pentru că stau între cei patru pereţi ai casei lor şi nu mai vizitează nimic. Sunt cei cu probleme cardiace, respiratorii, gonartroze sau coxartroze care le dau dureri la mers, cei proaspăt operaţi, ca să nu mai vorbim de seniorii cărora anii le-au ruginit articulaţiile. Ei sunt însă în stare să facă excursii neobositoare care i-ar scoate din rutina zilnică. Chiar tinerii după un an de încordare, restricţii, probleme la serviciu, mulţi dintre ei vor linişte şi odihnă, un loc unde să-şi încarce bateriile pentru anul viitor care din nou se anunţă incert. Retrospectiv vorbind, e clar că prin această excursie, am revenit în lumea care mi-a fost atât de dragă.

Am mai fost în delta Dunării de două ori:

-prima dată o splendidă întâlnire AFA trei zile în iunie 2013. Am locuit pe un hotel plutitor format din două pontoane paralele de patru stele cu cabine ultra elegante. Mâncarea şi băutura era all inclusive. Mâncarea ar fi putut lua premiu la orice concurs gastronomic. Cel mai important lucru a fost însă atmosfera de continuă distracţie cu dans până târziu spre zori. Am avut la dispoziţie trei bărci şi un cataraman cu care am ieşit la plimbare. Fiind prima dată în deltă am fost uluită de frumuseţea locurilor, de coloniile de pelicani, lebede, cocostârci, covoarele de nuferi albi şi galbeni. Am vizitat cele două străzi principale ale Sulinei oraş înfloritor acum un secol, tăcut şi fără viaţă acum. A fost una din cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut, ocazie pentru care îi mulţumesc lui Cornel şi celorlalti organizatori. Cuvântul perfect este prea necuprinzător pentru această excursie.

-a doua oară am făcut cu soţul în 2016 o excursie de cinci zile în Dobrogea continentală. Înainte de aceasta pentru mine Dobrogea însemna doar litoralul, delta, Adamclissi şi Istria, nu ştiam ce frumuseţi, vestigii arheologice, mănăstiri sunt în Dobrogea continentală. Planul şi obiectivele acestei excursii le-am făcut exclusiv pe baza sfaturilor prietenilor useri afaişti din rubrica ˝Ce-mi recomandaţi? ˝ Am traversat Dunărea cu bacul pe la Galaţi după care am vizitat ruinele unor cetăţi greceşti sau romane lăsate de izbelişte şi ne-am cazat în Tulcea de unde am pornit în toate direcţiile. Am vizitat manăstirile Saon, Cocoş, Delic Cere. Din deltă am văzut Murighiol cu cetatea Halmyris, din nou Sulina la care am ajuns cu o cursă pe Dunăre, Enisala de pe malul lacului Razelm. Am vizitat mănăstiri splendide dar şi basilica paleo- creştină de la Niculiţel, manăstirea Cerbul, Ibida, Upsenia, Novoduium, Istria şi Adamclissi cu noile muzee, mănăstireaDervent- adică am făcut Dobrogea în lung şi în lat.

Drumul Bucureşti- Murighiol

Am plecat din Bucureşti toţi patru cu Loganul prietenului şi ni s-au redus câte 30 lei/ persoană cheltuieli de transport. Important a fost că începuse explozia tulpinei delta şi mersul în autocar 5-6 ore cu masca pe nas în căldură şi printre oameni străini nu ar fi fost deloc confortabil în special pentru mine care am proleme de respiraţie. Am străbătut distanţa de 320 km dintre Bucureşti şi Murighiol prin Tulcea în cinci ore jumătate, fără opriri semnificative. Drumul nu oferă imagini spectaculoase cu excepţia morilor eoliene care împânzesc Dobrogea.

Despre resortul propriuzis am să scriu un review separat.

Plecând tărziu din Bucureşti am ajuns la Delta Resort Gulliver -Murighiol pe la ora 14. La sosire am fost trataţi cu tartine cu icre şi ţuică lipovenească după care ne-am cazat. Am simţit pe pielea mea (vorbesc de picioare) ce înseamnă să urci două etaje cu patru tronsoane de scări. Am apelat la o menajeră care mi-a urcat bagajele, adică concentratorul mic de oxigen de 6 kg de care nu mă despart şi trolerul de 3-4 kg. Acum, ca în viaţă, după una rece, una caldă! Cum în cameră era doar un pat matrimonial la care eu şi prietena mea am strâmbat din nas, administratora, dna Marcela- o femeie de excepţie-, i-a găsit prietenei, fără să plătim în plus, o cameră la etajul trei mansardat. Prietena mea are picioare bune şi n-a fost o problemă să mai urce un etaj. Am fost foarte mulţumite. Se făcuse déjà ora trei şi am fost chemaţi la masă. Mai târziu, nici nu despachetasem bine şi a urmat gustarea şi apoi cina. Am inspectat puţin zona, am făcut un duş şi am adormit buştean fără a fi primit vizita vreunui ţânţar.

A doua zi, imediat după micul dejun am consultat excursiile opţionale oferite de resort. Practic erau în toate direcţiile si se organizau dacă era un număr suficient de amatori. Majoritatea erau pe braţele şi canalele deltei iar altele pe şosea. La cele pe apă se pleca cu microbuzul şi/sau autoturismul pensiunii (în mai multe ture dacă erau mulţi solicitanţi) o distanţă de câţiva kilometri până la debarcaderul Murighiol. De aici se luau şalupele proprii rapide ale resortului către Sfântu Gheorghe, Sulina, Letea, pădurea Caraorman (fiecare din aceste excursii costau câte 190 lei/ pers şi aveau o durată de 5-6 ore). Alte excursii pe canale erau scurte, de ex. amurg în rezervaţie sau descoperă delta, (costau 90 lei/ persoană şi durau 2-3 ore). Excursii cu microbuzul sau autoturismul pensiunii se făceau la mănăstirea Saon, Cocoş şi Celic –Dere trecând prin Tulcea (170 lei/ pers cu durata de 5-6 ore) La două excursii lungi cu şalupa sau auto beneficiai ca bonus una din excursiile scurte.

În intervalul 12-16 septembrie în care am fost noi la Gulliver resort, au fost cereri şi s-au organizat excursii pe braţul Sf. Gheorghe până la mare, la Sulina, la mănăstiri, la pădurea Caraorman şi s-a beneficiat de bonus la o excursie de 2 ore în amurg pentru a vedea apusul de soare.

Nimeni din noi cei patru n-am mers la Sulina din cauză că în două ore era mult de mers pe jos, nu puteai vedea toate obiectivele istorice plus că plaja premiată era departe (eu fusesem la Sulina atât cu grupul AFA cât şi cu soţul cu 5 ani în urmă). Până la urmă fideli principiului ˝fără oboseală˝am luat croaziera pe braţul Sf. Gheorghe incluzând si plaja unde se varsă Dunărea în mare, turul cu autoturismul pensiunii a trei mănăstiri şi amurgul bonus în deltă. În timpul liber am făcut plajă sau înot la piscină şi am mai aţipit în leagănele- pat cu perdele care te fereau de soarele arzător.

Dacă recomand acest gen de excursie şi locaţia? Cu siguranţă pentru cei care vor să nu se obosească prea tare dar să simtă delta Dunării cu frumuseţile ei, câteva din minunatele mănăstiri dobrogene şi să contempleze un spectaculos apus de soare (chiar pe cer parţial înnorat), plus alte opţiuni, după puterea, dispoziţia şi buzunarul lor.

Proiecte de viitor. După această excursie teoretic neobositoare, la anul, dacă m-o ajuta Dzeu să rămân pe aici şi staţionară în privinţa bolilor, am să mai caut una cu cazare la parter, cu tras autocarul la scara obiectivelor de vizitat, fără pantă de urcat, fie prin ţară sau prin Bulgaria, Grecia ori Moldova. Cu siguranţă voi reuşi.

Doamne Ajută şi Carpe diem!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Întregul ţinut al deltei Dunării este de o frumuseţe neobişnuită şi cred că ar trebui vizitat de foarte multe ori pentru a-l cunoaşte în profunzime


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Am ales excursii opţionale ca plimbare cu şalupa rapidă pe braţul Sf. Gheorghe, vizitarea mănăstirilor Saon, Cocoş şi Celic-Dere şi fiind cu prieteni ne-am distrat foarte bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 18.09.21 17:02:49
Validat / Publicat: 18.09.21 18:53:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MURIGHIOL.

VIZUALIZĂRI: 1323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Apus de soare în deltă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Aurici
[18.09.21 23:41:54]
»

Mama Michi, ești un izvor nesecat de voință, Dă-i Doamne să fim și noi la fel la aceeași vârstă.

Eu sunt convinsă că la anu ne vei povesti despre obiectivele de prin Bulgaria, Grecia ori Moldova, pentru că, cel puțin pe mine, mă surprinzi tot timpul.

Îți doresc multă, multă sănătate și bolile să rămână staționare pentru că ai lucruri de făcut. Și le doresc sănătate și prietenilor cu care faci lucruri, pentru că, chiar astăzi, după o seară foarte frumoasă cu niște prieteni, concluzionam și noi, a câta oară, că socializarea rămâne cel mai important lucru din viața unui om.

Mika
[21.09.21 10:33:31]
»

@Michi: Felicitări! Sunteți un adevărat exemplu de voință și plăcere de a călători! Sunt sigură că anul viitor ne veți povesti despre alte excursii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în Murighiol:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061069965362549 sec
    ecranul dvs: 1 x 1