ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O „bijuterie cu două nestemate” într-un sat din Prahova

TIPĂREȘTE

Locuiesc periodic într-o zonă din Prahova. Acolo, la poalele dealurilor subcarpatice, în apropierea pădurii ce urcă până la Brașov, pe drumul județean DJ100D, între localitățile Plopeni și Bănești, la 14km de Câmpina și 26km de Ploiești, într-o zonă cu multă verdeață, liniște și aer curat, se află comuna Scorțeni, constituită din satele Scorțeni (reședința), Mislea, Bordenii Mari și Bordenii Mici.

Locuiesc periodic în Bordenii Mici, destul de aproape de pădure, suficient ca vulpea să înfulece la repezeală ceva delicios din curtea vecinii mele, suficient ca o veveriță să foșnească prin bradul altei vecine și să mă gândesc serios la rugii de mure din grădina mea, atracție posibilă pentru un moș Martin. Și ”apetisantele” își întind fructificarea până, hăt în august... și emoțiile mele, la fel!

În Bordenii Mici, există o perlă, despre care am scris aici.

În Bordenii Mari, dar nu pentru că sunt ei mari, există o ”bijuterie” care posedă două ”nestemate”.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bordenii Mari

Încet, de 15 ani, caut să mă mă integrez localității adoptive, să cunosc oamenii, vecinii, locurile și chiar satele din jur. Așa am aflat despre Bisericuța translată de țăranii din Bordenii Mici și despre Biserica din Bordenii Mari.

Când am auzit despre ce este vorba, am dat fuguța la cârciuma din sat, de unde am luat relații despre translarea celei din Bordenii Mici și iar fuguța la Monografia Comunei Scorțeni, pentru relații despre Biserica din Bordenii Mari. M-am interesat la Primărie și surpriză! Erau teancuri de Monografii pentru locuitorii din comună, oferite gratuit, pe bază de adresă și semnătură.

Și iată ce am aflat și vă împărtășesc și domniilor voastre, după ce, iar am dat fuguța la Biserică, pentru fotografii.

Am nimerit la vremea prânzului în Vinerea Mare, când se făceau pregătiri pentru slujba Prohodului. L-am găsit pe Preotul paroh care mi-a permis fotografierea în interior și asta numai datorită faptului că locuiesc în zonă.

Biserica se află pe locul uneia din lemn, în locul căreia în 1838 s-a ridicat alta din zid, care la cutremurul din 1940 a fost distrusă complet. Abia în 1956 începe a se ridica alta, dar vremurile comuniste au lăsat-o în paragină. În 1981 preotul paroh de acum, încearcă a ridica alta, dar pentru această îndrăzneală, este trimis în judecată. În lipsa sa, enoriașii, masa, mulțimea au continuat lucrările, iar după revenirea preotului a fost târnosită în 1983 și împodobită cu două ”nestemate”:

1. Catapeteasma din lemn de nuc și trandafir, care a aparținut vechii mănăstiri a domnitorului Radu Paisie din satul Mislea, biserică dărâmată complet la cutremurul din 1977, dar catapeteasma salvată și recondiționată la forma inițială și...

2. Vitraliile Bisericii Sfânta Vineri Hereasca din București, demolată în iunie 1987 de regimul totalitar, vitralii ce au fost salvate împreună cu toate valorile din interior, datorită Părintelui Gh. Bogdan, așa cum am citit în revievul mamei Michi de aici: vezi impresii

Biserica a fost sfințită în 1988, imediat după ce și pictura a fost finalizată.

Priviți fotografiile din interiorul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Bordenii Mari și consultați saitul http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-adormirea-maicii-domnului-bordenii-mari/

Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 21.07.18 19:14:52
Validat / Publicat: 21.07.18 21:50:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Prahova

VIZUALIZĂRI: 1885 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vitraliile peretelui din dreapta.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.07.18 10:52:17]
»

@mihaelavoicu:

L-am găsit pe Preotul paroh care mi-a permis fotografierea în interior și asta numai datorită faptului că locuiesc în zonă.

Ți-a permis fotografierea numai datorită faptului că locuiești în zonă? Mi se pare bizar. Dacă unii pot fotografia și alții nu pot fotografia, permisiunea ar trebui s-o aibă cei care nu locuiesc în zonă. Asta pentru că ei pot veni mai rar să vadă minunatele vitralii. Localnicilor la ce le-ar trebui fotografii când pot veni personal ori de câte ori doresc pentru a admira frumusețile din interior? Ca să nu mai spun că o pot face de fiecare dată când vin la slujbă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[22.07.18 12:18:23]
»

@iulianic: Dragă Iulia, când am ajuns, am vorbit cu preotul dacă pot face poze. A spus că nu. Deci nu e voie. Am insistat, spunând că locuiesc în Bordeni temporar, că sunt plătitor de taxe la Primărie și vreau să fac câteva poze pentru niște prieteni. A zis așa: A... dacă sunteți de aici, atunci, da, faceți poze. A trimis pe cineva (era în curte, când am vorbit cu el) să meargă cu mine în biserică. Persoana respectivă a fost foarte amabilă și mi-a aprins și luminile.

Lămurit? Asta-i situația. Nu eu am luat această hotărâre.

Muzeul de Istorie practică niște prețuri... am citit într-un rev. că 25 lei/obiectiv. Wow...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[22.07.18 15:22:04]
»

@mihaelavoicu: Într-adevăr, această biserică din Bordenii Mari are două nestemate: catapeteasma și vitraliile. Sunt cu atât mai prețioase că sunt vechi, aduse de la biserici de renume. În București am văzut multe catapetesme frumoase, noi, dar asta de la Bordenii Mari parcă e și mai frumoasă!

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[22.07.18 16:18:17]
»

@doinafil: Catapeteasma este din sec al XV-lea, din timpul lui Radu Paisie. Felicitări preotului care s-a ocupat de punerea lor în valoare. Și tot preotul a ridicat și un cămin de bătrâni în apropierea Bisericii.

Mulțumesc pentru ecou.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.07.18 18:56:10]
»

@mihaelavoicu: A, nu, să nu înțelegi că te-am acuzat de ceva! Mi se pare însă bizar a se proceda discriminatoriu, dar dacă preotul așa hotărăște... mă rog, asta e!

Știu că Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești practică niște prețuri descurajante pentru fotografiere. Ba chiar a generalizat aceste tarife și la celelalte muzee din subordinea sa: Conacul Bellu, Conacul Casa Filipescu, Muzeul Crama 1777 sunt numai câteva de care îmi aduc aminte acum. 25 lei/piesă și 50 lei/sală? Păi, ce profesionist foto trebuie să fii, pentru ce faimoasă editură trebuie să lucrezi ca să achiți 25 lei numai pentru a fotografia un obiect? Nu se specifică și câte poze îi poți face acelui obiect, ce tip de aparat poți folosi și toate celelalte amănunte care nu au de-a face cu noi fotografii care facem numai "click" și ce iese, aia iese.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[22.07.18 20:14:13]
»

@iulianic: Chiar astăzi am găsit pe forum o fotografie din curtea Muzeului Ceasului Ploiești (care ține de Muz. de Istorie), postată de o publicație locală, cu un frumos ceas din flori. Și spunea că muzeul a fost refăcut cu bani europeni și este la nivelul muzeelor europene.

Mi-am vărsat amarul cu interdicția foto și la prețurile exorbitante pe care le practică muzeul de Istorie, menționând că majoritatea muzeelor mari europene permite foto liber, dar fără flach. Am scris, cum că, mai mult pierd decât câștigă așa. O ajunge la Muzeu sau nu, asta nu mai știu, dar e posibil.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[24.07.18 12:52:14]
»

@mihaelavoicu: Comori ale spiritualității românești ascunse într-o biserică de provincie - cine ar fi știut? Mulțumim pentru semnalare și pentru fotografiile edificatoare.

Demolarea Bisericii Sf. Vineri - Herasca din București a constituit o tragedie în rândul credincioșilor care au ieșit în stradă în iunie 1987.

Preotul Gheorghe Bogdan a povestit într-un interviu acordat ziarului „Lumina” momentele dramatice ale demolării, dar și eforturile de salvare a odoarelor bisericești: Am făcut apel la studenţii de la Teologie şi la elevii de la seminar, să mă ajute să luăm tot. Tot ce a fost istoric am dat la Muzeul de la Herăşti, iar ce ţinea de cult, la Mănăstirea Cernica. [… ]

A fost un şoc extraordinar, şi primul lucru care mi-a trecut prin minte, a fost cum vom salva tot ce era în interiorul Bisericii. Şi numai datorită decanului Dumitru Radu de la Institutul Teologic, care a trimis studenţii, şi a seminariştilor directorului Dumitru Dima, am reuşit să salvăm tot. Mai puţin pictura lui Belizarie şi zidurile bisericii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.07.18 14:59:52]
»

@tata123: Mulțumesc pentru ecou! Interesant cum, părintele Furtună de la Bordenii Mari a reușit să obțină vitraliile. Când mă voi mai duce pe acolo, am să-l întreb, dacă va fi dispus sau ”disponibil” să spună. Mă gândesc totuși, că nu degeaba nu permite fotografiatul. Poate nu vrea să se afle.

Oricum, prietenii AFA, care au votat, au aflat. Mă miră faptul că mama Michi, care a scris despre demolarea Sf. Vineri nu zice nimic, că de citit a citit.

Mulțumesc pentru completări, pe fază ca de fiecare dată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096463918685913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1