ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Conacul Nicolau și parcul de agrement din Brazi

TIPĂREȘTE

Din când în când mai „navighez” pe GoogleMaps căutând locuri și obiective interesante aflate mai cu seamă în preajma Bucureștiului pentru incursiuni de weekend. Acum câteva săptămâni mi-au atras atenția câteva fotografii din zona Ploieștiului, din preajma unui conac pe care am dorit să îl vizitez în timpul unei excursii prahovene în 2018. Atunci, după ce am văzut biserica lui Matei Basarab din orașul medieval Gherghița (vezi impresii) și conacul Cantacuzino din Râfov (vezi impresii) nu am mai avut timp să ajung la Brazi. Fotografiile vizionate recent pe Internet îmi dezvăluiau un teren cu totul transformat în jurul conacului prahovean ceea ce m-a făcut să merg la început de mai până acolo.

Despre ce vorbim? Scrierea se referă la conacul Nicolau din comuna Brazi - Prahova și la parcul de agrement care a răsărit pe terenul viran din jurul conacului. Chiar acum câteva zile au apărut pe canalele tv reportaje despre noul loc de relaxare de lângă Ploiești.

Amplasare și acces. Conacul și noul parc sunt situate în localitatea Brazii de Sus, comuna Brazi – una din cele mai bogate din județ, la doar 300 m distanță de primăria așezării. Distanța până în centrul municipiului Ploiești este de circa 15 km, iar până la centura Bucureștiului avem de parcurs aproximativ 40 km. Încă nu au terminat de amenajat spațiul de parcare, locuri de parcare provizorii găsiți în fața intrării de pe strada Teilor.

Conacul Nicolau – scurte date istorice. Localitatea Brazi se pare că își trage numele de la un pâlc de brazi falnici afla în vestul comunei, după cum scrie Dicționarul geografic al județului Prahova din 1897. Tot în această lucrare se precizează: Aici se fabrică vase de pământ foarte frumoase, care se pun în comerț sub numele de „Olărie de brazi” . După industrializare meșteșugul olăritului s-a pierdut în această așezare.

Monumentul istoric a fost edificat pe la 1750/1780, apoi refăcut în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a aparținut boierului Nicu Nicolau. În fotografiile mai vechi se distinge arhitectura brâncovenească (logia cu coloane), dar și elemente decorative orientale. Clădirea are peste 500 mp și în jurul său se mai păstrează și alte clădiri administrative; am zărit chiar și un fragment din zidul de cărămidă ce înconjura incinta conacului. În apropierea conacului se păstrează crucea Angelei N. Nicolau (născută G. Paxino) care a murit în 1927 în floarea vîrstei chiar în curtea conacului.

Proprietatea a fost naționalizată în 1948 de la această familie de origine grecească. În epoca comunistă și postcomunistă a avut mai multe destinații: spital, cămin de bătrâni, gospodărie agro-zootehnică, spațiu de antrenament pentru Ministerul de Interne. Abia după ce a ajuns în posesia Consiliului Local Brazi s-a ridicat problema amenajării spațiului și a restaurării conacului.

Parcul de agrement. Ne-am plimbat pe aleile parcului deschis în acest an apreciind investiția efectuată pe acest teren gol din jurul conacului. Parcul de agrement e compus din mai multe zone bine delimitate în cadrul complexului, unite prin alei pietonale și piste de bicicletă. Peste tot sunt amplasate bănci, coșuri de gunoi, aranjamente peisagistice, cișmele de apă; există și toalete. Sesizăm mai întâi terenurile sportive (tenis, fotbal), luminate nocturne, apoi ne îndreptăm spre aleea comercială cu căsuțe de lemn (nefuncționale momentan). Descoperim în curând lacul de agrement de 2 ha, pontonul, bărcile și hidrobicicletele colorate. Lacul are malurile pietruite, e protejat de o bară de lemn și se alimentează natural dintr-un pârâu. Pe malul dinspre căsuțe se află o scenă care va fi utilizată la evenimetele cultural-artistice. Ocolim lacul pe o alee lată și în colțul vestic găsim spațiul de grătar, amenajat cu spaliere, vatre de foc, mese și bănci, coșuri de gunoi.

Plimbându-ne încet sub razele unui soare blând de primăvară ajungem la fântâna arteziană ale cărei jeturi de apă țâșnesc de la nivelul solului în jocuri interesante de picuri de apă. Din acest loc începe esplanada terasată care duce spre conac. Conacul e înconjurat de o pânză printată cu imaginea sa pentru a ascunde starea de degradare a clădirii. Alături se află o clădire-foișor, de asemenea învelită în pânză. Ansamblul urmează a fi reabilitat/consolidat/restaurat pentru a îndeplini o funcție culturală pentru comunitate.

În centrul parcului se află un loc de joacă pentru prichindei și aparate de fitness pentru adulți. Ne cocoțăm în încheierea vizitei pe o colină – punct de belvedere și admirăm panoramic parcul.

Concluzie. Am petrecut două ore relaxante în parcul de agrement din localitatea Brazii de Sus. Întreg parcul e supravegheat video. Singurul minus: lipsa umbrei, arborii fiind la stadiul de puiet. Odată cu restaurarea și valorificarea conacului zona va fi pe deplin pusă pe harta relaxării/distracției în zona Ploiești. Recomand o vizită la Complexul de agrement „Parc Nicolau” pentru un strop de relaxare.

L. E. 1 Un parc nou de agrement și sportiv este în curs de realizare în localitatea Popești, parte componentă a comunei Brazi – loc de naștere a domnului Antonie Vodă de la Popești (galeriaportretelor.ro/ite ... oda-din-popesti).

L. E. 2 În comuna Brazi am văzut cele mai moderne stații de autobuz din țară – incinte de sticlă cu uși glisante, mobilier urban modern, aer condiționat, supraveghere video.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.05.21 12:23:02
Validat / Publicat: 12.05.21 12:54:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 5689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Fântâna arteziană - jocuri de apă și lumini.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

k-lator
[12.05.21 14:53:11]
»

@tata123: Bună recomandarea, mai ales că ajungem foarte des în zonă, chiar mă interesează!

Încă nu au terminat de amenajat spațiul de parcare, locuri de parcare provizorii găsiți în fața intrării de pe strada Teilor.

Sincer? ... Am căutat strada Teilor și pe dosul Google Maps!... am găsit str. Trandafirilor, str. Lalelelor, str. Orhideelor, str. Violetelor... și mai departe de obiectiv str. Mărgăritarului, str. Zambilelor!!! ????????????

Nici intrarea nu m-am prins pe unde este, pt. că nu toate drumurile din jur pot fi vizualizate cu street view!

Mulțumesc și scuze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
k-lator
[12.05.21 14:57:00]
»

@tata123: Aaa... gata! cu harta 3D, str. Teilor apare în prelungirea Trandafirilor (pe 2D nu este evidențiată).

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.21 15:13:25]
»

@k-lator: M-au surprins plăcut cei din Brazi cu parcul de agrement, sper să se țină de cuvânt și să restaureze și (frumosul, altădată) conac Nicolau. Am citit că inaugurarea complexului de agrement a avut loc la sfârșitul anului 2020. Se pare că momentan plimbarea cu barca/hidrobicicleta (câte 10 bucăți din fiecare) este gratis; se primesc echipamente de la clădirea administrativă din apropierea pontonului.

Intrarea/parcarea provizorie se află chiar pe drumul județean, lângă terenurile de tenis.

Mulțumesc! Numai bine!

k-latorPHONE
[12.05.21 15:18:34]
»

@tata123: Merci mult pt detalii. Zi bună în continuare!

webmaster
[12.05.21 19:35:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066226005554199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1