GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul muzeal Măldărești - Biserica Greceanu
În afară de Cula lui Gheorghe Măldărescu - mai cunoscută astăzi drept Cula Greceanu, de Cula lui Gheorghiță Măldărescu - numită astăzi Cula Duca și de Casa memorială I. G. Duca despre care am amintit și eu în review-ul Complexul muzeal Măldărești scris în urmă cu trei ani, Complexul de monumente istorice de la Măldărești include încă un monument despre care ghizii nici măcar nu amintesc. Este vorba despre Biserica Sfinții Voievozi (1774-1790), fost paraclis al curților boierești, bogat decorat cu picturi exterioare și interioare. Pictura este originală și datează din 1794. La interior poate fi admirat și un vast tablou votiv al ctitorilor, membri ai familiei Măldăreștilor.
Biserica se află dincolo de curtea vechii Cule Greceanu, despărțită de aceasta doar de un gard. Din stradă, înainte de a trece prin poarta Culei Greceanu, privind spre stânga, o vezi la câțiva metri distanță. Eu am descoperit-o acum trei ani când am vizitat Complexul muzeal Măldărești pe cont propriu, doar împreună cu soțul meu. Atunci am găsit ușile încuiate, dar am intrat în curte, am dat ocol sfântului lăcaș, i-am studiat arhitectura, pictura exterioară și întreaga incintă.
De astă dată, într-un mic circuit de numai o zi, împreună cu un grup de 46 de persoane, cu ghid însoțitor, după ce am vizitat Salina Ocnele Mari și am luat masa de prânz la restaurantul-cantină din subteran, am ajuns din nou la Complexul muzeal Măldărești. Mi-am lăsat tovarășii de călătorie să viziteze amănunțit cele trei obiective principale ale complexului muzeal și - profitând de faptul că le cunoșteam deja destul de bine - am dorit să revăd bisericuța monumentală.
Era o zi de sâmbătă și am avut surpriza să văd că ușile se descuie și se deschid. Ceva mai târziu aveam să constat că micul lăcaș se pregărea pentru o cununie. Am profitat de ocazie și - mai înainte ca tot alaiul să sosească - am intrat și am căutat din priviri portretele votive ale Măldăreștilor. Interiorul nu prea larg, este pictat în întregime, iar frescele sunt bine păstrate.
Biserica Sfinții Voievozi din Măldărești a fost ctitorită de jupân Gheorghe Măldărescu și familia sa, perioada de edificare fiind 1774-1790. Sfântul lăcaș - astăzi făcând parte din patrimoniul cultural național - are trei hramuri: Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe și Sfinții Voievozi. Biserica are plan dreptunghiular, fără abside laterale proeminente. Absida altarului este poligonală la fel ca și cele două turle (hexagonală cea de pe pronaos și octogonală cea de pe naos). Ferestrele turlelor, alungite, sunt marcate de arcade și de câte un șir de cărămizi aranjate pe colț. Pridvorul bisericii, foarte bogat ornamentat cu pictură, este sprijinit de zece coloane de zidărie. De remarcat partea superioară a pereților exteriori, despărțită de partea inferioară prin două șiruri de cărămizi aranjate pe colț. Înconjurând biserica, un șir continuu de chipuri de sfinți decorează exteriorul.
Curtea lăcașului este acoperită cu iarbă și găzduiește câteva cruci monumentale, dăltuite în piatră. Pe una dintre ele, protejată de un gard de fier, deslușim următoarea inscripție: "Aici odihneste Nicolae Greceanu din neamul Măldăreștilor scoborâtor din neamul paharnicului. 1854-1906". Piatra tombală are înscrise mai multe nume ale membrilor familiei care își dorm somnul de veci acolo.
Peste drum de Biserica Sfinții Voievozi, dincolo de o poartă pictată, se află un mic și foarte vechi cimitir. Nu se mai fac înhumări acolo. Doar două șiruri de cruci marcate de timp amintesc de oameni care au fost.
Nu insist și nu îndemn pe nimeni să viziteze Biserica Sfinții Voievozi din Măldărești dacă astfel de obiective istorice nu vă atrag. Semnalez doar prezența sa acolo, lângă Cula Greceanu. Este curios faptul că atât de multă lume vizitează Complexul muzeal Măldărești și nici nu observă existența vechii biserici de lângă Cula Greceanu. Și mai curios mi se pare faptul că nici ghizii nu amintesc despre această veche bijuterie de arhitectură religioasă peste care se așterne implacabil patina timpului.
Dacă ajungeți la Complexul muzeal Măldărești aflat la 46 km de Râmnicu Vâlcea și la 4 km de Mănăstirea Hurezi, după ce ați vizitat Cula Duca și Casa memorială I. G. Duca, dacă ajungeți și la Cula Greceanu aflată peste drum, aruncați o privire spre stânga pentru a zări, umbrită de pomi, Biserica Veche din Măldărești construită în 1774-1790 de jupân Gheorghe Măldărescu!
Și nu uitați că în Măldăreștii de Jos, la nici 3 km distanță, se află un alt obiectiv istoric - Biserica de lemn "Sf. Dumitru" construită în anul 1588 de un alt Măldărescu, pitarul Dumitrache.
Trimis de iulianic in 30.11.24 17:35:14
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Biserica veche din apropierea culelor este un monument istoric important, dar, cum bine ai observat: ocolit de turiștii individuali sau grupurile organizate. I-am dat și eu ocol cu mulți ani în urmă, locașul de cult era încuiat. Poate că un „aranjament” cu Complexul Muzeal Măldărești ar valorifica mai bine acest obiectiv care face parte practic din ansamblul de clădiri (cule) din apropiere. După cum bine știm familiile bierești ctitoreau întotdeauna o biserică („de curte” ) în apropierea reședinței.
Arhitectul Ion D. Trajanescu, elev al lui Ion Mincu, a scris cu peste 100 de ani în urmă despre aceste monumente din Măldărești, prezentând biserica și cele două cule. Iată un fragment referitor la biserică:
Tot aci, spre peretele din spre intrare, admirăm o frumoasă uşe de stejar (vezi ilustraţia dela pag. 62), împodobită cu bogate împletituri şi cioplituri şi încadrată într-o ramă de piatră care aminteşte pe aceea dela intrarea în biserica mănăstirii Hurez. La partea de sus a acestei rame descifrăm cu uşurinţă pisania mai sus amintită, în care se vede leatul bisericii 1791, cum şi ctitorii săi: dumnealui jupăn Gheeorghe săn Constandin Măldărescu şi dumneaei jupăniţa ego Eva. Restul peretelui este zugrăvit cu scene tipice ce reprezintă Iadul şi Raiul. [... ]
În preajma bisericii se află cimitirul cel vechiu, în care se găsesc, prin mulţimea de cruci de lemn şi de piatră, două cruci mai mari: una s-a ridicat pe locul unde se afla pristolul schitului ce se găsia la facerea acestei biserici, iar alta mai nouă este aşezată la mormântul unuia din neamul Măldăreştilor, după cum ne spune inscripţia aproape ştearsă de pe ea.
Zidul vechiu, care închide curtea bisericii şi cimitirul acum părăsit, cum şi poarta de la intrare, completează pitorescul acestei bisericuţe, care, prin ansamblul ei original şi arhaic, ne îndeamnă s-o preţuim ca pe o lucrare de bun gust. (Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, 1912)
@tata123 🔱: Nu știu dacă biserica veche din apropierea culelor este un obiectiv istoric și religios “ocolit de turiștii individuali sau grupurile organizate” . Mai degrabă aș spune că nu este popularizat. Turistul individual nu știe de existența acestei biserici monumentale, iar ghidul - saturat de informațiile pe care oricum le-a dat referitor la cele două cule și la Casa Duca - nu mai intră în astfel de amănunte.
Totuși, îmi amintesc de faptul că pe un panou informativ mititel, aflat în dreapta intrării în curtea Culei Duca, exista un scurt istoric al întregului ansamblu. Se menționa și existența bisericii vechi și se indica un număr de telefon pentru a chema pe cineva să o deschidă. Nu știu însă câți vizitatori, mai ales din cei individuali, ar deranja pe cineva să deschidă biserica doar pentru a vedea pictura veche, originală, din interior.
Mulțumesc pentru comentariu și pentru citat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Complexul Muzeal Măldărești — scris în 23.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Măldărești, cule cu elemente tradiționale oltenești — scris în 24.10.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Cula Greceanu - Măldărești — scris în 18.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Culele, locuinţele fortificate din Măldăreşti — scris în 16.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Complex muzeal Maldaresti — scris în 27.07.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2007 Culele boeresti de la Maldaresti — scris în 14.03.10 de mario 110 din IASI - RECOMANDĂ