ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mocanita de la Viseu de Sus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre drumul Mocaniei de pe Valea Vaserului, am mai scris, n-as vrea sa ma mai repet, mai ales ca gasiti si o multime de imagini, videoclipuri si informatii utile, pe Internet.

City-break la Viseu

La Viseu de Sus, am ajuns intr-un week-end de august, prin trecatoarea Salva-Viseu, un drum peste munti, sinuos, cu suisuri si coborasuri, ingust, peticit si cam deteriorat, dupa care m-am cazat pentru 3 zile la Hotelul de 3 stele numit Gabriela, de unde n-am insa nici o imagine, (decat de la Spa), caci dimineata porneam in excursii lungi iar seara ajungeam zdrobit de oboseala si m-aruncam direct in pat. Asadar, camera de hotel, “n-o vedeam” decat noaptea.

La drum!

In prima dimineata, ajungem la casa de bilete a Mocanitei, cam dupa o jumatate de ora de pas alert, de la hotel si pana la gara, unde ne-am confirmat rezervarea, lucru modern si fain, rezervare accesata cu doua saptamani inainte, s-a facut prin sistemul “on-line”. "Mocanita", care strabate vreo 20 de kilometri prin salbaticul defileu al vaii Vaserului, este, pe langa manastirea Barsana, Cimitirul Vesel si Cascada Cailor, una dintre principalele atractii turistice ale Maramuresului.

Pornim cu un trenulet mai vechi decat timpul, care pufaie printr-un imens nor de fum gri, cu vadite tendinte spre negru si care, atunci cand merge, scoate si niste sunete metalice sfasietoare, Surprindem tocmai momentul alimentarii locomotivei cu combustibil solid (o gramada de lemne de foc).

Pornim. O jumatate de ora admiram casele satenilor din Viseu, copiii ne fac cu mana din curti. Valea Vaserului e inca ingusta, nu vedem mare lucru, decat linia ferata, vagoanele de langa noi si multa vegetatie in jur, pe care o poti atinge cu mana. La curbe sinele troznesc. Uneori virajele te ingrozesc. Iti zgarie timpanele. Ai impresia ca dintr-o clipa intr-alta trenul se va desface-n bucati si va sari de pe calea ferata si noi, cu totii, vom beneficia de-un bonus special, adica de-o balaceala in raul Vaser. Poate n-ar strica, ca Mocanita, sa fie dotata si cu colace de salvare.

Parasim ultimele case din Viseu de Sus, apare in sfarsit si salbaticia muntelui si freamatul apei. Uit de zgomotul sinelor, dar, la o curba mai stransa, un vagon sare de pe sine. Nu prea mult. Un metru-doi. Ne oprim. Vagonul ramane in picioare. Nu se inregistreaza nici o victima. Se anunta, o ora pauza. Nu strica! E-atata frumusete in jur, admiri padurea, muntele si tumultul apei, toate sunt langa noi. Dar ne-am intepenit si eu incep sa-njur (in sinea mea).

Se complica situatia. Un mecanic impasibil, vine sa ne linisteasca, spunandu-ne ca nu e ceva neobisnuit, “Stay Calm Please!”, se-ntampla aproape-n fiecare saptamana si ne mai zice, ca a fost anutata “statia”. Coboram din tren si facem poze, avem unica ocazie de-a admira "live", "face to face", mult mai de-aproape, natura, mocanita si toata privelistea. De vis. Sa stiti ca atunci cand mocanita deraiaza, v-a pus "Cel de Sus" mana-n cap, puteti admira natura timp de-o ora sau chiar doua, (dupa cum vi-e norocul), nu fugitiv, din goana trenului, ci de la doi metri!

Apare si “mocanita-servis”-ul. Adica, mai bine-zis, o drezina inarmata c-un cric mare si unul mai mic si cateva baroase de otel si barne de stejar, cu care se incearca sa se repuna rotile pe sine. In zadar! Dupa o ora insa de suspans… Succes! E bine! Ura! Felicitari! Sa fiti iubiti! Aplaudam cu totii munca echipei de interventii rapide, care ne sopteste: “Ati avut noroc, sa fiti fericiti ca nu s-a rasturnat locomotiva, ca-n urma cu cateva zile, atunci au fost si cativa raniti”.

Ne pare rau ca parasim acea poiana minunata, dar ne e foame. Poate c-ar trebuie patronii Mocanitei, sa organizez deraieri mai dese, ca sa ne cunoastem mai de aproape frumusetile patriei.

Cineva, un "Gica-contra" din grup comenteaza: “Eu am fost cu Mocanita si in urma cu doi ani, atunci era mai bine, dar acum, numarul vagoanelor a crescut din cauza afluxului mare de turisti. Batranele locomotive isi dau duhul iar sinele sunt vechi, nu mai rezista. Se pare ca setea de profit primeaza, nu siguranta turistilor”.

Ajungem la statia finala, unde poposim o ora si jumatate, servim cate ceva de-ale gurii. Intre timp, locomotiva mai ia o portie de combustibil solid, noi il preferam pe cel lichid. Rasuna muzica, cativa tineri maramureseni in costume traditionale dar si unii turisti, incing o hora, dar parca toti se grabesc sa termine cat mai repede ce-au pus pe masa si s-ajunga acasa, avem intraziere de-o ora. Altii, din cauza emotiilor de pe drum, cauta toaleta. Acolo se formeaza o mica coada. Eu caut informatii despre vechimea caii ferate pe Google si pe Wikipedia.

Ce aflu? Ca… ”In fiecare an, aproximativ 16.000 de turisti vin pe Valea Vaserului pentru a circula cu Mocanita pe ultima Cale Ferata Forestiera cu ecartament ingust functionala. Desi pe site-ul administratorului Mocanitei, respectiva cale ferata figureaza ca fiind „privata”, (firma R. G. Holz Company, careia îi apartine de asemenea si depoului şi majoritatea vagoanelor si locomotivelor), ea apartine statului roman si este administrata de Romsilva. Cu toate acestea, timp de cinci ani statul nu a incasat niciun ban, primul contract fiind semnat in urma cu un an, in 1 iunie 2010. ”.

Si mai aflu ca: “Locomotiva trenului Mocanita, care transporta turisti prin defileul Vaii Vaserului din Muntii Maramureşului, a deraiat, sambata, (10 august 2019) ”), mai multe persoane fiind ranite", anunt facut de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, Oana Alexa Gonczi. „Cei 12 turisti care se aflau în vagonul din spate al locomotivei deraiate si care au suferit rani usoare, escoriaţii sau atacuri de panica, au fost preluati de echipajele SMURD si Ambulanta Maramures, fiind transportati la centrul de primiri urgente al spitalului orasenesc din Viseul de Sus. Starea de sanatate a pacienţilor este stabila” (Antena 3.ro)

Wow! Aflu ulterior de la colega mea de pe AFA, @Monica Anghelovici, ca mocanita a deraiat si cu ea, iar maramureseanul nostru @Popescu Borsa, ne transmite ca “Deraierile fac parte din show! ”

Home again!

Drumul de intoarcere a fost mult mai frumos si linistit, apar si cateva raze de soare. La vale, Mocanitei ii e mult mai usor sa coboare. Si in afara de un al doilea incident minor, cand Mocanita noastra a pierdut din mers, ultimele doua vagoane, lucru ce s-a remediat ceva mai usor, cam tot intr-o ora, n-am mai avut nimic interesant de consemnat, mecanicul a fost mult mai atent! Si-uite-asa, palpitanta noastra aventura si excursie de neuitat, din pacate, s-a terminat! Voi putea scrie ceva inedit pe AFA.

Cugetare de final (neobligatorie)

Cand paharul gol al vietii se umple cu simtiri desarte / Cand inchizi tot mai des, strapuns de griji, a viselor prafuita carte / Cand ajungi sa faci din fuga trenului, lungi adnotari pe hartie de ziar / Caci memoria te lasa si carii-ncep sa scormoneasca sub scoarta-ti de stejar / Deodata îti dai seama ca nemurirea ai ravnit-o in zadar / Si regreti! De ce? Pentru ca nu mai e timp. Pentru ce? Pentru atat de multe locuri pe care-ai vrut sa le admiri/Dar, cine stie, poate, vei avea, nu una, ci mai multe vieti/Nemuritori erau oare, doar zeii batranului Olimp? / Timpul e-un calau cu inima de piatra sau nu, poate-i doar o fragila clepsidra-ntr-o genune/Ce picura nisip fara-ncetare peste-a vietii albe dune / Zamislind in jurul nostru, o lume tot mai stramta, ce incepe-a ne cuprinde / Un pustiu de vise fara noima, ce in jurul fiecaruia se-ntinde / Si vai! In lumea asta nemiloasa, alesi ai sortii sau cersetori fara merinde / Cu totii sunt sortiti pieirii cand nisip n-a mai ramas / In vidul ornicului vesniciei oarbe, fara inima si glas / Din genunea vremii-n care, ne bucuram si noi, in viata asta plina de lumina, de un scurt popas”.

La noi sunt codrii mari de brazi si munti inalti si lacuri de cristal si rauri si izvoare nenumarate cu ape dulci sau minerale si canioane si pesteri ciudate, ce mai! , avem de toate! , avem o multime de frumuseti prin jur/Haideti asadar, sa facem impreuna, un mic tur. Cuprinsi de-al tarii noastre dor. Poate, amintindu-ne de placerile verii, ce, vremelnic a murit, iarna va trece mai usor...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.12.19 10:33:55
Validat / Publicat: 03.12.19 12:10:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIŞEU. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 3172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Wow! Ce aventura! Voi avea ce povesti acasa!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[03.12.19 11:58:37]
»

@Web, daca e posibil videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=VLptgfyd3fw

webmasterX
[03.12.19 12:08:46]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

--

m-am cazat pentru 3 zile la Hotelul de 3 stele numit Gabriela

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

(Nu contează dacă nu ai poze de acolo -- notelel sunt MULT mai importante! )

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.19 12:32:28]
»

@dorgo: Frumos scris, amuzant, instructiv, dar... un lucru e sigur! Eu cu mocănița pe Valea Vaserului nu voi merge niciodată. Mi-a fost de ajuns plimbarea cu trenulețul cu ecartament îngust din Serbia, în această vară, tot în august. În plus, eu am făcut o plimbare cu mocănița în copilărie, în Munții Tarcăului, în vremea când mocănița era mocăniță, nu... "obiectiv turistic" . Altă lume, alte vremuri!!!

Zoazore
[03.12.19 15:38:26]
»

@dorgo: Doctore, dar stiu c-ai avut o excursie tare... adenalinoasa! Buna pentru cordul inimii!

Si-ai povestit-o taaare frumos! Cu zambetul pe buze, ca orice varsator AFA!

Daca -ai fi avut incidentele alea, ar fi fost o banala plimbare cu Mocanita! Asa, cum spui si tu, ai ce povesti!

Si cum mai vorbeai tu cu natura face-to-face daca nu deraia vagonul ala?

Bravo, doctore! Foarte frumos!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.19 16:18:41]
»

@dorgo: Revin cu o completare. Privind pozele tale, acum, mai târziu, pentru că acum am avut timp, remarc faptul că trenul este inacceptabil de lung. Și de încărcat.

Mocănița din Serbia, mult mai îngrijită (curată, dotată cu stație radio) avea numai 3-4 vagoane, fiecare în alt stil. Toate de epocă. Nici turiști nu păreau la fel de mulți, asta în primul rând pentru faptul că se fac mai multe curse pe zi.

Românii ar trebui să învețe ceva de la ei. E păcat (și periculos în același timp) să aibă loc astfel de incidente. Se duce vestea și..., iarăși spun: "Păcat!"

dorgoAUTOR REVIEW
[03.12.19 17:09:07]
»

@iulianic: Da, trenul era lung, cred ca s-au atasat vagoane in plus, cererea turistica era mare in acea perioada de "full" sezon a verii ce-a trecut (2019). Ca reactie la incidente si accidente, au aparut mai multe articole prin ziare si la TV: Iata cum s-a comentat, pe 26 August, a. c, la Antena 1 (sursa Internet):

Plimbările cu mocănița, au devenit un adevărat pericol! Încă o plimbare cu Mocăniţa s-a transformat în coşmar pentru sute de turişti din Maramureş! Cateva vagoane s-au desprins în mers, sub ochii pasagerilor. Un angajat a oprit cu greu garniturile scăpate de sub control, înainte de o tragedie. Incidentul, al patrulea din ultimele săptămâni, arată că plimbările cu Mocăniţa au devenit un pericol pentru care nimeni nu răspunde. 12 oameni au fost răniţi la mijlocul lunii august, după ce o locomotivă s-a răsturnat în mers. Trenul plin cu aproape 350 de turişti circulă haotic, cu 20 de kilometri pe oră. Câţiva pasageri simt balansul periculos şi ies afară, pe platformă. E momentul în care două vagoane se desprind în faţa lor. În momentul incidentului, locomotiva Mocăniţei din Maramureş, un tren vechi de 100 de ani, trăgea şapte vagoane. Patru închise şi trei deschise. Toate, pline cu turişti. Doar câte două zale de metal leagă între ele garniturile de zeci de tone. Una dintre ele era ruptă, aşa că cealaltă s-a desprins cu uşurinţă, iar câteva vagoane au rămas pur şi simplu în urmă. Şi au continuat să meargă, pentru că sistemul de frânare nu este automat. În astfel de cazuri, frânele sunt acţionate rotind de o manivelă care strânge roţile pe şină. Marele noroc al călătorilor este că desprinderea s-a produs pe o linie dreaptă. Dacă, spre ex, incidentul se întâmpla în pantă, nimic nu ar mai fi oprit deraierea vagoanelor în viteză. Desprinderea s-a produs între Gările Paltin şi Vişeul de Sus. La mai puţin de doi kilometri de destinaţie. După ce vagoanele au fost prinse la loc, fără nicio verificare suplimentară, trenul a pornit la drum.

Mocăniţa este un tren privat care nu se supune niciunei autorităţi de control de 12 ani. În 2007, şi calea ferată forestieră de pe Valea Vaserului, şi trenul turistic au fost declarate monumente istorice. De atunci, călătorii circulă. pe propria răspundere. Reprezentanţii Mocăniţei susţin ca mentenanţa este asigurată în depoul propriu şi trenul are toate verificările la zi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCu mocănița pe Valea Vaserului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48178696632385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1