ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit, aproape 12 ore, Eșelnița, Svinița, Moldova Nouă, pe malul românesc. Trecere cu bacul. Golubac, Donji Milanovac, Porțile de Fier, pe malul sârbesc

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima parte a concediului nostru. Ultimele 4 nopți. Clisura Dunării. Cazați în Eșelnița. Nu știu dacă o să fiu crezut, dar noi am venit în zona asta din nou doar pentru a mânca smochine și a participa la Festivalul Smochinelor de la Svinița. Cu festivalul nu ne-a ieșit, acesta ținandu-se în weekendul 31 August-01 Septembrie. Așa că, ne-am ocupat zilele cu plajă pe ponton si baie în piscină, circuit cu mașina și Ciucarul Mare.

Azi povestesc de circuit, fiindcă pot veni cu o idee buna pentru cei dornici să-l parcurgă cap-coadă.

Am plecat din Eșelnița pe la 9 dimineața către Șvinița. 42 km, tot atâtea minute. Drumul nu este rău, nu are gropi. La Svinița am intrat în interior pe străduțele satului, căutând gospodari care se vândă smochine.

Sviniţa este unul din satele bine ascunse de pe Clisura Dunării mehedinţeană, situat chiar pe DN 57, șoseaua care face legătura între Orşova şi Moldova Nouă. Are ~1000 de locuitori, cea mai mare parte fiind de etnie sârbă. Este cea mai veche comunitate de sârbi din România, De ce Svinița? Cum am zis. Am văzut primul smochin, al doilea pe marginea drumului, prin grădini, în curtea şcolii, în faţa primăriei, peste tot. Noi ne-am oprit doar în fața unei doamne pe care am întrebat-o de unde putem cumpara smochine și derivate. Bucuroasă de oaspeți, ne-a ghidat către soacra ei, ne-a așezat la mic dejun cu omletă, șuncă, brânză, roșii si ardei din grădina, ne-a servit cu cafea, am mâncat burta plină smochine si ne-a dat si la pachet, ne-a arătat gospodăria, ne-a explicat pe viu (avea un cazan plin pe focul cu lemne) cum se face dulceața de smochine, iar socrul ei ne-a detaliat gustul țuicii de smochine. Am gustat. Mmmm! Am povestit cam 2 ore. Ce să spun!? Dorința noastră fusese îndeplinită. Am mâncat la un satean si am cumpărat produse din zonă. 1 litru de țuică și 5 borcane de dulceață (toate frumos ambalate în recipiente deosebite, cu etichete), plus deranjul = 200 lei. La plecare am dat iama și într-un smochin de pe marginea drumului, juma' de sacoșă la purtător.

Hotărâți să umplem ziua, documentați fiind, am plecat spre Moldova Nouă. Svinița- Port Moldova Nouă = 56 minute. Aici, având unele îndoieli pe unde am putea trece la sârbi, am întrebat într-un Petrom dacă în zonă există pod. Da, văzusem din depărtare ceva asemănător în zonă. Casiera a râs vizibil de mine, spunându-mi că pod nu există, ci doar bac. Ooo, buuun! Acolo ne ducem. Primul bac era la ora 13. Perfect. BAC Moldova Nouă (RO) - Usije (SRB).

Ora plecare

9:00

9:40 (ora 8:40 în Serbia)

13:00

13:40 (ora 12:40 în Serbia)

17:00

17:40 (ora 16:40 în Serbia)

Biletele se pot achiziționa doar în momentul urcării pe bac. Preț 80 lei de mașină. Locuri, vreo 10-12. Timp de trecere ~ 35 minute. Cât am așteptat plecarea, fiind primii îmbarcați, ne-am uitat cu binoclul. În zonă este o insulă, Ostrovul Moldova Veche (sunt cai sălbatici pe ea), și se poate vizita. O s-o facem altădată. Trecerea prin punctul de frontieră 10 minute. Oare de ce toți polițiștii de frontieră sunt încruntați? 

Eram în Serbia. Cum pe gps setasem Cetatea Golubăț (Golubac), direct spre ea 10 minute din vamă.

Ридан бб, Golubac 12223, Serbia

În afară de Luni când este închis, program 10-18. Cel puțin pe perioada verii.

Cetatea Golubac se află la intrarea pe defileul Dunării (Parcul Național Djerdap, sau Porțile de Fier), într-un loc ce putea controla ușor traficul pe apă și pe uscat din zonă. Prima atestare a sa este din 1335. De-a lungul istoriei cetatea a fost controlată fie de sârbi, fie de unguri, iar mai târziu a aparținut Imperiului Otoman. Mai multe aici.

https://tvrdjavagolubackigrad. rs/eng/history/

Ce pot spune eu cu ale mele cuvinte? Este restaurată si organizată impecabil. Merită vizitată fără doar și poate. Durata vizitei ~ 1 oră. Impresionantă ca mărime și din punct de vedere al arhitecturii. Zona include si un port turistic, să zic așa, unde pot acosta nave dunărene de croazieră. Magazin de prezentare de unde am cumpărat un magnet si o brichetă. Cafenea. Toalete curate. Prețul din istoricul cardului, că nu mai țin minte, sincer, 66 lei/2 persoane.

Cu uaurile de mirare scoase, am lăsat ceteta să fie vizitată și de alți, pornind la drumul sârbesc 34 al Dunării, cumva spre Porțile de Fier. Drumul mai bine și proaspăt asfaltat decât drumul de pe malul românesc. Cine n-a șofat pe el până acum, recomand. Cum foamea ne dădea târcoale, ne-am oprit în primul orășel, Donji Milanovac, de pe malul Dunării, cu gândul să mâncăm. Toate resturantele sârbești acceptă lei, dinari, euro. Noi nu aveam bani cash mai deloc, doar vreo 20 lei pierduți prin portofel, asa că am platit cu cardul. La restaurantul nesimandicos la care am mâncat (gen anii '90 pe la noi) ciorbă de vită, ciorbă de pește, pâine caldă gen pizza și un platou cu cărnuri (mici, pleșkavita, cârnați, frigărui, etc), o bere soția (ufff!) si o limondă eu, am dat ~ 160 lei. Mâncarea diferită ca gust față de a noastră. Parcă mai aromată. Ospătarul știa românește, 20 lei bacșis. Toți banii din buzunar. Impresia de moment? Serbia nu este Elveția, nici macar România, dar la restaurantul ăsta m-am simțit cumva de-ai casei. Sârbii sunt super băieți. După masă am intrat și într-un magazin universal de cartier, de unde am luat patru beri, o sticlă de mojito, o înghețată și o ciocolată. 54 lei. Mult, puțin, chiar nu m-a interesat.

De aici am plecat lejer, doar se pusese boala porcului pe mine după masă, spre punctul de trecere al frontierei de la Porțile de Fier. 54 km pe drumul extrem de spectaculos de pe malul sârbesc. Nu ne-am mai oprit până în vama, pe unde am trecut în 10 minute. Vameșa ne-a întrebat de țigări și alcool, nu avem, mai departe spre Eșelnița, unde am ajuns în jurul orei 20.

Așadar, recomand circuit aproape 12 ore, Eșelnița, Svinița, Moldova Nouă pe malul românesc. Trecere cu bacul la sârbi. Golubac, Donji Milanovac, Porțile de Fier, pe malul sârbesc. Retur la pensiune. Zi plină. Berea mă astepta în frigider. Wawww, ce rece a fost!


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 28.08.24 09:22:56
Validat / Publicat: 28.08.24 10:11:30
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Ne uitam cu binoclul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

RoxanaGRS
[28.08.24 17:55:20]
»

Nu știu dacă o să fiu crezut, dar noi am venit în zona asta din nou doar pentru a mânca smochine și a participa la Festivalul Smochinelor de la Svinița.

Eu te cred. Și eu m-aș duce pentru smochine. Sunt fan, sub orice formă ar fi acestea: crude, dulceață, gem, țuică etc. Doar că pentru noi e cumva la antipozi. Facem 2 zile pe drumurile patriei până acolo.

Dar și cetatea e frumoasă. Cât despre mâncarea de la sârbi, se spune că, oriunde în lume, unde sunt fețe de masă în carouri, se mănâncă bine. O fi vreun cod nescris —   —.

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[28.08.24 18:06:04]
»

@RoxanaGRS: aici erau trei tipuri de smochine. Alea mari si gabene cele mai bune de mâncat. Alea mici pentru dulceață. Toate la țuică . P-asta cu fețele de masă în carouri n-o stiam. Chiar o sa caut de acum incolo. Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere, mini-croaziere pe Dunăre:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037698030471802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1