ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Symi. Locul in care viata pare nespus de simpla

TIPĂREȘTE

Cerul si pamantul se reunesc in aceasta mica insula colorata in curcubeu si bogata in istorie din apropierea coastei Asiei Mici. Marea isi reflecta culoarea abastra limpede pe fatadele caselor luminoase si vesele. Lumina soarelui, in care se scalda intreaga insula, de la cel mai inalt varf de munte pana la coastele abrupte si magnifice, invitandu-te sa la explorezi. Ospitalier si discret, Symi este cea mai buna alegere pentru toti cei care nu sunt tentati de sirenele mult laudatelor insule.

Dintre toate insulele grecesti pe care le-am vizitat incepand din 2012 incoace, Rhodos are onoarea de a-i fi calcat pamantul de patru ori (2018,2020,2021 si 2022). Dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum, ci despre Symi. In primul sejur din iulie 2018, nu stiu de ce am omis sa vizitez micuta insula din Dodecanez. In 2020, cand am fost la Faliraki, s-a anulat croaziera in ultimul moment din cauza pandemiei de Covid 19. Autoritatile elene au dorit sa protejeze insula de impactul cu turistii care, in conditiile aferente, nu prea au fost numerosi prin Rhodos. In sfarsit, dupa un an si tot in conditii de pandemie, s-a reluat croaziera. De aceasta data nu am ratat ocazia sa plec in aventura pentru care am achitat 45 de euro.

Biletele pentru excursie le-am achizitionat prin reprezentantul agentiei partenere-locale, iar ghid ne-a fost o doamna extrem de draguta si bine documentata. O cunostinta mai veche deoarece, in excursiile din 2018 si 2020, am avut parte de coordonarea ei, in turul insulei cu autocarul, la Lindos si turul Old Town.

In dimineata zilei de 24 iulie, sambata, dupa micul dejun, am mers in statia de autobuz, vis-a-vis de Hotel Ibiscus, de unde un microbuz ne-a preluat si transportat la Rhodos Cruise Terminal. Doamna ghida ne astepta deja in port, dar am mai zabovit putin la punctul de acces in asteptarea turistilor din Kolymbia, Faliraki, Ixia si Ialisos. Inainte de imbarcare pe vasul King Saraon a trebuit sa ne punem mastile pe fata. La bordul vasului, la interior, era obligatorie masca, dar pe puntea superioara, deschisa, fara masca.

Calatoria catre insula pe o Mare Egee foarte calma a durat o ora si cincisprezece minute, in intervalul 09:30 - 10:45. In acest rastimp am avut ocazia sa rememorez cateva impresii despre trecutul istoric zbuciumat al insulei. Impresii citite intr-o carticica despre trecutul si prezentul insulei Symi, editie in limba engleza.

Symi este o insula muntoasa, cu coaste abrupte, care apartine Dodecanezului, fiind situata la 23 mile marine nord-vest de Rhodos si la o distanta de 255 mile marine de portul Pireu. Suprafata sa totala este de aproximativ 68 kmp, acoperita in principal de stancile maselor muntoase care se profileaza deasupra peisajului. Pe partile fertile ale insulei cresc livezi de peri, maslini si vita de vie, dar exista si paduri intregi de pini si chiparosi.

Istoria despre originea primilor locuitori ai insulei se pierde prin reteaua mitului si a traditiei. Potrivit unei anumite versiuni, Pontios a fost primul colonist (dupa care insula a fost numita initial Metapontis). A venit la Symi interpretand gresit un Oracol. Acest Oracol i-a fost dat de preoteasa din Delphi, Pythia, care i-a spus: „Pantes oikisousi sy, mi' ' , ceea ce inseamna ca „Oricine poate locui pe insula aceasta in afara de tine' ' . Pontius a crezut ca a spus: „Toata lumea ar trebui sa locuiasca in Symi' ' . Neintelegand adevarata semnificatie a lumilor Pythiei, Pontius a murit la doar trei zile dupa sosire, cand un cutremur puternic a zguduit insula. Potrivit lui Diodor Siculus, nimfa Syme, sotia zeului Poseidon, a fost cea care a dat numele insulei, in timp ce fiul ei, Chthonios, a devenit conducatorul primilor locuitori, care au venit initial din Tesalia. O alta versiune conform lui Eustathios spune ca si-a luat numele de la Glaukos, navigator si constructor de vase din Argos, care a numit insula dupa sotia sa, cu care a venit de pa coastele Cariei pentru a se stabili in insula. Se mai spune ca locuitorii din Symi l-au considerat un mare lider, un deschizator de drumuri, si luandu-se dupa el au reusit sa-si atinga competenta, dar si longevitatea miraculoasa. Mitul spune ca si Prometeu a venit odata pe coastele insulei. El i-a invatat pe locuitori cum sa traiasca mai mult si a provocat mania lui Zeus, creand un om din lut. Pentru a-l pedepsi, Zeus l-a transformat intr-o maimuta, o „Simeia' ' , iar conform acestei interpretari insula a primit numele de Symi.

In Iliada lui Homer, insula este mentionata ca fiind domeniul regelui Nireus, „cel mai frumos dintre toti Danaes' ' , care a luptat in Razboiul Troian de partea grecilor. Dupa razboi, Symi a trecut la careeni, care au jefuit si ruinat insula inainte de a o abandona. Prima referinta istorica este facuta de marele istoric grec Herodot care relateaza ca insula era membra a „Dorian Hexapolis' ' , o federatie religioasa si politica a sase insule printre care Knidos, Rhodos si Kos. Centrul acestei federatii a fost Templul lui Poseidon de la Capul Tripion. In perioada Razboiului Peloponezian, Symi a fost folosita de atenieni ca baza navala. Insula a oferit protectie triremelor lui Charminus si, potrivit lui Tucidide, a fost utilizata ca zona de depozitare a armelor. Se mai spune ca, dupa batalia navala dintre orasele din Peloponez si Atena, care s-a desfasurat in apropierea insulei, a fost ridicat un monument al victoriei, a carei locatie ramane inca necunoscuta.

Conform dovezilor salvate, insula pare sa fi atins apogeul de prosperitate in Epoca Elenistica. Mai tarziu a avut acelasi destin ca majoritatea insulelor din apropiere si a fost ocupata de romani, in timp ce a avut si o succesiune de cuceritori diferiti in perioada Imperiului Bizantin, pana cand a devenit din nou parte a acestuia in 1261, cand Mihail Paleologul a recucerit Constantinopolul. In perioada dominatiei venetiene, Symi si-a pastrat independenta prin semnarea tratatului relativ cu statul Cretan si prin rascumpararea acestei libertati cu taxe anuale catre regatul Chandax (Candia). In acea perioada, symiotii au inceput sa faca comert cu negustorii venetieni si acesta a fost inceputul unei traditii navale si comerciale care a dus la o perioada foarte infloritoare pentru insula. Un relief al unui leu inaripat pe turnul-clopotnita al Manastirii din Panormitis este ceea ce a mai ramas din dominatia venetiana. In anul 1309, Symi a fost preluata de Cavalerii din Rhodos, fapt urmat de cateva privilegii pentru insula (printre care si un fel de autonomie) intrucat Cavalerii i-au recunoscut importanta strategica. De asemenea, de aceasta data, Symi a fost obligata sa plateasca anual Marelui Maestru din Rhodos o taxa de 500„albi' ' (monede de argint).

Insula a fost cucerita de la Cavaleri de catre Imperiul Otoman in anul 1522, dar i s-a permis sa-si pastreze multe dintre privilegiile sale precum si autonomia. In anul 1765 aici a fost fondata celebra Scoala din Agia Marina, o contributie importanta la educatie si cultura. Pamantul asigura o multime de taxe si privilegii comerciale din ocupatia turca. In schimb, ei si-au oferit cunostintele in constructii navale si navigatie, construind corabii pentru ocupantul otoman. Aceste privilegii au fost acordate prin „Machtou' ' , firmanul (ordinul sultanic) al sultanului Suleiman Magnificul, conform caruia Symi si-a pastrat deplina autonomie platind taxa de 500 de piastri. In plus fata de aceste privilegii, Suleiman le-a acordat drepturi de pescuit bureti de mare in toate marile dominate de Imperiul Otoman. Ca navigatori excelenti, symiotii au purtat rute comerciale pentru cuceritorul otoman. Cu vasele lor rapide transportau corespondenta de la Inalta Poarta catre flota otomana si invers. Acesta a fost motivul pentru care Imperiul Otoman a lasat liber portul din Symi. Rezultatul acestei libertati a fost un omert infloritor. Aceste conditii pozitive au contribuit in consecinta la progresul si dezvoltarea isulei, cu mult mai mare decat restul Greciei. Pana si serviciile de asistenta sociala au fost admirabile pentru acea perioada.

Aceasta pozitie pozitiva si marea dezvoltare nu au impiedicat pe insulari sa participe activ la lupta nationala pentru independenta. O participare pe care Symi a platit-o scump prin impunerea unor taxe severe, retragerea tuturor privilegiilor sale si prin trecerea printr-o perioada istorica extrem de grea. Insula a cooperat neintrerupt cu fortele navale grecesti din Marea Egee, in timp ce a finantat si sprijinit aceasta cauza nationala si a echipat trei corabii impreuna cu insulele Chali si Tilos care se angajasera sa protejeze marile din apropiere si sa aprovizioneze insula Kastelorizo cu provizii.

In pofida luptei sale pentru independenta, Symi nu a fost tratata corect la semnarea Protocolului de la Londra, care i-a exclus Greciei insulele din Dodecanez. In anul 1835, insula reuseste in cele din urma sa restabileasca privilegiile pe care le avea in trecut. Perioada lunga de dominatie otomana a fost urmata de dominatia italiana. Italia a ocupat intregul Dodecanez la 12 aprilie 1912. In fruntea noii ocupatii era Giuseppe Siriani, conducatorul Pegaso, care printr-un ordin l-a informat pe primar despre viitoarea forma a guvernarii insulelor. Din acest moment a inceput o alta perioada grea pentru Symi, cand italienii au reusit sa preia controlul complet al comertului si pescuitului de bureti de mare, principala sursa de venit a symiotilor. Au impus un set de reguli stricte, le-au interzis symiotilor sa arboreze drapelul grec si au alungat duhovnicul si profesorii, hotarati sa inabuse raspandirea spiritului grec. Multi locuitori din insula au plecat atunci in Rhodos, iar altii au parasit tara mama mutandu-se in SUA si Australia.

Odata cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, symiotii si-au continuat rezistenta impotriva ocupantilor italieni si germani participand dinamic la „Campania Sacra' ' , in timp ce comunitatile care au fost fondate de symioti au sustinut armata greaca din Orientul Mijlociu. Ocupatia germana s-a incheiat intr-un mod razbunator, cu aruncarea in aer a Madonei Castelului si executia a trei barbati: staretul Manastirii Arhanghelului, Chrisantos Maroulakis, trezorierul Manastirii, Mihail Lambrou, si soldatul Floros Zouganellis. Insula este in cele din urma eliberata prin semnarea actului de capitulare neconditionata a Germaniei naziste, la 8 mai 1945.

La Symi, pe 8 martie 1948, a fost semnat Protocolul de Integrare a tuturor insulelor Dodecanezului in componenta statului grec, iar aventura istorica a insulei Symi s-a incheiat.

Am sosit in portul insulei, Symi Harbour, la ora 10:45, iar soarele incepea sa-si intre in drepturi. S-a efectuat debarcarea si sub indrumarea ghidului am pornit la pas pe promenada Akti Navarchou Ioannou (Debarcader). Ne-am oprit pe o mica straduta care urca spre deal pentru a asculta primele informatii oferite de ghid despre asezarea Symi si symioti. In tot acest rastimp am avut parte de un oaspete blanos, insular, o pisica care a dorit sa fie mangaiata de fiecare turist. Cum sa-i rezisti?

Astfel, Symi a reusit cumva sa asimileze elementele culturale aduse insulei de diferitii ei cuceritori, fara a-si pierde caracterul grecesc. Casele joase, fermecatoare, in stil neo-clasic, cu luminatoarele caracteristice care sunt intretinute pe insula, confera o culoare cu totul aparte. Symiotii sunt un popor al marii cu o traditie navala foarte bogata. Insula era cunoscuta pentru maiestria navigatorilor sai experimentati, renumiti pentru acuratetea si priceperea lor in domeniu. Corpurile vaselor au fost construite la santierele navale si au parasit portul insulei dupa Paste, in cadrul unei ceremonii stralucitoare care marcheaza inceputul perioadei de pescuit bureti de mare. Pescarii au fost urmati de scufundatori o luna mai tarziu. S-au scufundat in mare goi, incercand sa gaseasca si sa culeaga cat mai multi bureti inainte sa moara sufocati. Intoarcerea vaselor si a echipajelor a avut caracterul unei sarbatori la care a participat intreaga populatie de pe insula. Impreuna cu ocupatia traditionala a pescuitului de bureti de mare, productia de vin este o sursa importanta de venit. Chiar si astazi se pot observa vechile teascuri de vin pe care symiotii le foloseau pentru producerea mustului din struguri. Symiotii sunt iubitori de cultura si arta care fac parte din viata lor de zi cu zi. Pentru ei sarbatorile sunt un un prilej de a se aduna si de a ospata impreuna, cinstind memoria fiecarui Sfant. Nici macar pandemia de Covid 19 nu a oprit aceasta traditie. Deci, daca se intampla sa va aflati pe insula in timpul uneia dintre datele mentionate, nu ratati ocazia unica de a participa la unul dintre festivaluri: 24 iulie - „Sfantul Ioan Stafylla' ' la Panormitis si „Dumnezeirea' ' la Biserica Sfanta Treime din Chorio (Ano Symi); 17 iulie - „Agia Marina' ' de pe insula cu acelasi nume de langa Yialos; 20 iulie -, , Profitis Ilias' ' pe intreaga insula; 6 august - „Sotiros' ' la Nimbrio; 15 august - „Panagia Alithini' ' si„Panagia Myrtariotis” pe intreaga insula; 24 august - „Panagia Ypakoi' ' la Nymos; 8 noiembrie - „Sfantul Arhanghel Mihail” la Panormitis si Roukouniotis.

Capitala insulei Symi poarta acelasi nume si este impartita in doua: Ano Symi sau Chorio (partea de sus) si Yialos (partea de jos). In partea de sus, Chorio, se afla ruinele Castelului Cavalerilor cu „Megali Panagia' ' in interior care asteapta sa ofere vizitatorului o calatorie inapoi in timp, dar si posibilitatea de a se bucura de frumoasa priveliste asupra insulei. Yialos (partea de jos) este, de asemenea, portul principal care, conform lui Plinius cel Batran, a constituit unul dintre cele mai sigure opt porturi din antichitate. In timpul deplasarii pe promenada Akti Navarchou Ioannou (Debarcader) catre Podul Sochy, pana la intersectia cu promenada Mouragio (Aggelidi) , am observat multe detalii interesante. Orasul este construit sub forma unui amfiteatru pe locatia actuala inca din secolul al XIX-lea, cand incursiunile piratilor au incetat. Cu influente clare ale cuceritorilor sai, Yialos este plin de conace colorate, cu balcoane neoclasice si bucatarii in aer liber. Casa este in mare parte cu doua etaje, iar fatadele sunt bicolore oferind insulei un ton vesel. Multe dintre ele sunt construite cu luminatoarele caracteristice formate ca un „ochi de bou' ' si, conform traditiei, sunt menite sa protejeze casele de spiritele rele.

Ajunsi la Podul Sochy, la stanga ne-am oprit la un magazin cu diverse produse locale: mirodenii, dulciuri, ierburi si substante afrodisiace. Turistii, mai ales barbatii, sunt ademeniti sa cumpere un produs renumit pe insula, „Sex Tea' ' , care se spune ca ofera potenta de lunga durata. Nu sunt sigur de calitatile acestei plante! Tot ce am cumparat de aici a fost o sticla cu apa pentru hidratare si doi magneti. O alta oprire, s-a facut la Taverna International, renumita pentru preparatele din peste si fructe de mare. Acesta era locul unde eram indrumati sa servim masa de pranz. La mica distanta se afla Panormitis Sporange Shop, un magazin de articole casnice. Este renumit pentru o gama larga de bureti de mare naturali, de inalta calitate despre care se afirma ca sunt culesi manual de catre scufundatorii de pe insula.

Deja s-a facut de 12 ceasuri, la amiaza, iar excursia capata o turnura speciala. Ghidul lanseaza doua oferte: vizita la Manastirea din Roukouniotis sau ascensiune la Chorio (Ano Symi), o asezare impartita in parohii. Am optat pentru vizita la manastire.

Accesul catre Chorio se face urcand 500 de trepte largi de piatra, cunoscute sub numele de „Kali Strata' ' . Acolo sus, turistii pot vizita „Pontikokastro' ' , un mormant preistoric de mare interes. Aici se afla si Muzeul de Arheologie si Folclor, in care se desfasoara istora insulei.

Grupul pentru Manastirea din Roukouniotis, s-a imbarcat in doua microbuze care au pornit pe traseul Akti Pavlou - Akti Navarchou Ioannis - Akti Ntaniel, care masoara 1,2 km, apoi in urcare 3,8 km pe o sosea care serpuieste pe munte. Ghidul ne-a rezervat o surpriza fantastica: o scurta oprire la aproximativ 600 metri inaltime, aproape de varful Vigla (620 metri), in locul intitulat „Vigla Panoramic' ' pentru a realiza niste cadre panoramice superbe cu Yialos, Chorio si Pedi. Este una dintre cele mai frumoase vederi panoramice vazute in deplasarile mele prin Grecia.

Manastirea Roukouniotis este situata la vest de Chorio (Ano Symi) fiind inchinata Arhanghelului Mihail, Sfantul Patron al insulei. In interiorul manastirii sunt frumoase fresce din secolul al XIV-lea. Cand am ajuns, in jurul orelor 13:00, primul lucru care m-a impresionat a fost linistea ca de mormant. Traditiile locale dateaza lacasul in jurul secolului al V-lea dHr, dandu-i primul loc in scara celui mai vechi monument crestin din Symi. Initial s-a construit vechea biserica al carei plan longitudinal ne orienteaza gandirea catre posibilitatea ca acest lacas sa fi fost initial un sanctuar pagan, care, dupa obiceiul din vremea lui Teodosie cel Mare, a fost transformat in biserica crestina. Faptul ca traditia doreste aceasta prima biserica cu hramul Sfintei Treimi este confirmat poate de existenta in manastire a impunatoarei si unice arte bizantine, o mare icoana a „Ospatarii lui Avram” care are in centru trei ingeri. La plecare, o persoana care ingrijeste biserica ne-a oferit cate o sticluta cu mir si o iconita cu Sfantul Arhanghel Mihail. In curtea bisericii erau plantate tufe cu busuioc pitic, inflorit, din care am avut voie sa luam cate o crenguta.

La intoarcere, s-a mers fara oprire din cauza timpului care se scurgea nemilos. Microbuzele ne-au lasat in acelasi loc, la intersectia Akti Pavlou cu Mouragio, unde ne-am reunit cu grupul ce coborase de la Chorio. Ghidul ne-a indrumat catre Taverna International, insa, ajunsi aici, am gasit alte grupuri la mesele rezervate noua. Imposibil sa stai langa familie sau prieteni. Baietii de la terasa te asezau unde era loc liber chiar daca nu doreai acolo. Am abandonat rapid ideea de a servi pranzul aici si, alaturi de prietenii mei, am cautat alt loc. Si am gasit destul de repede, in apropiere de Podul Sochy, chiar alaturi de statia minitrenuletului: Terasa Vassilis, neaglomerata. Am servit o portie zdravana de calamari ce a mers la suflet (portia a costat 15 euro), o limonada locala si o cafea greceasca.

Dupa servirea mesei de pranz, am constatat ca mai este o ora pana la plecarea catre Panormitis. Am cantarit rapid cele trei variante pentru acoperirea timpului liber: 1) plimbare cu minitrenuletul in jurul golfului; 2) ascensiune pe scarile „Kali Strata' ' pana la ruinele Castelului din Chorio; 3) plimbare la pas prin Yialos. Am ales a treia varianta.

In Yialos, turistul poate face o plimbare pe promenada Mouragio (Aggelidi) pentru a se opri in fata Turnului cu Ceas, langa Police Station. Turnul a fost construit in anul 1880 si este vizibil din orice punct al orasului. Tot in aceasta zona, cu vedere spre ruinele Castelului, se gaseste un relief al unei corabii antice sculptate pe stanca. Este o copie a vasuluii antic „trimalia' ' a Acropolei din Lindos, Rhodos, cu urmatoarea inscriptie: „Astazi mi-a vorbit libertatea in secret asa ca voi, douasprezece pamanturi, nu mai fiti razboinici' ' , dedicata eliberarii insulei Symi de sub puterile asupritoare. Ratacind prin Yialos veti gasi in curand o veche resedinta, Casa lui Kampsopoulos, locul unde a fost semnat Tratatul de predare al Dodecanezului, in mai 1945. „Tarsanadele' ' se afla inca in vechea lor locatie, in spatele Debarcaderului: santierele navale unde au fost construite velebrele vase ale insulei. Promenada care strajuieste Debarcaderul, Akti Navarchou Ioannis prezinta monumente apreciate de turisti: o ancora masiva, statuia din bronz a legendarului scufundator Statis Hatzis si statuia „Michalakis' ' realizata de sculptorul local Kostas Valsamis.

Yialos este plin de cafenele, taverne ospitaliere cu gustari traditionale si magazine de arta populara. Trecutul naval al insulei este pastrat in siguranta la Muzeul Maritim, plin de amintiri dintr-o epoca indepartata. Tot in Yialos se afla „Centrul Cultural' ' pentru tineri si cei care cauta activitate culturala. Dispune de cea mai moderna instalatie informatica si recreativa, o biblioteca de imprumut si home cinema. Aci se sustin o multime de prelegeri, dar si spectacole de teatru. O alta cladire importanta adaposteste „Sala de lectura Aigli' ' , infiintata in 1872, unde se pot gasi carti si scrieri vechi interesante. Sala a fost creata cu scopul de a educa incontinuare locuitorii insulei si de a le imbogati nivelul intelectual. A inceput cu un numar mic de membri care au crescut esential de-a lungul anilor. „Sala Aigli include pretioase volume scrise de mana, de mare importanta istorica, din celebra Scoala din Agia Marina (fondata in 1765). Din pacate pandemia Covid 19 si alte probleme au inchis sala care asteapta momentul redeschiderii.

Scurta plimbare prin Yialos a luat sfarsit in jurul orelor 15:00, cand am inceput deplasarea catre Debarcader. De aici, ne-am imbarcat pe acelasi vas care a pornit catre ultimul, si cel mai important obiectiv al croazierei, Panormitis Port. Aproximativ 40 de minute a durat calatoria. Dupa debarcare, am pasit de pe dig direct prin poarta Manastirii deja celebra.

Manastirea Panormitis este a doua ca marime din Dodecanez dupa Manastirea Agios Ioannis din Patmos. Se afla intr-o zona verde si foarte aproape de coasta, atragand multi vizitatori in perioada Festivalului (8 noiembrie). Este dedicata Sfantului ocrotitor al insulei, Arhanghelul Mihail, completand o serie de noua dedicatii Sfantului, deoarece, potrivit symiotilor, noua biserici pentru Arhanghel au fost construite in diferite locuri ale insulei pentru stabilitatea acesteia. Vechimea manastirii ramane necunoscuta. Are fresce minunate, iar constructia artistica a catapetesmei este un miracol al rabdarii si priceperii de catre marele artist din Kos, Drakos Taliadouros. Magnificul turn-clopotnita Panormitis peste poarta centrala a manastirii a fost construit la inceputul seolului trecut, un amestec de baroc si renascentist, si se spune ca este inspirat dupa modelul clopotnitei Agia Fotini din Smyrna (astazi Izmir, in Turcia).

La interior, in jurul icoanei imbracata in argint a Sfantului, se afla o colectie mare de dedicatii pentru Arhanghel, in timp ce luminile de priveghere care atarna peste tot in biserica sunt ofrande. In timpul pelerinajului credinciosii aduc maturi si le depun la icoana, in acest mod simbolic, in esenta, ei cer si pledeaza Sfantului sa le „stearga' ' erorile si omisiunile pentru a preveni daunatorii si bolile lor. Sacristia bisericii cuprinde, cu exceptia voalelor si icoane humerale, si dedicatii in sticle de la marinari cu cererile lor scrise pe hartie in interior. Aceste mesaje calatoresc peste ocean in siguranta conduse de credinta omului si de aura aripilor Arhanghelului. Localnicii au mai multe povesti de spus oaspetilor despre credinta omului, in timp ce ei il numesc pe Panormitis „un hot” , pentru ca, dupa cum se spune, daca cineva nu isi indeplineste promisiunea despre ofranda, Sfantul gaseste o modalitate de a se descurca. Conform unei inscriptii care este zidita pe fatada, biserica Panormitis a fost complet renovata in 1783 de catre arhiepiscopul Anastasios Karnavas. Totusi, nu suntem in situatia de a sti ce modificari au fost facute sau cum a fost inainte de renovare. Potrivit insemnarilor, Manastirea Panormitis a jucat un rol important in lupta nationala pentru independenta prin finantarea vaselor provenite de la eroina Laskarina Bouboulina. Manastirea are doua muzee: Muzeul Traditiei Populare si Muzeul de Arta Ecleziastica. Printre exponate se numara replici ale unor vase, icoane, dar si obiecte utilizate in trecut aici, la manastire. In interiorul manastirii vizitatorul va gasi. de asemenea, o biblioteca cu o larga colectie de manascrise scrise de mana, care sunt datate din perioada iconoclasta a Imperiului Bizantin si nu sunt limitate doar la chestiuni ecleziastice.

La Manastire se ajunge usor cu masina, pe soseaua Yialos - Panormitis, sau cu vasele pe mare. Pe timpul verii anexele manastirii se transforma in pensiune pentru turisti.

Vizita la Manastirea Panormitis a pus punct croazierei in Symi. La ora 17:45 eram deja imbarcati pe vasul King Sargon, care a navigat spre Rhodos Town cu viteza maxima. Cand am ancorat la Rhodos Cruise Terminal, la orele 19:15, soarele isi incepea cursa catre asfintit. Inainte sa ne urcam in microbuzul care ne-a transferat la hotel am multumit ghidului pentru frumoasa excursie, cu speranta ca poate vom reveni in micul paradis dodecanezian.

In cazul in care va aflati prin Rhodos, recomand cu mare olacere sa mergeti pana la Symi deoarece este locul de pamant si mare, care a reusit sa comprime influentele atat de multor popoare diferite de-a lungul veacurilor, greci si straini, si sa-i inzestreze cu toate darurile pe care numai un loc atat de legat de natura si liniste le poate face. Cu frumusetea sa naturala si combinatia unica de munte si albastru nesfarsit al marii, Symi inca ofera cu generozitate atat de multa inspiratie celor care locuiesc acolo, incat vizitatorii sai pastreaza darurile seninatatii si armoniei in inimile lor.

Alegeri inspirate va doresc!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

In Symi sunt 63 de biserici si manastiri foarte frumoase, precum Manastirea Arhanghelului Mihail din Roukouniotis, Biserica Sfintilor Imparati Constantin si Elena, Biserica Sfanta Maria (Biserica Maicii Domnului), Biserica Bunei Vestiri, Manastirea Sotiris cel Mare pe drumul spre Monastiri, precum si Manastirea Arhanghelului Mihail din Panormitis. Templele antice au devenit astazi biserici ortodoxe, precum Templul Afroditei din Yialos care acum este Biserica Agios Ioannou, dar si Templul lui Apollo din Chorio (Ano Symi), in prezent Biserica Sfantul Ilie.

Pentru o alta privire in trecut merita vizitata micuta insula Sesklia, unde au fost vechii„Teutlouses” si, bineinteles, ruinele vechiului„teasc” din piatra din perioada bizantina, datata din secolul al X-lea pana in secolul al XVII-lea, care exista inca pe insula. La sud-vest de Yialos si la o distanta de o ora cu barca, vizitatorii pot ajunge in golful Agios Aimilianos, unde se afla monumente restaurate din secolul al V-lea iHr si biserica cu acelasi nume.

Varful Vigla este punctul cel mai inalt din Symi, cu o altitudine de 620 m. Pentru cei care prefera apa marii, insula este plina de plaje frumoase, dintre care majoritatea sunt abrupte si la care se poate ajunge cu barcile din port. Apa izbitor de limpede din Agia Marina, micuta insula de langa Yialos, Sekli sau Agios Vasilios, un golf ascuns printre chiparosi salbatici, va compensa cu siguranta vizitatorul pentru eforturile sale, in timp ce plajele din Pedi, Panormitis si Nimbrio sunt mai usor de accesat.


[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 12.11.22 13:58:29
Validat / Publicat: 12.11.22 15:02:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Mouragio (Aggelidi) in toata splendoarea sa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51300 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[12.11.22 16:27:47]
»

Minunată excursie pe mare, către una din cele mai frumoase și pitorești insule grecești!

Am fost acolo în 2015 și am urcat cele aproximativ 500 de scări, că doar cine le-o fi numărat . Oricum erau multe! Merită din plin pentru că panorama este spectaculoasă.

La Panormitis am fost cu vaporașul, a fost dacă nu mă înșel a doua oprire.

Însă nu am fost pe dealuri cu microbuzul, așa că admirat pozele acum, cu minunatele peisaje văzute la punctele de belvedere sau din mersul busului.

Felicitări, frumoasă plimbare și poze superbe!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[12.11.22 16:46:08]
»

@maryka: Va multumesc frumos pentru aprecieri! Am explicat din ce motive nu am urcat cele 500 de trepte (ghida din excursie a confirmat numarul lor, deci sa-i dam crezare). Plimbarea pana la Roukouniotis, cu oprirea la„Vigla Panoramic" pe deal, s-a efectuat datorita faptului ca am fost 36 de turisti doritori. Pragul necesar era minim 19. Imi pare rau ca nu am urcat treptele pana la Castel in Chorio. Poate cu alta ocazie. Nu pleaca insula din loc. Daca vreodata mai ajungeti prin Symi trebuie sa urcati la Roukouniotis. In port sunt destui localnici gata sa te duca cu masina personala pana acolo. Taxi local! Oricum, o singura zi e prea putin pentru a explora frumesetea micutei insule.

Rodel
[12.11.22 17:58:14]
»

Mica insulă Symi este o adevărată bijuterie, cu ale sale case colorate, terasate, fermecătoare. Este o încântare să le admiri, par a fi desprinse dintr-un tablou viu. Am avut bucuria să vizitez insula, într-o croazieră plecând din Rhodos.

Felicitări pentru impresii și poze, pentru amintirile deșteptate!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[12.11.22 18:06:58]
»

@ovidiuyepi: De cum am văzut că ai scris despre Symi, am vrut să aştern şi eu câteva cuvinte despre insuliţa aceasta care m-a cucerit şi pe mine acum mulţi ani urmărind-o la tv şi pe care eu am abordat-o, atipic, din Turcia. Nici nu am vizitat mănăstirile, doar oraşul cu portul, Yalos şi Chorio, deci am urcat şi pe Kalistrata. Chiar excursia în sine a fost o mică aventură cu tot cu trecerea dintr-o ţară în alta, dar a meritat.

Symi a rămas pentru mine o părticică de lume care mi s-a lipit de suflet, casele ei colorate, portul, promenada, toate o fac frumoasă cum n-am prea mai văzut. Am citit la tine în articol lucruri noi şi interesante pe care nu le ştiam, mai ales de ordin istoric.

Rhodos are onoarea de a-i fi calcat pamantul de patru ori (2018,2020,2021 si 2022)...

Şi pentru mine, anul acesta a fost a treia oară când am vizitat Rhodos, e drept că prima oară (2009) veneam în excursie de o zi din Marmaris doar în capitala insulei. De data aceasta, am reuşit să facem excursia şi invers: din Rhodos în Marmaris, dar asta e o altă poveste. Şi mie îmi plac Dodecanezele, fie că e vorba de cele mari, dar şi cele mici sunt pline de farmec, nepregetând nicio ocazie de a mai vizita o alta de fiecare dată când ajungem în preajma lor.

Felicitări pentru excursie, articol şi expunere, foarte amplă şi interesantă!

Seară bună!

mishu
[13.11.22 00:05:45]
»

@ovidiuyepi: Citind articolul am ajuns la

Dintre toate insulele grecesti pe care le-am vizitat incepand din 2012 incoace, Rhodos are onoarea de a-i fi calcat pamantul de patru ori (2018,2020,2021 si 2022)

cea mai buna recomandare, ai fost odata, a fost ok, o comiti si a doa oara, insa deja de patru ori, asta inseamna clar ca e de mers acolo, dupa care am vazut pozele, si acest lucru a fost si mai clar.

Minunat totul, cand s-au terminat pozele m-am ganddit ca poate am sarit eu cateva asa de intens le-am parcurs.

Felicitari, votat cu mare drag.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.22 00:32:29]
»

@mishu: Multumesc pentru ecou! Aveti mare dreptate! Inca mai este ceva de vazut.

webmaster
[13.11.22 07:59:11]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[13.11.22 08:03:37]
»

@ovidiuyepi: Am fost în Rodos o singură dată în 2015 dar nu puteam să ratez insula Symi. Acolo nu am vizitat decât oraşul vechi, privind cu regret străduţele în pantă. Am asistat la slujbă la mănăstirea Panorimitis şi am vizitat muzeul. Din păcate grăbită să scriu mai multe reviewuri despre Rodos am omis insula Symi, păstrând numai pozele. Reviewul tău foarte complet şi valoros completează puţinele amintiri care mi-au rămas aşa că privind pozele tale şi ale mele şi citindu-ţi textul pot spune că abia acum am fost în insula Symi.

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.22 08:34:03]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

elenaadinaPHONE
[13.11.22 11:22:42]
»

Felicitări pentru destinația frumoasă și pentru articolul complex și frumos scris! ????

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[13.11.22 20:45:14]
»

@elenaadina: Multumesc frumos pentru aprecieri!

Gabones
[24.11.22 09:05:36]
»

Foarte bun articolul. Bine construit, alert si cu multe informații istorice necesare. Fotografiile sunt superbe iar panorama arată orasul Symi în toată splendoarea lui. Respect pentru munca depusă.

Păcat că nu ati consumat ceaiul „Sex Tea' ' (măcar un pliculeț). Poate există turisti interesați de acestă băutură exotică si de efectele ei. E vorba de efectul placebo (si de serotonina dată de soarele Greciei) sau de o componență chimică aparte a ceaiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[24.11.22 14:16:25]
»

@Gabones: Multumesc frumos pentru aprecieri. Data viitoate cand voi merge in Symi, sper ca la anul prin august, voi gusta un pliculet de„Sex Tea". De asemenea, am sa scriu despre efectele sale asupra organismului????????

Daniela HPHONE
[26.03.23 13:31:59]
»

Minunat articolul! Extrem de complex, cu multe detalii și, ceea ce pentru mine constituie mereu un bonus, descindere în istorie.

Mulțumesc, m-ați convins, trec destinația pe listă!

ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[27.03.23 08:55:29]
»

@Daniela H: Multumesc pentru aprecieri. Vizitati insula cu incredere. Nu aveti ce pierde!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniela H, elenaadina, Gabones, irinad, maryka, Michi, mishu, ovidiuyepi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră în insula Symi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092751979827881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1