ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: galati
ÎNSCRIS: 10.10.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
AUG-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
43.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Conacul Tescani fără Enescu

TIPĂREȘTE

Vizitasem mai multe conace boierești și muzee care primiseră vizitele lui Enescu și ale Marucăi, iar citirea de curând a cărtii” Umbre și lumini. Amintirile unei prințese moldave” scrisă de Maruca mi-a last un gust amar și m-a determinat să ajung la Tescani. Se întâmplase să ajung chiar a doua zi după evenimentele dedicate „zilelor Enescu”, la care participase și apreciatul actor Marcel Iureș.

Mă bucur că nu m-am înșelat asupra personalității ei. Nu am găsit păreri bune despre ea nici aici- aroganța, narcisicmul, egoismul și materialismul cinic de care a dat dovadă în toată viața ei, pretențiile absurde de „prințesă” erau recunoscute ca fiind aparte. S-a vrut a fi o „vedetă” a timpului său care să o eclipseze pe prințesa Maria ba chiar și pe Regina Elisabeta: „eu și Carmen Silva”. Mereu acel „eu” obsesiv. Doream să înțeleg dacă din familie, din educația primită i se tragea invidia fără leac, gelozia, posesivitatea sau din familia tatălui se transmisese unele afecțiuni psihice, care au dus la sinucideri (precum tatăl, fratele și sora Marucăi) ca și încercarea ei de mutilare (când a fost părăsită de amantul- Nae Ionescu - un om la fel de mârșav, căruia îi purta o iubire pătimașă) când și-a turnat „vitriol”( acid sulfuric) doar pe un obraz. Dar așa, cu picătura. Muzeografa mi-a confirmat și faptul că era dezavuată atât de localnici cât și de artiștii care veneau să concerteze la conac.

Poate distrugerile, ura generală, lipsa de educație și chiar și dorințe absurde de răzbunare, care au avut loc după 45 cu mare majoritate a conacelor din țară, își găsesc întelesul...

In ciuda celor scrise mai sus, am descoperit un loc plăcut, cu energie pozitivă, unde liniștea copacilor parcă invită la calm, resemnare și iertare. Muzeul ca parte dedicată familii boiereești Rosetti- Tescanu, nu are ce prezenta mai mult. Mă bucur ca a putut fi pastrată clădirea denumită în de familie „curtea mare”, „merăria„ ce adăpostește la parter un spațiu expozițional iar la etaj spații de cazare... și altele necesare care se regăsesc pe proprietate.

Mi-ar fi plăcut ca vechii bisericuțe creștine- pe care nu am putut-o vizita, să nu i se fi schimbat menirea, să nu fi fost scoase mormintele familiei, să nu fi devenit un spațiu de depozitare oarecare.

Enescu nu aparține Tescanilor, el a trecut pe aici doar pentru Maruca. Lui îi era indiferent locul în care se afla atâta timp cât ea era lîngă el; „Prințesa și geniul” scria aceasta ca un lait motiv, obsesiv, plin de aroganță. Pentru ea doar atât conta. Destine!

Acum cei doi își dorm somnul de veci în cimitirul Pere-Lachaise din Paris sub o modestă placă de marmură pe care scrie simplu „ENESCO” ... doar numele geniului dăinuie.


[fb]
---
Trimis de Veronica Avram in 02.09.24 17:55:54
Validat / Publicat: 02.09.24 18:23:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BACĂU

VIZUALIZĂRI: 201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Veronica Avram); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cenotaful și Monumentul Enescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.09.24 18:23:11]
»

Excelent debut!

Odată cu primele impresii trimise, la muuțli ani de la înscriere, @Veronica Avram: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

Mutat în rubrica "Conacul Tescani [Tescani], BACĂU" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bacăul şi împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

doinafil
[03.09.24 14:18:16]
»

Sunt de acord cu constatările tale în ceea ce o privește pe Maruca! Nici mie nu mi-a plăcut personalitatea ei, după ce am citit mai multe caracterizări făcute de diverși celebrii contemporani ai ei!

În mod sigur avea ceva „la mansardă” !

Felicitări pentru articol, poze și... așa cum fac de obicei, trimit mulți pupici virtuali!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.09.24 17:50:45]
»

@Veronica Avram: Bine ați venit în comunitatea AmFostAcolo! Mulțumim pentru gândurile expuse în articolul de mai sus.

Ziarele epocii consemnau donația moșiei și conacului din județul Bacău: Ministerul Artelor, a acceptat donațiunea făcută de d-na Maria Cantacuzino-Gh. Enescu, constând din conacul dela Tescani-Bacău, cu biblioteca, mobilierul, terenul arabil și pădurea aflată pe moșia respectivă. (Timpul, 10 septembrie 1947)

Și informațiile au continuat să apară în presă, în lunile ce au urmat donației: Tescanii sunt o moşie frumoasă, întinsă pe 38 de hectare, cu un conac compus din 40 de încăperi şi cu un parc copleşit de verdeaţă. Prin actul său de danie, George Enescu oferă domeniul Tescani folosinţei artiştilor români de toate categoriile, - muzicieni, pictori, sculptori, artişti dramatici şi scriitori. Maestrul îşi păstrează dreptul de a ocupa, până la capătul vieţii sale, un grup mic de patru camere, căci„doreşte să-şi petreacă restul zilelor sale în mijlocul acestei lumi de artişti, - lumea pe care o iubeşte cel mai mult” .

O comisiune desemnată de ministerul artelor, a fost la Tescani şi a luat în primire domeniul. După restaurările ce se vor face, căci prin regiunile acestea a trecut pârjolul războiului, conacul Tescani va deveni un cămin de odihnă, atât vara, cât şi iarna, pentru artiştii noştri din toate ramurile. Se va constitui totodată o Eforie, care va administra moşia, astfel ca să se poată oferi oaspeţilor acestui cămin nu numai locuinţă, ci şi hrană. În ce priveşte hrana spirituală, domeniul Tescani are o vastă bibliotecă, cu zece mii de volume de mare valoare literară, ştiinţifică şi bibliografică. (Universul, 16 octombrie 1947)

Vă mai așteptăm cu noi articole și fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂConacul Tescani [Tescani]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057316780090332 sec
    ecranul dvs: 1 x 1