GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complexul turistic Bradul-Topliţa
Aveam un vaucher, câştigat din luna martie, de 300 ron, pt. a-l folosi intr-o staţiune din România. Am stat mult pe gânduri în ce colţ de ţara să-l folosesc. Cum vara se apropia de sfârşit am luat decizia să mă reăntorc pe maleagurile unde m-am născut şi mi-am petrecut vacanţele copilăriei mele. Loc din care am plecat ultima dată in 1997, după ce am fost la înmormântarea ultimei rude de sânge, satul Ruşii-Munţi (numele corect era Roşii-Munti, după culoarea dealurilor care-l înconjoară, dar în timp o a devenit u, fiind mai uşor de pronunţat. Azi tinerii din sat nici nu mai ştiu acest lucru).
Probabil că mulţi nu ştiu în ce parte a tării se află aceste minunate locuri, neexploatate turistic dar cu un imens potenţial turistic, o zonă virgină unde natura a rămas aşa cum o ştiu din todeauna şi unde respiri cel mai curat aer de munte.
Ne aflăm pe valea Mureşului, unde drumul leagă Topliţa de Reghin, la 80 km. de Hăşmaşul Mare de unde cei 2 fraţi Mureşul şi Oltul izvorăsc, la 30 km. de rezervaţia Naturală Călimani.
Aşa că am căutat o pensiune in Topliţa, ca de aici unde aveam legături in toate direcţiile să pot să ajung atât în sat cât şi la obiectivele turistice apropiate de el: cascada Topliţa, peştera Topliţa, băile Bradu-cu apă mezotermală, pârtii de schii, interesante pt. amatorii sporturilor de iarnă. Dar un alt motiv pt. care m-am oprit asupra Topliţei a fost să trec şi pe la locurile de importanţă istorică, ca urmare a mişcarilor ample care au avut loc pt. a opri încercările de deznaţionalizare a transilvănenilor, pt. a-şi impune limba română in şcoli, religia şi alte drepturi naţionale.
A doua zi după ce am cerut cazare in 3 pensiuni, am primit răspuns afirmativ de la Pensiunea Virginia. Situată la distanţă de cca 3 km de gară, dar şi cu un camping, restaurant şi un pavilion cu 2 camere cu baie propie, situate in staţiunea Bradul, la distanţă de cca 15 min. pe jos din gara Topliţei, lânga băile Banffy, cu apă mezzotermală. Descrierea locaţiei facută la tel. de patroană, a fost intocmai, aşa că fără efort am ajuns la pensiune, după ce am străbătut micuţa staţiune, care începe imediat de la ieşirea din gară. Străbătând pădurea cu case cochete, curţi cu flori, pensiuni de o parte şi alta a soselei, locuri special amenajate pt. a-ţi prepara un grătar în aer liber, teren de tenis sau baschet am ajuns la capătul drumului asfaltat şi punctul final al drumului meu. Aici căsuţe aruncate pe deal si înconjurate de un gard îţi lăsa de înţeles că ai ajuns la camping, iar pe partea stângă era pavilionul cu restaurantul în faţa căruia se intindea pe o minunată pajişte piscina. Cum am ajuns in faţa pavilionului a şi apărut lângă mine menajera urmată de patroană si după o scurtă prezentare m-au condus la apartamentul unde aveam rezervată camera. Locaţia din prima privire m-a încântat, în hol era o masuţă cu 2 fotolii, un frigider, o baie destul de încăpătoare cu toate cele de trebuintă, săpun lichid, hârtie igienică, prosop de hârtie (prosoapele personale fiind aşezate in cameră), 2 camere-una cu 2 paturi twin, cealaltă cu un pat matrimonial. Am preferat camera cu cele 2 paturi, deoarece era mai spaţioasa. În cameră aveaai o mică masa cu 2 scaune, tv, un dulap, pături suplimentare, pt. că noptile erau deja reci (chiar am fost întrebată dacă vreau pt. noapte şi un reşou, am considerat că încă nu e cazul). Aşternuturile erau curate, păturile pufoase şi uşoare, mirosea frumos a proaspăt, aşa că nu mă puteam declara decât mulţumită. După ce am luat în primire camera, am vrut să văd şi restaurantul unde urma să iau micul dejun care era inclus in preţul camerei, de 70 ron/noapte, iar pt. vineri seara, când am ajuns şi duminică ultima seară să-mi servească şi cina pt. care mi-a mai luat 60 lei. După ce am terminat aceste probleme organizatorice, am dat o tură prin camping, care era destul de plin, din cele 20 de casuţe, fiecare cu 2 paturi, 16 erau ocupate cu turişti de weekend din zonă, fiind un loc preferat de aceştia la sfârşitul săptămânii.
Despre personal numai cuvinte de laudă, încă din prima după-masă când am ajuns mi-au dat informatiile necesare cum ajung la peşteră, cascadă şi cele 2 mănăstiri monumente istorice: mănăstirea Sf. Ilie şi mănăstirea Pârâul Doamnei-despre care o să revin în următorul rw, cu descrierea minunatelor obiective turistice, la unele din ele cu greutate, fiind lipsită de maşină propie, am făcut drumul pe jos. Am crezut că sunt numai 3-4 km, aşa cum mi s-a spus, numai că ulterior am văzut pe propiile mele picioare că mi s-a spus distanţa până la ieşirea din şoseaua principală, după care urma greul fiind nevoită să sui un deal pt. a ajunge la mănăstirea Pârâul Doamnei. Dar nu regret că am făcut acest efort şi imi pare bine că nu am abandonat, cum am fost tentată, drum a fost superb si te incarcă cu multă energie pt. o lungă perioadă. Am văzut locuri minunate şi am aflat multe din istoria acestor transilvăneni.
Am omis să dau detalii despre mâncare, cui îi place mancarea ardelenească, aici este la ea acasă, boţ de mmămăligă rumenit pe plită, ciorbe cu multă smântână, păstrăvi atunci prinşi la grătar, iar ca desert papanaşi. Deşi erau destui oameni în local, pt. că în afară de cei din camping veneau şi cei cazaţi in celelalte pensiuni din apropiere, ospătarul făcea faţa cu brio, încât nu trebuia să aştepţi prea mult între felurile de mâncare.
Stiam că mă voi bucura de ospitalitatea ardelenească, dar nu credeam că mă voi îndrăgosti încă odată de liniştea care m-a înconjurat şi de frumusetea acestor minunate locuri. Iar piscina nu a rămas neutilizată de mine, deşi la ora 17 când ajungeam din peregrinări, soarele se strecura dupa brazi iar răcoarea punea stăpânire pe intrega natura, dar baia era ca o relaxare in apa călduţă din piscină, după care învelită în prosop fugeam direct în cameră.
Am povestit despre drumul de la gară la locaţie, dar nu v-am spus cum am ajuns până în Topliţa. Pt. cei care vin în acest loc din Bucureşti, e un tren interregio, care face 7 h, trenul Bucureşti-Tg. Mureş, în care eu m-am suit la Braşov si am ajuns în Topliţa după 3,15h, un tren curat, circulă fară întârziere.
În acest rw am descris locatia dar în continuare am să descriu minunata zonă si tumultoasa ei istorie despre care generaţia mea nu a aflat in perioada comunistă.
Trimis de grecudoina in 04.09.13 22:08:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest review
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
de ce apartament daca ati fost singura?pretul de 70 e pe camera sau pe apartament? sa inteleg ca ati lasat 30 de lei ciubuc (daca voucerul era de 300 si sejurul a costat 270).
@adri-nico: 270 reprezinta cazarea+MD+2 cine, la complexul Bradul, iar sambata am decontat pranzul luat pe traseu si a fost 38 lei, mai aveam si alte chitante de transport pe care nu le-am mai depus pt. ca deja se depasise valoarea voucerului. Nu-ti fie teama, ca mi s-au dat ceva ciubucuri, decontarea s-a facut corect, daca ai ceva dubii, discuta cu Admin, unde am trimis toate actele pt. decontare, am respectat, intocmai regulamentul. Nu am folosit diacriticile la scris pt. ca nu sunt acasa si trimit raspunsul de pe laptop
@grecudoina: Draga mea, nu m-am referit ca ai facut cine stie ce "biznisuri" cu voucerul ala. Nici nu stiu cum se face si deaia m-am bagat in seama, poate ma prind. Poate o sa cistig si eu vreodata... si cine stie, informatiile imi vor fi de folos.
Trebuia sa dovedesc ca am citit reviewul si n-am avut despre ce intreba, caci eram lamurita ca a fost frumos.
PS.si unde intru eu sa comentez,intra lumea sa voteze.vezi,a mai dat cineva cu puncte,dupa mine. poate mai cistigi un voucer pina pleci la americuta.
@adri-nico: nu am vrut sa fac reprosuri, dar am vrut sa-i lamuresc pe toti cititorii sa nu se creada ca mi s-au facut ceva favoruri. Pt. voturi va multumesc, dar acum nu mai vreau sa castig numic, chiar ultima data desi puteam sa iau transferuri la Disneyland, eu am optat pt o tastatura cu diacritice, chiar aveam nevoie (nu am scris cu ea pt. ca nu sunt acasa si scriu de la laptop, sunt in Eforie-Nord cu bilet de tratament prin casa de pensii). Si acest voucher il aveam din februarie si cu greu am putut sa gasesc o fereastra de 4 zile, pt a putea sa plec din Brasov, am avut multe probleme, rele, care sper sa se termine cu bine si sa treaca cat mai repede acest an, de care nu mai vreau sa aud.
Ref. la camera ai sansa sa ramai singura pe tot spatiu comun, ocupand o singura camera, cealalta era incuiata. Majoritatea turistilor opteaza pt. casute.
Multumesc pt voturi imi sunt de folos pt. a creste in treapta superioara, ne mai auzim pe net chiar daca voi fi in America
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)