ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Frumusete si iubire la Ciucea: Domeniul Octavian Goga

TIPĂREȘTE

Nu stiu din ce motiv dar sunt foarte atrasa de tot ce e trecut si vechi tocmai de aceea a fost o adevarata placere vizita la o proprietate incarcata de istorie precum domeniul Octavian Goga de la Ciucea.

Locatia

Muzeul Octavian Goga si domeniul ce il inconjoara este situat in satul Ciucea din judetul Cluj aproximativ la jumatatea drumului dintre Oradea si Cluj-Napoca.

Situat la strada principala din sat, se remarca printr-o parcare amenajata si o poarta mare de lemn. Taxa de vizitare este de numai 5 lei, include si tur ghidat, orarul de functionare marti-duminica in intervalul 9-17. Pentru vizitare urcati pe alee pana sus la muzeu, nu va lasati dusi in eroare de foisorul inchis de la intrare, altfel o sa credeti ca e inchis.

Sa ne amintim de poetul, publicistul si omul politic Octavian Goga

In cele mai multe descrieri, Octavian Goga ne este prezentat ca fiind un poet stralucit insa trebuie sa amintim ca in cei 57 de ani de viata aceasta persoalitate a adus acestei tari contributii in cele mai importante aspecte ale vietii.

In viata polica, in calitate de Prim Ministru (mandat scurt 44 de zile), Ministru de Interne din martie 1937 pana in februarie 1938, poet prin cele 7 lungi volume de poezii, ziarist, scriitor si dramaturg, ori traducator din limba maghiara, membru al Academiei Romane.

In plan personal trebuie stiut ca provine dintr-o familie de intelectuali, a fost casatorit de 2 ori, prima data cu Hortensia Goga timp de 14 ani si mai apoi cu Veturia Goga alaturi de care este inmormantat in Mausoleul pe care il veti vedea chiar din strada principala din satul Ciucea. Din pacate nu a avut copii, motiv pentru care el si Veturia au hotarat ca domeniul Goga sa ramana in proprietatea statului dupa moarte, asa s-a si intamplat.

Domeniul de la Ciucea

Istoria acestui domeniu incepe in sec al XIX-lea cand Miklos Boncza un avocat din Huedin, decide sa construiasca un castel pentru viitoarea sa sotie, domeniul cuprinzand initial cladirea castelul, casele albe si foarte mult teren.

Unicul lor copil, Berta Boncza, mosteneste castelul si mai departe il va administra impreuna cu sotul ei, poetul maghiar Ady Endre, bun prieten al lui Octavian Goga.

Dupa moartea lui Ady Endre in anul 1919, vaduva sa decide sa se stabileasca in Ungaria, in contextul reformei agrare din acel moment risca sa piarda proprietatea asa ii propune lui Octavian Goga sa cumpere domeniul de la Ciucea.

Achizitia coincide cu momente importante din viata lui Goga, acesta este numit ministru in guvernul Al. Vaida Voevod. In plan personal, mariajul cu sotia sa urma sa se destrame dupa ce in viata lui aparuse Veturia Muresan si ea la randul ei casatorita.

Asadar domeniul de la Ciucea cumparat de Goga in octombrie 1920 avea sa fie caminul iubirii dintre O. Goga si Veturia, oficial devin liberi in urma divorturilor din 1920 si se casatoresc in anul urmator.

Mi-au placut enorm randurile scrise de Goga viitoarei lui sotii legat de noul lor camin: ”Numai trei lucruri vreau în mobilierul casei noastre: Dragostea ta, Sănătatea ta, Cântecul tău și vom fi fericiţi’’

La momentul achizitiei castelul era o ruina asa ca mai departe noul cuplu Goga a ordonat lucrari de restaurare a castelului si caselor albe, a fost construita o veranda cu orientare spre raul Cris, mai departe a construit pe stanca o Casa de vantoare, se ridica o mica manastire. Dupa moarte lui Goga sotia sa decide sa aduca pe domeniu o biserica veche de lemn din Gapalna, amplasata chiar langa manastire.

Muzeul Memorial Octavian Goga

La dorinta lui Octavian si Veturia Goga, domeniul de la Ciucea a fost donat statului roman cu scopul infiintarii unui muzeu memorial. Este o onoare sa putem vizita aceasta bucatica de istorie, pentru mine a fost o incantare sa pot vedea obiecte vechi de valoare, fotografii, pur si simplu m-am transportat in trecut pe durata vizitei.

Va indemn sa vizitati domeniul Goga si am sa va explic ce puteti vedea mai exact:

Cladirea Castel destul de modesta ca dimensiuni este construita in stil neogotic, cu influente austro-ungare specifice perioadei. La parter singura parte deschisa publicului sunt Salonul de primire, Sufrageria, Dormitorul, Biroul de lucru si Biblioteca. La etaj sunt domitoare, Salonul de muzica, baia si alt birou de lucru.

Casa Ady Endre compusa din cateva incaperi in care astazi este expusa o colectie de documente, obiecte si fotografii legate de viata poetului maghiar Ady Endre.

Casa Alba compusa din dormitoare, sufragerie si grup sanitar era utilizata ca spatiu de primire si cazare a invitatilor.

Corpurile anexa A, B, C erau utilizate ca bucatarie, magazie si adapostire a personalului angajat pe domeniul de la Ciucea.

Mausoleul Iubirii este de departe cel mai atractiv obiectiv de pe acest domeniu. Povestea acestuia are la baza dorinta sotilor Goga de a fi inmormantati impreuna pe domeniul lor. Initial de construirea lui urma sa se ocupe Constatin Brancusi, insa avand prea multe lucrari, Veturia Goga a hotarat sa preie ea initiativa constructiei.

Mausoleul este situat pe panta dealului, are o inaltime de 8 m si o baza de 4 metri, este construit din marmura si placat cu mozaic de Murano adus din Italia. Veturia Goga a lucrat 20 de ani la aceasta constructie in care astazi se odihneste alaturi de poetul Octavian Goga.

Manastirea de maici si Biserica de lemn din Galpaia ”Nasterea Maicii Domnului” completeaza acest domeniu alaturi de frumoasele alei pietruite si vegetatia atent ingrijita.

Recomand sa va opriti la acest muzeu daca aveti drum pe langa Cluj, taxa de vizitare este foarte mica, ghidul este amabil si va va face o prezentare completa si profesionista a domeniului.

Peisajul este superb, aerul tare si oxigenat, vazand locatia mausoleului am inteles de ce sotii Goga au ales acel amplasament. Sa nu mai vorbesc de frumoasele obiecte vechi din cladirea castel, nimic opulent ci doar estetic si incarcat de poveste.

Mergeti la Ciucea si nu veti regreta!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 31.05.18 11:49:38
Validat / Publicat: 31.05.18 13:29:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIUCEA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Paeisaj superb din domeniul de la Ciucea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23400 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[31.05.18 12:48:59]
»

@simplegirl: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mihaelavoicu
[31.05.18 15:13:33]
»

Excepțional review! Mă bucur că sunt printre primii care l-au votat și nu oricum, ci din tot sufletul.

Atât de frumos scrii, de curat și emoționant, încât meriți toată lauda.

Am fost cu foarte mulți ani în urmă la Ciucea, prin 1969 și doamna Veturia încă mai exista.

Eram studenți și în excursia de studii (acum nu cred că se mai face), asistentul care era cu noi, om cu minte luminată, ne-a dus la Ciucea. Noi, copii proști, deși maturi, am numai trecut cu vederea.

Acum văd cu alți ochi domeniul celui ce purta în inimă aurul munților.

Felicitări! Mai aștept și alte ”frumuseți”! Scrii superb!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[31.05.18 23:35:26]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

simplegirlAUTOR REVIEW
[01.06.18 12:52:18]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru aprecieri, e indredibil ca ati vizitat muzeul pe cand doamna Veturia inca traia.

Numai bine!

elviramvio
[01.06.18 23:24:28]
»

@simplegirl:

Este un loc interesant pe lângă care doar am trecut prin 1986 sau 87, nu-mi amintesc exact dar pe care îmi doresc să-l văd. Povestea acestuia, ca și a soților Goga este cu multe lumini dar mai ales umbre. Goga era un politician fără prea multe scrupule, așa a rezistat ca ministru în mai multe guverne iar despre Veturia nu spun mai multe decât că a fost fina lui Petru Groza, ceea ce i-a salvat averea de la Ciucea și a pus capăt procesului de confiscare a castelului în 1947. Iar poziția ei în societatea comunistă a fost destul de bună, cu multe relații suspuse. Există biografii care se bat cap în cap despre "Privighetoarea lui Hitler" și relația ei cu Goga dar și cu casa regală a României.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[10.06.18 20:36:18]
»

@simplegirl: Foarte frumos tot, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mihaelavoicu, mishu, simplegirl
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Octavian Goga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1941020488739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1