ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Complexul Muzeal Curtea Domneasca Targoviste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Unde?

Ajungem si la obiectivul turistic – simbol al fostei capitale Targoviste: Curtea Domneasca in care troneaza Turnul Chindiei. Suntem in strada Calea Domneasca nr. 181, pe ruta DN71 (Bucuresti –) Racari - Sinaia ce traverseaza orasul dambovitean.

Platim 12 lei / persoana bilet de intrare. Programul de vizitare este de marti pana duminica de la orele 9 la 18:30 (vara) respectiv la 17:00 (iarna); luni inchis.

Istoric Targoviste

Numele Targoviste vine de la cuvantul targ.

In anul 1408 Targoviste devine resedinta de scaun pentru Mihail I, fiul si urmasul lui Mircea cel Batran si apare cu acest prilej atestat documentar in 1417 – 1418. In acea perioada resedinta domneasca era alcatuita dintr-o cladire de piatra cu beci aparata de o fortificatie ridicata un secol nmai devreme. Curtea domneasca este completata in anul 1420 de Mihail I cu Biserica Doamnei.

In 1431 Targoviste ramane “singura capitala” a Tarii Romanesti. In timpul domniei lui Vlad Dracul (1437 – 1448) aici ia nastere un adevarat ansamblul rezidential prin ridicarea Casei Mari Domnesti, Zidului de Incinta, Bisericii, Santului de aparare. In a doua jumatate a secolului al XV-lea sunt ridicate Turnul Chindiei si Biserica Sf. Vineri.

Urmeaza alta dezvoltare in timpul domniei lui Petru Cercel (1583 – 1585)., cand se ridica fortificatii, un nou palat, biserica mare, primul apeduct, Gradinile Domnesti, atingand astfel suprafata maxima ocupata de 29.000 mp.

Perioada de inflorire maxima a fost in timpul domnei lui Matei Basarab (1639 – 1654). Casele domnesti sunt marite, se dubleaza zidul de incinta, se construieste baia turceasca si Azilul Casa Balasa.

Intre 1694 si 1714, in timpul lui Constantin Brancoveanu se unesc corpurile caselor domnesti, iar in exteriorul curtii se ridica foisorul, casele iazagiului si coconilor.

Dupa 1714, capitala se muta la Bucuresti, iar Curtea Domneasca se ruineaza tot mai mult. Secolele XIX – XX aduc lucrari de restaurare, iar in anul 1967 se infiinteaza ansamblul muzeal. Astazi face parte din Complexul National “Curtea Domneasca”.

Monumentele Curtii Domnesti

Intrarea se face prin Turnul portii cu corp de garda. Inainte sa trecem prin aceasta poarta, citim in dreapta cele 25 obiective de pe harta ansamblului de vizitat, din care eu va amintesc aici doar pe cele mai imporatnte si vizitate de noi. Sub arcada mare a portii o placa aminteste domnitorii Tarii Romanesti.

Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi

Urmam traseul nostru la dreapta si ne oprim la Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi, intr-o cladire cu ceardac si pilono di lemn la etaj si acoperita cu sindrila. Aici luam act de istoria tipografiei romanesti. Daca ati cumparat bilete la intrarea principala, acestea sunt valabile, sunt verificate, dar nu mai trebuie sa platiti altceva aici la muzeul tiparului.

Cele mai vechi texte scrise de pe teritoriul nostru sunt cele gasite pe tablitele de lut ars (mileniul IV i. H.). Dacii cunosteau scrierea folosind la inceput alfabetul grec, apoi cel latin.

Istoria reala a tiparului incepe cu tipografia lui Macarie de la Manastirea Dealu unde se tiparesc primele carti de cult in limba slavona (1510). Diaconul Coresi a adus primele tiparituri romanesti, care stau la baza aparitiei limbii romane moderne (1582). Dupa o perioda destul de inactiva, Serban Cantacuzino aduce o tiparnita noua la Mitropolia din Bucuresti si se tipareste Biblia (1688). Apar tot mai multe tiparnite. Cartile sunt legate, acest mestesug devenind o arta.

Sunt expuse informatii, documente, carti vechi, o tablita din lemn, tiparnite, chipurile mai multor domnitori.

O doamna muzeograf plictisita se ascunde de clientii numerosi si vorbeste tare la telefon in interes privat sfidand vizitatorii, fapt pe care l-am reclamat direct doamnei (si nu numai). Explicatiile care insotesc exponatele sunt clare si utile si interesante.

Biserica Sfanta Vineri

Parasim muzeul tipografiei si continuam in aceeasi directie catre Biserica Sf. Vineri. Conform pisaniei de pe fatada, aceasta a fost ridicata in anul 1517. Mai este cunoscuta ca Biserica Mica Domneasca. Poarta hramul Cuv. Paraschiva. In jurul bisericii sunt visini incarcati cu fructe coapte. In lateralul acesteia, in zidul curtii domnesti, descoperim ca exista inca o poarta de intrare in complex, deschisa, fara taxa de intrare! Avem de aici vedere catre Casa Coconilor, unde astazi este gazduit un muzeu special, Muzeul National al Politiei Romane vezi impresii.

Palatul Petru Cercel

Ne indreptam apoi catre interiorul Curtii Domnesti. Trecem pe langa ruinele anexelor gospodaresti si caselor slujitorilor si pe langa Casa Dionisie Lupu. Ne apropiem tot mai mult de zidurile maiestuoase. Descoperim un gang catre o incapere subterana.

Ajungem undeva in mijlocul Curtii Domnesti si luam o pauza langa ruinele palatului Petru Cercel, monument de arhitectura din sec XVI. Acesta se desfasoara pe doua nivele cu multe incaperi plus subsolul unde este amenajat Lapidariumul, in care era deschisa o expozitie de pictura. Amprenta la sol a palatului este de 32 m x 16 m, iar beciul are 110 mp.

Biserica Mare Domneasca

Pana acum ne-am invartit in fapt pe trei laturi ale Bisericii Mari Domnesti. O inchidem si pe a patra, anume pe cea cu intrarea in biserica. Vizitam biserica, pe care o gasim asa cum o aflam de ani buni in lucrari de renovare. Oare cand se vor termina?

Biserica Mare este ctitorie a domnitorului Petru Cercel (1583 – 1585), fiind zidita concomitent cu palatul. Poarta hramul Adormirii Maicii Domnului. Biserica este pictata, dar buna parte din aceasta trebuie refacuta. In interior se gaseste jiltul domnitorului Constantin Brancoveanu.

Turnul Chindiei

Dupa ce ne-am plimbat pe ziduri pe pasarelele amenajate sau pe langa acestea, este timpul sa ne indreptam catre simbolul Targovistei – Turnul Chindiei. Turnul este inalt de 27 metri si se poate vizita urcand scarile in spirala ale acestuia. Se trece pe la cateva etaje intermediare unde sunt expuse cateva informatii istorice. Scarile ne conduc sus pe platforma in aer liber a turnului, pe care o parcurgem in sensul acelor de ceasornic pentru a admira de la inaltime Ansamblul Curtea Domneasca, Parcul Chindia, care incepe imediat langa zidurile Curtii Domnesti, orasul. Baza turnului are forma unui trunchi de piramida care imbraca corpul cilindric al turnului propriu-zis.

In apropiere se gasesc si ruinele din piatra ale bisericii paraclis, ridicata de Mihai I (1418 – 1420), avand o inaltime de 2 metri, lacasul fiind distrus de cutremurul din 1802 si demolat mai tarziu. Ne-am invartit si printre aceste ziduri, ultimele doua obiective sunt locuri dragi noua de cand ne-am cunoscut.

Continuam cu o pauza inainte sa parasim acest loc superb. La iesire pe dreapta este un magazin unde activeaza doua firme. Jumatate era inchis. Puteti cumpara de aici amintiri etc.

Ne vom indrepta apoi spre alt loc foarte drag noua de gadilat papilele gustative si unde sa ne racorim putin: la Terasa restaurantului Millenium din Parcul Chindia, despre care am scris mai demult la superlativ si unde revenim mai des decat la terasele bucurestene vezi impresii.

Veniti sa vizitati fosta capitala a Tarii Romanesti – Targoviste – si locurile incarcate de istorie de aici!

Rog inserare

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.06.17 20:30:40
Validat / Publicat: 01.07.17 10:34:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 3183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 zidurile ruine ale Curtii Domnesti si Turnul Chindiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[01.07.17 08:58:46]
»

@Dan&Ema:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.07.17 09:11:26]
»

@webmaster45: multumesc

cloverina
[01.07.17 10:57:12]
»

@Dan&Ema: Veniți și vizitați, da, da, da!

Biserica este în renovare de atâția ani de zile... Cele mai importante nunți se oficiau acolo, iar mirii ieșeau de la slujba de cununie și își făceau fotografii în complexul istoric. Atât de frumos! Chiar e păcat de biserică...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.07.17 11:24:51]
»

@cloverina:

Ma bucur ca ti-a placut!

Lasand deoparte atractia radacinilor care ne poarta des in zona, la Curtea Domneasca ai ce vizita.

Am uitat sa spun ca obiectivele din incinta Curtii Domnesti sunt numerotate si poti asculta la casca informatii despre fiecare. In principiu informatie bine structurata si chiar multa se gaseste si pe placutele explocative ale fiecarui obiectiv.

Curtea Domneasca este bine pusa in valoare, ancorata bine in circuitul turistic romanesc si primeste anual multi, multi vizitatori in excursii organizate sau individuale.

Multumesc de lecturarea articolului si aprecieri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna
[01.07.17 14:06:23]
»

@Dan&Ema: Felicitări pentru articol.

Am trecut şi noi porţile Curţii Domneşti de la Târgovişte într-o splendidă zi de noiembrie. Am citit listavoievozilor care au dom, nit aici, apoi ne-am urcat în turnul Chindiei de unde am admirat priveliştea.

Am intrat şi în biserică, am coborât şi la beciul palatului. Am vizitat şi noi muteul Tiparului, pe noi nu ne-a lăsat să facem poze aceiaşi doamnă plictisită.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.07.17 17:27:14]
»

@zlatna:

Muzeul Tiparului de deschis de curand ca in alte vizite nu am avut placerea sa il cunoastem. Foarte interesant muzeul asta!

In general Curtea Domneasca si al sau Turn al Chindiei este un obiectiv vizitat de multa lume si ma bucur ca ati fost si voi pe aici.

Noua ne-a placut mereu mult.

Imi amintesc cate plimbari am facut cu Ema pe aici inca de pre vremea cand nu aveam copii.

Multumesc de vizita si aprecieri, Adrian!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[02.07.17 01:34:16]
»

Dan, ati facut o excursie frumoasa. Si pacat de Biserica Domneasca despre care se zice ca a fost chiar de restauratori stricata. Pictura toata sau partial se va pierde dintr_o greseala sau prostie, asta e.

Curtea Domneasca este un loc placut, Muzeul Tiparului este foarte interesant, am avut voie sa facem poze. Nu ne_a placut ca am pierdut destul timp pana sa putem intra in biserica mare, Domneasca, caci se fotografia o mireasa. Dar asta e o adevarata moda pe care nu prea o inteleg

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 06:58:03]
»

@elviramvio:

Nu stiam ca tocmai restauratorii au deteriorat pictura din Biserica Mare Domneasca. Tragic!

Chiar nu se poate reface aceasta? Eu nu inteleg de ce sta lucratea aceasta in loc. E drept, ca multe lucrari "stau" in constructie, la noi, in Romania. Nu am habar cum se impart sau de fapt se risipesc banii! Probabil ca s-a cheltuit suma alocata renovarii dar renovarea nu s-a finalizat si acum ramane asa!

Muzeul Tiparului a fost o surpriza placuta pentru noi, nu pun in balanta muzeografa. O istorie frumoasa, explicita, educativa, pentru mic si mare. Si noi am putut fotografia inauntru.

Multumesc de aprecieri, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[02.07.17 09:49:33]
»

@Dan&Ema:

ultimele doua obiective sunt locuri dragi noua de cand ne-am cunoscut.

Istorică întâlnire, aș putea spune! Adică marcată de istorie și trainică, vegheată de voievozi!

Trecând peste apocaliptica (pentru mine) P17 (îs fan vișine, da?) m-a plăcut ce-am citit și văzut în poze, așa că te-am votat!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 14:52:29]
»

@Zoazore:

Daca mai pui ca intre voievozii mentionati sub turn mai apare si unul care poarta ex-numele de familie al Emei (de fapt invers), atunci pot spune ca am nevasta nobila din neam de domnitor.

Erau visini si pe strada principala pe Calea Domneasca langa zidul Curtii Domnesti.

Si tot aceste bunatati - visinele - le-am gasit integrate in cheescake--ul de la Millenium.

Locuri dragi, locuri incarcate nu numai cu istorie ci si cu povesti de porumbei

Multumim pentru aprecieri si vot. Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[02.07.17 15:03:52]
»

@Dan&Ema: M-am gândit eu că Ema e din os de domn... Pe bune! Acuma, asta nici nu contează prea mult! Contează că sunteți și veți fi împreună!

webmaster26
[02.07.17 15:54:39]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱
[03.07.17 10:00:40]
»

@Dan&Ema: Curtea Domnească din Târgoviște, un simbol al orașului de azi și al puterii de stat de ieri (capitală a Țării Românești), este principalul punct de atracție al orașului. Turnul Chindiei și ruinele palatului domnesc au fost vizitate în 1909 de Regina Maria.

Târgoviște este un oraș frumos, încărcat de istorie. Să purcedem la descoperirea lui...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 10:06:25]
»

@tata123:

Tu ai avut o contributie evidenta la descoperirea Targovistei si a intregului judet Dambovita si pot spune ca mi-ai deschis apetitul. Asa ca nu a durat mult pana am purces si eu prin aceste zone minunate, pentru noi si cu tente sentimentale.

Multumesc de lectura si ecou!

Nu vreau sa deviez muklt de la subiect, dar sunt multe alte zone, unde ma pot ghida dupa articolele tale asa cum afacut-o si o voi mai face. Multumesc de dodumentarea foarte consistenta din articolele tale.

Numai de bine! si articole multe si consistente!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[03.07.17 17:27:46]
»

@Dan&Ema: Si taxa foto nu ai platit? ... Nu e frumos ???? Insa Curtea Domneasca este minunata si pe masura ce citeam si mai apoi vedeam pozele imi aminteam de vizita noastra acolo. Chiar este un loc de care au grija si mi-a placut sa vad ca era si viziat de o multime de turisti dintre care multi erau turisti straini.

Un loc in care sa petreci ore bune fara sa te plictisesti si de unde sa pleci cu o incarcatura deosebita.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[05.07.17 15:08:31]
»

De pe vremea când eram foarte nou și am vizitat ”cu școala” acest obiectiv, păstrez doar vagi amintiri. Impresionat acum de cele ce (re) descopăr prin articolul tău. Mi-au plăcut îndeosebi marea biserică, ruinele palatului lui Petru Cercel și muzeul tipografiei. O expresie preluată de pe un panou din muzeu însă mă derutează: ”Dacii cunosteau scrierea folosind la inceput alfabetul grec, apoi cel latin. ” Când nu (prea) se știe ce limbă vorbeau, e cam riscant să se facă referiri la scriere.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.07.17 15:15:54]
»

@Lucien:

Nu pot decat sa iti recomand sa vizitezi aceste frumoase locuri. Sunt multe elemente de noutate la Curtea Domneasca fata de ce ai vazut cand erai mai june.

Muzeul Tipografiei este nou. Ruinele Palatului Petre Cercel si Lapiadriumul si-au schimbat si ele fata in ultimii 10 ani. Pasarelele de vizitare a zidurilor nu existau atunci.

Este de apreciat ca s-a dat o fata tot mai turistica Curtii Domnesti din Targoviste. Si daca adaugi si invecinatul Muzeu National al Politiei Romane sau o plimbare in PArcul Chindia, ai tot mai multe motive sai treci pe aici.

Multumesc de lectura si ecou!

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[05.07.17 15:39:00]
»

@Lucien:

Te-au derutat bine acele cuvinte. Complexul muzeal are mai multe falsuri decat pare la prima vedere, am tot frunzarit informatii documentate si asa am aflat multe, inclusiv despre numarul voievozilor ce au trecut pe aici (am scris doua articole in august/septembrie 2015). Cum trec frecvent pe langa poarta lui, voi intra sa vad daca macar pe aceasta au corectat-o. Dar mai sunt si altele, sunt convinsa ca tu in liniste le vei descoperi. Insa merita vizitat in tihna si, daca poti, eu iti recomand sa vii in cursul saptamanii.

Lucien
[05.07.17 16:33:19]
»

@elviramvio: Mulțumesc, m-am liniștit. Deci se poate și la case mari... împărătești

elviramvio
[05.07.17 17:03:22]
»

@Lucien:

Oho!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cloverina, Dan&Ema, elviramvio, Lucien, mishu, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095102071762085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1