ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

AmFostAcolo unde s-a scris istoria - Curtea Domneasca Targoviste

TIPĂREȘTE URM de aici

Am lasat separat simbolul orasului Targoviste si nu am sa ma refer strict la Turnul Chindiei ci la tot complexul numit Curtea Domneasca care este situat (nici nu se putea altfel) pe Calea Domneasca. Nu vreau sa copiez ceea ce gasiti foarte usor pe internet insa voi face ceva referiri pe parcursul acestui articol si asta deoarece mi s-a parut una dintre vizitele cele mai interesante.

Pentru o documentare mai intense va sfatuiesc sa studiati acest site curteadomneascadintargoviste.ro si o sa aflati tot ce v-ar putea interesa.

Nu stiu cum era acest loc in urma cu niste ani insa acum mi s-a parut un loc minunat unde fiecare pietricica si fiecare fir de iarba emana istorie. Calci pe o piatra si te gandesti oare cine o fi calcat pe acolo inaintea ta. Poate ca (de fapt sigur) nu am vazut tot ce se putea insa este un loc in care poti petrece ceva ore bune.

La intrare am achizitionat biletele de rigoare (10 lei adult si 5 lei pensionar si am achitat si taxa de fotografiere de 15 lei) si am pornit in cautare.

Acum ce sa va spun, nu m-a intrebat nimeni daca am achitat vreo taxa de fotografiere si nu stiu cati o aveau platita, insa pentru 15 lei zau ca nu merita sa ma fac de ras.

Primul lucru pe care il intalnim este statuia lui Petru Cercel si urmeaza sa trecem pe sub Turnul Portii cu corp de garda unde vom gasi “Lista voievozilor Tarii Romanesti care au rezidat la Curtea Domneasca din Targoviste” dupa cum este scris pe placa din marmura si aceasta lista incepe cu Mircea Cel Batran si se incheie cu Constantin Brancoveanu, in total pe lista regasindu-se 33 de voievozi. Am incercat sa citesc numele si unele erau necitete si atunci (asa-mi trebuie) am cautat cu ajutotul prietenului Google lista domnitorilor Tarii Romanesti (pe un site specializat) si am avut surpriza sa gasesc mai multi. Nu am stat sa-i numar (pe cei cuprinsi conform listei intre Mircea Cel Batran si Constantin Brancoveanu insa par a fi mai multi. Si daca o sa vedeti cat au domnit in unele cazuri o sa va ganditi oare cum ar fi sa fie si acum la fel.

Din acest loc drumul nostru a luat-o la dreapta ajungand astfel in dreptul casei Dionisie Lupu acum Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti. Nu am vazut miscare pe aici ai nu stiu daca era deschis (theoretic trebuia sa fie). Poate ca ar fi trebuit sa incerc macar usa, insa mama si sotul au stat acolo pe o banca cat am mai facut eu poze in zona si nu a mai trecut nimeni pe acolo. In acest muzeu am citit ca poate fi admirat un model de tiparnita ce dateaza din 1778 si o vitrina in care se gasesc carti imprimate in orase precum Leipzig, Viena, Roma, Paris, Amsterdam.

De langa acest muzeu se vede ceva mai departe Biserica Sfanta Vineri numita si Biserica Domneasca Mica, ctitorie a lui Vlad Calugarul si a sotiei sale Smaranda. Aceasta este o bisericuta mica care are elemente comune cu Biserica Domneasca Mare, si poarta hramul Cuvioasa Paraschiva. Din documentele de arhiva s-a constatat ca aceasta biserica este una dintre putinele biserici din secolul XV care si-a pastrat caracteristicile si este construita avand pridvor, pronaos, naos si altar.

Dupa cum spun panourile informative din exterior, in pronaos s-a afla mormantul Doamnei Balasa, sotia voievodului Constantin Serban, nu am facut poze aici decat foarte putinde deoarece era o mica slujba care se oficia si nu mi s-a parut potrivit sa ma vantur pe acolo facand poze intruna.

Alaturi de aceasta biserica se gaseste o casuta cu un aspect modest ce contine cateva incaperi si despre care am aflat ca se numeste Casa Doamnei Balasa, sotia lui Constantin voda Serban, zis si Carnul scopul acestei constructii fiind “ca să fie de odihnă creştinilor care cad în nevoie, cei ce scapă la sfânta biserică”, conform unei pisanii din 1656. Mai tarziu, in secolul al XVIII-lea aici se deschide o scoala domneasca.

De aici pasii ne-au dus spre Biserica Domneasca Mare, ctitoria lui Petru Cercel, o cladire cu adevarat impresionanta, imbracata in caramida aparenta rosie si fiind in contradictie cu ruinele care se gasesc alaturi si care reprezinta ruinele Palatului lui Petru Cercel.

Biserica este in renovare astfel incat multe dintre cele ce ar putea fi vazute sunt in conservare pentru restaurare, insa am putut admira picturile de pe pereti sau stalpi, un sfesnic secolul XVIII. La intrare se regasesc si chipurile mai multor domnitori si de asemenea nu poate scapa neremarcata piatra funerara de pe mormantul doamnei Elina Matei Voievod sotia lui Matei Basarab si care a dat numele unei strazi in vecinatatea Bisericii Matasari.

Mai pot fi admirate diferite obiecte vechi expuse in vitrine sub geam.

Din pacate catapeteasama (iconostasul) nu poate fi vazut de loc, existand o placuta care ne spune ca este in restaurare.

Iesim din Biserica Domneasca Mare si ne indreptam spre subsolul Palatului Domnesc unde fotografiem obiecte expuse si dupa ce iesim iar la lumina zilei ajungem la alte ruine ale Palatului domnesc unde aici subsolul are deschidere la suprafata care este insa protejata cu geam si unde sunt expuse vesminte boieresti, avem si ceva panouri informative cu ce poate fi vazut si unde spre norocul nostrum am primit niste CD-uri cu tematica Targoviste.

Am ajuns si la ce am numi cireasa de pe tort adica Turnul Chindiei. Acesta este un simbol clar al orasului, nu stiu cati sunt cei carora daca le arati poza sa nu cunoasca despre ce este vorba.

Si despre acest obiectiv am gasit panouri informatie si am aflat ca este ctitorie (cel putin asa se presupune) a lui Vlad Dracul (tatal lui Vlad Tepes) construit in jurul anului 1440, avand 27 metri inaltime si 9 metri diametru peste pridvorul bisericii-paraclis construita de Mircea cel Batran.

Nu am sa va spun alte date, am pus la inceput link-ul util si daca va intereseaza mai mult cititi acolo. A urmat “cucerirea turnului” etaj cu etaj. Eram putin cam ingrozita de urcatul atator etaje avand in minte inca experienta cu Noaptea muzeelor cand ca sa vedem Muzeul Pompierilor de la Foisorul de Foc a trebuit sa urcam pana sus si apoi sa coboram. Aici am luat-o mai usor, urcam etaj cu etaj, vedeam de se poate pe acel etaj (sunt amenajate si diverse expozitii) ne uitam si in exterior unde se putea si apoi mai urcam.

Ultima bucata de scara pot spune ca mi-a dat fiori, odata cu noi in timp ce noi urcam s-au gasit sa coboare unii care admirasera privelistea de la ultimul etaj si acum se grabeau la coborare, astfel incat scara care nu mai este fixa avea un usor balans si ma gandeam, daca cedeaza.

Am ajuns in final la ultimul etaj de unde privelistea in exterior este minunata, si incercam de acolo sa vedem cam pe unde am stat, pe unde sunt Mitropolia si Stelea, in fine distractie de weekend.

Am facut poze si apoi am coborat.

De sus se vedeau frumos si ruinele Palatului, amenajate cu pasarele pe care sa mergi, totul astfel incat sa cercetezi toate locurile.

Dupa ce am coborat eu m-am mai plimbat printre zidurile celebre odata ale cetatii, facand poze in continuare, timp in care sotul s-a dat de partea mamei, alaturandu-i-se pe o banca.

Dupa ce ne-am mai revenit putin si ne-am potolit setea cu o gura de apa am iesit din acest complex, usor necajiti mai apoi deoarece exact cand plecam noi incepeau momentele artistice, vedeam osteni venind sa se lupte sau domnite imbracate de epoca, insa am fost multumiti ca ceea ce vazusem era scopul nostru principal, scop atins.

Si acesta este un loc caruia merita sa-i acordati cateva ore si sa-l treceti pe o lista scurta a obiectivelor de vazut.

Va doresc calatorii cat mai placute in continuare.


[fb]
---
Trimis de mishu in 13.10.16 15:00:03
Validat / Publicat: 13.10.16 18:20:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 1887 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Turnul Chindiei - de oriunde l-ai privi te impresioneaza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[13.10.16 19:58:37]
»

@mishu:

Frumoase locuri daca nu te deranjeaza cei ce fac poze cu mirese, noi am patit asta anul trecut in august cand nu puteam vizita biserica, desi platisem.

Muzeul este deschis - daca nu ai fost lunea - dar usa de obicei sta inchisa caci intra praf. Si noi era sa ne pacalim dar am incercat-o. Daca mai ai drum pe acolo, intra, merita din plin.

Cu lista de voievozi de la poarta e mai complicat, de fapt sunt cam 40 dar un "Dorel" a mai mancat din ei candva - vezi articolul meu "Targoviste, cetatea celor 33+7 voievozi".

Cu biserica, dupa ce vad pozele bine, cred ca am sa te descos, se pare ca nu prea se mai poate face ceva, au gresit tehnica de reparare a stratului pictat, mai vorbim despre asta.

O seara frumoasa sa ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[13.10.16 20:45:21]
»

@mishu: Foarte frumoasă plimbarea voastră pe la Curtea Domnească şi urcarea în Turnul Chindiei. E atâta istorie acolo, încât te copleşeşte greutatea acesteia numai la gândul că acei mulţi domnitori români au călcat pe-acolo!

În parcul Chindiei de alături, există o alee centrală, lungă, cu scuar generos pe mijloc, fireşte denumită Aleea Domnitorilor, împodobită pe-o parte şi pe cealaltă cu busturile domnitorilor ce şi-au legat numele de cetatea Târgoviştei.

În câţiva ani, în ciuda pazei asigurată de firme specializate, au dispărut, deja, câteva busturi, fără a mai fi înlocuite. Bineînţeles că nu e prea plăcut la privit, iar autorităţile nu au întreprins nimic pentru remedierea situaţiei.

O seară bună!

mishuAUTOR REVIEW
[13.10.16 20:48:18]
»

@elviramvio: multumesc frumos de vizita si vot si am sa tin cont de recomandarile tale. O seara frumoasa si tie.

mishuAUTOR REVIEW
[13.10.16 20:50:19]
»

@irinad: Multumesc frumos de vizita si vot si intradevar am remarcat si eu niste busturi lipsa si ma gandesc oare ce fac cu ele. O seara frumoasa si tie.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.10.16 21:49:12]
»

@mishu: Excelentă seria de articole din ultimele zile! Le-am lecturat uneori pe fugă deoarece sunt cam ocupat în această perioadă, însă am găsit acum totuși timp pentru un scurt ecou. Târgoviște este o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic (mă gândesc atât la oraș, cât și la împrejurimile sale), motiv pentru care planificăm și noi încă de pe acum un scurt sejur acolo; dată fiind vremea potrivnică din această toamnă, cred că acest plan se va concretiza anul viitor.

În ceea ce privește Curtea Domnească, nu am mai vizitat-o de mulți ani, așa că mi-a făcut plăcere să lecturez impresiile tale. Anul acesta am trecut doar prin Parcul Chindiei.

Felicitări încă o dată pentru articole și spor la scris în continuare!

mishuAUTOR REVIEW
[13.10.16 22:14:29]
»

@Crazy_Mouse: Multumesc foarte frumos pentru acest ecou si stii ca la fel de mult apreciez si eu munca ta si mai ales pentru ceea ce faci pentru cel mic. Mult succes in continuare si cine stie poate totusi vom mai avea zile frumoase sa mai colindam tara.

webmaster26
[02.07.17 15:53:46]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, irinad, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085038900375366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1