ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Complexul muzeal Goleşti — Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii (Retour a la nature, Jean- Jaques Rousseau)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Prima oprire în jud. Argeş a excursiei organizată pro bono de fundaţia care ajută vârsnicii să socializeze între ei a fost la conacul din Complexul muzeal Golescu. Îl vizitasem exact cu un an în urmă cu familia fiului meu -- vezi impresii -- şi nu eram prea tentată să-l revăd mai ales că aleea până la conac era pavată cu piatră de râu colţuroasă şi inegală şi necesita o atenţie sporită. Motivul principal a fost însă că din lipsă de timp, în aceeaşi zi văzând mai multe obiective, nu am vizitat Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii şi doar fugitiv Rotonda fraţilor Golesti situată în apropierea conacului.

Am făcut lobby printre doamne, ne-am adunat un grup de cinci persoane, am cerut voie ghidului, precizând ora la care ne vom întâlni la autocar cu restul participanţilor şi ne-am dus să vizităm ce îmi propusesem.

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti

Este amplasat în spatele curţii conacului Goleşti din Stefăneşti-Argeş la o distanţă de 120 km de Bucuresti şi la 7 km de Piteşti. A fost înfiinţat în 1939 prin Decret Regal de regele Carol al II –lea sub denumirea de Muzeul Dinicu Golescu. În 1966 i s-a schimbat denumirea în Complexul Muzeal Goleşti şi cuprinde două secţii: Ansamblul Feudal care include conacul şi anexele lui şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii. În total are o suprafaţă de 14 ha. din care peste 10 ha. muzeul în aer liber pentru care ţi-ar trebui câteva ore să-l străbaţi pentru a-l vedea în totalitate.

Este singurul muzeu etnografic în aer liber din ţară şi Europa dedicat celor două ocupaţii tradiţionale: cultivarea viţei de vie care a ajuns atât de dezvoltată la daci încât Burebista a dat ordin să se distrugă viile. Cu pomii e o altă poveste, că orice gospodar îşi face palincă sau ţuică din prunele sau fructele din livadă.

Arhitectul Paul Niedermaier a prevăzut construirea a 34 gospodării, jumătate pomicole, jumătate viticole din toate regiunile ţării. Construcţiile au fost donate sau achizitionate din localitaţile de baştină. Fiind din lemn şi datând în general din sec XIX sunt destul de fragile şi au cerut mult efort pentru demontarea, transportul şi remontarea lor în acest sat- muzeu. Mai în toate gospodăriile au fost amplasate pe lângă case, şuri, magazii, grajduri şi şoproane care-ţi dau impresia de functionalitate reală. În timp, au fost adunate peste 200 monumente de cultură rurală, case şi anexe gospodăreşti şi aproximativ 60000 obiecte de inventar gospodăresc, instalaţii, teascuri, butoaie, căruţe, unelte specifice ocupaţiei de bază, expuse în incinta casei de locuit sau curţii acesteia. De ex. cele mai mari butoaie de stejar au capacitatea de 1250 litri. Mai sunt şi ateliere de olărit, o fierărie cât şi o moară de apă.

Primele gospodării au fost aduse din zona Muscelului și a Drăgășanilor (pomicolă şi viticultură). Rând pe rând au fost aduse gospodării din Buzău, Banat, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți, Prahova, Vrancea. Muzeul are aspectul unui sat autentic din sec. XIX-XX. În cadrul muzeului a fost adusă o scoală sătească din Comăneşti jud. Bacău, o biserică din 1814 de la Cotmeana- Arges şi o primărie din satul Hârsesti- Arges, datând din 1910. În faţa bisericii de lemn este o troită şi câteva cruci de pomenire de piatră; deasemeni o fântână cu găleată şi ulcea de tablă de băut apă. Impresia de sat real este dată şi de faptul că în fiecare gospodărie sunt amenajate ronduri de flori şi grădini de zarzavaturi şi în unele sunt crescute animale. Gardurile care delimitează proprietaţile sunt specifice zonei de provenienţă: fie din nuiele, fie din împletitură sau scânduri. Pe faţada fiecărei case se arată locul de provenienţă şi cu aproximaţie data în care a fost construită.

Sub soarele arzător al unui septembrie văratic, după ce am mers cât am mers, m-am aşezat pe o bornă la marginea unei uliţe. Privirea mi-a fost atrasa de casa de peste drum care semăna cu cea a bunicilor mei. Cu mai bine de 80 de ani în urmă îmi petreceam vacanţele de vară într-un sat ca acesta încremenit în timp, pe care astăzi nu-l mai găseseşti niciunde. Mi-am adus aminte de uliţele pline cu colb, de fructele căzute din pomi pe care le mâncam nespălate, de cum stăteam tolănită la umbră si cum bunica mă striga ˝Hai la masă că ţi-am făcut pui cu smântână şi mămăliguţa! ˝ Oh, nu am mai savurat niciodată gustul acela de pui de curte cu smântână făcută în casă, aromat cu ierburi numai de bunica ştiute şi de mămăliguţa aurie pe care o tăia cu sfoara. Bunicii mei. Sunt ultima persoană care le mai ştie şi pomeneşte numele ca şi ale altor zeci de rude şi prieteni care la un moment dat au trecut prin viaţa mea. Pomelnicul pe care-l las la biserică este scris pe două foi şi nimeni înafară de mine, nu-i va mai aminti. Au trecut generaţii şi generaţii prin sate ca acesta şi ele, uitate în timp, au reprezentat continuitatea poporului nostru pe aceste meleaguri. Când au revenit ceilalţi să mergem la locul de întâlnire cu restul grupului mi-am simţit ochii umeziţi de amintirile retrăite,

 

˝Astăzi chiar de m-aş întoarce

A-nţelege n-o mai pot...

Unde eşti, copilărie,

Cu pădurea ta cu tot? ˝

 

(O rămâi, M. Eminescu)

 

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=8FYcIZyz98U

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 10.10.23 16:54:09
Validat / Publicat: 10.10.23 17:44:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.10.23 17:13:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[10.10.23 17:45:42]
»

@webmasterX: Mulţumesc

pitiPHONE
[10.10.23 22:04:36]
»

Sărut mâinile,

Ultima parte a scrierii dumneavoastră dă o notă autentică, personală acestor impresii. Răzbate un șarm aparte deși aduce și o notă tristă: suntem vremelnici pe acest pământ.

Dar, precum melcii, e bine să lăsăm urme ale trecerii noastre prin viață. Pentru comunitatea turistică în care activăm eu zic că ați lăsat urme consistente de care ne bucurăm noi și se vor delecta și generațiile următoare.

Motorul acela care nu vă dă pace, care vă scoate din casă iar și iar, chit că roțile și caroseria nu mai țin pasul cu el sper să anime pe câț mai mulți din cei ce vă cunosc/citesc.

Mă înclin și vă doresc sănătate!

MichiAUTOR REVIEW
[10.10.23 22:15:31]
»

@piti: Mulţumesc pentru frumoasele cuvinte

⭐ValentinB_88⭐
[25.10.23 11:53:23]
»

Am fost acolo de cateva ori si mi-a placut foarte mult locatia. Insa consider ca nu este administrata cum trebuie. Locatia are un potential imens, dar fiind administrata de consiliul local... se vede!

Este o mina de aur pentru zona, pentru localnici pentru noi toti dar lipsa de interes este prezenta la fiecare pas. Compar Parcul de aventura comana care din cate stiu este administrat de un particular, unde DUDUIE de lume mai ales in weekend, este o fabrica de bani acolo, totul foarte bine pus la punct, restaurante, toalete, activitati, etc.

Aici... la Golesti, greu se mai strunesc lucrurile. Multumim pentru recenzie. Votat cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONEAUTOR REVIEW
[25.10.23 13:17:19]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Si eu multumesc pentru completari

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, piti, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080774068832397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1