ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice)

TIPĂREȘTE

Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice din Oradea)

Un extraordinar edificiu pe care l-am văzut pentru prima dată în 1995 şi mai apoi l-am vizitat de mai multe ori, când în el funcţiona Muzeul Ţării Crişurilor (între 1971 – 2005, an când a fost retrocedat), când palatul era un deosebit punct de atracţie pe harta mun. Oradea.

Edificiul, chiar şi aşa închis publicului, cum este azi, reprezintă în esenţa sa, o bijuterie a vremurilor, când Imperiul Austro-Ungar conducea pe aici, îţi încântă ochiul şi te îndeamnă să-ţi doreşti să afli mai multe despre el

Palatul se întinde între strada Şirul Canonicilor, B-dul Dacia, str. Muzeului şi str. Magnoliei. În curtea Palatului se găseşte şi Basilica Romano-Catolică, iar peste drum Şirul canonicilor, toate trei monumentele făcând parte din Complexul Baroc. De asemenea, lângă palat este şi un parc (al Muzeului, de care, de la retrocedare este despărţit de un gard).

Tot ceea ce ştiam eu, orădean prin adopţie, despre acest edificiul, înainte de a mă documenta pentru acest review, era aceea că, palatul a fost dat în folosinţa statului, de Episcopia Romano-Catolică, că a găzduit comunişti greci refugiaţi, după ce au pierdut lupta pentru putere, că a găzduit muzeul, că este construit în formă de U, cu deschiderea spre B-dul Dacia, că are 365 ferestre (cât zilele anului) şi că în parc şi castel, până la retrocedare se organizau cu o frecvenţă mare expoziţii, târguri populare, sesiuni foto.

Zilele astea, însă am descoperit un palat lăsat în izbelişte, care nu mai reprezintă nimic din punct de vedere cultural, al unui punct de atracţie pentru vizitatorii urbei, însă eu sunt convins că, proprietarul său actual are puterea şi sprijinul (papalităţii şi al comunităţii romano-catolice), pentru a-l readuce la grandoarea pe care a avut-o cândva.

Ştiu că, palatul are şi o curte interioară foarte frumoasă, cu multe statui ale eroilor neamului românesc (ce-o se va întâmpla oare cu astea, acum după retrocedare?), parcul muzeului este, din punct de vedere peisagistic, foarte bine organizat (şi aici cu trandafirii în floare, mirii îşi fac şi azi, poze de nuntă), plin de copaci seculari şi tineri îndrăgostiţi (pe bune, zilele astea, când am vizitat locurile, mai des decât de obicei, am realizat că, nu am mai văzut în altă parte, o aşa mare încărcătură de îndrăgostiţi, pe metrul pătrat, ca aici).

Datele tehnice, le-am găsit pe wikipedia click aici de unde am aflat că:

La 23 mai 1762, s-a pus piatra de temelie a Palatului Baroc, destinat a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea. Timp de 15 ani, respectiv până în anul 1777, s-a ridicat la Oradea, un palat în forma literei U, care se dezvolta pe 3 nivele fiind încununat de un acoperiş frânt, specific barocului austriac.

Pe faţada principală se detaşează rezalitul central, decorat simetric cu pilaştri terminaţi în capiteluri ionice, ghirlande şi falduri, toate acestea punând în valoare, cu o distincţie unică, porţile de acces spre interior şi ferestrele de la etajul I, rezalit terminat în partea superioară într-un fronton triunghiular.

Palatul este un model de referinţă pentru barocul european.

Şi uite-aşa un român-ortodox, ce nu vorbeşte maghiara, a învăţat ceva, despre romano-catolici şi Imperiul Austro-Ungar şi a ajuns să le aprecieze.

AmFostAcolo şi vă recomand şi vouă să vă opriţi cu prima ocazie.

Coordonatele GPS: N 47.06775 º x E 21.93138º

Notă pentru webmasteri

Rog nu despărţiţi cele 3 review-uri ale acestei destinaţii, respectiv a Complexului Baroc, deoarece, mutate de exemplu la Descopera Oradea, s-ar pierde între celelalte locuri must see, din Oradea, ori monumentele ce formează acest obiectiv, trebuie văzute împreună. Mulţumesc.

P. S. Nu ştiu cum vor fi primite cele 3 review-uri la care mă gândesc/scriu de vreo 2 săptămâni, însă, obiectivele despre care am scris, nu trebuie ocolite.


[fb]
---
Trimis de creivean in 02.07.10 22:51:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3823 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Palatul Baroc - Partea dinspre Şirul Canonicilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

creiveanAUTOR REVIEW
[03.07.10 00:41:38]
»

Cei dintre voi, care doresc să citească review-urile, la celelalte două edificii, ce împreună cu Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice), formează Complexul Baroc, o pot face în ce priveşte Bazilica Romano-Catolica (Basilica Sfânta Maria) aici click aici şi în ce priveşte Şirul Canonicilor aici click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
presario
[03.07.10 15:40:25]
»

Am fost si eu acum cativa ani la fostul muzeu - inainte sa se inchida. Astept redeschiderea in cladirea noua.

presario
[03.07.10 15:42:48]
»

Sunt foarte curios ce se va intampla cu aceasta cladire insa ? Ce vor face cu ea ?

O fi avand ei puterea si sprijinul necesar, dar numai reparatiile si intretinerea curente costa o gramada de bani.

Parerea mea este ca - la un moment dat - vor vinde cladirea. Sa vedem cui.

creiveanAUTOR REVIEW
[03.07.10 17:04:09]
»

Eu, sincer aş fi unul dintre cei ce ar susţine exproprierea proprietarului ( cu justă despăgubire ) şi întoarcerea Muzeului ( măcar în parte ) acolo. Altă destinaţie mai bună nu-i văd. Chit că, pentru a-l aduce la stadiul din momentul retrocedării, trebuie băgaţi bani mulţi, Oradea merită să aibă în patrimoniu o astfel de clădire.

Dacă nu, poate o ia, un Jiji de Bihor şi-şi face palat acolo. Poate cei ce au mai luat şi alte edificii monumentale, cum sunt Hotelul EMKE ( actualmente Hotelul Astoria ) şi Hotelul Pannonia ( actualmente Hotelul Transilvania ). Uff...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
georgiana
[03.07.10 20:38:19]
»

Am citit cu multa placere si ma bucur sa aud ca in Oradea, tu crestin ortodox-ai adus la lumina un muzeu cu o atat de mare importanta istorica pentru romano-catolici!

Faine pozele. Dar... cum de nu ai imortalizat si vreun cuplu de indragostiti, daca spui ca acolo erau atatia?

I-ai gonit, sa nu se vada pe site ?

creiveanAUTOR REVIEW
[03.07.10 20:49:45]
»

@georgiana

Fiind doar noi doi, pe aici şi cum nu ne mai aude nimeni, vreau să-ţi fac o mărturisire.

În 1995, când am ajuns prima dată în Oradea, pe vremea când îi făceam curte consoartei, am "aterizat" cu trenul, iar cum Gara Oradea, este la o aruncătură de băţ, de Parcul Muzeului, parcul ăsta l-am vizitat prima dată, am stat pe bancă de poveşti, ca doi îndrăgostiţi. De atunci, îţi dai seama ce înseamnă pentru mine acest parc.

În altă ordine de idei, pe bune că şi azi îi plin de tineri iubăreţi, dar am încercat să le ofer discreţia de care au nevoie

Crede-mă că, de 2 ori pe săptămână, mă plimb prin parcul ăsta, câte o oră, până-i fiică-mea la orele de tenis lângă parc şi chiar am impresia că a rămas un parc al "iubirii".

Să mă înşel oare ? Nu cred, încă mai există iubire-n lume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
presario
[03.07.10 20:54:04]
»

Vezi ca nu sunteti doar voi pe aici. Mai sunt si eu.

Si stau aproape de parc, din balcon - daca ma incord putin - vad tot ce misca acolo.

creiveanAUTOR REVIEW
[03.07.10 20:57:31]
»

@presario

Ce-ai zice dacă ne-ai povesti, ce ai făcut tu prin parcul ăla-n tinereţe .

Sper că nu lupte cu câini, cum se auzea mai anii trecuţi că sunt pe acolo.

presario
[03.07.10 21:02:05]
»

Ups - eu am facut diverse chestii prin alte parcuri, dar nu in asta. In parcul muzeului - mai nimic, mai vin cu copilul la joaca.

georgiana
[03.07.10 21:02:56]
»

@creivean,

Nu ,nu te-nseli!

Normal ca mai exista iubire,dar oamenii sunt prea grabiti si uneori trec pe langa ea fara s-o observe,asta e!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.07.10 23:16:45]
»

@creivean

Superba si aceasta descriere a palatului Baroc, dar parcul... de-abia astept sa-l vedem.

Acum citind si ecoul care l-ai dezvaluit (si credeai ca numai tu si Georgi sunteti p-aci) cu parcul acesta ce-ti aduce multe amintiri placute... iar ma faci sa dau o fuga (deocamdata imaginar) in aceasta locatie superba, incarcata de romantism...

Gata, m-ai convins si mai si !

De-abia astept sa vad Oradea!

Dar pana atunci, sa-ti rasplatesc efortul cu al 5 lea vot pe care-l meriti inzecit !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[05.07.10 06:22:49]
»

@all

Mulţumesc pentru aprecieri. Oradea merită mult mai multă apreciere, decât cea pe care o are azi, chiar şi din partea băştinaşilor săi. Mai mult ca sigur că, cei ce locuim în Oradea, nu o apreciem la justa sa valoare, datorită tumultului vieţii cotidiene, ce nu te mai lasă să visezi cu ochii deschişi.

Totuşi, încet încet, cu ajutorul acestei comunităţi, sunt sigur că o să o regăsim.

amfost16
[10.07.10 19:52:41]
»

se pare ca am reusit sa-ti acord SB,il meriti din plin, chiar interesant acest rw...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
creivean, dananecula, georgiana
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Baroc - Palatul şi Bazilica Romano-Catolică:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059903860092163 sec
    ecranul dvs: 1 x 1