ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Din nou în circuit prin țară (I)

TIPĂREȘTE

Și uite așa am făcut suta! Suta de reviewuri, nu de ani, din păcate!

Prima zi turistică (nu am socotit și zilele în care doar am mers cu mașina la obiective).

CHEILE VÂRGHIȘULUI

Nu am găsit cazare după dorința mea în Vârghiș, așa că a trebuit să ne cazăm în Baraolt (vezi impresii).

Pentru a vizita Cheile Vârghișului va trebui să ajungem în localitatea Vârghiș. Aici se poate ajunge fie venind dinspre Baraolt, ca noi, fie dinspre Ocland (ambele situate pe drumul 131). Coordonatele sunt 46°12′43″N /25°32′18″E / 46.21194°N 25.53833°E.

Venind dinspre Vârghiș, în localitate, la biserică, faceți stânga și mergeți până la grupul de panouri cu indicații turistice. De aici, un drum asfaltat de aproximativ 12 km vă duce chiar la intrarea spre Chei. Parcăm lângă centru de informare turistică unde un nene ne ia 25 de lei pentru o așa zisă parcare cu pietriș! ???? Omu’ ne-a dat, corect, bon fiscal și ne îndreptăm către bariera ce închide accesul mașinilor către Chei. Acolo - alt nene. 10 lei de cap de om, pensionarii - 5 lei.

Trecem de barieră și mergem o porțiune nemarcată - dar urmăm drumul - până la căsuța salvamontului. De aici, urmăm marcajul.

Traseul este marcat cu cruce albastră - cel principal, dar din traseu se poate lua muntele în piept pentru a vedea Cheile de sus. De sus de tot! Acesta e marcat cu bandă galbenă și ajunge tot în acea largă poiană unde ajunge și traseul pe firul apei. Durata este de 4-5 ore, iar lungimea este de 4 km pe sens, 8 km în total.

Mergem pe firul apei, traversând când pe dreapta, când pe stânga pe 9 sau 10 poduri. Dar ce poduri! Din acelea suspendate, unde trebuie să treci singur și încet, altfel vei trăi senzațiile unui cutremur de gradul 6!

Un punct important este podul al treilea! Mergând înainte pe firul apei - atenție la marcaj! - veți ajunge la Peștera Șura Cailor. Dacă treci podul, poți vizita 2 peșteri, Grota Tătarilor și Peștera mare de la Merești (oarecum dificilă și neluminată).

Și tot așa, mai un pod, mai prin pădure, mai o cățărare pe stânci, ajungi într-o mare poiană, unde era construită o scenă pentru spectacole! N-am aflat ce spectacole se țin acolo, și ne-am întors pe același drum (din acea poiană, pe banda galbenă, ne puteam întoarce pe sus, privind Cheile de sus, până la reîntâlnirea cu marcajul cruce albastră).

Pentru cei care stau mai mult prin zonă, se poate face o plimbare prin pădurea de castani din Crăciunel. Noi, în criză de timp, nu am mai ajuns acolo.

A 2-a zi - Gârdea Seacă

A doua zi cu obiective turistice a fost în Gârdea Seacă, unde ne-am și cazat (vezi impresii).

Zona Gârda de Sus este o zonă extrem de ofertantă, cu multe și diverse obiective turistice - mai apropiate sau mai depărtate. Pentru că este a patra oară că venim aici, am vizitat doar unele din obiectivele turistice din zonă.

Dar obiective turistice sunt multe: Cascade - Vârciorog, Pătrăhăițești, chei - Cheile Ordâncușei, Cheile Gârdișoarei, peșteri, cu și fără ghețari - Vârtop, Scărișoara, Poarta lui Ionele, Coiba Mare și Coiba Mică, Poiana Călineasa. De aici se poate merge în zona Padiș, și ea plină de obiective turistice.

După cazare, pentru că mai aveam ceva timp, am dat o fugă să vedem Peștera Poarta lui Ionele. El, Ionele, nu era acolo, dar și-a lăsat un înlocuitor care ne-a luat 15 lei de căciulă. Căciulă nu vă trebuie, dar ceva peste tricou, da!

Din Gârda de Sus o luați către Cheile Ordâncușei și, nu după mult timp, veți vedea pe stânga, peste apă, o căsuță. O luați pe lângă dânsa/dumneaei, și începeți să urcați/coborâți ceva scări. La intrare, ghidul - tot acela cu taxa - ne-a spus că nu putem vizita decât vreo sută de metri din cei peste trei sute câți are peștera. Ne-am plimbat pe podinele din metal atât cât s-a putut și am admirat lucrătura apei asupra calcarului. n-aș putea spune că e o peșteră deosebită dar - ca orice peșteră - are frumusețile sale.

A 3-a zi

A treia zi, am zis să (re) vedem Cascada Pătrăhăițești. Așa că, din Gârda de Sus am luat-o către Arieșeni. Trecând noi veseli de Arieșeni, vedem un indicator ce ne îndrumă atât către Muzeul etnografic Pătrăhăițești cât și către cascada cu același nume - dar asta după 6 km pe drum pietruit, urmând marcajul punct roșu.

Atenție, la un moment dat drumul pietruit se termină și de acolo se separă în două drumuri înguste. Lăsați mașina acolo și vă orientați: drumul din dreapta duce la casa-muzeu a unui localnic, ce ne tentează - ca în mai toată zona - cu plăcintă cu brânză/ afine, și de acolo, prin curtea lui, intrăm pe traseul punctului roșu... sau o luați direct pe drumul din stânga, marcat, care vă duce... tot la un muzeu, plăcinte, etc. De la căsuța/muzeu urmați traseul când prin câmp, când prin pădure, până la cascadă. Un drum frumos, plăcut, relativ ușor, trecând prin proprietățile oamenilor, despărțite de mici portițe, un traseu frumos și relaxant.

A 4-a zi

La Cheile Gârdișoarei nu ajunsesem, drumul e frumos, în ușoară pantă și oricum vroiam să-l mai facem. Și ne era și în apropiere.

Dacă vă veți caza în Gârda de Sus va trebui să o luați către Cheile Ordâncușei, dar după scurt timp după ce treceți podul din centru localității, faceți stânga și țineți drumul drept. Oricum, dacă veți căuta pe GPS Gârdea Seacă sunteți pe drumul cel bun.

În drum, pe dreapta, Izbucul Cotețul Dobreștilor, frumos în perioadele cu apă abundentă.

Treceți prin Gârdea Seacă și mergeți înainte oprindu-vă puțin și la Izbucul Tăuzului. Ajungeți la Casa de Piatră, unde veți lăsa mașina, continuând drumul pe jos, cam doi km. În drum, peștera Coiba Mare, urmată nu departe de Coiba Mică vă invită - coborând pe o pantă destul de abruptă - să le vizitați. Mai târziu veți trece pe lângă un indicator care vă va tenta să vizitați și Peștera cu Ghețar de la Vârtop! Dacă tot sunteți acolo, și aveți timp, luați-o 30-45 de minute pieptiș prin pădure către Peșteră. Efortul e destul de mare, dar, credeți-mă, merită cu prisosință. Vă trebuie încălțări de drumeție, ghidul - că e și ghid - nu vă va permite accesul în papuci, șlapi sau alte minunății pe care le-am văzut! Și, neapărat, o bluză de trening!

Cheile Gârdișoarei, la fel ca și Cheile Ordâncușei sunt puțin mai … atipice, adică nu e imaginea aceea de râu curgând printre pereți înalți de stâncă. Nu, sunt niște modeste dealuri, cu aer curat și liniște. Și e suficient!

A 5-a zi - Silvașul de Jos

Pentru că drumul a fost relativ scurt, după ce ne-am cazat (vezi impresii), ne-am umplut timpul vizitând Cascada Lolaia. Un drum de 32 de km - dar trebuie să marcați pe GPS localitatea Nucșoara, pentru că localitatea Cârnic - de unde se pornește - nu apare pe GPS. Oricum, drumul este asfaltat până în Nucșoara, apoi pe un drum destul de bun. Din Nucșoara sunt cam 8 km până în parcarea unde vom lăsa mașina, și pe urmă o luăm la pas cam un sfert de ceas.

Ajunși acolo, niște trepte nenorocite, putrede pe alocuri, ne coboară până la un punct de belvedere, îngrădit, de unde se poate admira frumoasa cascadă. Revenind la drum, după câțiva pași, ajungem la un pod de beton al unui drum care duce … nicăieri! De acolo avem o vedere de deasupra a cascadei, vedere la fel de spectaculoasă.

A 6-a zi

A șasea zi a fost una solicitantă. Ne-am dus mai întâi la Grădiștea de Munte, pentru a vizita Sarmisegetusa Regia. Din motive necunoscute, o mare parte a drumului este nenorocită rău! Dar mergem, pentru că merită! Drumul cel nenorocit ne duce până la o parcare, unde vom lăsa mașina. De acolo, un drum în ușoară urcare, ne duce, după 8-900 de metri până la intrarea în cetate. Acolo … toate alea: salvare, poliție, paznici, salvamont... Banca Națională, ce mai.

Programul de vizitare este între orele 9 și 18, iar biletul costă 15 lei pentru toată lumea, mai puțin pentru pensionari și elevi... care nu sunt ca toată lumea! Deci ei plătesc 5 lei. Nu vă fac un istoric, îl găsiți oriunde, spun doar că aici a fost capitala politică, religioasă și militară a statului dac, înainte de războaiele cu Imperiul roman. Cele 6 fortărețe care au fost aici au opus o dârză rezistență romanilor. Atenție la viperele care se încălzesc pe pietre, deși ele fug de obicei din calea oamenilor. În centru, lângă frumosul copac, avem un izvor cu apă. Este un loc în care se simte o liniște, o pace interioară foarte plăcută. De stat toată ziua! ❤️

Am luat colbul în copite aproape 100 de km pentru a ajunge la Cheile Băniței și apoi la Peștera Bolii.

Drumul, E79, bun, o plăcere să mergi! Și tot mergi și mergi până ai să vezi pe stânga o stație de benzină dezafectată. Dacă vrei să mergi la Cheile Băniței, lași mașina aici și o iei apoi pe jos. Noi nu am făcut Cheile, pentru că cei 2-300 de metri - cât este lungimea Cheilor - se fac numai prin apă (al cărei debit depinde, normal, de cât de mult plouă), vremea era rece și nu am dorit să ne alegem cu o răceală. Septembrie este totuși septembrie și muntele e munte!

Așa că ne-am continuat drumul până când un indicator ne avertizează că, făcând stânga, ajungem la Cetatea dacică de la Bănița și la Peștera Bolii. Ajunși la peșteră lăsăm mașina, și coborâm - cum altfel - niște trepte și … stop la poarta automatizatăăăăă. Vrei să intri - 10 lei, pensionarii și elevii 5 lei.

După ce cobori câteva trepte te trezești pe malul pârâului care străbate peștera de la un capăt la altul. Noi însă nu! Adică nu o străbatem de la un capăt la celălalt! După vreo 500 de metri, parcurși oarecum în curbă, a trebuit să ne întoarcem. Peștera, interesantă, frumos luminată, cu o scenă unde se țin concerte și evenimente de multă vreme. Se trece peste mai multe poduri, denumite diferit - eu nu l-am reținut decât pe primul - Podul Luminii. Există și un pliant cu punctele de interes, cu puncte numerotate pentru a nu pierde ceva. Foarte interesante au fost picturile rupestre vechi-vechi, datând din paleolitic, foarte asemănătoare cu cele din peștera Altamira din Spania.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de puiutea in 20.09.23 08:00:39
Validat / Publicat: 20.09.23 08:40:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA. A mai fost în/la: Am mai fost în zona Gârda

VIZUALIZĂRI: 467 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Unul dintre poduri ...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.09.23 08:39:37]
»

Fain circuitul

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite prin România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

puiuteaAUTOR REVIEW
[20.09.23 09:09:26]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

adrianaglogoPHONE
[20.09.23 11:25:07]
»

@puiutea: Felicitări. pt sută și la mai multe!

puiuteaAUTOR REVIEW
[20.09.23 13:52:58]
»

@adrianaglogo: Sărut mâna, mulțumesc mult!

mprofeanuPHONE
[20.09.23 21:09:18]
»

@puiutea: Articolul tău mă va inspira și pe mine pentru că am vrut să ajung în zona Arieșeni dar nu a fost să fie, la anul sigur voi ajunge...

Am fost și eu într-un circuit de o săptămână dar în altă zonă...

liviu49
[20.09.23 21:14:01]
»

Da' p-astea cand le scrisesi nene??? La mine nu aparu nicio citatie asa ca neavand ce face am dat de articol si, bineinteles ca l-am citit.

Vad ca umbli prin locuri pe unde am mai fost si eu anul asta cand am stat in Garda Seaca. Dar nu prea am avut noroc sa vizitam tot ce am vrut. Am ajuns in Apuseni dupa aproape o saptamani de ploi cu simt de raspundere. Asa ca Izbucul Tauz, cele doua Coibe nu le-am putut vizita. Podul care ducea la Izbuc a fost mutat de viitura cam o suta de metri intr-un loc unde latimea raului era cu mult mai mare decat lungimea podului, iar cele doua Coibe erau inundate. Nici cu ghetarul Vartop nu am avut noroc. Am urcat pana acolo, dar ghidul nu prea era la munca, desi pana la ora inchiderii mai era timp. Am sunat la numarul afisat, ne-a raspuns ghidul care ne-a spus ca ajunge si el in aproape o ora. Cum pe langa pestera nu era niciun loc unde sa ne pierdem timpul am vizitat pestera pana la usa incuiata si am revenit la pensiune. Daca in loc de 4 persoane cate eram noi era autocarul cu italieni cu care ne intalnisem cu o zi in urma la Scarisoara, mai puneam o bila neagra pe turismul romanesc.

Cheile Banitei si Pestera Bolii am fost cu mai bine de 40 de ani in urma, condus de prietenii mei de la ICMM Petrosani.

Cam multe amintiri!

Numai bine si calatorii placute!

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.09.23 08:12:01]
»

@mprofeanu: Zona e plină de obiective frumoase, noi am revenit aici de 4 ori și vom mai reveni! Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

puiuteaAUTOR REVIEW
[21.09.23 08:20:02]
»

@liviu49: Acum trei ani am vizitat Izbucul, acum doi ani n-am mai putut tot din cauza viiturilor! Am coborât - nu anul ăsta! - și la una din Coibe, se vedea noroiul la 3-4 metri deasupra nivelului apei, așa de mare fusese viitura! De aceea am și plecat așa târziu, în septembrie, pentru că în iunie-iulie au tot fost ploi și furtuni în zonă! ???? Vârtopul merită vizitat, dar la ore mai matinale, dacă se poate.

Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valentinag
[29.09.23 13:09:26]
»

@puiutea: Cheile Banitei sunt absolut superbe, pacat ca nu le-ati parcurs, poate data viitoare.

puiuteaAUTOR REVIEW
[29.09.23 17:35:35]
»

@valentinag: Era rece afară, în mod sigur și apa era la fel și nu am vrut să pățim ceva, mai aveam traseu de făcut. Mulțumesc pentru vizită și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, liviu49, mprofeanu, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092947006225586 sec
    ecranul dvs: 1 x 1