ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 19.11.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 21 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumurile din SUA si cum sa inchiriezi o masina in SUA

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare.

Vreau sa va povestes experienta mea de la la volan pe drumurile din SUA. Am scris putin si in articolele anterioare dar acum vreau sa intru putin in detalii.

1 RENT A CAR:

Cand am inceput sa-mi creionez traseul prin sua, am inceput sa caut preturile percepute pentru inchirierea unei masini. Cel mai important lucru este sa-ti gasesti zborul, iar apoi sa-ti gasesti masina de inchiriat.

Alegand sa aterizez pe JFK (New York) s-au complicat lucrurile deoarece ny este ft scump, Pentru o perioada de 18 zile, la o cautare sumara, pe site-urile de gen am gasit pretul de 1200$ / 18 zile... pentru o masina din categoria Ford Focus. Am zis ca nu dau atatia bani nici sa ma bati.

Preturle masinilor erau mult mai accesibile in Boston, Washington sau Chicago.

Am zis ca nu se poate sa nu gasesc ceva mai bun ca pret si am inceput sa caut cateva zile insistent.

Am ajuns la concluzia ca cel mai bun site de departe pentru rent a car este carrentals.com, fostul carhire3000, site din Marea Britanie.

(REGULA: ca sa inchiriezi o masina in SUA ai nevoie de Card de Credit (nu de debit/salar) si de carnet de sofer valabil la noi in tara)

Prin carrentals mai gaseam mici promotii in new York, dar sub 1000 $ nu gaseam nici cum,

Ce am facut??

Am deschis google maps si am inceput sa caut localitatile de langa New York. Cele mai bune preturi le-am gasit in statul New Jersey (practic trebuia trecut tunelul catre jersey city si erai in statul new jersey) tot cautand pe google maps iar apoi verificand preturile pe carrentals. La un moment dat am gasit promotie la Hertz-ul (firma de renume mondial) din Union Hill cu 392$... pentru 18 zile, un chilipir fata de restul zonelor. Distanta fata de Manhattan era la o ora de mers cu autobuzul.

Am ales sa inchiriez masina de acolo - in anunt scria Ford Focus pana la urma am primit o Nisan Vera cu 10 000 mile la bord.

OK! Am luat masina dar Marea mea problema era cum ajung eu din New York in Union Hill?

Dupa mai multe cautari am vazut ca exista o aplicatie pe telefonul mobil Rome2Rio care iti calculeaza cu ce mijloace de transport in comun sa calatoresti din punctul A in punctul B. Ft tare. Mai apoi mi-am dat seama ca pot face asta si cu google Maps. Calatoria de o ora cu autobuzul a fost in jur de 10$ x 2 personae. Pratic am economisit 800 $ daca am mers o ora cu autobuzul din NY (port authority bus terminal) in Union Hill (Morris Ave) apoi pe jos 10 minute pana pe cadweel Stret la Hertz rent a car.

Desi am citit reviewuri nu foarte bune despre aceasta locatie (americanii se plang din orice) la mine a decurs totul ok.

Ajunsi acolo cei de la rent a car tot incearca sa va prosteasca sa faceti asigurari cu 10$ / zi... ca asa e bine pentru siguranta noastra, ,, ,,sa nu picati in plasa... masina oricum are asigurare in caz ca produci un accident. Eu aveam si asigurare din tara deci nu am vrut sa-mi fac asigurarea (un fel de casco).

Cand am mers acolo mi-au dat sa aleg intre ford fiesta si nissan versa note si am zis ca vreau o masina mai mare si eu pentru asta platind. (la ei marimea masinilor le fac ochiometric pt cele mai mici). Pana la urma am luat un Nisan Versa (e mai mare ca Versa Note). Cautati o masina cu portbagaj mare ca sa nu fiti nevoiti sa va tineti lucrurile la vedere, mai ales ca pe la sfarsitul sejurului efectiv, noi nu mai aveam loc in portbagaj din cauza hainelor cumparate.

Sa va uitati atent la ce trece agentul de la rent a car la defectele masinii (zgarieturi, semne si mai ales la nivelul combustibilului din rezervor) pe foaia de constatare. La mine nu au fost probleme.

Dupa ce am luat masina am mers sa alimentez. Unitatea de masura am benzinei In Sua este galonul = 3,81 litri parca. In fiecare stat este alt pret la benzina, Am gasit si cu 1,75/gallon si cu 2,40/gallon. Mare atentie ca eu nu am reusit sa platesc cu cardul la benzinarii. nici cu cel de credit de la reiffeisen bank nici cu cel de debit de la Unicredit. Am platit de fiecare data cash, Un plin costa aproximativ 20-22 $ la nisan versa (cam 45 de litri intrau in rezervor). Ca sa alimentezi innainte trebuie sa treci pe la casier sa-i platesti suma cu care vrei sa alimentezi, doar apoi va merge pompa. (pt americani era mai usor, introduceau cardurile in pompa si alimentau - la mine nu s-a putut din pacate si am inteles ca la multi europeni pateaau asta).

Benzinariiile in sua sunt foarte multe si foarte curate. Se gasesc la fiecare intersectie de drumuri sau la fiecare iesire de pe autostrada si difera destul de mult preturile. Eu am alimentat de unde era mai ieftin. Innainte de fiecare iesire de pe autostrada te anunta ce banzinarii, restaurante si hoteluri gasesti la iesirea respectiva.

2 Drumurile in sua sunt foarte bune. Sunt autostrazi fara plata dar si cu taxa. Podurile mari de obicei se platesc. Taxa de autostrada e undeva la 3 $ pe 50-70 de mile. Puteti pune pe gps optiunea sa evitati drumurile cu taxa (toll road). Oricum va anunta pe marginea drumului cand vine un toll road si puteti iesi de pe autostrada si sa intrati dupa 10-15 mile innapoi.

Majoritatea autostrazilor sunt fara taxa deci nu e o cheltuiala mare.

O sa vedeti ca pe margine drumurilor va scrie pe panouri tot ce trebuie sa stiti.

O chestie faina sunt panourile care va arata cate minute faceti pana la urmatorul nod de autostrada daca vedeti 10 mile in 10 minute e ok, daca vedeti 10 mile in 30 de minute incercati sa schimbati drumul (ft tare chestia asta).

Echipajele de politie sunt numeroase pe autostrazi si sunt de doua feluri:

- echipaje clasice - fiecare stat are un tip de masini inscriptionate.

- echipaje neinscriptionate - deobicei masini de acelasi fel cu cele inscriptionate de culoare neagra.

Daca limita de viteza este 55 mile/h poti merge cu 65 de mile ca nu are nimini treaba cu tine.

Daca faci pe viteazul nici nu sti de unde apare un interceptor in spatele tau si POC te trage pe dreapta, iti da amenda si te duce la judecator. Deci aveti grija. Eu am mers si cu 15 mile in plus si nu mi au facut nimic.

Daca circulati pe autostrazi cu 5-6-7 benzi pe sens, care sunt deobicei in jurul oraselor, si nu vreti sa intrati in acel oras circulati pe banda cea mai din stanga. O sa vedeti ce furnicar o sa fie pe primele 2-3 benzi - deoarece de pe acele benzi se iasa si se intra pe autostrada.

In America poti sa faci la dreapta pe rosu. Nu poti face la dreapta pe rosu daca scrie deasupra semafororului stop to red. Iesirile de pe autostrada se pot face pe partea dreapta dar si pe partea stanga.

La intersectia de 2 drumuri se aplica regula primului venit. Care ajunge primul in intersectie are prioritate.

Pe drumuri, in zona scolilor, sunt restrictii de viteza de genul 15 mile/ ora care se aplica doar daca becurile de sub semn clipocesc. Pentru nimic in lume sa nu depasiti viteza acolo, deoarece de multe ori am vazut politia acolo,

Nu depasiti autobuzele de scoli (cele galbene) cand semnul STOP este ridicat.

O sa gresiti cu siguranta iesirile de pe autostrada, nu va faceti griji, revenirea pe autostrada este facila.

In sua daca vrei sa schimbi banda americanii te lasa, deci fiti si voi civilizati (nu se aplica in Washington - acolo e nebunia de pe lume)

Fiecare stat are alte limite de viteza.

Unele parcari se platesc, mai ales in jurul obiectivelor turistice. E bine sa va interesati din timp, de pe Trip advisor - la sectiunea things to do - gasiti obiectivul care vreti sa-l vizitati si cautati in reviewuri care e situatia parcarilor. Am economisit o gramada de bani.

Daca mai vreti sa ma intrebati ceva, nu ezitati!

O zi buna sa aveti.


[fb]
---
Trimis de Ady1984 in 15.01.17 19:50:59
Validat / Publicat: 15.01.17 21:47:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD

VIZUALIZĂRI: 10096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ady1984); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.01.17 22:06:42]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[15.01.17 22:24:23]
»

@Ady1984: Probabil ca nu am sa ajung asa curand in State, insa mi s-a parut ca acest articol este cat se poate de bine informat pentru cine doreste sa inchirieze masina. Felicitari pentru tenacitatea de dare ai dat dovada in cautarea ta si de asemenea felicitari ca ne-ai impartasit aceste informatii. In concluzie, un binevenit minighid, votat cu mare placere.

Ady1984AUTOR REVIEW
[16.01.17 09:29:08]
»

Cand va inchiriati masina sa va uitati daca are pilot automat, deoarece pe distante lungi este mana cereasca.

(Posibil ca toate masinile de la rent a car sa fie dotate standard cu aceasta optiune).

mcnegoita
[16.01.17 09:54:08]
»

@Ady1984: este articolul pe care-l asteptam. In August o sa inchiriez doar pentru o zi masina sa merg din Los Angeles in Las vegas si am oarece emotii pentru ca nu am mai inchiriat si condus masina in SUA unde am auzit ca e nebunie pe sosele si mai ales una automata.

Ady1984AUTOR REVIEW
[16.01.17 10:01:59]
»

@mcnegoita: daca e numai pentru o zi incearca sa gasesti autobuz sau tren.

Ai mare grija cu masinile cu cutie automata, din cauza lipsei ambreajului, din obisnunuinta, o sa pui niste frane cu stangu de aproape te opresti.

abancor
[16.01.17 12:28:57]
»

o sa pui niste frane cu stangu de aproape te opresti...

... cu fața în parbriz

Țin minte și eu cînd am mers prima dată cu automată, la o încetinire am dat să debreiez, ca să nu opresc motorul. Evident că am călcat apăsat, cu stîngul, direct frîna, că ambreiaj de unde? , iar cînd trîntești piciorul pe frînă ca pe ambreiaj... centura să țină!

Metoda pentru începători în ale automatei este să țină piciorul stîng spre scaun, cît mai „sub ei” cum ar veni, adică nu întins în față, înspre pedale. În felul ăsta ții în frîu reflexul de a debreia.

În rest - bune observațiile privind circulația în SUA. Aș mai zice că pe șoselele cu mai mult de 2 benzi pe sens, nu se circulă neapărat ca în Europa - obligatoriu pe banda cea mai din dreapta, ci traficul „se așază” pe diferite benzi cu diferite viteze, așa că circuli unde îți e confortabil. Iar cînd au o bandă de carpool (pentru mașini cu mai mult de 2 sau 3 pasageri, depinde, scrie pe panouri limita), banda aia e de regulă cea mai din stînga, deși nu se merge neapărat cel mai repede pe acolo.

Unele ieșiri de pe autostradă au 2 benzi, se poate ieși și de pe banda de ieșire, și de pe banda 1 (dar fără bandă de decelerare). Evident, sînt marcaje în sensul ăsta, nu peste tot poți ieși brusc de pe banda 1.

La intersecțiile alea cu prioritatea primului sosit, mai întîi trebuie să oprești. Și cine a oprit primul, pleacă primul.

webmaster
[16.01.17 12:29:43]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Ady1984AUTOR REVIEW
[16.01.17 12:35:57]
»

@abancor: buna completare. Am uitat sa precizez aceste lucruri dar cand concepi un text de genul acesta mai si uiti. Se intampla de multe ori ca pe autostrada sa mearga doua masini in paralel si nu le poti depasi. Sa nu le faceti cu farurile sau sa i claxonati. Unii pot sa cheme politia.

Am observat ca si ei anunta politia pe drumuri dar putin diferit... fac un singur blitz cu farurile dar mai lung 2-3 secunde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dorina9
[24.01.17 00:12:37]
»

Foarte bun (cuprinzator) acest articol. Va multumesc pt el. Am gasit raspuns la multe intrebari pe care ni le puneam si chiar am aflat lucruri noi, pe care nu le stiam. Va multumesc.

As dori sa stiu daca ati fost si pe coasta de vest, deoarece mergem acolo si ma intrebam daca situatia e asemanatoare.

Ady1984AUTOR REVIEW
[24.01.17 00:14:34]
»

@Dorina9: in mod normal ar trebui sa fie la fel. Posibil sa difere doar unele limite de viteze. Nu am fost pe coasta de vest

mcnegoita
[03.02.17 22:27:47]
»

Am inchiriat masina prin avis.com pentru drum Las Vegas-anion sud si retur a doua zi fara a plati cu cardul dar am confirmarea si total de plata estimat (am adaugat GPS, LDW, ALI, asistenta extinsa, fuel plans). Total pe 2 zile cca 198$. Intrebarea mea este ce garantie suplimentara blocheaza pe cardul de credit? Sau asa cum am citit undeva blocheaza aceasta suma si la intoarcere retine din ea costul inchirierii? I-am sunat, mi-au confirmat rezervarea dar nu imi pot spune ce am de platit in total.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ady1984AUTOR REVIEW
[03.02.17 23:15:05]
»

@mcnegoita: o sa caut actele de la hertz! Probabil e la fel peste tot.

Ady1984AUTOR REVIEW
[03.02.17 23:30:43]
»

Acum m-am uitat peste acte. Am platit 70% cand am rezrvat masina si 30% cand am preluat masina. Pe langa asta mai scrie: credit card authorization amount $ 304. (Cred ca banii astia mi i-au retinut pentru 16 zile cat a fost inchiriata masina)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mcnegoita
[04.02.17 09:18:56]
»

@Ady1984: multumesc

narcisa
[04.02.17 16:30:18]
»

@Ady1984: Buna ziua. Va deranjez cu o intrebare. Inteleg ca nu ati achizitionat asigurari de la firma de inchirieri auto deoarece aveati asigurare incheiata din tara. Puteti sa-mi spuneti despre ce tip de asigurare este vorba? Multumesc.

Ady1984AUTOR REVIEW
[04.02.17 17:58:27]
»

@narcisa: da. Asigurare de calatorie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
narcisa
[04.02.17 22:07:19]
»

@Ady1984: Multumesc pentru raspuns.

Ady1984AUTOR REVIEW
[05.02.17 14:29:03]
»

@narcisa: cu placere

abancor
[06.02.17 19:28:01]
»

@Dorina9:

As dori sa stiu daca ati fost si pe coasta de vest, deoarece mergem acolo si ma intrebam daca situatia e asemanatoare.

Este exact la fel (citește și completările din ecoul meu de mai sus). Sigur, cu mici diferențe care țin de comportamentul șoferilor (de pildă faptul că în unele zone șoferii tind să nu oprească de tot la semnul stop, dacă văd că nu e altă mașină în intersecție și nu e poliție prin preajmă - fenomen poreclit California Stop), dar regulile principale de circulație sînt aceleași.

Atenție la limitele de viteză și să nu aveți sticle deschise de alcool în mașină, nici măcar goale (nici măcar pasagerul nu are voie să bea o bere).

Semnele de circulație sînt destul de clare, pentru că majoritatea sînt pur și simplu scrise cu cuvinte: DO NOT PASS de exemplu, acolo unde depășirea e interzisă. De multe ori apare pe un panou și amenda - de exemplu RED LIGHT VIOLATION $250.

Ce e mai ciudat, poate, față de regulile de la noi, și poate da ceva bătăi de cap la început, e regula priorității primului sosit în intersecție. Asta se aplică în intersecțiile numite four way stop (sau all way stop). Dacă vezi semnul stop, linie albă transversală, și celelalte străzi au și ele la fel, eventual e și o plăcuță pe care scrie all way stop, e clară treaba. Pur și simplu se trece în ordinea sosirii în intersecție. Iar asta se determină prin oprirea pe loc. Care a oprit primul, pleacă primul. Dacă e coadă, se trece pe rînd, unul de pe strada asta, unul de pe altă stradă și tot așa. Dar nu prea e cazul, pentru că intersecții din astea sînt în zonele rezidențiale, pe străzi slab circulate. Iar pietonii au mereu prioritate, înaintea mașinilor, chiar dacă nu e marcată o trecere (care nu e neapărat o zebră, ci două linii paralele).

Important e să îți dai seama cînd nu e un four way stop, ci doar un two way stop. Adică, ca la noi - un drum are prioritate, iar celălalt trebuie să cedeze trecerea (cu oprire). Aici nu mai oprești și apoi treci, ci cedezi la tot ce mișcă pe drumul principal. Dacă ești pe drumul principal, e simplu: pur și simplu nu vezi nici un semn, așa că știi că ai prioritate. Problema e dacă vii dinspre strada secundară - cum știi că cealaltă stradă nu are tot STOP, ci prioritate? (Asta ca nu cumva să iei fața vreunui care vine pe prioritate, crezînd că are și el tot stop și va opri.) Lipsește dunga transversală.

Ce povestesc aici se bazează pe ce am trăit în trafic în California. Nu am pretenția că cunosc toate situațiile din toate statele, nici praticularități legate de marcaje etc. SUA e un stat cu mare grad de autonomie locală, așa că unele legi pot fi specifice numai unui oraș. Citește de pe net despre condus în SUA, în special despre priorități. Oricum, e mai simplu decît pare, doar că e greu de explicat în mai puține cuvinte.

Vezi că le plac abrevierile, inclusiv cele informale. XING = crossing (trail, pedestrian, RR - railroad) - ochii în patru mai ales la pietoni, chiar dacă nu sînt pe trecere. Mai ales în zonele rezidențiale, unde străzile nici nu au marcaje (cu excepția intersecțiilor).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ady1984, Dorina9, mcnegoita, mishu, narcisa
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite, mini-circuite prin statele federației:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.68742179870605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1