ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: targoviste
ÎNSCRIS: 13.02.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2007
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acolo unde oamenii dau mana cu Dumnezeu

TIPĂREȘTE

…. Si eu am fost acolo, in Nordul Moldovei cu Bucovina cea recunoscuta pentru manastirile construite in vremurile stravechi de domnitori si boieri moldoveni dar nu numai pentru ele…

De-a lungul timpului am avut placerea de a vizita aceasta zona extrem de atractiva pentru turisti, de 3 ori; locurile sunt pline de istorie si legende, incarcate de spiritualitate si cultura - intalnesti la tot pasul biserici, manastiri de valoare mondiala, case memoriale, parcuri, gradini...

Fie ca am plecat la drum doar impreuna cu sotul meu (se intampla acum vreo 10 ani), fie impreuna cu mamele noastre si altadata cu prieteni, de fiecare data am mers pe traseul Targoviste-Ploiesti-Buzau -Focsani- Bacau-Tirgu Neamt-Suceava- Putna-Suceava-Tg Neamt-Bicaz-Piatra Neamt-Bacau-retur, aproximativ 1100 km.

Ultima data s-a intamplat in 2007, intr-un un grup mai mare, o excursie organizata de mine.

Am inceput pelerinajele cu Suceava- fosta cetate de scaun a Moldovei, . respectiv cu manastirea ,,Sf Ioan cel nou de la Suceava”. La aprox 10 km de Suceava este manastirea Dragomirna cu aspect de cetate, fortuita de ziduri inalte ce adapostesc biserica cotata a fi cea mai ,,stramta din Romania”. De acolo a urmat manastirea Putna- prima biserica ctitorita de Stefan si la aproximativ 1,5 km de ea, am mers spre chilia unde a trait Daniil Sihastru, duhovnicul lui Stefan cel Mare, chilie ce a dainuit peste veacuri, sapata in stanca, fiind si ea astazi un punct de atractie turistica.

Strabatand vechi sate bucovinene ne-am inchinat apoi la altarele manastirilor Voronet, Sucevita si Moldovita, fiecare cu renumele istoric pentru culoarea specifica in care au fost zugravite: albastru, verde si galben.

Prin Putna atinsesem punctual cel mai indepartat al traseului nostru si ne-am intors, iar pe traseul Putna, Sucevita, Moldovita ne-am oprit in localitatea Marginea unde sunt ateliere de ceramica, magazine de prezentare si vanzare si un muzeu etnografic amenajat intr-o casa veche de peste 100 ani. Unicitatea ceramicii de Marginea este data de culoarea neagra rezultata in urma arderii.

Indreptandu-ne spre Targu Neamt am avut in drumul nostru Manastirea Boroaia, iar la Rasca am aflat si ca intr-o camera din clopotnita manastirii a stat inchis timp de sase luni marele istoric si om de stat Mihai Kogalniceanu, din porunca domnitorului Mihai Sturza.

surghiunit in 1844 pentru vederile sale politice inovatoare.

Am parasit Bucovina ajungand in Targu Neamt, oras situat pe terasa Ozanei ,,cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul”. Prin ceea ce ofera ochiului si sufletului, cred ca este una dintre zonele cele mai pretioase ale Romaniei …Ne-am inchinat si am multumit Bunului Dumnezeu pentru ceea ce traiam, in fata altarelor din manastirile Agapia, Varatec (unde este inmormantata Veronica Micle), Neamt, Secu si Sihastria

(unde a traiat si este inmormantat parintele Cleopa), vechi lacasuri ce isi continua menirea primind credinciosii si turistii atrasi de faima locurilor.

Ne-am intors la copilarie vizitand Humulestiul, ne-am amintit de Eminescu prin numele Veronicai Micle, vizitandu-i casa memoriala; tot o casa memoriala de vacanta vizitata a fost si cea a lui Sadoveanu (din Vanatori Neamt), in apropierea manastirii Neamt si a rezervatiei de zimbri ,,Dragos Voda”. De altfel Mihail Sadoveanu ca prieten foarte apropiat de Mitropolitul Visarion Puiu, a primit din partea Mitropoliei Moldovei casa acestuia (Virasion Puiu) pentru creatie si odihna, in 1947. Asa a ramas resedinta de vara a scriitorului, unde venea pentru relaxare, in locul pe care l-a numit “poiana linistii’, langa schitul Vovidenia.

Uitasem sa pomenesc ca la ultima excursie, in 2007, la cativa km de Targu Neamt, in Tarpesti pe o ulita ce se infunda, ne-a impresionat un muzeu particular etno-folcloric, al artistului popular care a fost Neculai Popa, unde ghid ne-a fost chiar sotia acestuia.

Prin Cheile Bicazului am mers spre Piatra Neamt, dupa un scurt popas in Durau. Imaginea muntelui Ceahlau cu aspectul lui semet, considerat a fi ,,muntele sfant al romanilor” ne-a insotit pe parcursul a zeci de km.

Inainte de Piatra Neamt, am intrat si ne-am rugat in manastirea Bistrita, la icoana facatoare de minuni a Sf. Ana - ,,care prin harul lui Dumnezeu deveni bunica dupa trup a Domnului Nostru Iisus Hristos “, fiind mama Fecioarei Maria.

Temelia ei a fost pusa de Alexandru cel Bun, dealtfel comuna in care se afla ii poarta numele, iar aici sunt înmormântați: Alexandru cel Bun, soția lui Ana, Alexandru - fiul lui Ștefan cel Mare.

Nu am reusit a vedea manastirile Humor, Probota, Arbore, Slatina, Patrauti, si sunt sigura ca multe altele, precum cred ca sunt locuri in acea parte a tarii, pentru care mi-as dori mai mult ragaz sa le traiesc din plin frumusetea …

In calatoriile spre aceasta parte a tarii ne-am cazat la o familie de prieteni din Suceava, iar atunci cand am mers in grup, am gasit in Baltatesti, in apropiere de Targu Neamt, o casa de odihna ce apartine manastirii Agapia si este administrata de maici. Am gasit conditii bune de cazare, mancare foarte buna gatita de maicute ospitaliere care au incercat a multumi pe toata lumea, chiar cu meniuri personalizate, totul la sume destul de mici.

Moldova este in opinia mea o destinatie de vacanta pe care noi romanii am putea incerca sa o adaugam in primele file ale jurnalelor de calatorie, fie ele scrise doar ca imagini pastrate pe retina. Eu cred ca merita sa ne oferim o astfel de vacanta, fie practicand turismul religios, intrand in sfintele manastiri, unde oamenii dau mana cu Dumnezeu si isi aduc linistea si pacea in suflete, fie de dragul naturii, a peisajelor, a culturii, a istoriei …...

Eu am fost acolo in acele locuri care mie, personal, imi starnesc emotii puternice, si voi merge cu placere oricand sa le revad…


[fb]
---
Trimis de mirelaviolet in 09.11.10 14:37:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA. A mai fost în/la: Litoral, Valea Oltului, Maramures,Banat, Transilvania, Valea Prahovei
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2016 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelaviolet); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Sf Ioan cel Nou de la Suceava
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dannek
[09.11.10 22:37:00]
»

"Acolo unde oamenii dau mana cu Dumnezeu" Adevar ai grait!

anadragusin
[10.11.10 00:17:01]
»

Foarte bine ales titlul, ca si review-ul de altfel. Felicitari! Poza 10 este impresionanta.

mirelavioletAUTOR REVIEW
[10.11.10 15:25:07]
»

Impresionanta este iubirea pasionala dintre doua suflete pereche ce s-au logodit prin moarte...

Noua ne-au ramas versurile ce le-au cantat iubirea

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, dannek, mirelaviolet
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039230823516846 sec
    ecranul dvs: 1 x 1