ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rezervatia Naturala Cheile Sugaului - Munticelu - cateva ore de relaxare in mijlocul naturii

TIPĂREȘTE

La iesirea din Cheile Bicazului si intrarea in satul Bicaz, pe stanga, intalnim Rezervatia Naturala Cheile Sugaului – Munticelu, aflate chiar la drum. Inca din strada panorama care se observa ne atrage, prin urmare intram in rezervatie curiosi de ceea ce banuim ca vom vedea.

Cheile Sugaului sunt in stanga, imediat la intrare. Au o lungime de peste 200 m, iar “cheia” dintre masive este foarte ingusta, cu portiuni chiar si de 1 m. Sugaul, afluent al Bicazului, isi face loc printre stancile inalte si coboara pana la drum, apele sunt colectate printr-o conducta si ajung intr-o valtoare, unde momentan un sofer isi spala de zor stergatoarele auto.

In chei se pot observa resturile unui pod, luat de viitura la inceputul anilor ’80 acesta fiind singurul punct de acces spre un sat din apropiere. Mai tarziu s-a inlocuit cu drumul forestier. Este greu de inchipuit cum se putea trece prin acel canion, dar cred ca era adrenalina pura, iar podul respectiv o adevarata realizare! Acest pod distrus mi-a amintit de canionul 7 scari si ne-am intrebat de ce oare nu se reface, ar fi atractie in mod sigur.

Revenim pe traseul marcat, care incepe chiar din poarta. Un panou ne apare in fata prin care suntem informati de catre Custodele Rezervatiei ca flora, fauna, peisajele, rocile sunt deosebit de rare, suntem rugati sa nu stricam, sa nu rupem florile, sa nu aruncam mizerii!

Urcusul este destul de abrupt, dar usurat de scarile amenajate din piatra si ne conduce pe langa masivul care e unul din peretii cheilor. Am nimerit tocmai in perioada cand aici se organizeaza (perioada 7-15 august 2010) o campanie internationala de alpinism, asa ca am putut admira un grup de curajosi care escaladeaza muntii. Am vazut chinezi, am auzit o limba nordica... se catarau, puneau pironul, agatau sfoara, urcau, spectacolul si maiestria lor sunt de admirat! Din cand in cand ne oprim si privim inapoi, spre locul de unde am plecat. Locul e tot mai mic, in fata se poate observa masivul carierei de peste drum, foarte mare dar care se micsoreaza pe masura ce urcam. Soseaua se poate vedea mica, dar bine pazita in fata de masivul rosiatic al carierei, cu nuante gri-rosiatice, in stanga stancile sure ale masivului din rezervatie, in dreapta stanca Cheilor Sugaului. Tot in fata, dar pe partea dinspre chei, admiram intrarea in rezervatie, stanci, pietre, brazi. Toate la un loc formeaza un ansamblu salbatic, pitoresc, o panorama superba!

Scarile urca pana ce ajungem la Cabana Ecolog, punct in care scarile se termina. Ne aflam la o mica bifurcatie, o mica poteca ne duce in dreapta, printr-o padure de conifere, iar in stanga coboara in josul cheilor.

Ne aflam aici nu stim unde sa privim! In fata ni se deschide un peisaj de o frumusete ireala, parca ne-am afla in fata unei picturi bine realizate! In stanga se pot observa culmile muntilor, care continua pana departe. In dreapta avem alte masive stancoase, salbatice, dar portiunea inferioara a stancilor este usor mascata de padure. Varful stancilor cenusii se zaresc peste brazi, iar mai departe se vad alte doua stanci care stau sa inghita vegetatia de aici. Verdele crud al ierbii, cenusiul stancilor, amestecat cu verdele brazilor, care din loc in loc sunt argintii, dau un spectacol de culoare si de frumusete unica! E un peisaj sublim!

Am urcat putin si pe poteca din dreapta, prin padure. E atata liniste aici! Nu se aude nimic, forfota strazii e departe, doar din cand in cand auzim fosnetul frunzelor la adierea vantului si zgomotul facut de insecte! Totul e foarte curat, nu am vazut nici o hartie, nici un muc de tigara, nici un pet sau macar un capac, nimic, doar natura, in toata splendoarea ei!

Eram singuri acolo sus, intre stanci, in padure, asa ca a inceput sa ne fie teama la gandul animalelor salbatice care ar putea fi prin zona si ne-am intors.

Am citit ca Parcul Natural se intinde pe o suprafata de cca 300 hectare, din care in jur de 90 de hectare sunt integrate in reteaua internationala de arii protejate.

E un loc ideal pentru drumetii, pentru aer curat, pentru iubitorii de natura, departe de poluarea si zgomotul strazii! Cateva ore de relaxare in mijlocul naturii ne incarca bateriile pentru saptamana care incepe!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 24.08.10 00:11:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Rezervatia naturala Cheile Sugaului - Munticelu - un masiv la intrarea in rezervatie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9800 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

trandafir 1970*
[24.08.10 00:38:43]
»

Frumos review, @biancuta! Am fost aici in tabara, eram prin clasa a VII-a si acum imi aduc aminte cat de fascinata am fost de "muntii care-mi cadeau in cap", asa povesteam acasa...

Din pacate, nu am reusit inca sa revin, dar poate la anul...

Primul vot, cu mare drag!

biancutaAUTOR REVIEW
[24.08.10 00:47:32]
»

Multumesc, trandafir 1970! Mie mi-a placut foarte mult Rezervatia Cheile Sugaului! Este foarte frumoasa si poate fi vizitata usor de cei ce sunt in zona Cheilor Bicazului.

creivean
[24.08.10 06:48:39]
»

Faina zona, se pare ca ai avut parte de o experienta pe cinste, intr-un cadru natural de exceptie. Felicitari.

dannek
[24.08.10 07:12:52]
»

am fost prin zona dar nu am stiut de Chei, data viitoare nu o sa ratez!

Diaura*
[24.08.10 07:47:23]
»

De acasa, totul pare foarte frumos, dar recunosc ca este prea salbatic locul pentru mine. Asa cum spui si tu, de frica animalelor salbatice, nu m-as aventura. Dar chiar daca eu nu ma aventurez (sunt mult mai citadina), ma bucur ca exista asemenea locuri. (pentru cei care iubesc salbaticia).

magdalena
[24.08.10 08:05:53]
»

Cat ai urcat? Se poate cu copilul mic?

Ma bucur sa iti ofer SB-ul! Pana la urma ajung anul acesta aici!

biancutaAUTOR REVIEW
[24.08.10 08:22:09]
»

Va multumesc tuturor!

@creivean, peisajul e superb, chiar merita. Am inteles ca in zona ar fi si o pestera, Pestera Munticelu, e mica, dar foarte frumoasa. Noi nu am stiut de ea ca intram si acolo!

@dannek, avem atatea locuri frumoase de care nu stim! Intrarea in rezervatie e chiar de la sosea, dar cum mai toti ne uitam ca incep Cheile Bicazului, acest loc nu este remarcat.

@diaura, nu stiu daca vin animalele chiar atat de jos, dar cred ca e bine sa fie un grup mai maricel. Noi eram singuri.

@magdalena, am urcat destul de mult, am ajuns la o diferenta de nivel mare, dar nu stiu cat si ce este mai departe. Oricum, drumul e in panta, destul de mare si e greu cu copil mic in brate (sotul meu stie mai bine). Daca voinicul poate sa urce singurl, atunci e mai usor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70ro
[24.08.10 10:00:16]
»

Este o zona superba, aerul este foarte curat si te simti cu adevarat liber. Felicitari! Sa-mi adun amintirile si poate voi povesti si eu despre aceste minunate locuri din tara noastra.

corinne
[24.08.10 10:02:17]
»

Frumoasa zona si superbe poze!

Cheile Bicazului le-am vizitat dar de aceste chei nu am stiut... dar se retine!

presario
[24.08.10 13:37:57]
»

Foarte tare ! Peisajele chiar ca sunt super.

Ati facut gratare, sau ati mancat la Ecolog ?

Alina Morar
[24.08.10 13:46:49]
»

M-am racorit si eu putin cu acest review. Noi, cand am fost am urcat doar pana la cabana si ne-am intors inapoi, dar am vazut ca e foarte frumos.

biancutaAUTOR REVIEW
[24.08.10 15:30:00]
»

@pepsi, nu te lasa asteptat, astept impresiile tale!

@corinne, cheile sunt mici si nu se pot strabate ( a se vedea pozele 8-10). Se putea, pe vremea cand era acel pod, acum doar ne uitam la ele. Ceea ce se vede in poze e rezervatia naturala.

@presario, Cabana Ecolog mi-a facut impresia ca e particulara. Foc nu am facut, e un peisaj atat de frumos, plin de vegetatie si de culoare, care pare intretinut si totusi neumblat. Nu as fi avut curajul sa las urme de foc acolo. Nu este nici o hartie, nici un muc de tigara, nimic! In plus, cred ca in ariile protejate nici nu e permisa aprinderea focului.

@Alina Morar, putin dupa cabana drumul se bifurca. In stanga este o zona ingradita si nu stiu daca puteam intra, cred ca acolo e si pestera (poza 26-27). E un peisaj pitoresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[24.08.10 18:40:22]
»

In jurul Bicazului s-au adunat multe frumuseti, noi trebuie doar sa le admiram si sa le predam intacte copiilor nostri

alinutzza140*
[25.08.10 15:27:31]
»

Nu am auzit pana acum de aceste chei, dar dupa cum ati descris dvs. parca le cunosc de cand lumea. Frumoase sunt si pozele, in special nr. 23.

Admin
[08.07.11 17:39:47]
»

Mutat in noua rubrica "La pas prin Cheile Bicazului"

vezi detalii despre reorganizarea fostei sectiuni "Lacu Rosu - Cheile Bicazului" aici - click aici

Qvadratvus
[19.09.11 01:20:08]
»

Biancuța, în rezervație sunt 3 peșteri (Izvorul Șugăului, Peștera Tunel și Peștera Munticelul).

Cheile se pot în bună parte străbate fără să te uzi, numai că trebuie să le abordezi de sus. Intrarea din amonte se face urmînd derivația aflată la stînga - ce pornește de la Cabana Ecolog - adică taman prin poarta zonei îngrădite... Dacă ești dispus să te uzi poți coborî chiar mult de tot, în chei.

Ce recomand eu însă este să nu faci cheile respective de unul singur.

biancutaAUTOR REVIEW
[20.09.11 00:12:36]
»

Multumesc pentru detalii, Qvadratvus. Pacat ca nu se face alt pod, strabaterea cheilor cred ca e destul de anevoioasa, dar spectacolul merita efortul.

O las pe data viitoare...

Admin
[02.10.11 17:13:15]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Cheile Sugaului" (deja existenta pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, biancuta, corinne, dannek, Diaura*, dorgo, magdalena, Qvadratvus, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Șugăului [Munticelu, NT]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052566051483154 sec
    ecranul dvs: 1 x 1