ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alti sasi, alta treaba bine facuta - Cetatea Calnic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am fost cu ceva treaba in judetul Alba astazi si avand cca. o ora la dispozitie pentru rataciri, negasire drum, lipsa GPS (niste argumente mai mult decat copilaresti, dar n-o sa creada nici copiii) am folosit iesirea de pe A1 inainte de Sebes-Alba pentru a accesa DN1/E68 si a circula inca vreo 3km pe acesta pana gasesc intersectia cu 106F drumul care duce la Calnic mai exact Cetatea din Calnic-alta treaba bine facuta de... sasi (la cca. 13 km de Sebes-Alba)

Putina istorie

Drumul meu de la intersectie a inceput cu niste serpentine (si un izvor amenajat pe langa drum), dupa inca 3 km se observa minunea saseasca inconjurata de localitatea cu 1300 locuitori intr-o zona colinara in mijlocul caruia curge paraul Calnic. Si totusi descoperirile arheologice arata ca nu sasii au fost primii pe aici purtatorii de buletin din epoca bronzului si mai tarziu dacii si romanii au locuit aici la o altitudine deasupra marii de 328m. Dupa ce a curs multa apa pe paraul Calnic (care izvoreste din zona in care exista drumul Transalpina din prezent) au venit niste indivizi pe care ii chema Kelling, erau nobili si aveau multi bani. Ei au fondat localitatea Calnic si cetatea. 1267 era anul in care avea loc acest eveniment. De fapt au folosit cetatea ca resedinta in mijlocul curtii construind un donjon (a se traduce vila cu etaje din epoca medievala doar materialul difera putin fiind piatra de rau si piatra de calcar din cariere de piatra) Si neavand tehnologia de astazi au construit 2 ziduri de aparare in jurul casii (pardon donjonului) unul de 3m si unul de 7m inaltime. Iar neavand tehnologia de astazi de supraveghere cu camere video si WIFI au folosit alte mijloace de supraveghere umane. Suficient de eficiente pentru aparare ca in anul 1430 sa poata vanda proprietatea intreaga si neatacata de turci mai departe catre comunitatea saseasca din localitate. Aceasta comunitate mai aduce tot felul de imbunatatiri, adaugiri constructiei plus o biserica construita in mijlocul curtii in secolul 16. Utilizatorul AFA si colegul zlatna care a fost in 2014 a scris ceva mai multe despre istoria locului, impresiile lui aici:vezi impresii

Cetatea Calnic

Cand am ajuns in fata cetatii romanice primele impresii au fost ca turcii si mongolii si alti cuceritor niciodata nu au ajuns aici. Totul arata prea bine conservat si fara urme de lupte/asedii. Nu este nevoie de indicatoare, fortareata se afla in mijlocul Calnicului iar parcarea in fata cetatii. Bineinteles ca nu se plateste pentru parcare, in schimb cersetoria este in floare. Cum am intrat pe poarta care delimiteaza curtea exterioara (intre prima curitna de 3m si a doua de 7m) a intrat un copil care imi explica ca nu este nimeni (era lacatul pus la poarta de intrare) dupa ce i-am explicat ca tocmai am sunat la numarul afisat pe poarta si vine cineva sa-mi deschida a inceput cu povestile ca este sarac si sa-i dau 5 lei. Dupa ce i-am dat 3 lei (ca nu mai scapam de el) aproape ca nu m-a injurat si a facut referiri la cei 10 roni pe care i-a vazut in portofelul meu, degeaba ii tot explicam ca lucrez intr-o fabrica si masina mea parcata in fata cetatii nu este BMW ci o caruta de Logan iar localitatea Sebes din apropiere are apropae zero someri, dar la cine nu-i place munca... poti sa tot povestesti) In fine dupa ce a iesit copilul au mai intrat inca 5 sa le dau si lor cate 5 roni... dar am scapat de ei ca a ajuns si persoana sunata (a durat 10 min pana a venit sa deschida si m-a intrebat ca de ce nu vin vara cand este mereu deschis si nu trebuie sa se deranjeze sa vina pentru un singur... turist. Dupa taxele platite (6 ron intrarea si 7 ron taxa foto) intr-o incinta care este si magazin de souveniruri m-am indreptat spre capela.

Biserica din cetate

Ca orice biserica saseasca are cam acelasi decor altarul, amvonul, si alte elemente, dar orga lipsea. Totusi tot decorul din interior este unic si deosebit, iar persoana care ingrijeste aceste obiective face bine ca descuie si incuie capela la orice vizita. De mentionat faptul ca in biserica este expus drapelul Romaniei si Uniunii Europene langa. Biserica a fost ridicata in secolul 16 de catre comunitatea saseasca din localitate dupa cumpararea de la fostul proprietar. Dupa iesire din capela m-am indreptat catre pivnitele de sub turnul donjon.

Donjonul

Aceasta constructie medievala cu grosimea zidurilor de cca 1m a fost construita in 1272 si a servit ca locuinta familiei Kelling. Inaltimea donjonului este de cca 20m. Vizitabila este pivnita cu imensele butoaie, nu stiu cu vin sau fara oricum nu serveam fiind cu masina. In donjon exista si un muzeu cu exponate medievale. Curtea interioara este ingrijita dar asta se vede si prin fapte, persoana care a facut 10 minute sa-mi deschida in timp ce vizitam a inceput sa lucreze ceva in gradina, sa taie crengile uscate de la arbustii ornamentali. Am vazut si foto facute vara de catre alti turisti, acum se mai vede cate un petec de zapada. Fantana din curte este interesanta si fotogenica.

Turnul de poarta

A fost cel mai interesant obiectiv pentru mine deoarece puteam sa urc pana in varf. Este cu 4 m mai inalt decat donjonul (24m) si se vad toate imrejurimile Calnicului de acolo. Catararea (nu pot numi altfel) este dificila pe scarile aproape verticale, daca in sus merge cat de cat in jos recomand atentie maxima. Sus gasim 2 clopote (turnul de poarta este si turn de clopotnita) Pentru a bloca accesul pasarilor s-a folosit o plasa deasupra balustrazii, plasa care are usite pentru scopul de a putea face foto de sus. Ideea o gasesc buna, totusi plasa un pic deteriorata lasa liber pentru pasari martor fiind gainatul de porumbei (dar nu in exces ca la alte locuri vizitate si fara plase)

Cazare la cetatea Calnic

Se pare ca am ratat sa cer informatii suplimentare, ulterior am aflat ca se poate innopta chiar in cetate. Personal cred ca locurile de cazare sint deasupra magazinului de souveniruri vazand o scara unde scria ca trecerea este oprita iar la cele 2 etaje deasupra am vazut ferestre cu perdele (foto atasat cu observatii) Un site de specialitate arata 50 ron, alt site 200 ron/noapte cam scumput dar cati se pot lauda ca au dormit intr-un castel medieval? Totusi daca cineva doreste acest tip de cazare informatia trebuie verificata. Nu am gasit cazare la Calnic, doritorii trebuie sa caute in apropiere ori langa DN1 ori Sebes-Alba, nu este departe de Calnic.

Biserica din Deal Calnic

Biserica saseasca am observat-o imediat dupa intrarea in localitate. Este chiar pe un deal si se ascunde intre copaci. A fost construita in secolul 14 si renovat, marita in secolul 18. Stilul arhitectural este gotic cu elemente neogotice. Nu am vizitat-o, am observat-o din drum si din turnul de poarta din cetate.

Biserica ortodoxa din Calnic

Biserica ortodoxa este o constructie mai noua stil arhitectural bizantin, se afla tot pe un deal din localitate, merita o vizita aici.

Destinatia descrisa de mine merita vizitata, nu dureaza mult si o recomand.

Rog frumos WM sa ataseze urmatorul video cu cetatea filmata cu drona, multumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.02.17 23:19:50
Validat / Publicat: 09.02.17 08:20:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 3052 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Pivnita de sub donjon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[09.02.17 08:20:00]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[09.02.17 10:42:10]
»

@AZE: Foarte interesant si bine venit acest articol, mai ales avand in vedere ca in vara aceasta vrem sa ajungem in zona respectiva, astfel incat l-am marcat la Favorite.

Am intalnit si eu exemplare care erau la cerut bani si dupa ce in final capatau mai veneau si altii dupa ei sa le dam si lor. Nu sunt de acord cu asta si incerc sa o evit pe cat posibil.

Cetatea pare frumoasa si cred ca vara este si mai frumoasa.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[09.02.17 11:06:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Zoazore
[09.02.17 12:29:38]
»

@AZE: Siiii... SB-ul merge la... AZE!

Si chiar, de ce nu mergi tu vara, cand e deschis tot timpul? Deeranjezi asa oamenii! (dupa ce c-ai platit si 13 lei taxa...)

Pe mine mai vreau sa ma deranjezi cu asa ceva frumos!

zlatna
[09.02.17 12:43:30]
»

@AZE: Foarte bun articolul. Multumesc ca ai mentionat si despre articolul scris de mine. Ne-a placut foarte mult cetatea. E bine ca cineva se ocupa de intretinerea ei si nu este lasata in paragina.

Felicitari pentru articol si toate cele bune.

AZEAUTOR REVIEW
[09.02.17 20:32:27]
»

@mishu: Multumesc, adevarat vara este mai frumos pe acolo asa mi-a spus si doamna care a venit pe acolo sa-mi deschida dar sincer, farmecul cetatii exista si acum. Ce daca nu sint flori, le imaginam ca sint acolo, ce daca gazonul nu este taiata la mm, eu zic ca si acum este la mm deoarece este iarna si nu creste.

M-am invatat sa fac vizitele in orice anotimp, doar nu putem astepta intotdeauana pana vine vara... trece timpul si pierdem cateva obiective doar ca am asteptat... vara?

Recomand vizita locului dar nu numai, daca tot mergeti pana acolo de vazut obilgariu si Sebesul cu toate obiectivele si bineinteles Alba Iulia, orasul Unirii fiind foarte aproape de aceasta destinatie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[09.02.17 20:41:21]
»

@Zoazore: Multumesc, e fapt m-am informat cu o zi inainte si scria ca este deschis tot anul. De asemenea poarta era deschisa (poarta care da din strada in curtea exterioara adica intre cele 2 curtine) iar poarta de intrare in cetate era incuiata dar erau 2 numere de telefoane afisate, ce-i drept scria ca persoana vine de la 100m dintr-o anexa, nu a fost chiar asa s-a ofticat foarte mult la telefon cand a aflat ca vine pentru o singur persoana, si am asteptat cca 10 minute. Probabil ca si-a revenit pe drum si si-a amintit ca pe un banner de pe peretele cetatii scrie ca noi turistii sustinem cetatea si ca sintem bine veniti. Dupa ce pe langa taxele platite i-am rasplatit deplasare cu un mic bacsis (poate prea mic) s-a apucat de ingrijit gradina in timp ce eu m-am apucat de vizita. De fapt nu am ce reprosa, cetatea este vizitabila si iarna intr-o zi de lucru, si ma bucur pentru asta, inca sint multe locuri in Romania unde din comoditatea administratorilor gasim portile inchise!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[09.02.17 20:47:11]
»

@webmaster26: multumesc, abia acum am observat ca P18 cu P19 este dublura rog stergerea unuia din poze, multumesc anticipat

webmasterX
[09.02.17 20:53:27]
»

@AZE: P18 a fost ştearsă

tata123 🔱
[10.02.17 11:45:30]
»

@AZE: Ai descris foarte bine un monument istoric care rezistă intemperiilor vremii și vicisitudinilor timpurilor de sute de ani. Includerea pe lista patrimoniului UNESCO în anul 1999 a adus un plus de vizibilitate și un aflux mare de vizitatori dornici de a cunoaște trecutul.

Construită mai întâi drept un nucleu-reședință a stăpânitorului locului, un donjon-locuință, fortificația s-a extins și a devenit o adevărată cetate țărănească de refugiu. Se pare că aici își aveau reședința greavii de Câlnic, conducători cu atribuții speciale aleși din rândul coloniștilor sași.

Peste deal, se poate vizita alt monument ridicat de o familie de greavi - Cetatea greavilor de la Gârbova, a cărui restaurare s-a încheiat în 2014 (romanialibera.ro/special/ ... istorice-131746).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085710048675537 sec
    ecranul dvs: 1 x 1