ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Noua cetate Rasnov

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mai fusesem eu la cetatea Rasnov, in urma cu 5 ani, dar acum, totul mi s-a parut schimbat. In bine. Pe vremuri, (in vremea administratiei italiene), cetatea era intr-o vesnica constructie, un balcon “al Julietei” tocmai cazuse, noroc ca nu era nimeni “in” sau “sub” el, in interior se distingeau doar strazile, cat despre cladiri, trebuia sa ghicesti ce urma sa rasara din acei pereti de piatra, ridicati pana la jumatate. In cetate functionau doar 2-3 buticuri. Astazi insa, cladirile sunt terminate, ele adapostesc o sumedenie de magazinase cu suveniruri si artizanat, ba chiar si o expozitie. Intram in ea. Intrarea e gratis. Ghidul, un montagnard simpatic si pensionar ce lucrase la Tohan, la fabrica de biciclete, ne umple cu o avalansa de informatii. ”Sa stiti ca aici s-a turnat filmul “Nemuritorii”, vedeti acea fotografie de pe perete, i-am cunoscut personal pe Amza Pellea, pe Ilarion Ciobanu, pe Sergiu Nicolaescu. Sabiile sunt originale si unele au fost folosite de cineasti in film. Aici vedeti chiar si o armura din acele vremi de demult. Italianul care concesionase cetatea, nu era om serios, vroia sa faca restaurant, pizzerie si bar in ea. A murit la putin timp dupa ce-a pierdut admnistratia cetatii prin proces. Va rugam sa ne scrieti doua cuvinte in aceasta carte de oaspeti”. Eu scriu. Scriu chiar si niste versuri pe care apoi i le citesc ghidului. E incantat. Apoi ii las si ceva bani intr-o farfurioara. Imi multumeste. Ne despartim ca prieteni.

Acest ghid punea mult suflet in tot ceea ce ne spunea. Nu ma mira faptul ca judetul Brasov e primul la capitolul turism.

Ne pierdem prin strazile cetatii. E multa lume azi. Multi au venit cu trenuletul (10 lei un “dus-intors”) dar exsta si un lift rapid. Apoi, mai platesti odata la intrarea in cetate. Parca 15 lei de persoana. Ajungem la fantana cetatii care imi reminteste de legenda celor doi prizonieri turci care au sapat fantana timp de 17 ani. Li s-a promis libertatea cand vor "da de apa". La apa au ajuns dar libertatea nu cred ca au primit-o. “Apa aveti dar inima n-aveti”, le-ar fi zis cei doi salahori, conducatorilor cetatii”, ca si-n alte cazuri. In cetate am vazut si un coridor de aparare cu “guri de tragere”, prin care se zareste o parte din silueta orasului Rasnov si a muntilor Piatra Craiului. Am mai vazut ceva interesant in cetate-o expozitie in aer liber cu panouri ce reprezinta toate atractiile turistice ale Romaniei... Delta, Maramuresul, Cetatile Ardealului, Legenda lui Dracula, Valea Prahovei, Bucurestiul, Ceausescu, s. a. E pentru prima data, cand, intr-un punct turistic, vad cate ceva si despre alte atractii turistice ale tarii! Cativa animatori imbracati in cavaleri teutoni, se agita pe strazi si fac poze cu turistii. Intru in vorba cu unul dintre ei. “Stiti, langa cetate e-un tanar, e imbracat sumar, aici bate vantul puternic, oare nu i-o fi frig? ”. "E frig, dar el bate tot timpul ritmul la baterie si se incalzeste. Si-apoi brasovenii sunt oameni rezistenti”, mi se raspunde. In fata tanarului muzicant e un afis. “A primi bacsis nu e o rusine, daca muncesi si nu cersesti”. I-am lasat niste bani. Animatorul teuton din cetete, tanar si el, mi-a zis, mandru... ”E fratele meu, ati ascultat muzica lui? Sa stiti ca e un muzician talentat”. Ceva mai jos de cetate e Dinoland, tinutul dinozaurilor de silicon, bucuria copiilor. Aungem din nou de unde am pornit. Servim cate o ciocolata calda, ba chiar fierbinte, (4 lei). E tocmai binevenita, caci sus in cetate e frig si bate vantul. Azi e-un soare cu dinti. Un violonist mai tuciuriu canta “O sole mio”. Ii las si lui cativa lei, chiar daca-mi aud vorbe. Cand aud de soare, sunt generos. “Sa traiti dom’ director, s-aveti sanatate! ”

Cetatea din Rasnov e o cetate taraneasca, ridicata de locuitorii din jurul ei, intre anii 1210 si 1300, ca loc de refugiu in caz de atacuri barbare. Tatarii au atacat de mai multe ori Tara Barsei si cetatea Rasnov, in anii 1241 si 1335. Era prima cetate mai importanta “ce le statea in cale” tatarilor, in defileul Branului, defileu ce ducea spre Tara Barsei. Aceasta pozitie i-a adus avantaje, Rasnovul fiind alaturi de Brasov, un important “centru comercial” al vremilor, dar si necazuri, fiind situata exact in calea navalirilor popoarelor care nu stiau altceva decat sa prade si sa pustiasca tot ceea ce intalneau in cale. Cetatea e simpla, in interiorul ei veti gasi aceleasi case taranesti, din piatra, caramida si tigla ca si-n afara ei, cetetea era de fapt o gospodarie taranesca ceva mai extinsa, avand o curte exterioara ce adapostea animalele si una interioara ce apara oamenii.

Parasim judetul Brasov si patrundem in judetul Covasna. Intram in localitatea Malnas, vestita statiune balneara a unor vremi de mult apuse. Totul aici e deprimant. Doua firicele de apa minerala si un parc, mai tin piept uitarii. Pavilioanele si vilele balneare, arata rau. Judetul Covasna, are, poate mai multe atractii turistice (mai ales balneare) decat judetul vecin, Brasov, dar degeaba... de 10 de ani e tot la coada tarii...

In urmatoarele zile, vom bate carciumile vestite ale Brasovului, ba citesc pe-un afis chiar si despre o serbare a “bulzului” la pensiunea “Piatra Neteda” din Sacele.

Dar asta va fii o alta poveste.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 20.10.15 07:25:58
Validat / Publicat: 20.10.15 09:44:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 2499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Orasul Rasnov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.15 08:05:05]
»

@Web, te rog clipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=ru5VR2MDid4

===

by web - done

dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.15 12:41:50]
»

@dorgo - Pentru ca mi-a mai ramas spatiu voi mai scrie cateva completari...

Rasnovenii au constuit cetatea pana la anul 1300 iar concomitent ei si-au construit si gospodariile proprii in jurul colinei cetatii. Dar invaziile tatarilor i-au inspaimantat rau de tot, asa ca regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a hotarat in 1427 sa cedeze cetatea, rasnovenilor. Acestia s-au mutat in cetate, unde au construit peste 80 de case, o scola si o capela. Sructura interiorului cetatii este una de tip semiurban. Din secolul al XVIII-lea, apararea granitelor principatului Transilvania, a fost asigurata militar, pericolul a trecut si sasii din cetate s-au mutat inapoi, in vale, in vechile lor case.

dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.15 13:14:39]
»

@dorgo - Ce contin panourile turistice ale expozitiei in aer liber din cetatea Rasnov?

1. -Pe primul veti distinge "Tezaurul dacilor", cateva coifuri si alte obiecte de aur apartinad lui Burebista si Decebal, pastrate in Muzeul National de Istorie.

2. -Pe al doilea vezi savura istoricul "Cultului lui Dracula", obiceiuri malefice la romani si cetatile prin care a domnit sau a trecut Vlad Tepes, Targoviste, Bran, Sighisoara si referiri la romanul care l-a facut celebru.

3. -Al treilea panou este impartit intre atractiile Maramuresului si faima Institutului Ana Aslan si a produselor "Pell-Amar" extrase din namolul lacul Amara.

4. -Urmatorul poster este dedicat Brasovului, sporturilor de iarna din Poiana Brasov si Sfinxului din Bucegi si Babelor.

5. -Alt poster ne prezinta cetatile fotificate din Transilvania, plus Sighisoara, Rasnov, Rupea si altele.

6. -In alt poster apare Delta Dunarii si partial si cateva locatii de pe litoral.

7. -Urmatoarele imagini se refera la intreg litoralul romanesc, atractiile sale diurne si nocturne

8. -Urmeaza Bucovina cu manastirile sale unice in lume, pictate pe dinafara.

9. -Ultimul poster ne prezinta perioadele anul 1970 cand s-a infiintat Ministerul Turismului din Romania si apoi, cincinalul 1971-1975, cand turismul romanesc a luat un avant important sub directivele sotilor Ceausescu.

Din aceasta expozitie reiese ca acestea sunt atractiile turistice ale tarii noastre

tata123 🔱
[20.10.15 20:57:01]
»

@dorgo - Cetatea Râșnov este un exemplar de fortificație medievală spectaculoasă prin amplasamentul său pe înălțimi și prin impactul vizual. Am vizitat cetatea în această vară, am scris și eu despre expoziția cu panouri foto... interiorul nu e foarte impresionant, mai ales partea neamenajată ni se înfățișează ca o imagine dezolantă, un loc pustiit, plin de dărmături. Frumoasă e piațeta amenajată cu trandafiri și mărginită de diverse magazinașe (cu multe prostioare).

Oricum, deschiderea DinoParc în apropiere înseamnă un aport important de vizitatori și pentru Cetatea Râșnovului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044992923736572 sec
    ecranul dvs: 1 x 1