ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Rosendorf - file de poveste, file de istorie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Unul dintre obiectivele punctate in „Vacanta in tara mea - 2012”, care merita adus in discutie si promovat asa cum se cuvine, este Cetatea Rasnov, reper turistic important pe harta celor mai renumite cetati fortificate din Transilvania.

S-au povestit foarte multe despre aceasta cetate pe AmFostAcolo si probabil se vor povesti in continuare, de aceea rog sa-mi fie scuzate eventualele repetitii, in ton cu celelalte review-uri, insa n-am avut suficient timp sa le citesc pe toate, separand informatiile prezentate.

Cetatea Rasnov a fost amplasata pe un deal calcaros de la marginea orasului Rasnov, avand o pozitie privilegiata catre principalele drumuri din Tara Barsei, fiind un centru comercial de tranzit, pe drumul care lega Transilvania de Tara Romaneasca. Pozitia sa strategica a facut sa fie foarte greu de cucerit, de aceea a devenit pe langa o cetate de tranzit, o cetate de aparare si mai ales de refugiu pentru asezarile apropiate cetatii. Dar voi reveni.

Localizare si acces

Coordonatele gps corespunzatoare cetatii sunt: lat:: 45.589060 / long: 25.476151. Aceste coordonate corespund parcarii de la baza cetatii, din locul unde accesul auto catre cetate nu mai este permis. Gps-ul va va conduce fara probleme catre acest loc. Noi n-am avut nevoie de gps, practic exista peste tot indicatoare catre Cetatea Rasnov, este greu sa nu nimeriti.

Pentru a putea ajunge la cetate, avem la indemana mai multe variante, depinde din directia din care venim:

-Din Predeal, pe Dn73 A, intram in Rasnov, o luam pe strada I. L. Caragiale, iar dupa a treia intersectie, daca imi aduc bine aminte, o luam dreapta pe strada Cetatii. Exista un indicator mare acolo care ne informeaza directia catre Poiana Brasov si implicit catre Cetate;

-Din Brasov, pe DN 73, se intra in Rasnov, iar in centrul orasului, aproape de o statie de autobuze, intalnim un indicator catre Cetate, pe partea stanga. Il urmam ,,intrand pe strada Republicii. Fix in fata zarim dealul Cetatii. La un moment dat drumul se infunda, iar noi vom face dreapta si vom merge doua intersectii pana intalnim strada Cetatii si indicatorul catre Poiana Brasov.

-Din Pitesti, Campulung, Moeciu, Bran, tot pe DN73, se intra in Rasnov, iar din centru, de langa statia de autobuz facem dreapta, urmand indicatorul intalnit, pe acelasi drum descris mai sus

-Din Poiana Brasov, pe E1, drumul este superb, cine l-a parcurs cel putin o data stie ca este scurtatura cea mai buna pentru a ajunge in Poiana Brasov daca vii de la Bran.

Am insistat poate prea in detaliu pe aceste variante, insa in urma cu o luna, un bun prieten care dorea sa ajunga acolo m-a intrebat cum se ajunge, credeam ca a inteles, insa cand a ajuns acolo s-a pierdut printre stradutele cu sens giratoriu si n-a mai gasit drumul corect. Din cauza caselor inalte, nici dealul n-a mai fost vizibil :)

Putina istorie

Desi primele documente ale Cetatii Rasnov dateaza din anul 1335, istoria cetatii merge pana in epoca bronzului, cand s-au descoperit numeroase elemente provenind de la fortificatiile care au existat aici. Se crede ca unele dintre fortificatii provin dinaintea cuceririi Daciei de catre romani, asezarea fiind cunoscuta sub numele de Cumidava, o asezare „amplasata intre orasele stralucite ale Daciei”.

Cateva informatii care insa nu sunt sustinute de documente ne dezvaluie faptul ca in jurul anului 1200, pe vremea cruciatilor a fost construita o cetate din lemn medievala, iar dupa plecarea lor cetatea a fost reconstruita, de aceasta data din blocuri de piatra, de o calitate superioara, fata de stanca pe care era asezata cetatea.

”Această piatră, pregătită într-o carieră medievală face parte dintr-o varietate de tuf vulcanic, cu aspect spongios, care se pretează destul de bine la decuparea în blocuri. Materialul principal folosit la mortare, calcarul, a fost la îndemâna constructorilor, fiind tăiat din stânca dealului cetăţii. Mortarul folosit la zidurile medievale era un amestec de var, nisip şi apă. După tehnica epocii, piatra de var (calcarul) a fost arsă în cuptoare în şantierul din cetate, iar varul obţinut stins în varniţe »

Povesteam, ca prima informatie documentara a cetatii apare in jurul anului 1335, si se refera la sistemul fortificat al cetatii si la faptul ca ea poate asigura un refugiu sigur pentru locuitorii din zonele apropiate, din calea invadatorilor tatari.

Apar informatii cu privire la « Satul trandafirilor » (Rosendorf), trandafirul fiind emblema asezarii inca din Evul Mediu. Insemnul heraldic demonstreaza atat statutul asezarii cat si importanta cetatii.

Cetatea a fost asediata in mai multe randuri de catre otomani, de fiecare data a rezistat eroic, chiar daca cetatile din jur au cazut, inclusiv Brasovul care nu era inca fortificat. Fiind asezata pe o stanca greu accesibila, atacatorii au suferit multe pierderi, care au condus in cele din urma la abandonarea planurilor de a cuceri acest punct strategic important pe drumul negustorilor.

Datorita atacurilor, s-a simtit nevoia ridicarii unor constructii (case) pentru un refugiu indelungat, au fost ridicate aproape 80 de astfel de case, cetatea fiind denumita « A doua vatra a Rasnovului »

Totusi, in 1612 cetatea s-a predat pentru prima data, fiind ocupata de principele Bathory in cadrul campaniei din Tara Barsei. In urma atacului, zidurile cetatii n-au avut de suferit, principele Bathory ocupand drumul care facea legatura cu cetatea, blocand accesul catre izvorul de unde locuitorii cetatii se aprovizionau cu apa. Un an mai tarziu cetatea a fost predata rasnovenilor, in schimbul unei rascumparari pentru predarea cetatii Rasnov si Bran.

In 1718, cetatea a avut de infruntat o puternica ciuma care a adus foarte multe victime, iar in acelasi an, un incendiu deosebit de puternic a distrus o parte dintre asezarile civile si capela cetatii. Ceva mai tarziu, cetatea a fost supusa la noi incercari, un cutremur deosebit de puternic distrugand o parte dintre turnurile cetatii. Ultimele informatii despre cetate apar in jurul anului 1848, cand rasnovenii se retrag cu avutiile lor in cetate, din fata armatei austriace. Dupa aceasta data, cetatea este parasita, ramanad doar un om pentru a bate clopotul atunci cand apar evenimente neprevazute.

Cetatea

Cetatea « Taraneasca » Rasnov, asa cum a fost ea cunoscuta, datorita principalei activitati din cetate – agricultura, este formata din doua sectiuni delimitate de un puternic zid de aparare.

Cetatea de Jos formata pe vechile ziduri medievale a fost un puternic punct de aparare contra invadatorilor, datorita zidurilor inalte si foarte groase, care faceau imposibila patrunderea in cetate. Pe masura ce tehnicile de asalt au evoluat in timp, zidurile Cetatii de Jos au devenit vulnerabile, inexistenta unor puternice turnuri de aparare, (in afara de turnul Bathory, care era si poarta de acces in cetate) au facut necesara construirea unor noi fortificatii mai solide, pe doua randuri, cu numeroase turnuri de aparare.

Cetatea de jos a fost lasata in paragina, multe dintre atacurile tatarilor au distrus mare parte din zidul de aparare, Capela de Jos a fost distrusa, astazi se mai poate observa locul unde a fost amplasata, delimitata de un mic cordon de piatra, zona a devenit un fel de gradina a cetatii, unde puteau fi adapostite animalele. Multe din bucatile de piatra provenind de la zidul de aparare distrus, au fost transportate la Cetatea de Sus, acest fapt ducand la modernizarea si extinderea cetatii.

Un lucru care merita mentionat si se poate observa de cum intri in zona caselor din Cetatea de Sus, este faptul ca alaturi de piatra, caramida joaca un rol decisiv pentru constructia cladirilor din cetate. La cetatea de Jos, acest material lipseste cu desavarsire, zidurile cetatii fiind constituite din blocuri de piatra.

Cetatea de Sus este mult mai bine structurata impotriva atacurilor, avand 7 turnuri de aparare si 2 linii de fortificatii care realizeaza un sistem de intarire, menit sa apere cu succes cetatea, are numeroase guri de tragere si doua Barbacane (drumuri de straja). Zidurile cetatii sunt inalte, in unele zone depasesc 5 metri, iar grosimea zidului este de peste 1 metru.

Aici s-a dezvoltat o foarte importanta comunitate, au fost construite peste 80 de locuinte, astazi doar 30 mai pot fi admirate, in rest se pot observa ruinele caselor care n-au rezistat cutremurelor si incendiilor aparute in timp. Peisajul este dezolant, cand privesti acele ruine.

Turnul Bathory

Este turnul cel mare de la intrarea in Cetatea de Jos, se pare ca a fost construit prin jurul anului 1400, inscriindu-se in randul fortificatiilor medievale, inainte de aparitia artileriei. Mai tarziu a fost ridicat un al treilea nivel al turnului, probabil pentru observare, lipsa gurilor de tragere conducand catre aceasta ipoteza.

Turnul a fost partial daramat si apoi abandonat dupa asediul lui Bathory. Cu ocazia consolidarilor recente, au fost descoperite in zona turnului 419 monede de argint, arme, unelte, vase din ceramica, cani de cositor cu capac si ghiulele de piatra, constituind cea mai importanta zestre pentru aceasta cetate. Se presupune ca ar mai exista astfel de « comori » intre zidurile cetatii, insa pana acum n-au fost descoperite. Poate organizam o expeditie AFA de exploatare si cautare de comori :). Daca ne da voie Adrian Vestea (primarul Rasnovului).

Barcanaua Mare

A fost construita in sec al XVI-lea, in fata Turnului Armelor, in zona unde s-a considerat ca este punctul cel mai vulnerabil al cetatii. Prin construirea acestui « drum de straja si aparare » se putea controlau foarte usor zona Cetatii de Jos si zidurile adiacente, s-a dovedit a fi un factor decisiv pentru apararea cu succes a cetatii.

Turnul Pentagonal

Este situat pe latura de est a cetatii, cu vedere catre Turnul Bathory si Cetatea de Jos, (de) numit si « Turnul cu muchie in ax ». A fost construit pe 3 nivele, ca punct de observare si de aparare, cu inchiderea triunghiulara in ax, avand ca scop ricosarea ghiulelelor trase frontal. Turnul a avut de suferit in urma unor atacuri, dar a fost renovat in 1679, conform unor inscriptii descoperite pe zidul dinspre curtea interioara.

Turnul Armelor

Este poate cel mai spectaculor turn care il intalnim in cetate, este amplasat spre partea din est, catre Cetatea de Jos, este turnul care asigura intrarea in Cetatea de Sus si este asemanator Turnului Bathory. De fapt au fost etajate in perioade apropiate fiind folosite aceleasi materiale. In jurul Turnului a fost construita Barbacana Mare, avand rol de protectie si de aparare. De altfel, Turnul insusi a detinut o hersa (gratar din fier ridicator) care se poate observa si astazi. Astazi, in fata acestui gratar sta un paznic care controleaza biletele de intrare, casele de bilete fiind imediat in fata Turnului.

Pe latura de nord a Turnului, catre Turnul Pentagonal si Turnul Gotic, poate fi observat un sistem de aparare fortificat cu ascunzatori si guri pentru observare si tragere, am vazut cativa pustani catarati, insa nu mi-am dat seama cum au ajuns acolo pentru ca nu am vazut nici o scara, iar Turnul Armelor era inchis.

Turnul Triunghiular

Amplasat pe latura sud-estica a Cetatii, pastreaza o vizibilitate excelenta atat catre zidurile Cetatii de Jos, cat si pentru partea sudica catre Barbacana Mica, fiind un post de observare si aparare foarte important. Initial turnul era fara acoperis, construit doar cu un singur nivel si avand o gura de tragere pentru artilerie grea si doua pentru artilerie usoara. Ulterior a mai fost ridicat un nivel pentru un post de artilerie grea, dar s-a construit si acoperisul din lemn si tigla.

Barbacana Mica

Este un drum de straja si de aparare, orientat catre latura de sud-vest a cetatii, cu o priveliste uimitoare asupra zonei (partea de Vest a Ranovului, catre zona Bran), este o terasa de artilerie de o imporanta foarte mare, care domina Valea Cetatii, observatorii putand vedea pe oricine care s-ar apropia de cetate.

Barcanaua este construita din piatra si caramida, exista numeroase guri de tragere, dar si un fel de « obloane » care protejeaza zona de observare.

Intalnim numeroase barne de sustinere, daca sunteti putin mai inalt, asa ca mine, aveti grija la « mansarda », eu de vreo doua ori am facut cunostinta cu istoria :)), acoperisul este solid, din lemn si tigla.

In prezent aici intalnim un « Info point » de unde se pot procura materiale informative cu Rasnov, dar si cu zonele apropiate.

Tot aici am facut o poza si cu Samoila, paznicul cetatii, pentru fete pozatul este free alaturi de el, in schimb pentru baieti costa « o bere ». Dar face, o sa vedeti in poze. Este un tip pe cinste, iar daca schimbi cateva cuvinte cu el uiti sa pleci din cetate.

Turnul Gotic

Este amplasat pe latura de nord a cetatii, este cel mai vechi turn al cetatii si datorita pozitiei sale strategice vest-nord-est a avut numeroase incercari de punere la pamant, nereusite insa.

Se pare ca in acest Turn, datorita pozitionarii de exceptie, locuia comandantul cetatii, au fost gasite elemente arhitecturale care sugereau acest lucru.

I se spune « gotic » datorita unui element de constructie, un fel de arcada care amenaja o intrare intr-o incapere. N-au mai fost gasite astfel de elemente arhitectonice in cetate. Dupa cutremurul care a zguduit cetatea, turnul a fost reconditionat si s-a mai adaugat un nivel.

Fantana

Este poate cel mai vizitat loc din cetate, poate si datorita legendei despre ea.

Povesteam ca principalul minus al cetatii, era lipsa apei. Ea, trebuia adusa din padure, din afara cetatii, lucru destul de greu atunci cand cetatea era supusa la atacuri. De altfel, lipsa apei a fost principalul motiv pentru care cetatea a cazut pentru prima si ultima data, in fata lui Bathory.

Legenda spune ca au fost luati prizonieri doi tatari si pusi sa sape aceasta fantana in schimbul libertatii lor. Se spune ca ar fi sapat fantana in 17 ani, timp in care au inscriptionat versete din Coran pe peretii fantanii.

In realitate, fantana a fost construita de catre mesteri pietrari si dulgheri angajati de rasnoveni. A fost construita in 17 ani si are o adancime de 146 metri.

Dupa 1848 fantana a fost abandonata, in prezent este intr-o stare foarte buna, este amplasata pe stradutele inguste din apropierea caselor de locuit, care sunt in prezent folosite ca magazine de suveniruri.

Targul si casele de locuit

Casele din cetate sunt asemanatoare constructiilor similare din celelalte cetati medievale, parterul este utilizat pentru diferitele ateliere, dar si pentru depozit, in timp ce etajul este destinat doar pentru locuire.

Casutele sunt grupate pe ateliere, pe bresle, formand cartiere tematice, departajate de stradute foarte inguste, din piatra. In mijlocul acestor cartiere exista o piata mare, avand destinatia unui targ fortificat.

In prezent doar 30 de casute mai sunt in picioare, restul fiind in ruine, in special pe latura de nord a cetatii care a avut de suferit in urma cutremurelor si a incendiilor. Mare parte au fost reconstruite si acoperite cu tigle, pentru a le proteja impotriva incendiilor.

De undeva din punctul cel mai inalt al cetatii, unde pe vremuri se afla capela, este montat un teleobiectiv pe baza de fise, se poate admira in jur pe o raza de 360 de grade, intreg Rasnovul, Codlea, dar si o buna parte din Cristian si putin din Bran. Tariful este de 2 lei pentru aproximativ 90 de secunde, dar se merita. Este de asemenea, un reper important pentru studierea cetatii de la inaltime.

In drumul nostru, pe aleile destul de inguste, intalnim multe magazine de suveniruri, marfa care exista si pe litoral, calitatea este indoielnica, dar la copii prinde. Binenteles ca am fost taxat de cea mica pentru un arc cu sageti, cu ventuze. Ce mi-a placut totusi, magazinul de arme si armuri, dar si muzeul de unelte, scule si arme.

Exista chiar si un restaurant (taverna), care era inchis in momentul in care noi am vizitat cetatea, insa erau destule chioscuri in casutele istorice unde se vindea orice, de la sucuri pana la bere. Nu prea este ok.

Transformarea Cetatii Taranesti Rasnov intr-o ruina s-a produs ca urmare a unui nou incendiu care a ars casutele depozit cu provizii, si a unui cutremur de mari proportii care a distrus definitiv cea mai mare parte dintre ele si a subrezit Turnurile din partea de nord.

In loc de final

Este un loc pe care am dorit sa-l vizitez dintotdeuna, nu stiu ce m-a impiedicat sa nu o fac pana acum, sunt bucuros ca am reusit sa pasesc prin istorie si sa invat istoria acestei Cetati. Din pacate n-am avut nici un ghid alaturi de mine, sau alaturi de grupul care a intrat pe langa noi, din cate stiu exista doi sau trei ghizi care ofera informatii referitoare la cetate, dar in momentul acela nu erau.

Sursele mele de inspiratie pentru acest review, au fost brosura Cetatii Rasnov, achizitionata din cetate, a fost un adevarat minighid, putand astfel intelege ceea ce parea de neinteles, pe masura ce pasii ne purtau catre diferite obiective din cetate, dar si site-urile Cetatea Taraneasca Rasnov si Wikipedia de unde am speculat informatiile privitoare in special la datele cu caracter istoric, pentru redactarea acestui material.

Accesul auto nu este permis, de la parcarea amenajata la baza dealului, se poate lua un minicar (tractoras cu vagonete), tariful pentru o calatorie dus/intors este de 4 lei de persoana, 3 lei pentru grupuri mai mari de 20 de persoane, 2 lei pentru grupuri de elevi, in timp ce copii sub 6 ani insotiti de parinti, veteranii de razboi si persoanele cu handicap, beneficiaza de gratuitate.

Din pacate sa sta pana cand se umple trenuletul la dus, la intoarcere este coada, bataie pe locuri, deci pleaca imediat. Noi am decis sa coboram pe jos, de fapt aleea este deosebit de placuta, mai ales la coborare, sunt doar 4 serpentine care pot fi strabatute in cateva minute. Chiar am ajuns inaintea minicarului care a urcat cand eram noi la jumatatea drumului.

Taxa de acces in cetate este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru studenti si copii peste 3 ani, copii sub 3 ani beneficiaza de gratuitate.

Programul de vizitare este de luni pana duminica intre orele 09.00 – 19.00, pe timpul verii.

La intrarea in cetate, chiar in statia de minicar, exista cateva casute, de unde va puteti procura apa sau suc, in cetate sunt mai scumpe, deci este un amanunt de care e bine sa tineti seama.

Daca vizitati Cetatea Rasnov si daca aveti timp, pe acelasi drum catre Poiana Brasov exista si Pestera Valea Cetatii (Fundata), deschisa de curand si din cate am inteles foarte atractiva. N-am reusit sa ajungem la ea, deoarece planificasem o aniversare la Moeciu, insa data viitoare nu o vom rata.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 11.10.12 18:52:30
Validat / Publicat: 11.10.12 19:54:45

VIZUALIZĂRI: 2452 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Doi aparatori ai cetatii... din zilele noastre :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Admin
[11.10.12 19:53:57]
»

Excelent, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

abancor
[11.10.12 21:31:35]
»

Mare şi frumos review! Despre starea cetăţii, pot să spun că alea 30 de case de care zici nu au supravieţuit nici ele pînă azi, sau cel puţin nu în forma actuală. Acum 12 ani, cînd a început restaurarea, erau cîteva întregi (printre care una care fusese şcoala din cetate, care cred că astăzi este clădirea cu crucea mare de lemn, care se vede din oraş; nu ştiu dacă astăzi mai scrie pe fiecare ce a fost), şi cîteva la care mai erau doar zidurile parterului în picioare. Iar unele din clădirile pe care le vezi astăzi, nu erau deloc, sînt refăcute de la zero, cum ar fi clădirea cu geamuri bleu din poza 21, cea care serveşte drept cîrciumă. Pe jos nu era amenajată nici măcar o treaptă, darămite aleile, străduţele şi piaţetele de astăzi. Zidul de nord era aproape complet distrus.

Faptul că eşti încîntat de cetate, alături de numeroşii vizitatori, arată că munca din ultimii 12 ani este o reuşită.

biancuta
[11.10.12 22:09:36]
»

Un review excelent! Am revazut cetatea toamna trecuta!

Daca tot ai redat atat de frumos povestea si istoria cetatii, permite-mi sa aduc o completare:

Un moment important din istoria cetatii este gazduirea lui Mihai Viteazul si a sotiei sale, Doamna Stanca intre anii 1600-1601.

Asa cum ai spus si tu, marea problema a cetatii a fost aprovizionarea cu apa. In momentele cand se refugiau in cetate, locuitorii isi duceau cu ei provizii importante de apa. Cand acestea erau pe terminate, ieseau noaptea, pe ascuns, pentru a nu fi vazuti de dusmani si aduceau apa de la un "izvor stiut numai de ei".

A fost punctul slab al cetatii de care s-a folosit Principele Bathory pentru a cuceri cetatea, si anume: a blocat accesul locuitorilor la izvorul secret, astfel ca, pana la urma, conducatorii localitatii s-au predat, dupa ce au negociat diferite drepturi pentru ei.

Dar dupa preluare, Principele a alungat locuitorii cetatii si si-a pus armatele. Pana la urma, cetatea a fost recucerita de rasnoveni si unul din primele lucruri pe care le-au facut a fost saparea unei fantani pentru a ameliora neajunsul cetatii, alimentarea cu apa.

Fantana a fost sapata intre anii 1623-1640 de catre locuitorii orasului.

webmaster13
[11.10.12 23:24:26]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

pepsi70roAUTOR REVIEW
[12.10.12 10:45:28]
»

@abancor: , Vezi, ai posibilitatea de a face o comparatie si evalua schimbarile, din fericire in bine. Eu am fost pentru prima data aici, stiam despre cetate si ceea ce auzisem in urma cu cativa ani, nu era tocmai de bine.

De la Samoila, paznicul cetatii, am aflat despre grija primarului pentru valorile Rasnovului si despre promovarea Rasnovului ca destinatie turistica de top pe plan international. Este normal ca cetatea sa arate din ce in ce mai bine.

O buna prietena spunea ca primarul Adrian Vestea, este un fel de Radu Mazare, dar la o alta scara. O cred pe cuvant.

Oricum, sunt convins ca multe dintre reconstructiile din cetate au fost facute in ultimii ani. Dar, poate ar trebui sa ramana doar muzeu, fara sa fie coplesite de magazine, restaurante sau pur si simplu negustori ambulanti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[12.10.12 10:53:52]
»

@biancuta: Multumesc pentru completari, din brosura cumparata acolo am aflat despre vizita sotiei lui Mihai Viteazu, insa uitasem sa scriu in review. Cred ca am uitat multe alte lucruri, asa ca daca mai trebuie completat ceva, te rog sa o faci.

In ceea ce priveste cucerirea cetatii de catre Bathory, asa cum spuneam si eu in review, aceasta s-a datorat lipsei apei si imposibilitatii de a ajunge la izvorul din padure. Insa desi au negociat pentru ei, rasnovenii au fost mintiti, si tot dupa regulile principelui Bathory au dansat.

Spui ca cetatea a fost recucerita, se poate intelege ca rasnoveni au organizat un atac asupra ei si au invins. De fapt cetatea a fost predata, alaturi de Bran in schimbul unei sume de bani. Si da, abia apoi a inceput demararea constructiei fantanii din cetate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS
[12.10.12 11:30:22]
»

Prima data cand aud de cetatea asta. Pare foarte interesanta. Nu am citit despre zona asta inainte pe AFA.

Avem locuri frumoase si cu ce face turism.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[12.10.12 13:40:55]
»

@TraianS: Niciodata nu-i prea tarziu. Cu prima ocazie sa o vizitezi, pentru ca merita!

iulianic
[12.10.12 23:05:05]
»

@pepsi70ro: Da, niciodata nu e prea tarziu pentru a vizita un loc istoric interesant. La Rasnov eu am fost o singura data, acum... 40 de ani. Eram intr-o excursie cu scoala si tin minte ca nu prea mi-au placut ruinele cetatii. Comparam mereu Rasnovul cu Branul pe care l-am vazut tot in cadrul aceleiasi excursii. In ultimii vreo doi ani, citind despre renovarile care se fac la Rasnov, mi-am dorit sa revin, dar altele au fost prioritatile. Poate, in viitor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[13.10.12 13:55:27]
»

@iulianic, mi-ar place sa revad cetatea peste vreo 2-3 ani, asa as putea observa mai bine transformarile, sper eu in bine. In mai bine.

porumbelena
[13.10.12 20:24:19]
»

Felicitari pentru acest articol... Am vizitat si noi Cetatea in 2007, insa acum pare sa arate mult mai bine decat atunci.

webmasterX
[30.06.15 11:12:58]
»

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, biancuta, iulianic, porumbelena
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069844007492065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1