ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cetatea Rasnov, intre agonie si extaz

Ilustrație video-muzicală
Corvus Corax - Avanti

TIPĂREȘTE

Un Ploiesti zgribulit in care bem prima cafea la restaurantul unui campion mondial la box care adesea vine la masa ta si te intreaba de sanatate si-ti mai da chiar si un autograf. O Vale a Prahovei cu un DN1 somnoros si incredibil de liber, pentru ca azi e sambata, nu vineri sau duminica. O alta cafea fierbinte bauta in fuga la Paraul Rece. Cateva branduse ce strapung monotonia alba a zapezii caci “se zvoneste prin ziare” ca, discret, in gara din Brasov, a fost vazuta coborand dintr-un tren de noapte, cine credeti? … insesi primavara!

Cetatea din Rasnov ne priveste cu mandrie, “de sus”, din varful unei coline. Dupa ce-a stat mult vreme in ruine, dupa 7 ani de munca, o firma italieneasca, a reusit s-o introduca in circuitul turistic.

”E vero? E vero! Fantastico! Ma non e posibile! ”

Platim 10 lei “de caciula”, apoi urcam o panta lina pana la o parcare unde admiram lampioanele venetiene si zidurile cetatii. Cu noi urca si un grup de italieni ce-si lauda galagiosi compatriotul. Ajungem pe langa “zidul cu balcon”, ce se va dovedi nu peste mult timp, a fi un zid al “plangerii”, apoi intram. La picioarele noastre se deschide panorama unui mic burg medieval sasesc, o picatura de istorie ce-a oprit timpul in loc, teleportandu-ne in secolul XIII, o asezare omeneasca cu stradute inguste cu cateva magazine si cu cateva casute mici din piatra. Oare cum o fi incaput aici intreaga populatiei a Rasnovului pe timp de asediu? Facem fototografii. La intrare, pe dreapta, nelipsitele tarabe si magazine cu suveniruri, ceea ce insemna ca vizitarea cetatii e bine s-o incepem prin stanga.

Restaurarea cetatii e inca “in toi”, undeva, stau la vedere cativa saci de ciment si lopeti acoperite stramb cu o prelata de plastic. Dar le ignoram, ne inchipuim ca suntem in anul 1241, an al primei mari navaliri a tatarilor. Incercam sa ghicim care e sala armelor, sala de mese, incaperea in care stateau paznicii si garnizoana cetatii, cea a boierilor sau cea a “vulgului”, a “meseriasilor si taranilor” caci e cunoscut faptul ca cetatea servea drept adapost in timpul navalirilor popoarelor migratoare. In cetate, in afara de o placa de marmura ce descrie istoria fantanii, nu mai gasim aproape nimic explicit, ba mai mult trebuie sa ghicesti tu la ce serveau acele constructii “in plina constructie”, dar e bine si-asa, iti mai pui imaginatia la contributie… Stradutele sunt insa pline de farmec si de turisti, e luma multa azi in cetete, unii au venit cu intreaga familie, altii doar cu animalele de companie, altii au iesit, asa, la o plimbare ca sa admire de la inaltime sosirea primaverii. In mica piata centrala se afla fantana cetatii care coboara in pamant pana la 146 de metri dar legenda ei coboara in istorie, mult mai adanc, pana in secolul al XIII-lea. Fantana a fost sapata de doi prizonieri turci, carora, in momentul in care ar fi “dat de apa” li s-a promis eliberarea. Sper ca guvernantii de-atunci ai cetatii sa se fi tinut de cuvant, suntem doar in Evul mediu, nu in ziua de azi! Mai ales ca ecei doi prizonieri au sapat fantana timp de 17 ani. Cu o fantana in cetate, rasnovenii puteau face fata asediilor, un timp mult mai indelungat. Mai urcam vreo doua strazi si ajungem in “top”-ul cetatii, pe o mare platforma. Platforma folosita azi pentru a admira si imortaliza intreaga panorama a muntilor Piatra Craiului plus cea a orasului Rasnov cu multe strazi parca trase cu echerul. Platforma de pe care “in urma cu opt sute de ani se deversau zeci de butoaie cu smoala topita si se-arunca cu sute de bolovani in capul tatarilor”, spune cineva…dar un pusti de 5 ani comenteaza…“Foarte bine, asa le trebuie, pai ce-au cautat ei, tatarii, in Romania? Ce, noi am invadat vreodata “Tataria”?

Parasim cu strangere de inima aceasta “cetate taraneasca” asa cum e ea denumita in referatele istorice, cetate inca nerestaurata complet, promitandu-ne ca in anul urmator vom reveni ca sa o vedem asa cum era ea prin secolele XIII-XIV, moment in care o parte din Cavalerii Teutoni esuati in tentativa lor de a catoliciza Europa rasariteana, s-a refugiat in Tara Barsei.

Dar…n-a fost sa fie! Nu mai aveam sa revenim in anul urmator (2010), caci un balcon improvizat si ilegal amplasat pe un zid al cetatii, a cedat, lasand in urma sa o gaura de 8 metri…

Si cu asta, gata! …scandalul mediatic a inceput…au iesit la lumina si alte “hibe”, firma italiana lucrase superficial, liantul dintre caramizile cetatii nu era cel ideal…probabil ca s-a auzit din nou, cand a aparut gaura in zid…un disperat ”ma non e posibile! ”, dar se pare ca greseala le apartine, poate c-ar fi trebuit sa-i tocmeasca pe santier pe cei mai mari constructori de ziduri din lume, pe chinezi, care cunosc bine secretul liantului din clei de oase si faina de orez, folosit la constructia unui zid ce sta inca in picioare si dupa doua mii de ani…marele zid chinezesc! …Nimeni insa nu a fost ranit la caderea acelui balcon…dar carcotasii nu s-a lasat batuti… “Ce cauta acolo un balcon care nu era in planurile cetatii? ... sau un hotel, un restaurant, o pizzerie care va fi construita in curand? La ce bun? Doar nu suntem la Verona ca sa scoatem bani dintr-un simplu balcon chiar daca acesta se presupune c-ar fi fost “calcat in picioare” de condurii suavei Juliete…va iesi un “kitch”, o cetate “taranesca ultramoderna”, caci hotelul poate avea sauna, jacuzzi sau chiar disco bar! Existau oare pizzerii prin secolul XIII?

Rasnovul a fost o cetate pur taraneasca, construita intre anii 1210 si1300 de taranii din Rasnov si asezarile din jur ca loc de refugiu in caz de atacuri barbare. Tatarii au atacat cetatea in doua randuri, in 1241 si 1335. Pozitia ei de prima asezare in defileul Branului, defileu ce ducea spre Tara Barsei, i-a adus multe avantaje, Rasnovul fiind alaturi de Brasov, un important targ al vremilor, dar si necazuri, fiind in calea navalirilor popoarelor migratoare ce-au pustiit intreg tinutul. Cetatea a fost construita simplu, aidoma unor case taranesti, din piatra, caramida si tigla, ea era de fapt o gospodarie taranesca la scara mai mare, avand o curte exterioara ce adapostea vitele si una interioara ce adapostea oamenii.

Dar sa vedem ce-a urmat…

Primaria din Rasnov, sustinuta de Ministerul Culturii si regizorul Segiu Nicolaescu, care a afirmat mereu ca in acest caz “s-a trecut cu buldozerul peste secole de istorie”, a actionat in instanta firma italiana si, dupa un an de raboi juridic, a castigat. Sa nu uitam ca marele nostru regizor si actor, Sergiu Nicolaescu, a turnat aici cateva cadre din memorabilul sau film “Nemuritorii”. Dupa un an de zile, timp in care cetatea a fost inchisa (intre sepembrie 2009 si august 2010), ea a trecut din nou in patrimoniul national si este acum in custodia primariei Rasnov care, prin fonduri proprii si fonduri atrase de la UE, in luna august 2010, a redat-o circuitului turistic. Cu “surle si trambite”, de data aceasta. Un festival de muzica usoara si unul medieval, pigmentat cu un turnir de cai, tir cu arcul, aruncarea sulitei, lupte cu spada intre cavaleri, concursuri gen “mister cavalerul Rasnovului” sau “miss printesa Rasnovului”, au consfintit revenirea acestei cetati acolo unde ii este locul.

Nu puteam sa incheiem ziua fara a ne abate si prin Cheile Rasnoavei, care ne stateau in drum”, chei situate la 8 kilometri de Rasnov pe o derivatie a drumului de intoarcere spre Predeal. Zaresti dintr-o data, o adanca taietura de topor in linia continua a muntelui, loc pe langa care nu poti trece impasibil. Intrarea in chei e doar la 2 km de soseaua principala si e un loc bine semnalizat. Cheile, pline de trasee montane marcate cu vopsea rosie, sunt numite si “cheile alpinistilor” sau “cheile bungee-jumping-ului”, sunt chei salbatice si usor accesibile, cu cativa pereti verticali si doua surplombe superbe, numite “Santinela Cheilor” si “Surplomba de aur” plus o vestita instalatie de “cadere in gol” de la 135 de metri pentru care platesti insa cam mult, adica atat cat scrie pe un mare tabel aflat chiar la baza ei si pe care gasesti si cursul valutar Leu /Euro. Instalatia este a doua ca marime din Europa, ce atrage anual zeci de amatori de senzatii tari.

In acesta dimineata am format numarul 0268-230115.

“Alo, buna ziua! . Sunteti Primaria Rasnov? ”. “Primaria Rasnov la telefon! Spuneti! ”. “Cetatea, spuneti-mi va rog, s-a redeschis cetatea? ” “Daaa, cum sa nu? , inca din luna septembrie…mi-a raspuns o voce molcoma dar mandra si care n-a uitat sa adauge…si-acum este a noastra, a rasnovenilor! ”

Dorgo

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 29.11.10 20:35:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pornim spre Rasnov pe un DN1 linistit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6100 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mahtobleyla*
[29.11.10 20:51:07]
»

Primele puncte de la mineeee...

Mi-a placut mult cum ai scris si rasnovul este un loc drag mie.

Chiar maine seara ma duc din nou acolo, si desi am vazut cam tot ce e prin zona, de abia astept sa ma odihnesc in orasul cu o liniste desavarsita.

Felicitari pentru cele scrise.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.11.10 21:50:30]
»

Din pacate aceasta cetate a fost, multi ani, sursa de bani a unor baieti destepti care, cine stie prin ce mijloace au ajuns sa o "administreze". Cert e ca au facut doar RAU acestui loc deosebit.

Din fericire, cetatea este acum in proprietatea celor de drept si anume a rasnovenilor. Iar in ultimul timp s-au facut niste eforturi pentru a-si recapata "aerul" de odinioara.

bessondm
[29.11.10 23:15:47]
»

Ultima mea vizita la cetatea Rasnov dateaza din 2006, cand mare "vornic" era italianul ala smecher... scandalul cu Primaria l-a inceput dinainte de prabusirea balconului, parca... ti-amintesti cum vroia sa plece cu mobila, pe furis, noroc ca l-au interceptat jandarmii?! Cat timp procesul era pe rol nu avea voie sa miste un pai, dar... astia cred ca daca vin cu doua lire (sau, ma rog, doi euro) isi pot permite orice... Sa inteleg ca totusi, n-ai ajuns s-o revezi de cand s-a intors la ai ei?

anadragusin
[30.11.10 02:27:02]
»

Felicitari Dorgo pt. review-ul scris cu atata pasiune! Sunt lucruri pe care nu le stiam, dar cu mare drag le-am aflat de la tine. Felicitari inca o data!

webmaster13
[30.11.10 08:37:55]
»

Nu stiu daca sunetele de cimpoaie au mai fost auzite in aceasta cetate, va invit sa le ascultati acum prin melodia postata!

webmaster77
[30.11.10 11:27:28]
»

Mutat la rubrica "Rasnov si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

dorgoAUTOR REVIEW
[30.11.10 17:01:35]
»

@ bessodm, nu n-am ajuns s-o vad, dar telefonul ce l-am dat ieri la primaria Rasnov m-a convins ca in anul ce vine, cand am de gand sa fac un tur al locurilor inca nevazute din tara noastra, sa trec si pe-acolo! Multumesc tie, lui web 77 si lui web 13 pentru inspirata muzica medievala, lui @ anadragusin, @ urjanclaudiu, @ mahtobleyla si tuturor celor ce ati citit acest review care ne demonstreaza ca inca nu e prea tarziu ca sa ne recastigam bunurile instrainate... cetatile, muntii, raurile, lacurile, pesterile, cheile, Delta Dunarii sau Marea Neagra, (cel mai bun vecin al tarii noastre, dupa opinia unui mare om politic roman, Nicolae Titulescu), nu vor putea fi niciodata impachetate in valize si duse pe alte meleaguri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amota
[30.11.10 17:15:27]
»

In curand voi merge la cetatea Rasnov, asa ca voi putea sa va dau informatii proaspete.

Am citit cu nerabdare tot ce ai scris pentru ca nu am vizitat niciodata acest loc.

Bravo, mi-a placut! Sentimentul de mandrie nationala se trezeste atunci cand e vorba de hoardele straine care ne cotropesc din toate punctele de vedere!

Se spune ca ar exista in curte o fantana prin care se facea legatura cu orasul. Aceasta fantana urmeaza a fi curatata si se doreste amenajarea unui punct turistic de alpinism sportiv.

Abia astept sa vad cum se face escalada in fantana!

Felicitari si, pentru ca am fost la momentul potrivit, un superbonus!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, anadragusin, bessondm, dorgo, mahtobleyla*, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053664922714233 sec
    ecranul dvs: 1 x 1