ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Între zidurile cetății mureșene

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Una din cele mai remarcabile vizite din Târgu Mureș a fost cea de la cetate. De fapt de această vizită ne-am bucurat la fel ca și la grădina zoologică în trei. Pe urmă la muzee familia a zis pas și am rămas singur. Cu ocazia acestui sejur am fost de 2 ori în cetate, o dată singur atunci când am vizitat și muzeul de istorie și o dată cu familia.

Localizare cetatea medievală Târgu Mureș

Cetatea se află în zona centrală a orașului nu prea departe de Piața Trandafirilor, la capătul acestuia se află Catedrala Înălțarea Domnului iar de acolo până la intrarea în cetate 1 minut de mers pe jos. Cetatea de o formă aproape rectangulară este mărginită de 4 străzi: Strada Avram Iancu, strada Mihai Viteazul, strada Nicolae Iorga și Bulevardul Cetății.

Intrările în cetate sînt multiple, cele mai importante se află dinspre strada Avram Iancu (2 porți) și dinspre Bulevardul Cetății. Aici s-ar mai găsi locuri de parcare în imediata proximitate a cetății.

Adresa exactă strada Avram Iancu nr. 2 Târgu Mureș 540088 telefon 0265250337 site despre cetate wiki. de ex: ro.wikipedia.org/wiki/Cet ... 2rgu_Mure%C8%99

Orar de vizitare

Accesul în cetate se face între orele 8.00-21.00. Dinspre strada Avram Iancu există câte o poartă fizică dinspre bulevardul Cetății se află câteva locuri de servit masa/băutură și greu de crezut că o să închidă la 21.00. Dar o poartă fizică am văzut și acolo.

Intrarea în cetate este liberă

Scurt istoric despre fortificație

Cetatea actuală a fost ridicată pe locul unei alte fortificații construite în 1492 dar distruse în 1601. Îmediat după aceea în 1602 s-a luat hotărârea de a fi construită cetatea actuală care a rămas în picioare până în prezent. Construcția fortificației a durat 50 de ani, finalizarea având loc în 1652. Asta nu înseamnă că nu au mai avut loc renovări, adăugiri, restaurări în decursul anilor. Ultima restaurare a avut loc în 2011.

Cea mai importantă clădire din fortificație a fost Biserica Cetății, astăzi biserică reformată. Acesta datează dinaintea fortificației actuale din 1490. Dar istoria acestuia începe în 1230 când s-au stabilit primii călugări dominicani aici. Ansamblul era alcătuit din capelă, mânăstire, biserică. Din 1444 ansamblul aparține călugărilor franciscani.

În perioada reformată călugării franciscani au fost alungați din oraș, iar biserica a fost transformată într-una reformată. Biserica a primit forma actuală între 1785-1791.

În cetatea orășenească existau multe case de locuit, acestea au fost demolate ulterior pentru a construi diferite clădiri cu rol militar, cazărmi, o manutanță, etc. În prezent găsim puține clădiri rămase în picioare în incintă și mult teren liber, zonă verde. Cea mai importantă clădire este cea a Comandamentului Habsburgic în prezent muzeu de istorie.

Structura cetății

Suprafața totală a fortificației aflată între cele 4 străzi enumerate de mai sus este de 4.3 hectare, incinta veche măsurând 3.5 hectare. Suprafața protejată este înconjurată de ziduri și curtine. În fiecare colț are câte un bastion și pe laturile dinspre strada Avram Iancu mai are 2 bastioane și dinspre Strada Mihai Viteazul încă un bastion, deci total 7. În interior se găsesc Biserica Reformată, clădirea Comandamentului Habsburgic, 2 clădiri mai mari în care funcționează Casa Căsătoriilor respectiv centru cultural, ateliere meșteșugărești, spații de expoziții, casa meșteșugarului, o altă casă de locuit rămasă în picioare, teatru în aer liber, infocenter, ruinele mânăstirii franciscane (pivnițe, ruine, etc), gropi de var și cuptoare de ars cărămida, și câteva terase/restaurant.

Vizita mea/noastră

Scriu așa deoarece am fost mai întâi singur pe urmă cu familia. În primul rând am fotografiat harta aflată la intrare pentru un ghidaj ușor dar mi-am dat seama că nu va trebui să memorez prea multe detalii, eventual numele bastioanelor.

Am intrat pe poarta dinspre strada Avram Iancu aflată la intersecțiile străzilor Avram Iancu cu Mihai Viteazu. Dinspre stradă se va urca pe o alee pavată cu piatră cubică. Zona de parc din afara cetății este compusă din gazon, copaci, aranjamente florale. Toamna și-a intrat în drepturi iar pe gazon s-a așternut un strat de frunze colorate. Este cea mai îngustă poartă aici și am avut ocazia să văd aici incinta de fortificații duble.

Trecând pe sub incinta dublă, ne aflăm lângă Bastionul Tăbăcarilor din 1620. În acest bastion s-au amenajat spații de expoziții, observăm o clădire modernizată cu fațada către cetate complet din sticlă. Nu am văzut mișcare în jurul acestui bastion și nici nu am încercat să intru. Cei interesați pot să întrebe.

De cum intrăm pe poarta vestică la stânga noastră în acest colț se află biserica reformată. Biserica are dimensiuni generoase 53 m lungime și un turn de 55 m înălțime. Interiorul este simplu amenajat nava are o lungime de 32 m și o lățime de 14 m. Arhitectura bisericii este gotică, principala intrare este printr-un portal gotic pe fațada vestică. Pe fiecare colț al acoperișului turnului gotic se mai află un turnuleț. Știam că există un orar de vizitare dar eram în afara acestor ore, poarta era încuiată și nici nu am insistat prea mult să văd interiorul. Voi atașa o poză cu interiorul din alte surse.

Clădirea bisericii în exterior este sprijinită cu contraforturi solide. Partea din spate este netencuită este posibil să fie în timpul unei renovări și să primească o tencuială nouă.

Pe urmă am început deplasarea pe partea dreaptă a bisericii. Galeriile de strajă se pot vizita pe toată lungimea lor și prin gurile de tragere se poate observa orașul contemporan. După ce am trecut de nava bisericii partea exterioară și am putut observa și turnul înalt care se află în direcția opusă intrării în spate lateral, zidul de incintă este întrerupt de Bastionul Blănarilor construită în 1628-29. Conform legendă de pe hartă și în acest bastion ar funcționa un centru de tineret. Între Bastionul Blănarilor și partea din spate a bisericii a existat un zid. Urmele acestuia se văd foarte bine nu știu exact ce rol avea poate de a delimita curtea cetății cu curtea bisericii.

Imediat după bastionul descris mai sus în fața noastră se observă o casă de locuit medievală rămasă și nedemolată. Casa se află sub nivelul curții cetății dovada că în timp acest nivel s-a tot ridicat. Casa este corespunzător protejată cu un acoperiș construit deasupra.

La stânga de această casă-monument se află o veche clădire din cetate, frumos renovată și transformată în Casa Căsătoriilor. Nu știu exact cum funcționează, dacă se organizează și nunți pe aici sau poate doar celebrarea căsătoriilor, habar n-am. În videoul de la începutul articolului se vede ceva mișcare pe acolo.

Circulând mai departe spre colțul celălalt al cetății acolo unde se află Bastionul Dogarilor construită între 1632-1633 am mai urcat și noi pe galeria de strajă. Până să ajungem acolo am observat la umbra zidurilor cetății o monstruozitate din fier care nu știu ce reprezintă. Voi atașa o poză poate mă iluminează cineva :)

Conform legendă hartă în Bastionul Dogarilor ar funcționa un club de muzică.

În toată cetatea se merge pe un pavaj alcătuit din piatră cubică, arată foarte estetic și este montat/așezat frumos. Zona verde este foarte întinsă și este alcătuită din arbuști, copaci, flori, gazon și pe alocuri observăm decorul toamnei din care nu lipsesc bostanii, florile și cuburile din paie. Mai sînt multe bănci și mese destinate picnicului cine dorește în aer liber. Am mai văzut și fântâni decorative.

Îndreptându-ne spre următorul colț de cetate trecem lângă o clădire lungă, fostă clădire cu rol militar. Conform legendă hartă acesta are acum 3 corpuri și în fiecare este amenajată câte ceva :spațiu pentru expoziții, centru intercultural și ateliere meșteșugărești.

În capătul clădirii spre ieșirea la Bulevardul Cetății am văzut câteva terase amenajate unde se poate servi masa, bea ceva. Terasele sînt foarte frumos decorate cu decorul toamenei, cu beculețe erau și ceva încălzitoare astfel nu am observat toți oaspeții înăuntru erau și afară câțiva.

În acest colț al cetății se află Bastionul Măcelarilor construit între 1656-57. În acest bastion există spații multifuncționale (organizare expoziții temporare, evenimente, etc) La momentul vizitei am observat un eveniment dar nu știu exact ce eveniment era.

După ce aproape am înconjurat cetatea (am observat că dispre bulevardul Cetății zidul este destul de mic) ne-am îndreptat spre zona centrală. Am întâlnit pisici în drumul nostru și parcă pofteau ceva mâncare. Ne-am îndreptat spre fostele ruine de la Mânăstirea franciscană. În apropiere am observat bustul lui Iancu de Hunedoara doar că pe soclu scria Johannes De Hunyad. Din această zonă centrală biserica se observă altfel turnul ocupă o poziție semi-central laterală față de nava bisericii, este o poziție mai atipică.

În fața bisericii se află ruinele mânăstirii franciscane, pivnița, și o altă pivniță spre biserică pivnița de vinuri. Atelierele meșteșugărești din 1750 se află în apropierea Bastionului Mic. Fostele ateliere cu urme de renovare vizibilă se află din nou sub nivelul curții și acoperite corecpunzător cu un acoperiș protector.

În Turnul/Bastionul Mic construit în secolul XV funcționează Casa Păpușilor Ancuței și a costumelor populare. Sub denumirea expoziției am observat și un număr de telefon pe semne că nu este tot timpul cineva acolo și este necesară o rezervare pentru vizită.

În imediata apropiere a atelierelor meșteșugărești se află într-o clădire mai modernă în formă de cupolă din sticlă Centrul de Informare. Am putut intra dar era liniște și pace pe acolo :)

Pe urmă am coborât la cuptoarele de ars cărămida cu trei camere din secolul XVII. Și astea erau sub nivelul solului, a trebuit coborât acolo. Nu prea departe se află gropile de var sec XVI. În apropiere se află Bastionul Porții construită în 1613 cu un sistem de scripeți pentru ridicat grilajul de fier. În prezent există o poartă cotemporană acolo și s-au lăsat doar fostele mecanisme aflate la stânga și dreapta porții. Spațiul interior din Bastionul Porții este folosită pentru evenimente muzicale.

Ultimul bastion de colț Bastionul Croitorilor anul 1638-1640 se află către bulevardul Cetății/strada Avram Iancu. În fața zidului de incintă din acest colț se află scena și zona de public pentru Teatru în aer liber. Iar în interioru bastionului este Centru teatral.

Clădirea Comandamentului Habsburgic se află semicentral față în față cu biserica. Clădirea în formă de U și cu un etaj a fost construită în secolul XVII. În prezent aici funcționează Muzeul de arheologie și istorie. Vizita acestuia o voi descrie în articolul viitor.

 

Rog WM să atașeze următorul video la începutul articolului, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.11.23 20:08:03
Validat / Publicat: 15.11.23 21:03:30

VIZUALIZĂRI: 500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cetatea medievală Târgu Mureș,galerie de strajă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.11.23 21:02:13]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[15.11.23 22:29:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[16.11.23 09:52:45]
»

@webmaster: multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.11.23 10:42:03]
»

@AZE: Cetatea din Târgu Mureș a devenit un veritabil loc de socializare și plimbare al localnicilor și turiștilor, mai ales după transformările/amenajările din ultimii ani (aceste amenajări vor continua). Nu știu de ce mie această fortificație mi se pare un pic ascunsă în oraș, probabil fiindcă nu se află chiar prin centru, pe lângă Palatul Culturii... ha, ha.

Am vizitat acum vreo 3 luni cetatea (vezi impresii) și mi-a plăcut ce am văzut: era animație, oameni la terasă, proaspăt căsătoriți și invitații lor, părinți cu copii etc. Apropo, articolul meu nici nu a atins 20 de voturi ????

Mulțumim pentru descriere! Cetatea din Târgu Mureș este unul din punctele de atracție ale orașului.

AZEAUTOR REVIEW
[16.11.23 10:55:15]
»

@tata123 ????: Bună ziua. Știu că ai fost în august, cred că de atunci mi s-a făcut poftă să revizitez Târgu Mureșul. După cum ai observat am gândit, zis și făcut ????Acum lucrez la articolul cu muzeul. Să zicem că nu este muzeul cu cele mai multe colecții (părerea mea persoanală că cele din Sibiu și Alba au colecțiile cele mai bogate din această zonă) dar o vizită scurtă merită făcută.

Cât despre voturile puține (despre care ai scris și a fost bine, s-ar putea să treacă de 20) era perioada când eu la 20 voturi desfăceam a doua bere de bucurie????, era perioada când indiferent cât de bine scriam parcă scriam pentru nimeni... Am și eu unele din Australia cu 18 și 19 voturi așa o să și rămână.

Acum după câteva articole/ecouri de-ale mele și ale altor useri care au semnalat problema (hopa sîntem și noi pe aicea...) plus vestea marii întâlniri după 5 ani + revenirea la concursuri cu premii parcă s-a mai remediat problema puțin. Nu destul după opinia mea. Eu dacă pe lângă faptul că lucrez la o firmă, pe urmă vin acasă și lucrez la altele casnice, am și eu proiecte să zicem mai mărunte, mă ocup și de familie și în timpul rămas am reușit să citesc articolele apărute în ziua respectivă și mai rămâne timp liber, ceva nu este în regulă, sînt prea puține articole chiar și acum.

O zi faină

crismisPHONE
[17.11.23 06:51:52]
»

@AZE: Faină prezentare a cetății, maxime felicitări!

Mai există ceva în Cetatea Târgu Mureș: Muzeul Universității de Medicină "Emil Pallade". Pentru mine, a fost o mare dezamăgire că n-am putut să-l vizitez cu ocazia incursiunii noastre din mai! Dealtfel, are un orar de vizitare absolut ciudat: vineri 14-16 și sâmbătă 12-16. Probabil că persoana responsabilă e prinsă în mai multe activități și " doar atâta s-a putut", dar totuși...

"Păpușile Ancuței " însă am reușit să le vedem, micul muzeu era deschis în fiecare după-amiază. E o colecție particulară de păpuși îmbrăcate în straie populare, de costume tradiționale și de alte câteva obiective specifice. Hainele păpușilor sunt cusute de chiar proprietara colecției, Dna Ancuța Chindeanca, iar soțul joacă rolul de custode ????. Nu se plătește taxă de vizitare, dar ești încurajat să cumperi la plecare un magnet sau breloc (confecționate tot de ei) "în temă".

AZEAUTOR REVIEW
[17.11.23 10:32:34]
»

@crismis: Bună ziua, mulțumesc.

Știam încă din articolul lui tata123 de muzeul Emil Palade. La ambele vizite în cetate (singur mai întâi iar pe urmă cu familia) am fost în afara intervalului orar la care se putea vizita.

Dar în articol mi-a scăpat informația, chiar și fără vizită să scriu câteva cuvinte despre acest muzeu, despre clădire în exterior, etc.

Mulțumesc pentru completare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074053049087524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1