ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea din Târgu Mureș – un loc cu valențe istorice

TIPĂREȘTE URM de aici

Prin Târgu Mureș am trecut de câteva ori în tranzit, cu autoturismul, reușind să cuprind cu privirea doar câteva locuri prin preajma cărora am trecut (Palatul Culturii, Primăria, Catedrala „Înălțarea Domnului” , mai multe statui etc.). În 2020 am mai făcut o escapadă scurtă în oraș, venind dinspre Sovata, cu țintă precisă: grădina zoologică (vezi impresii).

Anul acesta, în drum spre hotel Codrișor din Bistrița (vezi impresii), ne-am oprit din nou în urbea din inima Transilvaniei, având o destinație precisă: cetatea orașului Târgu Mureș. Acest monument ocupă un loc aparte în viața locuitorilor orașului având un important rol social, cultural și de agrement.

Vizită: august 2023

Adresă: str. Avram Iancu nr. 2

Web: visitmures.com/castele-ce ... ea-targu-mures#

Am găsit locuri de parcare pe b-dul Cetății (cu plată în timpul săptămânii, gratuite în weekend), ne-am strecurat printre numeroși invitați la cununiile civile care se oficiau în cetate, și am „invadat” fortificația pe latura nordică. Restaurată cu mai mulți ani în urmă cetatea care cuprinde o suprafață de circa 4 ha reprezintă azi un loc de promenadă și petrecere a timpului liber pentru locuitorii orașului. De asemenea, turiștii descoperă în acest loc latura istorică a urbei vizitând incinta fortificată, Muzeul de Istorie și Arheologie și Muzeul Universității „George Emil Palade” .

Ne-am plimbat timp de o oră pe aleile pavate cu piatră cubică, ca de altfel toate spațiile pietonale din cetate, am admirat zidurile prevăzute cu metereze și drum de strajă, bastioanele, sistemul de poartă cu pod rabatabil, biserica reformată, vestigiile arheologice, spațiile muzeistice. Cetatea este de tip orășenesc, ridicată la începutul anilor 1600 (după episodul Mihai Viteazul), cu ajutorul locuitorilor și al breslelor meșteșugărești. De altfel, meșterii orașului uniți în bresle, au construit bastioanele, elemente defensive pe care ulterior trebuiau să le întrețină și să le apere în caz de război. Cetatea are mai multe bastioane, numite după meseriile breslelor: Tăbăcarilor, Croitorilor, Dogarilor, Blănarilor și Măcelarilor, iar două poartă denumirea de Bastionul Mic și Bastionul Porții.

Într-una din clădirile din incintă se află Casa Căsătoriilor, prilej de a vedea câteva mirese; la fel și în Biserica Reformată se desfășurau slujbe de căsătorie. Un fel de iglu din sticlă, care face notă discordantă cu peisajul, se pare că adăpostește un centru de informare turistică – era închis. După ce austriecii au ocupat cetatea, casele din incintă – destinate populației civile în caz de refugiu – au fost demolate și s-au ridicat clădiri cu rol de cazarmă și manutanță (depozit de cereale/alimente).

Prin curte sunt înșirate mai multe ruine, un fel de parc arheologic: urmele unui atelier de prelucrat bronzul, pivnița medievală de vinuri, pivnița fostei mănăstiri franciscane, case de locuit, hipocaust, gropi de var. Într-o încăpere subterană, amenajată spre vizitare, se află un cuptor de ars cărămida cu trei camere datând de prin anii 1600 și ceva. În fața Muzeului de Istorie (nu l-am vizitat acum) se află macheta cetății turnată în bronz, iar la mică distanță statuia lui Iancu de Hunedoara, inaugurată anul trecut.

Spațiul din interiorul cetății este frumos aranjat peisagistic, cu flori și plante decorative, găsești și câteva bănci pentru popas, o terasă-restaurant unde poți mânca/bea ceva. Panouri informative cu text în trei limbi (Ro, Hu, En) sunt amplasate în principalele puncte de interes.

Concluzii. Mi-a plăcut cetatea din Târgu Mureș, felul în care a fost amenajat pentru vizitatori spațiul interior, cum au fost restaurate zidurile și turnurile de apărare (am ieșit și în exterior pentru a vedea cum arată zidurile). Cetatea se vizitează gratis și este astăzi un loc unde poți să te relaxezi, să îți petreci timpul liber, să socializezi.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.08.23 18:40:36
Validat / Publicat: 27.08.23 20:21:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.

VIZUALIZĂRI: 428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Planul cetății cu principalele obiective.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

AZE
[27.08.23 22:27:20]
»

Mulțumim (și) pentru acest articol. Ai reușit de-alungul anilor în articolele tale să cuprinzi aproape toată România. Nu am făcut calculul în procente la articolele tale cât la % sînt doar despre locuri din România știu că sînt cca peste 98-99%.

Asta este patriotism adevărat. Țara așa cum este (și știm foarte bine cum este????) este totuși a noastră. Noi scriem despre țara noastră numai de bine (chiar dacă știm că uneori nu este așa) dar în general despre locuri turistice putem scrie liniștit articole pozitive. Și dacă există probleme noi oricum le semnalăm în articolele noastre.

Cetatea Târgu Mureș am vizitat-o și înainte de renovare. Ultima vizită a avut loc în 2014. Orașul de și aproape de domiciliul meu are multe pete albe pe harta personală. Și n-ar fi rău o vizită acolo nici în materie de muzee.

O seară faină

Michi
[28.08.23 12:26:48]
»

@tata123 ????: Aze a scris:Mulțumim (și) pentru acest articol. Ai reușit de-alungul anilor în articolele tale să cuprinzi aproape toată România. Nu am făcut calculul în procente la articolele tale cât la % sînt doar despre locuri din România știu că sînt cca peste 98-99%. Asta este patriotism adevărat.

Subscriu cu totul

webmaster
[29.08.23 09:46:44]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.08.23 11:18:21]
»

@AZE: Pot eu să te contrazic? Nu ???? Majoritatea covârșitoare a articolelor sunt dedicate României, obiective naturale sau antropice. Prin țara noastră m-am plimbat, asta am povestit - despre locuri importante sau obiective mărunte. Fiecare având rolul său în viața locală sau centrală. Unele locuri nu arată bine, restaurările întârzie, amenajările sunt înțepenite în timp, infrastructura e deficitară, altele sunt renovate/refăcute, bine puse în valoare.

Mi-a plăcut vizita în Cetatea Târgu Mureș, muzeele râmân pe altădată.

Numai bine!

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.11.23 19:43:27]
»

@all: Chiar dacă cetatea arată bine primarul urbei declara în această toamnă că lucrările de amenajare și valorificare turistică vor continua. Astfel vor fi puse în valoare siturile arheologice existente în interiorul fortificației și vor fi suplimentate panourile informative, crearea unui muzeu al franciscanilor în vechea mănăstire, plus alte lucrări (agerpres.ro/administratie ... minate--1164458).

P. S. De mâine, 15 noiembrie, se deschide patinoarul în aer liber din interiorul cetății (600 mp).

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074885129928589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1