GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
V-am povestit despre weekend-ul de la Mahmudia, de la inceputul lunii in curs. Ei, cu aceasta ocazie am putut vizita una dintre cele mai vechi cetati din Dobrogea, despre care am auzit foarte multe lucruri interesante, insa pe care n-am avut ocazia sa o cunosc si sa-i inteleg istoria. Pana acum.
Este vorba despre Cetatea Halmyris, o cetate romano – bizantina, care se afla intr-un amplu proces de studiu si reconditionare, deoarece mai sunt inca multe lucruri de descoperit si inteles din lunga sa istorie.
Localizare
Cetatea se afla in judetul Tulcea, in apropierea localitatii Murighiol, mai precis la 2 km de aceasta, spre localitatea Dunavatul de jos, pe drumul judetean 222C. Din Tucea pana la cetate sunt aproximativ 36 de km, care se parcurg pe o sosea impecabila, proaspat asfaltata, trecand prin localitati paralele cu bratul Sfantul Gheorghe.
Cetatea
Una dintre cele mai vechi cetati fortificate din Romania, Halmyris a aparut in cronicele istorice undeva in sec. VII-VI i. Cr, fiind initial o asezare getica (s-au descoperit incineratoare apartinand getilor), pentru ca mai tarziu, sa fie construit primul castru roman, pe timpul imparatuluiTraian.
De unde denumirea Halmyris? Initial cetatea s-a numit Salmorus ceea ce s-ar traduce ca “saratura”. Doamna ghid, care a avut amabilitatea de a ne conduce prin cetate explicandu-ne cu multa rabdare istoria cetatii, ne-a povestit ca numele cetatii Salmorus sau Halmyris, cum este cunoscuta astazi provine de la un lac sarat, dincolo de dealurile din apropierea comunei Plopu, iar din spusele vechilor cercetatori, acel lac a supravietuit din antichitate, fiind in apropierea asezarii civile.
Intrarea in cetate a fost semicirculara, cu doua culoare de refugiu, unite de o arcada impresionanta, mai tarziu, in vremea imparatului Iustinian, culoarul din stanga a fost blocat, deoarece s-a construit o fantana pentru rezervele de apa din cetate. Intrarea avea doua porti principale si doua secundare dispuse pe fiecare latura a cetatii conform punctelor cardinale. Una dintre cele doua porti principale, de multe ori era folosita ca si capcana, in cazul in care dusmanul reusea sa patrunda in cetate. Imediat dupa poarta, erau blocati, prinsi si de pe bastion erau macelariti.
Cetatea se intinde pe o suprafata de aproximativ 3 hectare, la inceput a avut o forma dreptunghiulara, pentru ca mai tarziu, odata cu reconstructia cetatii sa capete o forma trapezoidala, asemanatoare scutului. De ce? Pentru ca cetatea a fost construita pe o stanca repectandu-se forma stancii, care se ingusta catre partea de nord, in zona portuara.
Cetatea a fost construita cu un impresionant zid fortificat cu 15 turnuri si trei valuri de aparare.
Cetatea a fost construita intre doua balti care se uneau formand actualul brat Sfantul Gheorghe, care astazi se afla la o departare de aproximativ 2 km de cetate. Cetatea in mare parte era acoperita de ape. In partea de sud, dupa actuala sosea, pe dealurile care se zaresc in departare exista asezarea civila, care se numea Satul corabierilor. In cetate locuiau doar soldatii care aparau garnizoana.
Una dintre camerele proeminente ale cetatii este Camera Comandantului care se numea Principia, unde astazi se observa o mica fantana care in permanenta era plina cu apa sfintita. Legenda spune ca exista traditia ca fiecare soldat, in fiecare dimineata sub supravegherea comandantului, sa-si scalde degetele in apa sfintita, ceea ce reprezenta un ritual, pastrat de catre toti comandantii garnizoanei.
Tot in aceasta camera s-au descoperit fragmente de ceramica in care erau pastrate alimentele, vase din sticla si foarte multe arme, varfuri de sageti din fier si cateva ghiulele din piatra.
In jurul camerei comandantului, s-au descoperit mai multe incaperi micute, probabil ale aghiotantilor si servitorilor comandantului, si unele putin mai mari, care se crede ca reprezentau cladirile administrative ale cetatii.
La inceputul sec IV, sub domnia imparatului Constantin, s-a construit o Basilica paleocrestina unde a fost descoperita o cripta cu oasele celor doi martiri Epictet si Astion, decapitati de catre guvernatorul cetatii din ordinul lui Diocletian, pentru credinta lor. Dupa domnia imparatului Constantin si dupa instaurarea crestinismului, moastele au fost aduse in cetate si asezate in basilica.
Tot in perioada lui Constantin, basilica a devenit cea mai importanta episcopie din zona. In prezent restauratorii se ocupa de restaurarea criptei unde au fost descoperite oasele celor doi martiri, de peretii basilicii, unde descoperim cateva fragmente de pictura, pardoseala este slefuita, originala. Basilica este acoperita, protejata, pot intra cate trei-patru persoane, nu exista amenajare electrica, insa daca ajungeti acolo este bine sa aveti o lanterna pentru a putea admira toate detaliile si mai ales cripta celor doi martiri.
In jurul basilicii, se gasesc mici incaperi a celor care slujeau in biserica, astazi se mai pot observa si bazele unor coloane romane din jurul bisericii, o incapere unde au fost descoperite foarte multe vase de lut, probabil pentru alimente.
In spatele bisericii a functionat o mica piateta, se observa o canalizare, iar toate apele reziduale se scurgeau catre nord, intr-un canal care se varsa in Sf. Gheorghe. In aceasta piateta au fost descoperite mai multe incaperi care slujeau ca magazine, unite de o strada pietruita, astazi acoperita de pamant.
La vest de basilica descoperim Termele romane, un alt punct de atractie al cetatii. Aici populatia civila nu avea acces, termele erau destinate doar pentru cei din administratia cetatii si soldati. In prezent termele sunt ingradite, din pacate ghidul a incurcat cheile de la lacat si n-am avut acces inauntru, insa se putea observa detaliile si prin gardul care proteja ruinele.
Aici functiona o soba, exista un vas imens cu apa, care era incalzit, apa apoi se scurgea printr-un jgheab in prima cada care se numea « Cada cu apa fierbinte ». Caldura din soba incalzea si peretii deoarece erau pereti dublii, dar si pardoseala, pentru ca exista un culoar de incalzire care porneste de la soba pe sub pardoseala si ajunge intr-o incapere, de fapt intr-o sauna.
Mai exista « Cada cu apa rece » care se alimenteaza cu apa dintr-un alt bazin care ocoleste soba.
Tot aici exista un culoar secret, de refugiu, legenda pune ca Harmyris comunica cu o alta cetate, pe sub pamant, aflata la 1 km departare, numita Gratiana si nu de putine ori prin acest tunel intrau sau ieseau trupe din cetate.
Ghidul nostru ne-a destainuit ca in antichitate zona era impadurita, existau foarte multi pini, astazi nu mai exista nici macar un copac, doar pamant si mult stufaris catre bratul Sf. Gheorghe.
In partea de nord a cetatii, catre bratul Dunarii, exista o incapere, care odata a servit ca vama, cei care ajungeau cu corabiile erau controlati si vamuiti iar apoi li se permitea accesul in cetate. In aceasta incapere s-au descoperit ulcele din lut pline cu monede din diferite perioade.
Langa aceasta vama, exista un bazin unde romanii isi pastrau pestele proaspat, exista un sant pe unde apa era intotdeuna schimbata, fiind transferata in acest bazin. Aici existau apeducte, care din pacate astazi nu se mai vad.
Au fost descoperite numeroase pietre funerare, iar calupurile din beton care au servit la ridicarea cetatii sunt numerotate, se pot observa si astazi inscriptiile la unele dintre ele.
Halmyris a fost prima cetate port de pe bratul Sf. Gheorghe, importanta ei a fost deosebita, deoarece prin aceasta cetate se faceau marea majoritate a comertului, negustorii locuiau in apropierea cetatii, cam pe unde se afla astazi Murighiol.
Catre iesirea din cetate pe latura de nord, observam ruinele unui turn de aparare, se pare ca a fost unul dintre cele mai mari, in timpul unui razboi a suferit un incendiu, s-a descoperit sticla arsa, transformata, langa turn exista si un cuptor pentru fabricarea sticlei, dupa incendiu cuptorul a fost acoperit cu pamant, turnul de aparare distrus, insa astazi se vad numeroase ruine a ceea ce a existat.
Langa cetate exista si un mic muzeu amenajat ad-hoc cu exponate asezate pe cateva mese din lemn, aici putem observa cateva fragmente din vasele descoperite in cetate, s-au descoperit bijuterii, pietre care formau coliere, cuie, fragmente de ceainice, opaite impodobite cu modele romane, ghiulele, fragmente de marmura si multe unelte. In fata muzeului exista cateva pietre funerare, inscriptionate, pastrate in conditii deosebite.
Cele mai multe exponate se gasesc in Muzeul din Tulcea.
Desi nu este afisat nici un tarif la intrarea in cetate, grupul nostru a strans 30 de lei pentru ghid si informatiile care ne-au fost furnizate cu placere, am fost rugati ca anul viitor sa revenim, pentru ca vor fi scoase la lumina noi dovezi apartinand culturii romane, cetatea aflandu-se astazi intr-un proces de reconditionare totala.
Daca aveti drum prin Delta si ajungei pe langa Mahmudia, Murighiol sau Dunavat, nu ezitati sa rapiti o ora din timpul vostru pentru vizitarea acestei cetati. Veti ramane uimiti de ceea ce puteau face romanii cu mii de ani in urma, lucruri care astazi cu greu mai pot fi facute la fel de bine.
Doresc, daca se poate, atasarea unui videoclip scurt, concludent cu ceea ce inseamna Halmyris, este deosebit de interesant, multumesc.
http://www.youtube.com/watch?v=357CZkQpBR4&feature=player_embedded
Vacante frumoase oriunde va veti afla!
Trimis de pepsi70ro in 22.10.11 22:01:48
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.02464100 N, 29.19767500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Clipul indicat a fost adaugat ca ilustratie video si muzicala a acestui review.
Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Doamne... dacă vede vreun poliţai mai zelos pozele cu "Muzeul", şi-au luat-o de o mare amendă... Cum protejează ei astfel de valori împotriva furtului?!?
@Dragos: ... Se fac ca nu vad ... sau mai grav, arunca un bunghi si fug... ca lasii
Scuze de offtp.
@pepsi
un ghid devotat este "o comoara la casa omului"
Fara informatiile tale (si implicit ale ghidei) nu mi-ar fi starnit atata placere review-ul (nu ma prea pasioneaza subiectul "bolovani", dar timpul este inainte).
Bravo! Nota 10.
Mutat în rubrica "Cetatea Halmyris, MURIGHIOL" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2014 Cetatea Halmyris - Murighiol — scris în 26.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2013 Halmyris - trecut şi prezent — scris în 08.06.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ