ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
12.50%
Extrem de nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
51.25%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cetatea Ulmetum. Cum să vizitezi nimicul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Teoria :

Cetatea Ulmetum, aia de se găsește în com. Pantelimon, jud. Constanța, este un miez al zonei Dobrogei. Bine, nu foarte mare, pentru că, ăia mai deștepți decât mine, adică restul populației de pe Planetă, au stabilit că această cetate a fost un castru roman, mic spre mediu  ca mărime, care a asigurat servicii de ordine și liniște publică între secolele al III-le și al VI-lea, după Hristos, exact aicea, la noi, în Dobrogea.

Că făcea parte dintr-o linie de apărare pe care romanii au construit-o pe malul Dunării, ce-ncepea, linia, spui, de la Carsium (Hârșova adică), se continua cu Capidava, apoi Ulmetum și nu mai știu ce alt castru roman. Numele i se trăgea de la” pădurea de ulmi” despre care se crede că exista în zona de s-a ridicat castrul.

Importanța lui istorică n-a fost extraordinar de bengoasă, castrul a sfârșit prin a fi ocupat și apoi distrus de hoardele popoarelor migratoare de hălăduiau pe-atunci, dar, mai ales de huni, care, încăpățânați cum îi știm, au atacat succesiv, în trei valuri, urbea și nu s-au lăsat până n-au făcut-o praf. Deci, un alt motiv de-a fi prieteni cu ei.

Strict arheologic, castrul a fost descoperit la 1911 de către Vasile Pârvan, care a și săpat pe-acolo, încercând să găsească negăsite și să dovedească ce voia el. Descoperirile sale cuprind inscriptii și statui din epoca decadenței romane. Arheologii  au stabilit că, la sfârșitul secolului IV, cetatea Ulmetum a gazduit sute de federati goti, care primisera dreptul de a se stabili in aceasta zona. Cu ocazia săpăturilor, în centrul fortificației a fost decoperit mormântul unui nobil germanic, ceea ce contrazice ipoteza ca necropolele ar fi fost amplasate numai în afara localităților. Asta dovedește că, încă de pe acea vreme, cine avea detentă, făcea cam ce vroiau mușchii lui.  

Tot ăia deștepți au stabilit că așezarea antică de la Pantelimon are forma unui triunghi dreptunghic cu ipotenuza curbata. Pe loc, în față, pe mine m-ați pierdut!” Ipotenuză” pentru mine, e o înjurătură urâtă, cam ca cea de mamă!

Pe colțuri fortificația este prevăzută cu trei turnuri rotunde. Are două porți flancate de câte două turnuri cu latura frontală semicirculară (in forma literei U). Pe latura de S-E (ipotenuza), a-ha, vă spuneam io,   se află 4 turnuri dreptunghiulare la care se mai adaugă incă 2 turnuri de aceeași formă, câte unul pe celelalte două laturi ale cetății.   End of the story!

De ce, dar de ce, am vrut io s-ajung acoloșa?!

După cum v-ați dat, poate, seama, io-s un om cu trăiri simple: trăiesc mai ales pe bază de reflexe, primite din spirala aia, ADN aflai că-i zice: foame, somn, respirat și alelalte, de le-avem cu toții. Târziu, în viață, am aflat că te poți înțelege cu alți oameni pe bază de semne făcute pe hârtie, nisip, garduri: scris îi zice. Dintr-o ambiția a părinților mei, am fost trimis de-acasă, de la vârste fragede, ca să-nvăț și io care- i treaba cu scrisul ăsta. Într-un final, am învățat să fac și eu semne de-astea și, mult mai târziu, că, cu ajutorul lor poți transmite trăiri și sentimente, să pari deștept.

Vă spun sincer, îmi știu limitele: sunt un prost relativ suportabil, care are dorință de propășire spirituală, de-aia cetesc ce scriu alții, despre probleme care ar putea să mă preocupe, gen unde se duce foamea după ce mănânci, ce se-ntâmplă cu lumina din frigider când închizi ușa, ce efect au curenții electrici de joasă tensiune asupra tubului cinescopic al roșiei de grădină, de ce bătaia doare ?! Adică, voiesc a spune că, dacă mă străbat întrebări existențiale, chiar dacă nu fac parte din Institutul Național de Cercetare a Cercetării, îmi caut răspunsuri.

Așa făcui și zilele de fusei la mare când începu 2024. Curios să văd ce-aș putea face să-mi umplu timpul, aflai că e bengos să vizitez din obiectivele turistice de gâlgâie Dobrogea de ele. Făcui și-o paritate: drum spre casă- traseu convenabil să și vizitez, mă luai după ce scriseră ăia, deștepții, pe sait și luai decizia: voi vedea Cheile Dobrogei și Cetatea Ulmetum.

Cum am ajuns noi ?

Despre Cheile Dobrogei, abia ce terminai de v-am enervat cu review-ul meu. Rămăsese, în continuare, Cetatea Ulmetum. Așa c-am setat-o-n GPS și am dat talpă. Hopa, v-am mințit, nu dai nicio talpă, ca s-ajungi la locul de vă zisăi de el, continui drumul de la Chei până-n satul/comuna, ce-o fi ea, Grădina. Exact la jumatea comunei găsești un mare indicator care -ți arată să faci la stânga și, că, după 6 km, ajungi la Cetatea de vă spusei de ea.

Am tras de volan, cu încredere, spre direcția de mi-o arăta indicatorul. Drum lat, pavat cu piatră și  pământ. 4,5 km de drum hurducăit, în care, la fiecare 10 secunde-ți aduci aminte cât te costă bucșele la mașină. Drumul, în schimb, frumos de pici: n-ai nimic de văzut, tarla agricolă, nici măcar vreun copac, că, la o adică, pățești precum câinele-n deșert, ăla de-a zis că” Dacă nu găsesc un copac, mă piș pe mine!”

Adriana mi-a sugerat, direct, voluntar, că, pe viitor, nu mai merge cu mine prin pustietăți, ca să vadă ce? Am încercat să-i spun despre cetatea aia, dar, a trebuit să mă opresc, tocmai ce treceam niște hăuri pline de noroi. S-au dus dreaq ăia 50 de lei de i-am dat la spălatul mașinii!

Mă rog, toate au un sfârșit, da, rugați-vă, și eu voi merli, spre bucuria voastră, așa că și drumul de-am mers pe el s-a terminat, odată ce-am intrat în frumoasa localitate Pantelimonul de Jos. Ei, este că știați despre ea? Io zic să nu mințiți, vă vede Ăl de Sus!

GPS-ul mă bătea la cap să continui, mai aveam vreo 3 km până la Pantelimon, comuna principală, că, nah, aveau și romanii stima lor de sine, nu construiau castre în satele componente ale cine mai știe cărei comune.

Am intrat, voios pe invers, în respectiva localitate. Am căutat indicatoare spre cetate, canci, niciunul! GPS-urile ,și ăla de pe mașină și ăla de pe telefon, doar că nu-mi dădeau peste mână, țipând la mine: Ați ajuns la destinație! Doar eu eram buimac, de la țipetele GPS-ului și surâsul aducător de moarte al Adrianei, gen :” Ți-am spus, eu, că ești prost?” ,   nu am găsit, neam, cetatea !

Am intrat în comună, am mers pe drumul spre Crucea și, la un moment dat, ce să vezi, am găsit indicatorul: Spre Cetatea Ulmetum.

Ce-avem noi aici?

Am pătruns plin de încredere pe drumul indicat, urma să -mi îmbogățesc spațiul dintre urechi cu informații care să-ți dea imbold de mândrie naționalistă, ceva de genul” Am fost și-om fi!” .

Exact după ce-am mers vreun kilometru de la indicator, am ajunsără la altul:” Cetatea Ulmetum” . Am zâmbit, demonstrativ-victorios Adrianei, gen, ”ce dacă te-ai îndoit de mine, am ajuns ?!”

Am întrebat-o dacă vrea să meargă cu mine, mi-a spus că preferă să rămână cu handicapul de a nu fi vizitat asemenea loc istoric. Mândria feminină, exacerbată!

Am coborât din mașină și am călcat, din plin, pe pământul mustind de istorie al Dobrogei , mai ales că ploua. Bine, a trebuit să dau prioritate, din toate părțile,   unei turme de oi de păștea liniștită în zonă. Ba, am fost verificat și de vreo trei câini, de erau cu turma, probabil că erau dresați special să nu am asupra mea elemente, scule sau dispozitive cu care s-aduc stricăciuni saitului istoric de se afla pe-acolo, pe bănuite ,că încă nu-l vedeam! Unul dintre câini a venit mai spre mine, m-a adulmecat, cumva, apoi s-a-ntors, nu prezentam importanță!

Vă spuneam cât de emoționat eram să calc pe pământul care gâlgâia de atîta istorie. Emoționat și foarte atent, după ce-a trecut turma de oi erau o grămadă de istorii prin iarbă, oile aveau o digestie bună!

Am mers vreo sută de metri de unde-am parcat mașina și, după ce-am urcat un mic val de pământ, am văzut niște bolovani, așezați, cumva, ca o îngrădire. Și niște săpături. Și, cam atât! Nici un plan al vreunei cetăți, nici un indicator care să-mi spună unde-am ajuns, nici ce este acolo, nici planuri despre ce va fi să fie. Nu era nimic! Și-atunci am înțeles teoria  aia care definea nimicul ca fiind un cuțit fără mâner, căruia-i lipsește lama! Sau, aici, mult mai aproape, rețeta pâinii cu măsline: se cumpără o pâine și 200 grame de măsline și se mănâncă împreună!

Când eram prin gropile alea, câinii au venit, din nou, spre mine. Cred că mi s-a părut, nu mă lătrau, doar râdeau de mine, au vrut să vadă un fraier care credea că va vizita un sait istoric. Bine că nu știu cățeleasca, poate că m-aș fi enervat dacă înțelegeam ce spuneau potăile alea despre mine.

Concluzie :

Cetatea Ulmetum, acolo unde ni se spune c-a fost ea construită de romani, este sub forma a trei bolovani și-un val de pământ. Asta înseamnă că :

1. Hunii au distrus-o temeinic, dar pentru fapta lor de distrugere s-a prescris răspunderea penală.

2. Cei ce ar trebui să gestioneze saiturile istorice din Constanța nu și-au făcut treaba. Nu știu cum stau cu prescrierea răspunderii penale, se plătesc salarii tocmai pentru ca un sait să nu arate ca ăla de vă zisei de el.

Nu o fac pe filozoful, noi, românii, avem un talent extraordinar  să dăm cu mucii-n fasole, exact când nu ar trebui. Bine c-avem manuale de istorie în care vorbim de Esca și emisiuni cu beizadelele ei și nu numai ale ei, avem tendința de-a schimba imnul național din marș militar în manea iar, în curând, Florinel Coman va avea pagină pe Wikipedia, lângă ”Strâmba lui Dodel”, ca să-i găsim spațiu în memoria hard-ului vom renunța la Dacia, Imperiul Roman sau Ștefan cel Mare, ăștia sunt desueți.

Gata, terminai, iaca, plec, haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.01.24 14:54:48
Validat / Publicat: 05.01.24 15:33:36
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cetatea Ulmetum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.01.24 15:33:03]
»

Mutat în rubrica "Cetatea / Castrul roman Ulmetum [Pantelimon, CT], #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.01.24 16:22:51]
»

@webmasterX: Doamne, nu știu cum faci, dar găsești toate adresele de le bârfim noi, aicișa! Vrajitorie!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.01.24 17:01:03]
»

@Yersinia Pestis: Sper că nu despre mine este vorba când ai citit articolele „deștepților” de pe site referitoare la obiectivele ce le vizai. 😂 Aoleu, observ că sunt singurul care am scris despre Ulmetum! (vezi impresii). 🤪

Și am recomandat doar cu jumătate de gură doar pentru cei interesați:

Voi bifa rubrica „Recomand” deoarece e vorba despre un obiectiv istoric de pe pământul României, dar (da, există un „dar” ) vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte de merge acolo și, de asemenea, să citiți un articol-două pentru a cunoaște un pic locul spre care vă îndreptați.

Dar tu te-ai numărat (la început de 2024) printre cei interesați, după cum precizam în același articol citat:

Avem exemple recente chiar aici pe AFA (@Yersinia pestis), oameni care doresc să privească „bucăți” din istoria noastră sau să se bucure că și noi am jucat un rol în istoria europeană

. Afirmam acest lucru în urma articolele tale din 2018 privitoare la cetatea Dinogeția (vezi impresii) și cetatea Noviodunum (vezi impresii), plus vreo două mănăstiri dobrogene, pe care tocmai ce le vizitaseși.

Mormane de gunoi, câini și câteva bucăți de ziduri cu turnurile aferente am văzut și eu în 2018. Se pare că nu s-a schimbat nimic după 5 ani.

Sunt multe locuri/obiective inedite în România unde trebuie să îți pui serios imaginația la lucru pentru a observa valoarea din spatele realității ce ți se expune în fața ochilor. Uneori nu merge nici cu imaginația. 😃

Dobrogea inedită!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 17:18:22]
»

@tata123 🔱: Nu, nu mi-aș permite ironii față de nicio persoană, cuvântul " deștept" chiar asta arată, calitatea pe care eu nu o am!

Despre Ulmetum m-am documentat de pe saitul obiectivelor istorice din Constanța. Când citești este exact ca-n vorba cu vopsitul gardului și existența leopardului

Este umilitor pentru istoria noastră ca tocmai instituțiile ce ar trebui să întrețină și să promoveze istoria poporului ăsta să n-o facă!

Nu trebuia vreun ghid audio dar două table vopsite cu schița cetății și cu un istoric al cetații nu necesită cine știe ce cheltuieli.Și era o minimă formă de respect !

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.01.24 19:12:55]
»

@Yersinia Pestis: Să fim sănătoși! Și voioși! 🙂

Când citești articole științifice, rapoarte arheologice sau analize istorice totul pare atât de real și te aștepți ca la fața locului să găsești „mai mult” decât este în realitate. Apoi mai sunt filmări aeriene (la modă acum) și fotografii artistice efectuate din anumite unghiuri care „înșeală” privitorul. Și nu doar în cazul cetății Ulmetum, ci și în cazul altor locuri/obiective. Sunt pățit în această privință, dar am o speranță: poate peste un număr de ani le voi vedea restaurate/refăcute/reamenajate. 🙃

Arheologul Vasile Pârvan a fost cel care a demarat cercetările în 1911 și le-a continuat în campanii succesive până în 1914 când a publicat o carte despre cetatea Ulmetum, nume atribuit de marele cercetător. El a înființat și un muzeu cu mai multe săli la intrarea în cetate care cuprindea printre exponate inscripții, fragmente de statui, alte piese mărunte. Patrimoniul s-a risipit în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale (furat/relocat/dispărut).

Din păcate astăzi nu vedem la fața locului nici măcar un panou informativ, cum bine ai observat. Soluția: căutăm informații pe Internet (minac.ro/cetatea-ulmetum.html). Dar ce frumos ar fi fost să ne plimbăm pe câteva alei în jurul cetății (un fel de parc arheologic), să urcăm pe pasarele deasupra turnurilor castrului, să lecturăm informații și să vedem schițe pe panouri etc.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 22:01:42]
»

@tata123 🔱: Da, este normal să popularizezi cu ajutorul unei mici " fardări" a realității doar că acolo trebuie consumat tot fondul de ten!

Efectiv e vorba de un dezinteres total, asta doare, că ne batem joc de istoria noastră, de care, la zile festive facem mare tapaj! Ne batem în piept cu latinitatea noastră, pe care, de fapt, ne batem joc !

crismisPHONE
[06.01.24 11:18:24]
»

@Yersinia Pestis: Cam așa pățirăm și noi acu' ani buni, când ne-a pus a descoperi urmele cetăților dobrogene într-un mini-circuit de 2 zile! (Am și scris pe site la vremea respectivă, nu știu dacă nu s-o fi arhivat articolul, curse ceva apă pe Dunăre de-atunci.)

Era pe vremea când era Udrea la Ministerul Turismului, cu celebra "frunză"; se montaseră indicatoare turistice la fiecare colț de cotitură și noi, ca fraierii, chiar am crezut că alea duc undeva - la Salsovia, Ibida, Troesmis, Arubium etc.

În loc de vestigii istorice întreținute, de panouri explicative și de pasarele, ghici ce am găsit la fața locului?! Exact, un mare nimic!

La Ulmetum n-am încercat, însă se pare că spre binele nostru...

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.01.24 11:54:34]
»

@crismis: Da, am pățit și noi asta, o dată în 2018 și a doua oară, mai recent, în 2020, la Enisala.

În 2018 la Enisala balustrada era albastră, în 2020 era vopsită alb. Era singura lucrare de întreținere remarcată de noi. Altfel, același muzeu și ziduri fisurate.

Mă rog, eu știu că-s cu filet pe stânga dar, cred eu că patriotismul se educă și prin punerea-n valoare a monumentelor istorice, a vestigiilor care tocmai asta arată, că nu suntem aduși de vânt pe-aici.

Mai nou au apărut istorici care minimalizează efortul demonstrării latinității poporului român depus de cei din Școala Ardeleană, gen au încercat să dea un nimb latin unui popor de iobagi, că nu suntem chiar așa de daci și de romani. N-are importanță obârșia, asta-i drept, dar, ca toate celelalte popoare, să învățăm să ne-o respectăm!

Profit că, încă e început de an și-ți urez să ai parte de împliniri și bucurii! Sărut mâna!

Zoazore
[06.01.24 22:28:12]
»

@Yersinia Pestis:

Am întrebat-o dacă vrea să meargă cu mine, mi-a spus că preferă să rămână cu handicapul de a nu fi vizitat asemenea loc istoric. Mândria feminină, exacerbată!

Si din solidaritate feminina, nici eu n-as fi mers sa vad... ce? Cutitul fara lama de-i lipseste manerul (sau invers! Nu conteaza!)

Am mers vreo sută de metri de unde-am parcat mașina și, după ce-am urcat un mic val de pământ, am văzut niște bolovani, așezați, cumva, ca o îngrădire. Și niște săpături. Și, cam atât! Nici un plan al vreunei cetăți, nici un indicator care să-mi spună unde-am ajuns, nici ce este acolo, nici planuri despre ce va fi să fie. Nu era nimic!

Pai aici trebuia sa ai imaginatie! Doar ai citit pe saituri destepte de te-nvata ele cum e cu istoria (nu aia din iarba!). Acolo ai citit, aici ai vazut "pe viu" ce-ai citit acolo. Un pic de imaginatie nu strica nimanui!

Oricum, tot Adriana a iesit mai in castig ca nu s-a murdarit de istorie pe pantofi!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.01.24 23:53:44]
»

@Zoazore: Da, nu s-o mânjit de istorie, dar, n-a putut vedea nimicul, din perspectiva turistică .Eu, în schimb, l-am văzut! Nimicul, zic!

Deci, amândoi, făcând activități diferite am văzut același lucru: nimic! Ei, ce spui de chestia asta? Filozofic vorbind!

Bine, contabilicește vorbind, ea e mai câștigată: n-o cheltuit nici măcar energia necesară deplasării, mda!

Din această dilemă, a nimicului, nu putem ieși!

🤗😂

Zoazore
[08.01.24 11:28:25]
»

@Yersinia Pestis:

Deci, amândoi, făcând activități diferite am văzut același lucru: nimic! Ei, ce spui de chestia asta? Filozofic vorbind!

Tot filozofic, dar si matematic vorbind, plus cu minus dau ZERO, adica NIMIC. Asa ca voi ati vazut nimicul din unghiuri si perspective diferite si acum sunteti chit.

Bine, contabilicește vorbind, ea e mai câștigată: n-o cheltuit nici măcar energia necesară deplasării, mda!

Pe cand tu ai cheltuit si energie, dar si banii dati pentru spalat masina, doar ca sa te umpli de istorie si sa devii si "obiectiv" pentru cainii de la stana!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea / Castrul roman Ulmetum [Pantelimon, CT]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046372890472412 sec
    ecranul dvs: 1 x 1