ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
colegi
32 AD. + 15 COPII -- v: 6-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Alba-Carolina, istorie de 2000 de ani și simbol al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

TIPĂREȘTE

Mini-vacanța de întâi mai 2017, am început-o cu vizitarea Cetății Alba Carolina, împreună cu un grup de colegi de serviciu cu familiile lor, adunându-ne o trupă destul de mare, cam 50 de persoane, o parte cu autocarul iar alții, în funcție de programul individual, cu mașina proprie. Cei doritori au venit și ei la Cetatea Alba Carolina, alții s-au dus direct la cazare în Geoagiu Băi la Hotel Aida 3* (vezi impresii).

M-am bucurat foarte mult de alegerea Cetății Alba - Carolina ca obiectiv de vizitat în această excursie.

Cetatea Alba-Carolina a fost principala fortificație a Transilvaniei, cu șapte bastioane și șapte porți, construită între anii 1715 -1738 în timpul Imperiului Habsburgic, cu rol strategic de apărare împotriva Imperiului Otoman.

Cetatea se întinde pe o suprafață vastă, terenul necesar construcției, de 140 ha. fiind eliberat prin dărâmarea vechiului oraș medieval, acesta fiind strămutat în locul acualului oraș. Aceasta ocupă o suprafață de 110 ha. și are un perimetru al zidurilor de 12 km.

În timpul nostru limitat am parcus-o dintr-un capăt în altul, am vizionat bresle romane și dace, costume de luptă, portul dacilor și romanilor, antrenamente și lupte între soldații romani și daci prezenți în cetate cu ocazia Festivalului Roman Apulum, am văzut un schimb de gărzi, am vizitat cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, Catedrala Romano - Catolică “Sfântul Mihail”, ne-am fotografiat cu statuetele prezente pe aleeile Cetății, am citit panourile informative prezente în multe puncte și ar fi fost încă multe alte lucruri de făcut, dacă timpul nu ne zorea.

Nici nu știu ce să spun că mi-a plăcut cel mai mult din ceea ce am văzut, sau pur și simplu emoția că am fost și eu acolo, unde s-a scris istoria neamului nostru, începând cu secolul al II când a fost construit castrul roman.

Ne-am delectat cu atmosfera anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia, recreeată de reenactori în fiecare an în preajma zilei de întâi mai. Aceștia costumați în soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari, domnițe se plimbă printre vizitatori, desfășoară activități specifice acelor timpuri, fac demonstrații militare romane, cu lupte între daci și romani și cu luptele de gladiatori.

Sunt numeroase ateliere meșteșugărești care vă invită să le vizionați și să participați la diferite meșteșuguri: prelucrarea lemnului, prelucrarea osului, fierărie, monetarie, metalurgie, scriptoria, machete, plante dacice, bucătărie, întreținere echipamente, etc.

Deosebit de captivante sunt și activitățile mai dinamice de antrenamente ale gladiatorilor, instrucțiile militare și jocurile romane.

Vizitatorii sunt cooptați în tot ce se întâmplă acolo, copii sunt entuziasmați că pot să țină în mână o sabie cu care se băteau romanii și dacii, câ pot purta coifuri și zale ca războinicii, că văd blănuri de lup, că văd cum se confecționează zalele pentru bluza de protecție, etc.

Nu puteam să îi mai luam pe copii, băieții mai ales, de la participarea la aceste demonstrații.

Vă recomand, dacă aveți copii, să îi duceți la acest festival de care vor fi foarte încântați... se vor crede și ei războinici daci și romani și va trebui să le cumpărați, așa cum am făcut și noi, săbii, scuturi, arcuri (din lemn).

Foarte mult mi-a plăcut și Catedrala Romano- Catolică "Sfântul Mihail", actuala construcție cu o vechime de peste 700 de ani, a găzduit de-a lungul timpului Episcopia Transilvaniei iar în prezent Arhiepiscopia Romano- Catolică de la Alba Iulia, fiind cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania.

Aceasta are o lungime de 93 m. și o înălțime de 62 m., construcția ei realizându-se între anii 1246-1291.

În interiorul Catedralei se afla sarcofagul voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, cel al fiului său Ladislau de Hunedoara, sarcofagul reginei Isabella și al fiului acesteia Ioan Sigmund, primul principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.

Interiorul este din marmură, realizat în stil roman și gotic, completat cu elemente renascentiste și de baroc, cu basoreliefuri și ornamente deosebit de frumoase care împodobesc Altarul, Amvonul aurit, orga neogotica datând din anul 1877, enoriasii pot lua loc pe băncile din lemn dispuse pe doua coloane.

Lucrările supradimensionate specifice catedralelor, statuile sfinților și împăraților, episcopilor, pictura Sfântului Mihail și lucrarea Pieta încadrate de două coloane mari de marmură, având de o parte și de cealaltă statui cu vesminte viu nuanțate, dau culoare si valoare artistica si estetica acestui edificiu impozant și rece.

Mai putem observa, de data aceasta, executate doar din marmură, fără culori, dar abundent decorată cu îngerași, statuia Sf. Maria, basorelieful din marmură cu Isus Hristos răstignit și o lucrare despre viață și moarte, triumful vietii asupra mortii, redată sub forma unui bebeluș care se sprijină pe un craniu uman.

Catedrala este foare frumoasă, mi-a adus aminte de bisercile din Roma, același sentiment de grandoare și umilință.

Am avut noroc și am prins la orele pranzului un schimb de gărzi de are copiii au foarte incantati.

În interiorul Cetății sunt terase, foarte aglomerate la pranz, unde se poate mânca, tonete cu detoate, de la ronțăieli, la băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice, vin fiert.

Cu o ultimă fotografie cu statueta aflată la ieșirea pe Poarta IV, ne-am luat rămas bun de la Cetate, cu dorința de a reveni și explora încă multe din ceea ce are de oferit turistilor.

Va recomand să vizitați această frumoasă Cetate Alba - Carolina, simbol al Unirii neamului, a carei frumusete m-a impresionat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 28.02.18 16:00:44
Validat / Publicat: 28.02.18 18:38:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Romano- Catolică "Sfântul Mihail"din Cetatea Alba Carolina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[28.02.18 22:13:42]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru această avanpremieră! O voi vizita pe 17 martie, odată cu Întâlnirea AFA de la Alba Iulia.

mihaelavoicu
[01.03.18 06:25:50]
»

Mulțumesc pentru ”deschiderea drumului”! Abia aștept să o văd.

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.18 06:37:07]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.18 06:45:45]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

krisstinna
[01.03.18 08:23:40]
»

@Dana2008: Mulțumesc, am citit cu plăcere, am privit cu și mai mare plăcere, m-am amuzat de sodații in chiloți, tare caraghioși sunt

Superbă Alba Carolina!

La mulți ani de Mărțisor, să ai o primăvară minunată!

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.18 08:31:35]
»

@krisstinna: La mulți ani Kisstinna de întâi martie! O primavara frumoasă îți doresc!

Acela era echipamentul gladiatorilor... cam ciudat pentru noi... dar și la lupte libere și sumo sunt dezbrăcati.

O să o vezi în curând, sunt foarte multe de vizitat acolo, nu ai cum să o parcurgi toată dintr-o singură vizită.

Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri! Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[01.03.18 09:14:03]
»

@Dana2008: Am fost acolo, de două ori, am fost mai bucuroasă decât copiii după câteva (multe) ore de vizitat aveam sandalele in mâini și picioarele goale

Aș merge la Alba in fiecare an, e un loc minunat, magic, cel mai frumos oraș din țară, in opinia mea.

ioan marinescu
[01.03.18 19:16:12]
»

@Dana2008: Felicitări! Relatarea a fost pentru mine o adevărată încântare!

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.18 19:22:46]
»

@ioan marinescu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

La câte articole s-au scris despre Cetatea Alba Carolina am considerat că nu are sens să mai intru în amănunte care pot fi ușor accesate.

Am punctat doar ceea ce m-a impresionat că vizitator al Cetății și am relatat despre ce am găsit la fața locului memorabil.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[06.03.18 15:35:55]
»

Da, am fost la Cetatea Alba Iulia astă vară și, sincer, m-a impresionat! Pe mine și pe întreg grupul de-am hălăduit acolo, scris-am despre asta pe saitul de ne ține pe toți.

În plus, mi-a plăcut, tare mult și orașul, așa că, imediat ce voi mai avea ocazia îmi vor luci ochișorii pe-acolo.

M-a impresionat totul, este un simțământ aparte să știi că pe pavajul ăla au călcat, acum câteva sute de ani în urmă, oameni obișnuiți sau personalități despre care am citit în cărțile de istorie!

Dana2008AUTOR REVIEW
[07.03.18 11:20:45]
»

@Yersinia pestis: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri!

Orasul nu l-am vizitat, dar in Cetae trebuie sa revenim pentru ca avem inca multe de vazut si emotii de simtit.

calatorii placute!

mishu
[25.04.18 16:31:19]
»

@Dana2008: Cetatea mi s-a parut si mie minunata si cred ca este un loc pe care sa-l vizitezi de cate ori te afli in zona. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, ioan marinescu, mihaelavoicu, mishu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077005863189697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1