ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII -- v: 11; 5

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alba Iulia – cetate nascuta pentru istorie (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Aleea secundara, dar paralela cu cea principala, ne conduce de indata la “Coada calului”, cum numesc localnicii locul unde ne aflam. Suntem, in spatele statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, statuie care a incantat-o, chiar impresionat-o pe Denisa, unde a trebuit sa revenim mai apoi de cateva ori. Statuia este ridicata pe un piedestal din piatra de marmura de vreo 2 metri inaltime, deasupra careia stauia se mai inalta cu alti circa 6,5 metri.

Continuam pe axa principala a cetatii, pe strada Mihai viteazul. In stanga se vad vestigiile cetatii romane, iar noi traversam “via principalis”, asa cum ati dedus strada principala din castrul roman. Am lasat pe dreapta un basorelief ce reprezinta o lupta a dacilor si romanilor, o scena intalnita si pe Columna lui Traian. Scena reda vitejia dacilor exprimata in sculptura prin faptul ca numarul luptatorilor daci si respectiv romani cazuti este aproximativ egal, in ciuda faptului ca armata romana era mai bine dotata. Tot in aceasta zona, langa basorelief, si in dreptul via principalis, este evidentiata canalizarea cetatii vechi de pe timpul romanilor, acestia fiind recunoscuti pentru logica cum construiau cetatea, modul de asezare al locuintelor, al strazilor, al canalizarii si chiar si solutiile ingenioase de incalzire si ventilare folosite in acele vremuri, despre care am povestit mai multe in articolul despre Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Pe traseul nostru am intalnit mai multe canale incadrate in pavajul drumului, pe al caror capace sunt de fapt indicatoare catre diferitele obiective: spre poarta a III-a, catre traseul fortificatiilor, etc si sagetile de rigoare care arata sensul de deplasare corect.

Am ajuns pe partea opusa a cetatii fata de locul prin care am intrat. Suntem la maiestuoasa Poarta a III-a. Este cea mai ornata dintre ele. Basoreliefurile de deasupra portii poata insemnul VI. Aceasta poarta a Cetatii Alba Carolina a fost construita intre 1715 si 1738 in stil baroc si a fost dedicata imparatului Carol al VI-lea si printului Eugeniu de Savoia, comandantul armatei imperiale, pentru a glorifica victoriile impotriva turcilor. Poarta are trei intrari semicirulare, despartite de patru pilastri in stil doric, are forma de arc de triumf, sustinand un postament terminat cu statuia ecvestra a Imparatului Carol al VI-lea. Fatada exterioara este decorata cu doua basoreliefuri reprezentand plecarea la lupta si intoarcerea glorioasa a printului. Pe interior se gasesc 4 statui simbolizand cele 4 virtuti: abundenta, intelepciunea, cumpatarea si forta. In camera de 3 x 3 m situata in soclul statuii ecvestre se presupune ca a fost incarcerat Horea in 1784 pana la executia sa din anul 1785. Executia sa a si lui Crisan a fost facuta in public la intersectia de astazi a Bulevardului Incoronarii si strazii Izvorului, in oras, unde este ridicat un monument de forma a 2 maini (atasez poza).

Dupa poarta a III-a traversam podul din lemn ancorat de deaupra santului cetatii fortificate. Aici este locul unde la orele 12:30 are loc schimbul de garda, o procesiune mult gustata de vizitatori, pe care o recomand si eu. Manifestatia incepe la orele 12 langa Hotelul Medieval.

De partea celalata a portii se gaseste Obeliscul construit din granit. Este dedicat liderilor revolutiei din 1784 – 1785, lui Horia, Closca si Crisan.

Suntem la extremitatea estica a cetatii. Usor in stanga fata de directia din care am venit se vede poarta a II-a, fara arcada, iar mai jos, la capatul aleii care trece pe sub ea, practic singura poarta din oras, poarta I, in forma de arc de triumf cu 3 arce si mai multe staui din piatra ridicate deasupra acesteia.

Ne intoarcem prin poarta a III-a, peste via principalis, avem acum in dreapta “Principia” si muzeul vestigiilor romane si tot pe flancul drept, mai indepartat, Univesitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Trecem de data aceasta prin fata statuii lui Mihai Viteazul si apoi urmam dreapta prin dreptul Muzeului Unirii si Salii Unirii. Din pacate, spun asa pentru ca locul mi se pare nepotrivit, in Muzeul Unirii este organizata o Expozitie de reptile, pe care noi aveam sa o vizitam ziua urmatoare (^^link^&&&). In jurul Muzeul Unirii sunt busturile personalitatilor, care au participat la marele eveniment desfasurat aici la 1 Decembrie 1918, cand s-a parafat Marea Unire. Intrarea monumentala in Sala Unirii este flancata de portretele in marime naturala ale Regelui Ferdinand I – regele tuturor romanilor - si ale Reginei Maria.

Turul ghidat a continuat pe strada Unirii, paralela cu cea principala si s-a incheiat in fata Catedralei Ortodoxe a Incoronarii, un monument architectural spectaculos cand este filmat prin intrarea boltita in curtea bisericii. Busturile Regelui Ferdinand I si ale Reginei Maria se gasesc la intrarea in curtea Catedralei.

Multumim ghidului nostru Dan C., pe care vi-l recomand celor interesati, informatii suplimentare pe PM. Ne-am despartit de ghid si de grup in drept ul unuia din multele grupuri statuare din bronz din incinta cetatii, atractii decorative langa care turistii se fotografiaza cu mare placere. Tura cu grupul condus de ghid a durat circa o ora si jumatate. Exista si alte optiuni de trasee ce pot fi solicitate ghidului, cu siguranta, noi am optat pentru acesta care da o foarte buna vedere de ansamblu asupra cetatii, pentru ca mai apoi sa putem sa ne orientam usor si sa ne alegem obiectivele pe care dorim sa le vizitam inca o data sau in mod expres, in detaliu.

De aici am fugit sa prindem Ceremonialul schimbarii garzii, care incepe la orele 12 de la intrarea in “traseul celor trei fortificatii”, de langa Hotelul Medieval, si dupa o defilare calare devansata de una pedestra a tobosarilor si paznicilor inarmati ai cetatii, cu steaguri, imbracati si costumatiile specfice de epoca, de garda, definlare ce are loc prin cetate pe un traseu prestabilit, formatiunea se indreapta catre Poarta a III-a unde are loc schimbarea garzii, sub ochii zecilor de admiratori care cauta fiecare cel mai bun unghi de vizionare si filmare a momentului solemn si spectaculos. Ne-a placut tot momentul si nu in ultimul rand superbii cai ingrijiti si dresati.

Concluzie

Am ramas foarte pozitiv impresionat de ceea ce s-a reusit la restaurarea Cetatii Alba Carolina. In primul rand este o cetate vie, nu este un simplu muzeu sau o insiruire de obiective. Este o cetate in care atat turistii cat si localnicii traiesc. Ai unde sa mananci, ai unde sa te odihnesti, ai ce sa vizitezi, exista si hotel si facultate si biblioteca si spital. O serie de tonete sub forma de carute sunt amenajate pe strada principala a cetatii. Poti cumpara suveniruri, gustari, bauturi, kurtocs kalacs, magneti, obiecte de imbracaminte, obiecte hand made, steaguri (am cumparat doua pentru meciul cu Albania). Toate acestea au o linie, o imagine, sunt inscriptionate in mod unitar cu Alba Iulia, este evident ca nu si-a trantit cine a vrut toneta acolo. Vom reveni cu mare placere si alta data la Cetatea Alba Carolina, dar povestea noastra din cetate nu se opreste aici, asa ca va invit sa cititi urmarea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.06.16 16:51:37
Validat / Publicat: 30.06.16 19:11:44

VIZUALIZĂRI: 2555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Poarta a III-a
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ANILU
[30.06.16 21:27:25]
»

@Dan&Ema: Am citit primul articol și am continuat cu acesta.

Foarte bine documentat un adevărat ghid al cetății.

Am fost și noi anul trecut, mi-a plăcut foarte mult, am scris câteva rânduri că articol nu-l pot numi, dar trebuie să recunosc că am surprins în câteva poze schimbul gărzii.

Felicitări pentru ambele articole și pentru plimbarea în familie la Alba Iulia.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.06.16 21:39:26]
»

@ANILU: multumesc pentru cuvintele frumoase. Caut acum si articolul tau.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051942825317383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1