GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Înainte de a ajunge la pensiunea unde am avut cazare în Murighiol (pensiunea La Sorin) ne-am oprit în Tulcea să vizităm Muzeul Eco-Turistic al Deltei Dunării, mai pe scurt Acvariul din Tulcea.
Adresa acestui obiectiv este strada 14 noiembrie, nr. 1 bis, iar coordonatele GPS sunt N- 45.180530 si E- 28.805682. Preţul de intrare este de 15 lei pentru adult.
Dar să pătrundem în interiorul clădirii. Chiar de la intrare ai impresia că nu eşti în România, totul este modern la acest acvariu, există monitoare TV care prezintă speciile, ecrane tactile de unde poţi obţine informaţii despre tot ceea ce doreşti să ştii despre Delta Dunării. Acest acvariu este cel mai modern din România, aici putându-se vedea o mulţime de specii de peşti (atât de apă dulce cât şi de apă sărată) şi o mulţime de animale din Delta Dunării şi împrejurimi.
Să începem cu peştii. Aceştia au la dispoziţie 27 de bazine, unele cu apă dulce altele cu apă sărată specifice fiecarei specii de peşti. Cel mai impresionant lucru este un mic tunel, construit în acvariu, pe unde poţi intra să obsevi peştii de aprope sau cum trec pe deasupra ta, pe urma mai este un fel de tub în care intri, iar cei de afară te văd de parcă ai fi în interiorul acvariului. La intrarea în acest „tub” era cea mai mare înghesuială, mai ales copiii. Toate acvarile sunt puternic luminate. În ele sunt expuşi pe lângă peşti autohtoni care se gasesc în Delta Dunarii şi în Marea Neagră şi peşti exotici, mai precis 23 de specii de peşti de recif, 8 specii de nevertebrate marine şi 6 specii de corali aduse din Indonezia. Acvarile cu speciile de corali sunt unice în România.
După ce ne-am delectat cu frumuşetea peştilor, am urcat la etajul superior unde sunt amenajate foarte frumos spaţii care redau mediul natural de viaţă al animalelor şi păsărilor din zona deltei. Când te apropii de spaţiul fiecărui animal auzi sunetele reproduse de către acesta. Sunt expuse animale şi păsări care trăiesc în Delta Dunarii şi în zonele învecinate, cum ar fi munţii Măcinului, 12 specii de mamifere printre care: porcul mistreţ, râsul, căprioara, iepurele de câmp, ariciul, lupul, etc., 44 specii de păsări cum ar fi: pelicanul, lebăda, cormoranii, pescăruşul, etc şi 3 specii de reptile. Aici aveţi posibilitatea de a cunoaşte păsări declarate monumente ale naturii, specii de animale rare protejate.
Tot aici este reprodusă şi o locuinţa din delta, cu barci pregatite pentru pescuit. Este expusă o reţeta traditionala de borş din peşte, pe care bineinţeles am fotografiat-o şi am încercat să o reproducem acasă, a ieşit foarte bună (o să expun poza cu reţeta).
În încheiere doresc să vă spun că acest acvariu este foarte modern şi este prea puţin mediatizat la noi în ţară. Dacă aveţi ocazia să ajungeţi în Tulcea, nu ezitaţi să vizitaţi acest acvariu.
Am uitat să vă zic, dacă doriţi puteţi fi însoţiţi de ghid care vă poate explica mai multe despre speciile prezente în această locaţie. Ghidul este contracost, noi nu am apelat la el. La ieşire se află un magazin de suveniruri de unde puteţi achiziţiona o amintire din acestă locaţie frumoasă.
Vă doresc vacanţe plăcute.
Trimis de zlatna in 31.01.16 07:59:00
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.18018230 N, 28.80597210 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna - Foarte interesant articolul! Imi amintesc cu bucurie vizitele, pentru ca au fost mai multe, la acvariu, impreuna cu familia. Mergeam in vizita, de regula duminica, la sora mea (si la mormantul tatalui meu) la Insuratei si pentru a nu ne intoarce pe acelasi drum (baiatului meu cu care am fost printre altele si in Austria nu ii place deloc acest lucru) treceam Dunarea la Braila si unde este mai aproape? Ati ghicit : la Tulcea. Si una din vizite era obligatoriu la Acvariu. Am vazut si acvariul de la Constanta, dar mie mi-a placut mai mult cel de la Tulcea. Am senzatia de liniste si recreere pe care am mai intalnit-o la manastirea Dumbrava. Si aici, ca si la Dumbrava, cand intru devin mai linistit. Cred ca acvariul de la Tulcea poate fi considerat si un mic muzeu al Deltei. Ma alatur si eu autorului articolului invitandu-va sa-l vizitati. Tot asa cum sugerez tuturor celor care ajung in Tulcea sa-si faca timp si sa urce pana la monument si sa admire peisajul. Cine a urcat o data va dori sa revina cat mai curand! Si ca nu mergeti pe str. Gloriei,( care duce drept la monument), degeaba, mai puteti vizita pe aceasi strada Muzeul Etnografic, iar in parcul de langa monument Muzeul de Istorie si Arheologie, iar inainte de a intra pe str. Gloriei, veti gasi Muzeul de Arta. Asa ca nu va plictisiti in Tulcea si aveti de vizitat.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
Foarte interesant articolul imi pare rau nu stiam de acest acvariu in Tulcea, e de tinut minte. Felicitari si lui @liviu49 pentru completari.
@zlatna - Mulţam fain.
Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.
Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.
@zlatna - În urmă cu câțiva ani, la sugestia unui prieten care are o casă de vacanță în Dunavățul de Jos, am petrecut un weekend prelungit la Complex turistic GIRUS din Murighiol. Până a ajunge acolo, am făcut Un popas la Tulcea și bineînțeles am vizitat acvariul. Mi-a plăcut foarte mult acest muzeu modern al Deltei, dotările, amenajările de acolo și mai ales viețuitoarele acvatice felurit colorate care încântau privirile tuturor, dar îi cam speriau pe copiii prea mici.
Și... ai dreptate, muzeul poate fi vizitat și fără ghid pentru că peste tot în interior sunt înscrisuri informative.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Acasă la Delta Dunării - Muzeul Deltei Dunării — scris în 16.11.19 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 În vizită la Centrul Muzeal Ecoturistic și Acvariul din Tulcea — scris în 29.08.17 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării - un obiectiv ce merită vizitat! — scris în 08.05.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii-Acvariu Tulcea — scris în 15.09.14 de rmnk din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii — scris în 02.05.14 de danup din NăVODARI [CT] - RECOMANDĂ
- May.2013 Un popas la Tulcea — scris în 03.06.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Cel mai frumos acvariu din Romania — scris în 10.03.10 de iriss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ