ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE

Nu pot spune că am vizitat oraşul Tulcea. Mai potrivit ar fi să spun că am trecut prin Tulcea.

Ne îndreptam spre Murighiol unde intenţionam să ne petrecem un weekend (vezi impresii), dar, pentru că auziserăm atâtea despre Centrul Ecoturistic Delta Dunării şi faimosul acvariu care poate fi vizitat acolo, nu puteam trece impasibili mai departe. Era destul de devreme, abia dacă trecuse de amiază, ploaia ne stresase de la Bucureşti şi până aici, deci suficiente motive pentru o oprire atât în scop cultural cât şi de relaxare.

Nu cunoşteam oraşul, dar o adresă notată grăbit pe un colţ de hârtie şi GPS-ul pus în funcţiune ne-au scos din impas ducându-ne până aproape de obiectiv. Apele se scurgeau în dâre noroioase pe străzile în pantă şi încă mai picura când am oprit la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică. Am sperat că vom găsi aici toate informaţiile de care aveam nevoie. În faţa clădirii cu uşile ferecate dincolo de care nu se simţea nici o suflare omenească, un panou mare anunţa: "Reparaţia capitală, reabilitarea şi modernizarea imobilului din Tulcea, str. Gloriei, nr. 4 pentru funcţionarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Tulcea, perioada de implementare 23.07.2011 - 22.01.2013." Am concluzionat că ori vineri este zi scurtă la Centrul de Informare, ori termenul pentru darea în folosinţă a imobilului n-a fost respectat.

O bătrânică amabilă ne-a arătat, imediat după colţul în care erau parcate câteva maşini, vis-à-vis de bustul lui Spiru Haret, Centrul Ecoturistic Delta Dunării.

Clădirea centrului muzeal, cu scări înalte, este la rândul ei străjuită de bustul reputatului istoric şi muzeolog Prof. Dr. Gavrilă Simion, cel căruia i se datorează punerea bazelor acestei colecţii unicat, Centrul Ecoturistic Delta Dunării amenajat dupa standardele cele mai noi, posedând un patrimoniu cultural şi natural de excepţie. Aici nu vedem doar vietăţi de apă frumos expuse în acvarii, ci cunoaştem cadrul natural specific deltei, precum şi viaţa în satul pescăresc românesc.

Am intrat în sala de primire, iar după achitarea taxei de acces, doamna muzeograf ne-a făcut recomandări privind itinerariul.

La acelaşi nivel, în stânga, un grup de seniori vorbitori de germană (mi-am dat seama ulterior) aşezaţi pe scaune ca la cinema, priveau liniştiţi pe un ecran mare un documentar despre Delta Dunării. N-am rămas lângă ei ci ne-am început explorarea pe cont propriu.

Mi s-a părut interesantă ideea de a prezenta Delta Dunării evolutiv, la mari intervale de timp, hărţile permiţându-ne să ne facem o imagine mai clară asupra modificărilor întinderii de apă de-a lungul a câtorva milenii. În două vitrine mari, aşteptau să fie studiate câteva obiecte, în special ceramică, probe ale existenţei vieţii preistorice pe meleagurile dobrogene.

Scara elegantă, cu o deschidere amplă, care duce la nivelul superior, mărginită de planşe şi imagini din deltă, oferă o perspectivă surprinzătoare asupra unui mare bazin de la demisol, cel care găzduieşte cele mai mari exponate ale acvariului.

La nivelul superior, în separeuri vaste, sunt reconstituite habitate naturale tipice în care sunt expuse - împăiate - multe păsări şi animale care trăiesc în deltă. Dacă într-o plimbare cu barca în adâncurile de stufăriş ale deltei avem şansa de a vedea doar câteva specii de păsări, la Centrul Ecoturistic Delta Dunării le putem vedea pe toate: gaiţă, cormoran, bufniţă, codalb, raţă, lebădă, pelican creţ (alb, cu un penaj înfoiat pe cap), pelican comun (alb, cu inflexiuni maronii). Sistemul de iluminat, declanşat de senzori, pune foarte bine în evidenţă fiecare exponat. De asemenea, este de remarcat faptul că în apropierea vitrinelor fondul sonor este identic celui din habitatul natural.

Tot la nivelul superior, o cherhana tradiţională ne va ajuta să înţelegem mai bine viaţa vechilor pescari. Am văzut vase de bucătărie, ceaunul deja instalat pe pirostrii, gata pentru prepararea multpoftitului şi apreciatului borş de peşte, ustensile şi vase pentru sărarea peştelui şi chiar o gheţărie, foarte asemănătoare unei mici colibe din stuf.

Aici sunt monitoare care dau posibilitatea unei informări suplimentare, de asemenea există conexiune la internet, dar şi camere de luat vederi, ochii din umbră care urmăresc tot ceea ce se întâmplă în sectorul respectiv.

La demisol - zona care lasă vizitatorului cele mai frumoase amintiri - se află acvariul. În mai multe bazine, mai mari sau mai mici, amplasate central sau încastrate în pereţii laterali, amenajate specific ecosistemelor acvatice (de apă dulce sau sărată), se pot admira specii tipice apelor româneşti, dar şi specii exotice (corali, ţestoase de apă, peşti decorativi). Ingenioasa încrengătură colorată a coralilor şi delicatele aripioare ale porcuşorilor de mare au fost din punctul meu de vedere cele mai atrăgătoare.

Sistemul de iluminat pune în evidenţă foarte bine habitatul subacvatic şi frumoasele exponate vii. Fişele informative în care se pot identifica - prin fotografia ataşată - majoritatea speciilor existente în acvarii, din păcate prea slab luminate, nu pot fi citite întotdeauna. În faţa multor bazine m-am mulţumit cu spectacolul vietăţilor care înotau graţios căscând gura şi părând că ne privesc.

Acvariul care are în interior o porţiune cilindrică în care se poate intra, precum şi cel conceput ca un tunel subacvatic de unde se pot admira sturionii care înoată pe deasupra, sunt puncte de mare interes la demisol.

Dacă vă aflaţi în Tulcea, merită să vizitaţi Centrul Ecoturistic Delta Dunării mai ales dacă sunteţi însoţiţi de copii. Cred însă că aceştia ar trebui puţin instruiţi înainte de a intra în lumea misterioasă a acvariilor. Am văzut o fetiţă de 3-4 ani speriată rău de monştrii de dincolo de pereţii de sticlă în timp ce surioara ei, cu vreo doi ani mai mare, era în extaz.

Voi încheia prezentarea celui mai interesant obiectiv turistic din Tulcea cu câteva informaţii de interes general.

Program de funcţionare: marţi - duminică, între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.00).

Taxă intrare: 15 lei/pers. şi 5 lei/elevi, studenţi, pensionari.

Alte taxe: foto - 20 lei, filmare - 40 lei, ghidaj de specialitate în limba română - 50 lei.

Gratuităţi: copii sub 5 ani însoţiţi de părinţi, angajaţi din reţeaua muzeală, persoane cu dizabilităţi, veterani de război, sponsori.

Prin lateral, direct de la demisol, pe lângă punctul de vânzare suveniruri şi un bazin cu broaşte ţestoase, am părăsit Centrul Ecoturistic Delta Dunării.

Pentru că ploaia încetase, ne-am permis o plimbare în jur admirând şi alte edificii importante ale oraşului. Colegiul Dobrogean Spiru Haret - prima instituţie de învăţământ din Tulcea (înfiinţat în 1883), a cărei bibliotecă a fost prima bibliotecă publică din oraş, începând din 1971 purtând numele marelui pedagog şi om politic Spiru Haret, este onorat cu titlul de "Şcoală europeană".

Într-un colţ al intersecţiei am văzut Muzeul de Artă Populară. Deşi nu l-am vizitat, pentru că erau afişate vizibil din stradă, aduc la cunoştinţă câteva date. Muzeul se poate vizita între orele 9:00-17:00 de marţi până duminică, taxa de intrare fiind 6 lei/pers. şi 3 lei/elevi, studenţi, pensionari.

Deoarece timpul începea să ne preseze, n-am văzut piesele tradiţionale expuse aici şi nici colecţia de pictură şi sculptură de la Muzeul de Artă. Am admirat doar din exterior edificiul care adăposteşte acest muzeu. Cladirea monument construită în perioada 1863-1865 ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, numită pe atunci Conacul Paşei, a devenit muzeu de artă în 1982.

Aflat în imediata apropiere a falezei, Muzeul de Artă etalează pe una dintre laturi, aproape de intrarea la Hotel Delta, busturile a trei personalităţi: Taras Şevcenko - poet ucrainean, Mustafa Kemal Atatürk - întemeietorul Turciei moderne şi Serghei Esenin - poet rus, toate având pe soclu şi inscripţii în limbile minorităţilor conlocuitoare.

Marită să ne întoarcem la Tulcea rezervând acestui oraş mai mult timp pentru că, în afară de cele două muzee pe care le-am amintit, în oraş sunt şi alte puncte de interes.

Pe lângă Hotel Delta, o clădire cu o formă curioasă, modernă, cu mai multe aripi, am ajuns lângă bustul Regelui Carol I şi pe faleză. O scurtă plimbare de-a lungul apei, sub cerul încă înnegurat, ne-a permis să admirăm portul cu câteva ambarcaţiuni ancorate, precum şi edificiile de pe ambele maluri ale braţului dunărean.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.06.13 09:32:32
Validat / Publicat: 03.06.13 12:06:20

VIZUALIZĂRI: 3183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tulcea - Centrul Ecoturistic Delta Dunării, intrarea principală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

sirbuvio
[08.06.13 10:48:19]
»

@ce sa-ti fac nene... daca dadeai o sirma poate ofeream un tur al orasului de juma' de ora, free... ca pt amici.

Data viitoare da o raita la Monumentul Independentei. E o panorama superba a orasului si a portii deltei.

iulianicAUTOR REVIEW
[08.06.13 12:13:15]
»

@sirbuvio: Cu tot respectul, nene @sirbuvio, dar nu am "sârmele" tuturor membrilor AFA şi în afară de asta nu ştiam că am un amic în Tulcea.

Mulţumesc pentru intenţia de a-mi oferi un tur free! Ai fi ieşit - pe ploaie - la o întâlnire cu mine? Ne-am descurcat cum am putut, ne-am bucurat că ploaia a stat şi am avut parte de surprize frumoase în cele ce au urmat.

Pentru că acum ştim drumul, am aflat şi despre Monumentul Independenţei şi panorama minunată asupra oraşului şi porţilor deltei, data viitoare sper să facem o vizită mai complexă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.06.13 12:24:52]
»

@iulianic: măcar dacă citeai impresiile mele, tot aveai o bază de pornire în „explorarea” orașului... Da' oricum e bine, așa ai motive să mai mergi odată (cel puțin).

iulianicAUTOR REVIEW
[08.06.13 14:35:43]
»

@Dragos: L-am citit acum, mi-a plăcut şi l-am apreciat. Oare eu aş fi avut răbdare să ascult toate amănuntele tehnice din prezentarea "bătrânului lup de mare"?

Cât despre faptul că nu m-am prea documentat înainte de plecare, mărturisesc faptul că nu am avut răgaz pentru asta şi în orice caz nu aveam Tulcea ca obiectiv. Îmi doream doar o plimbare în deltă şi nu credeam că o voi putea face nici măcar pe aceea din cauza ploii care n-a încetat de la Bucureşti până la Tulcea. Îi tot spuneam soţului: "Avem timp să ne întoarcem acasă până în seară".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[02.05.16 21:11:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, TULCEA" (deja existentă pe sait)

sirbuvio
[18.07.21 03:47:24]
»

Ok, bustul lui Spiru l-ai pus. Dar liceul lui l-ai vazut? Avea 100 de ani in 1984, cand am terminat eu... Doar 50 de pasi mai sus!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.07.21 08:47:05]
»

@sirbuvio: Acum, după mai bine de 8 ani de la scrierea acestui articol și tot după mai bine de 8 ani de la ecoul pe care l-ai scris la articolul meu, te interesează să știi dacă am văzut clădirea liceului pe care cu brio l-ai absolvit în 1984? Nu-mi mai amintesc, iar de cercetat vechile seturi de fotografii nu am timp.

Scrie tu despre orașul tău! Știu că o poți face mai bine decât noi cei care trecem doar ca acceleratul prin gară prin Tulcea, orașul-poartă de intrare în Delta Dunării.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sirbuvio
[29.07.21 02:22:07]
»

Te-ai suparat... iar... imi pare rau. Scuze. Sigur nu am avut intentia sa deranjez. Dar daca asa a iesit... Asta e, imi asum.

As scrie, dar nu ma pricep la scris, stau prost rau cu timpul... si vezi, si putinul pe care il scriu e aiurea si deranjeaza.

Toate cele bune si calatorii placute. Nu te mai deranjez.

PS. "sarmele" tuturor membrilor afa sunt in dreapta numelui de utilizator. Sunt un pic surprins, imi amintesc ca ai folosit acest serviciu cu ceva vreme in urma, cand unii membri ai unui anumit grup de fani inraiti te-a deranjat si aveai nevoie de oaresce informatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[29.07.21 10:30:09]
»

Stai liniștit! Nu m-am supărat. Nu aveam pentru ce. Era un fel – poate mai puțin potrivit, poate mai puțin agreat de unii – de a te invita să scrii despre orașul tău. Întotdeauna am fost de părere că localnicii pot scrie mai bine despre zona în care locuiesc.

As scrie, dar nu ma pricep la scris, stau prost rau cu timpul...

Că stai prost cu timpul… înțeleg. Mulți suferă de boala asta. Dar că nu te pricepi la scris… Citește doar câteva dintre rewiev-urile scrise de noii veniți pe AFA. Vei vedea cât se pricep la scris și cât de bine stau cu timpul dacă scriu doar telegrafic.

Prieteni buni și vacanțe frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, sirbuvio
Alte impresii din această RUBRICĂCentrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068053007125854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1