ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Catedrala Ortodoxă Sârbă

TIPĂREȘTE URM de aici

În august 2016 am făcut cu soţul meu un circuit prin ţară în care am prins şi Timişoara. Anul acesta după ce am văzut mai multe oraşe din vestul ţării, nu mă pot hotărî asupra ordinii lor ca frumuseţe, arhitectură şi tramă stradală. În orice caz la toate trei se observă opulenţa construcţiilor din imperiul habsburgic şi stilurile arhitectonice dominante în epocă: eclectic, baroc sau secession.

Despre centrulTimişoarei am scris în 2016 două reviewuri destul de complete v. aici şi v. aici, dar îmi rămăseseră câteva obiective neatinse care m-au incitat dar n-am apucat să le văd. Cu ocazia excursiei făcută în august a. c în Vestul României, după ce am făcut cu grupul un tur al centrului, am reuşit să le vizitez.

Catedrala Ortodoxă Sârbă se găseşte în spatele Pieţii Unirii pe str Emanoil Ungureanu nr. 14. Ea este poziţionată astfel încât intrarea să fie pe stradă iar absida în piaţă. Alături de biserica sârbească, în Piaţa Unirii se află sediul Episcopiei Ortodoxe Sârbe, o clădire împunătoare albă cu decoraţii baroce îmbinate cu neosârbeşti. În cealălaltă extremitate a Pieţii Unirii este Domul Romano- Catolic. Între aceste două construcţii emblematice este un spaţiu de mari dimensiuni110x150m parţial pietruit, parţial verde, în centrul căruia a fost amplasat Monumentul Sfintei Treimi cunoscut şi sub numele de Statuia Ciumei. Este o coloană ridicată în 1740 în amintirea epidemiei care a devastat oraşul. Piaţa Unirii este delimitată şi de alte valoroase construcţii monumente istorice: Casele canonicilor, Casa cu Lei, Clădirea Băncii de Scont, Casa Elefant, Casa Bruck

Clădirea bisericii ortodoxe sârbe a fost ridicată în stil baroc din piatră şi cărămidă prin donaţiile credincioşilor. Ea a fost construită în timpul episcopului sârb Gheorghie Popovici în anii 1744-1748 în locul unei vechi biserici mistuite de flăcări în 1728. Cele două turnuri impozante care se văd şi din Piaţa Unirii au fost construite în 1791în cadrul unei restaurări a lăcaşului. Interiorul bisericii, superb, este bogat decorat cu icoane realizate de pictorul timişorean Constantin Daniel, numit şi Tizian al Banatului. Altarul considerat o capodoperă a fost realizat de sculptorul în lemn Mihailo Janic iar lemnăria interioară inclusiv jilţurile de alt sculptor sârb. Biserica a fost restaurată de mai multe ori, cea mai importantă refacere şi consolidare fiind între anii 1993-1997. Biserica a fost folosită până spre anii 1850 de întreaga comunitate ortodoxă din oraş: români, sârbi şi greci. După separarea celor două biserici, lăcaşul a fost folosit exclusiv de enoriaşii sârbi care astăzi se ridică la un număr de cca 7000.

Ortodocșii sârbi au menţinut calendarul iulian pe stil vechi, sărbătorind Crăciunul pe 7 ianuarie şi Anul Nou pe 13 ianuarie. În Catedrală se află mormintele a 7 episcopi sârbi şi ale câtorva personalităţi din oraş.

Din 1964, biserica a fost declarată monument istoric. Eparhia Ortodoxă Sârbă este una din cele mai frumoase clădiri din Piaţa Unirii. A fost construită în jurul anilor 1750 o dată cu biserica, dar a fost asediată şi distrusă în 1849. A fost refăcută după 1900 de arhitectul Laszlo Szekely care i-a reconstruit faţada în stil neosârbesc. În urma reabilitării din ultimii ani au fost puse în evidenţă detalii arhitectonice de mare valoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 05.11.18 16:13:00
Validat / Publicat: 05.11.18 17:18:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Interior Catedrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.11.18 20:09:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrale, biserici timișorene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Timișoara și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCatedrale, biserici timișorene:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055721044540405 sec
    ecranul dvs: 1 x 1