ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Inegalabila Notre Dame

TIPĂREȘTE URM de aici

Ile de la Cite este o mica insula aflata in mijlocul Parisului. Aici a inceput constructia, in anul 1163, a Catedralei Notre Dame. Desi lucrarile au fost deosebit de anevoioase, si au durat 182 de ani, a fost finalizata, in sfarsit aceasta capodopera gotica, prima realizata la scara uriasa, reprezentand totodata o inspiratie pentru alte catedrale construite ulterior.

Asezata in punctul ‘0’ al Parisului (foarte interesant, distantele din Franta se masoara din parcul aflat in fata catedralei), pe malul Senei, Notre Dame nu este cea mai mare constructie de acest fel, insa este, cu siguranta, cea mai frumoasa. Poate reprezenta, fara echivoc, visul oricarui om, de a o vedea, de a o vizita, de a se reculege cateva momente in interiorul sau, de a participa la o slujba si de a asculta "simfonia" facuta de clopotele sale. Are 128 m lungime iar turnurile sale se inalta la 69 de metri deasupra solului. Clopotnita are 90 m inaltime.

Pe partea de vest a catedralei sunt 3 arcade imense si galeria regilor. Intrarea este libera. Am intrat si am ramas mut de uimire privind interiorul, maretia si frumusetea picturilor. Pe ambele parti se afla niste pupitre, in mijlocul lor cate o cutie de lemn, unde, cei care vor sa se roage, pot face o donatie de 2 euro si apoi sa ia o candeluta si sa o aprinda pentru cineva drag. Mai sunt niste candele foarte mari pentru care se platesc 10 euro.

Pe toata partea din mijloc a catedralei sunt amplasate multe bancute, asezate in doua dreptunghiuri si despartite in mijloc de un culoar pe care circula credinciosii si, inainte de slujba, isi face aparitia un batran care imparte tuturor celor asezati niste foi cu psalmii care se canta. Din 10 in 10 metri sunt niste baieti, angajati sa pastreze linistea, si sa-i atentioneze pe cei care uita unde se afla si incep sa discute tare. Mai sunt, pe partea stanga, cum intri, cateva magazine de unde se pot cumpara suveniruri, la preturi, ca si catedrala, celebre … :)))

Ceea ce este cu adevarat impresionant la interior, sunt vitraliile colorate ale rozetelor. Am avut sansa de a vizita Notre Dame intr-o zi splendida, cu o temperatura de 14 grade si un soare stralucitor, ceea ce mi-a oferit sansa de a face niste fotografii superbe, desi nu am avut decat telefonul la mine …Sa nu uit de cele doua orgi, Orga Mare (cu adevarat mare!) si Orga Corului.

Este vizitata anual de cca 13.000.000 de vizitatori, individual sau in grupuri. Am inteles ca pentru vizitarea turnurilor sau a criptei arheologice a catedralei se plateste, totusi, o taxa… Pentru primele, 7,5 euro, pentru cea de-a doua, 3,5 euro. Nu pot fi vizitate insa decat cu grupuri organizate si cu ghizi. E de inteles aceasta taxa, mai ales ca cele doua turnuri au devenit celebre in secolul XIX dupa ce Victor Hugo a scris romanul “ Cocosatul de la Notre Dame”. Quasimodo, personajul principal, locuia in turnul sudic.

Adresa este 6, Place du Parvis Notre Dame, 75004, Paris. Bineinteles ca se poate ajunge cu metroul (4) coborand la statia St Michelet. Pentru cei care chiar vor sa admire Parisul insa, recomand ca, dupa vizitarea Cimitirului Montparnasse, de la statia de metrou Vavin sa mergeti pe jos pana la catedrala. Avenue Saint Michelet este deosebit, cu trotuare largi, cu multe magazine si terase, ceea ce te face pur si simplu sa uiti distanta.

Tot in drumul catre Notre Dame, pe partea stanga a bulevardului puteti intra si vizita Gradinile Luxembourg, un parc de 25 de ha. Am sa inchei aici, nu inainte de a ma repeta: este o senzatie unica sa mergi la Notre Dame, se te asezi pe una din acele bancute, sa traiesti acea liniste, dupa care sa mai zabovesti si sa asculti macar partial slujba, sa asculti orga sau muzica clopotelor. Si sa-mi fie cu iertare, desi ortodox, nu m-am simtit mai putin bine ca m-am rugat intr-un lacas catolic. Nu cred ca Dumnezeu are vreo legatura cu vreuna din religii, asa ca eu unul, ma rog la fel oriunde m-as afla. Acum voi incheia, dorindu-va sa ajungeti cu totii la Notre Dame, daca veti avea ocazia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 07.04.15 13:23:07
Validat / Publicat: 07.04.15 17:03:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3334 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Notre Dame... Pe partea dreapta curge Sena.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.04.15 15:18:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Catedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035039901733398 sec
    ecranul dvs: 1 x 1