ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Incursiune în timp - Castrul Jidova

TIPĂREȘTE

Din Pitești pe DN 73, în direcția Câmpulung Muscel, după „ultimul semafor” (de vreo 3 ani tot stăm la semafoare între Pitești și Câmpulung. Și stați că nu s-a terminat, s-au mutat către Valea Mare Pravăț) în localitatea Schitu-Golești vezi indicatorul pe care scrie CASTRUL ROMAN JIDOVA.

De fapt, vizitasem acest loc acum 4 ani când am descoperit cât de multe lucruri ne leagă de romani și am zis că o vizită în plus nu strică.

Intrăm pe aleea ce ne duce către spațiul muzeal. O săgeată ne indică parcarea. Program de vizită de marți până duminică 9,00-17,00, luni închis. Prețuri pentru adulți 5,80 lei; elevi, studenți, pensionari 2,30 lei. O rog pe doamna care ne întâmpină să îl cheme pe băiatul său, cel care ne-a făcut expunerea și la vizita trecută: Adelin.

Istoria locului

Castru - denumire dată taberelor romane fortificate destinate gazduirii trupelor, fiind situat atât la frontieră, cât și în interiorul provinciilor. Cucerirea Daciei a presupus un efort militar mare din partea Imperiului Roman. Deoarece Dacia era expusă mereu atacurilor, Imperiul a perfecționat permanent linia de apărare. Astfel că la Jidova au existat, probabil, două castre, unul mai mic de pământ și altul mai mare de piatră. Castrul de pământ se afla la circa 300 m față de castrul mare.

Castrul roman Jidava este o importantă tabără militară permanentă (castrum stativum) din sistemul de fortificații militare defensive, LIMES TRANSALUTANUS (val de pământ dotat cu castre și turnuri de apărare) care se întindea de la Dunăre, din dreptul localității Flămânda (Turnu Măgurele), până la Rucăr, în fața Pasului Bran.

De formă dreptunghiulară (lungime = 132m, lățime = 98,65m), castrul construit din piatră (bolovani de râu legaţi cu mortar) este înconjurat cu zid de apărare prevăzut cu creneluri de cărămidă, cu turnuri dreptunghiulare la porți și pe laturi, și semicirculare la colțuri. În partea centrală a suprafeței castrului au fost clădite: HORREUM (magazia de cereale), clădirea ofițerilor, PRINCIPIA (comandamentul), PRAETORIUM (clădirea comandantului castrului) și de o parte și de alta, nord-sud, erau plasate barăcile soldaților (HIBERNACULA).

Accesul în castru se făcea prin 4 porți:

•PORTA PRAETORIA (poarta principală de intrare), orientată spre sud

•PORTA DECUMANA (poarta de ieșire), spre nord

•PORTA DEXTRA (poarta laterală dreapta), spre vest

•PORTA SINISTRA (poarta laterală stânga), spre est.

Comunicarea directă dintre Praetorium și porți se făcea prin drumuri (VIA): VIA PRAETORIA, VIA DECUMANA. Porțile dextra și sinistra erau folosite doar în cazul unui atac când se închideau porțile de intrare și ieșire.

Castrul, în care a staționat o trupă de arcași orientali, se pare sirieni (Cohors I Flavia Commagenorum), a durat din timpul împăratului Septimius Sever (193-211) până în timpul împăratului Filip Arabul (244-249), când LIMES TRANSALUTANUS a fost străpuns de carpi (neam de daci de la est de Carpați), moment în care castrul a fost părăsit.

După această prezentare ne duce către clădirea comandantului unde ne arată ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, aşa-numitul hypocaustum, sistem de încălzire prin pereţi şi podele. Sistemul era realizat din cărămizi şi tuburi din lut, material ce are proprietatea de a înmagazina o mare cantitate de căldură eliberată lent după oprirea focului. Un hypocaustum avea, în primul rând, un loc în care se făcea focul - cuptorul (praefurnium) dispus în afara clădirii încălzite. Din cuptor pornea un canal cu boltă prin care aerul cald era condus sub podeaua suspendată a camerei ce urma să fie încălzită. Podeaua suspendată, care permitea aerului cald să circule, era realizată din cărămizi de formă dreptunghiulară sprijinite pe stâlpi de cărămizi de mai mici dimensiuni, rotunde sau pătrate (pilae). Peste podeaua din cărămizi era întins un strat de mortar, a cărei compoziţie era alcătuită din var şi bucăţi de cărămidă pisată (opus signum). Pe acest strat erau aşezate plăci de marmură şi mozaicuri. Podeaua din cărămizi şi opus signum se numea suspensura. Pereţii dubli erau realizaţi cu ajutorul unor tuburi cu secţiune dreptunghiulară (tubuli) sau ţigle prevăzute la colţuri cu câte un mamelon (tegulae mammatae). Pentru a permite aerului cald să circule prin pereţi, tubuli/tegulae mammatae, acestea comunicau la nivelul suspensurei cu spaţiul de dedesubt.

Ne imaginăm castrul de odinioară – unde era pavaj odată, acum e iarbă cosită. Ne ducem la magazia de cereale, la vest de comandament, unde ni s-a povestit de sistemul de ventilație, ingenios conceput de romani, menit să asigure condițiile optime de păstrare a cerealelor (pe laturile lungi ale construcţiei au fost lăsate câte trei deschideri înguste prin care pătrundea aerul, iar pentru a permite circularea şi realizarea unei bune ventilaţii, podeaua de lemn a fost suspendată, fiind susţinută de stâlpi de lemn), trecem pe la barăcile soldaților și înapoi la clădirea comandantului. Ghidul nostru ne duce în incita micului muzeu - Muzeul Limesului Transalutan – pe fațada căruia stă scris: O jumătate de secol de cercetare arheologică sistematică la castrul de piatră de la Câmpulung – Jidova.

În interior pe perete se vede poza lui Dimitrie Butculescu care în 1876 a făcut primele săpături. Cercetări mai ample desfăşoară în 1901 Grigore G. Tocilescu şi Pamfil Polonic. Din 1962 până în prezent sunt desfăşurate săpături arheologice sistematice (de la 1 august urmau din nou săpături). În vitrine se pot observa vârfuri de săgeți, vase de lut și diferite scoabe, piroane, cârlige metalice, o bucațică dintr-un coif, inele, catarame, piese pentru hypocaustum. În mijlocul muzeului se află o machetă a castrului, așa cum a fost el odată. O parte din descoperirile cercetărilor arheologice se află expuse şi la Muzeul Municipal de Istorie Câmpulung.

În incinta castrului roman Jidova se organizează în data de 2-3 septembrie 2017, cea de-a III-a ediţie a festivalului cu specific roman „Sigiliul Romei în Argeş". Evenimentul va consta în desfășurarea mai multor activităţi în aer liber prin intermediul cărora turiştii vor avea posibilitatea de a face o incursiune în istorie, de a înțelege ambele culturi (romana şi dacică), cât şi utilitatea castrului Jidova în sistemul de fortificaţii de pe Limesul Transalutan.

Jidova este unul dintre puţinele locuri din România unde poate fi văzută o astfel de reconstituire a unui hypocaustum.

Dacă veți dori să ajungeți aici veți avea plăcerea unei lecții de istorie făcută cu mare răbdare și pricepere.


[fb]
---
Trimis de fredutza in 26.07.17 17:16:54
Validat / Publicat: 26.07.17 20:07:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 1927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Turn de curtina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[26.07.17 18:31:59]
»

@fredutza: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Castrul Roman Jidova [Pescăreasa], CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

elviramvio
[26.07.17 22:51:18]
»

Interesant articolul, sunt lucruri pe care nu le cunoșteam. Felicitări! Plimbări frumoase!

webmaster
[27.07.17 06:34:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

----

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[27.07.17 07:47:26]
»

@fredutza:

De cate ori am trecut pe langa acest castru! Mie nu-mi explic de ce nu l-am vizitat niciodata. Mai ales ca am vizitat multe castre si cetati, despre multe am si scris. Un reminder binevenit!

Un loc frumos descris si cu siguranta va face parte din planurile mele viitoare.

Unele vestigii de acest gen au fost bine pastrate si sunt acum scoase la iveala si incluse in destinatiile turistice. Sunt insa inca multe locuri ce asteapta a fi sapate si studiate.

Felicitari pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
fredutzaAUTOR REVIEW
[27.07.17 16:04:06]
»

@Dan&Ema: Multumesc. Poate ca nu e suficient de mediatizat/cunoscut. Ma intreb daca macar in manualul de istorie apare.

Daca veti ajunge aici o sa fiti incantati de puiul de dac/roman care prezinta castrul si care sa stiti ca participa, ajuta la sapaturi.

Vacanta placuta!

sunflower
[27.07.17 17:04:56]
»

Foarte frumos, ador aceste reviewuri care aduc un suflu inedit, care ne arată vestigii despre a cărăr existență nu aveam habar, facându-ne să ne dorim să fim acolo!

Aura25
[03.07.19 00:11:46]
»

Felicitari pentru articol! Vacante placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aura25, Dan&Ema, elviramvio, fredutza, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCastrul Roman Jidova [Pescăreasa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.59958910942078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1