GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castrul Roman Porolissum (Moigrad), un obiectiv bine pus in valoare
Printre vacante in locatii exotice si obiective naturale impresionante, indraznesc astazi sa va prezint un obiectiv istoric care ne aminteste despre cine suntem noi romanii, urmasii civilizatiei daco-romane.
Asadar am fost de curand pe drumuri romane in Complexul Areheologic Daco-Roman Porolissum din Dacia Romana, localizat astazi in jud. Salaj, satul Moigrad-Porolissum.
Am ajuns la Porolissum intr-o zi calda de august venind dinspre Jibou directia către Zalau in localitatea Mirsid am zarit indicatorul spre stanga catre Moigrad.
De acolo a urmat un drum asfaltat combinat cu portiuni mai proaste, la capatul drumului am facut dreapta iar spre Moigrad. De aici drumul este foarte ok, pe ultima portiune de drum se urca dealul pe un drum cu o singura banda de mers. In total din Jibou am facut ~15 km.
Dupa urcusul drumului este o bariera ce marcheaza intrarea in castru. Langa bariera 2 casute din lemn in care se vand biletele (6 lei / adulti, 2 lei / copii) mai exact paznicul se ocupa atat de paza cat si de vanzarea biletelor. In fata este un loc amenajat pentru parcare, loc este destul si oricum obiectivul nu este excesiv de vizitat.
Paznicul ne-a explicat in ce ordine sa vizitam obiectivele si ne-a informat ca exista un ghid-video / aplicatie pe telefon care se poate asculta pe parcursul vizitarii pentru cei interesati.
- in anul 106 DC. Imparatul Traian a hotarat infiintarea acestui oras-centru militar pentru a apara trecerea principala dintre Muntii Carpati catre Dacia Porolissensis. Locatia dispune de o panorama foarte buna spre puncte foarte indepartate aspect extrem de important pentru aparare.
- timp de zeci de ani populatia romana (~5000 soldati) si cea dacica au convietuit in relatii predominant bune, orasul era un important centru comercial
- initial constructiile au fost realizate din lemn si pamant cu timpul datorita dezvoltarii au fost reconstruite din piatra, orasul si-a extins granitele gazduind ~15000 de militari si civili
- in anul 271 oficialii Imperiului Roman au hotarat retragerea din Dacia datorita costurilor foarte mari, in urma a ramas populatia dacica romanizata in special pe elemente de agricultura, constructii, comert si organizare politica
- chiar si dupa retragere castrul a fost locuit sute de ani
- Castrul a fost scos la suprafata dupa ce in anul 1970 au inceput sapaturile arheologice, ceea ce vedem noi astazi este vizibil de doar cateva zeci de ani.
In forma de patrulater avand pe fiecare latura o poarta de acces iar la coltul fortificatiei erau turnuri. In interior exista o cladire a Comandamentului, locuinte, temple, depozite, grajduri, santuri de aparare, bai romane, un amfiteatru foarte spatios.
Ca idee turul e organizat cam asa: la intrare cladirea comandamentului, in stanga inceputul drumului roman cu ruine ale fostelor temple, case, fantana, mai apoi se urca un deal pana ce se ajunge la spectaculoasa Poarta Praetoria.
Aceasta poarta e incredibil de frumos pozitionata pe culmea dealului parca mai aproape de cer. Poarta a fost reconstituita, ceea ce vedem noi astazi nu a fost conservat in acesta stare.
Dupa trecerea portii in stanga se urca pe cel mai inalt punct din zona, ideal ca observator, peisajul si briza montana sunt incredibile. Ne-am continuat drumul vazand alte ramasite de constructii, coborand usor catre o alta poarta, Poarta Decumana ce face legatura cu Amfiteatrul Roman.
Acest ultim obiectiv, Amfiteatrul este foarte generos ca spatiu putand gazdui ~5000 de spectatori, construit din piatra si lemn este intr-o stare exceptionala. Sa nu mai vorbim de privelistea incredibila spre dealurile Zalaului si Jiboului. Stiu ca aici anual este organizat un festival medieval in luna iulie.
La intoarcerea spre intrarea in castru am gasit multe tufe de mure asadar daca mergeti in sezon veti gasi si fructe de padure.
Am apreciat foarte mult starea in care este mentinut castrul si cum este gandit pentru a atrage turisti: panouri informative la fiecare obiectiv, ghidul/aplicatia de pe telefon, parcare, Poarta Praetoria renovata si in plus drumul roman este iluminat seara.
In plus stiu ca in fiecare sambata seara castrul poate fi vizitat pana la ora 24 ceea ce reprezinta o experinta unica ce poate fi traita intr-un castru roman cel putin la noi in Romania. Cu siguranta ca noaptea castrul este si mai frumos insotit de iluminatul ambiental, merita incercat cu alta ocazie.
Concluzia este ca daca doriti sa vedeti un fost castru roman, Porolissum este o alegere foarte buna pentru turisti: drumuri bune, multe informatii, obiectiv conservat si renovat, iluminat, pe scurt foarte bine pus in valoare.
In plus va fi o plimbare placuta in natura, la altitudinea respectiva briza si view-ul sunt superbe, va puteti plimba linistiti pe dealurile salajene pasind la propriu pe urmele civilizatiei daco-romane.
Vizitati Porolissum!
Trimis de simplegirl in 25.08.17 11:22:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIGRAD [SJ].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.18059010 N, 23.15818650 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Castrul roman de la Porolissum [Moigrad], ZALĂU" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@simplegirl: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Complexul militar și urban roman de la Porolissum — scris în 02.09.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Castrul Porolissum, unul din cele mai bine conservate situri romane de acum 1900 de ani — scris în 14.10.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Excursie la castrul roman Porolissum — scris în 16.08.11 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Castrul roman de la Porolissum Moigrad — scris în 15.08.11 de alina7laca din CAREI - RECOMANDĂ