ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul din parc

TIPĂREȘTE

A unsprezecea ediție a Nopții Muzeelor a avut loc în data de 16 mai 2015 în multe orașe ale țării. Seara am încercat să vizităm Școala Centrală, am stat la o coadă foarte mare circa o oră și ceva, după care am renunțat deoarece nu mai aveam mijloace de transport în comun spre casă. Păcat că unii vizitatori nici nu știau ce vor vizita ori cine a fost arhitectul Ion Mincu.

Totuși am vizitat, în cursul zilei, un obiectiv interesant, cu acces dificil în cursul anului – este vorba despre Castelul Țepeș din Parcul Carol.

Cetatea lui Vlad Țepeș, care de fapt era un castel de apă a fost construită de Petculescu și Schindl. În afară de aceștia au mai dat concursul următorii ingineri și arhitecți: Mingopol, Kantzler, Engerlein, Hălăceanu, Cerchez, Schmits, At. Bolintineanu, Stavăr, Maimarolu.

… pe aleea Vlad Țepeș, se afla originala construcție „Turnul de apă”, după modelul castelului lui Țepeș-Vodă, ridicat în secolul al 15-lea, în localitatea numită Cheia Argeșului. Această zidire se datorește arhitecților Petculescu și Schindl, Turnul de apă, unde se găsea un rezervor de 200 m. c., se compunea dintr-un turn înalt de 32 metri, iar diametru de 9 m. În vârf era o platformă, de unde publicul avea posibilitatea să privească întreaga panoramă a parcului. - scrie George Potra în 1942 în volumul „Din Bucureștii de altădată”.

Articole mai noi vorbesc despre arhitecții Ștefan Burcuș și Victor G. Ștephănescu, ca autori ai construcției și de o înălțime a turnului principal de aproximativ 20-23 m. Cei doi arhitecți diriginți au fost principalii artizani ai Expoziției, alături de Ion D. Berindey – arhitect șef, dar lor li s-au alăturat alți arhitecți și ingineri cunoscuți ai vremii, de aceea înclin să cred spusele lui Potra.

Scarlat Petculescu, arhitect bucureștean, a contribuit la construcția Halei Radu Negru din Drobeta Turnu Severin (1904-1906). Alături de Ștefan Burscurcare este autorul bustului în bronz a lui Gheorghe Duca, de lângă Gara de Nord; a proiectat numeroase clădiri în București (ex. Șos. Kiseleff nr. 11); a fost vicepreședinte al Societății Arhitecților Români.

Expoziția Generală Română, eveniment-jubileu la 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, a constituit fundamentul apariției Parcului Carol într-o singură vară și a frumoaselor clădiri/reproduceri din 1906 (aproximativ 165 de pavilioane). Preocupați și de siguranța împotriva incendiilor, arhitecții și inginerii au inclus în planuri și ridicarea unui turn de apă pe una din colinele parcului. Rezervorul de apă de 200 de metri cubi trebuia să asigure „materia primă” postului de pompieri înființat pentru supravegherea Expoziției. Întrucât arhitectura acestui turn nu se încadra în peisajul general s-a luat hotărârea cosmetizării lui: îmbrăcarea cu piatră și cărămidă și reproducerea formei Turnului Chindiei din Târgoviște și a cetății Poienari-Argeș (prin intermediul corpurilor anexă). Se pare că porunca a venit chiar de la Regele Carol I. Prin proiectare s-a împletit utilul cu cele necesare a servi misiunii ce revenea unui asemenea post. Ca atare exteriorul a fost conceput a sugera atât construcţia Turnului Chindiei de la Târgovişte, cât şi cetăţuia fortificată care domina Valea Argeşului la ieşirea din fermecătura munţilor, respectiv cetatea Poenari. În incinta construcţiei-turn a fost instalat un mare rezervor de apă. - scrie un raport al comisarului general al Expoziției către Ministerul de Interne.

Rezervorul de apă, turnat din fontă la atelierele lui Oscar Maller, avea un diametru de 6 m, lăsând loc unei mici scări de lemn în spirală. Se pare că nu a fost funcțional niciodată - nici nu știu dacă el se mai află în interiorul turnului, bănuiesc că da. Pe pereții interiori au fost expuse o perioadă tablouri, iar pe terasa turnului se afla un post de pompieri (după cum se observă în ilustrate). De asemenea, turnul a fost utilizat pe parcursul Expoziției pentru jocuri de lumini.

În 1914 inginerul și fizicianul Emil Giurgea efectua de pe terasa înaltă a turnului emisii radiotelegrafice, cu aparatură franțuzească. Întemeietor al radiocomunicațiilor în România, dr. Emil Giurgea reușește să ia legătura prin acest post personal de telecomunicații cu Atena, Milano și Paris. Antena postului se întindea între Turnul lui Țepeș și minaretul moscheii din parc.

După Primul Război Mondial, în 1920, construcția intră în administrație militară, în diverse forme, și așa a rămas până în ziua de azi.

Mi-a plăcut arhitectura micului castel din Parcul Carol; construcția chiar încearcă să aducă în prim plan elemente de fortificație și apărare medievale: guri de tragere, creneluri, guri de aruncare smoală și apă clocotită, hersa, contraforți. Îmbrăcămintea de cărămidă și piatră e armonios aranjată și creează o imagine interesantă. Păcat că nu am putut ajunge până sus în turn, s-a putut ieși doar pe terasa intermediară de lângă turnul mic, se pare că lucrările încă nu au fost finalizate în interiorul turnului, deși au trecut ani buni de când se renovează. Astfel, nu am avut parte de panorama sperată asupra parcului și împrejurimilor, terasa fiind la nivelul vârfurilor copacilor.

Căutați pe Internet imagini, vederi și ilustrate cu Expoziția – veți fi uimiți de ceea ce s-a realizat în acel an în Parcul Carol I. Autoritățile ar trebui să reconsidere rolul și locul „Castelului Țepeș” în peisajul cultural al Bucureștiului.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.05.15 13:24:14
Validat / Publicat: 18.05.15 14:56:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Fiind vorba de o fortificație - nu lipsesc ostașii... din diverse vremuri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20001 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dabator
[19.05.15 08:17:15]
»

@tata123: Dacă aș fi știut că se poate vizita...

Trec foarte des pe lângă el. Citisem mai demult câte ceva despre el într-un review scris de @Dragos dacă nu greșesc prea tare.

Superbonusul a venit cumva natural, fiind un obiectiv vizat de mine.

Recunosc că în general sunt destul de reticent în a citi articole despre obiective aflate permanent în fața ochilor mei. De această dată nu m-am abținut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.05.15 09:00:52]
»

@Dabator - Mulțumesc. Eu am anunțat evenimentul într-un ecou la articolul despre Parcul Carol scris de @iulianic.

Posibil anul viitor să se organizeze din nou Ziua Porților Deschise și, poate, se va deschide accesul și în turnul principal de unde într-adevăr s-ar putea vedea o panoramă a împrejurimilor (acum fiind deschisă doar terasa intermediară).

Cât de necesar ar fi un portal web care să anunțe măcar 90% din evenimentele cultural-artistice, istorice și chiar religioase. Ceva saituri există, dar nu acoperă întreaga paletă de evenimente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dabator
[19.05.15 15:10:05]
»

@Dabator: Se pare că am greșit cam tare. Articolul la care făceam referire era posibili cel al lui @laurentiucapac: vezi impresii.

Eu tot îmi amintesc cum că era un articol de sine stătător, dar cum m-am înșelat mai devreme, așa mă pot înșela și acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[31.08.18 08:42:29]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Castelul Țepeș, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Țepeș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082948923110962 sec
    ecranul dvs: 1 x 1