ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Sturdza, mănăstirea şi biserica din Miclăuşeni

TIPĂREȘTE

Despre castelul Sturdza de la Miclăuşeni, Elena_Iaşi a scris un review frumos în decembrie 2013 aici Fără a repeta cele spuse de ea aş vrea să aduc câteva mici completări şi mai multe fotografii.

. 1. Castelul se poate vizita sâmbăta şi duminica între orele 12-17. Noi am mers în altă zi şi ghidul foarte amabil ni l-a deschis şi ne-a dat explicaţii complete. A fost construit în stil neogotic cu elemente de baroc în perioada 1880-1900 şi seamănă cu palatul domnesc al lui Al. I. Cuza de la Ruginoasa ridicat cu 50 de ani mai devreme. În interior avea scări de marmoră, sobe înalte de faianţă albă, parchet cu intarsii şi motive geometrice, mobilier din esenţă de trandafir şi pictură murală. A suferit mari stricăciuni la sfârşitul războiului urmate de două incendii în 1968 şi 1985. Lipsa de întreţinere cât timp a fost cămin-spital pentru copiii cu handicap psihic sever (1960-2001) şi furtul unei mari părţi de mobilier de către unii localnici au agravat starea de decrepitudine a palatului. În 2001 fiind retrocedat Mitropoliei Moldovei au început lucrările de refacere. În 2003 s-a obţinut o finanţare din fonduri europene în valoare de 700000 eu cu care au început lucrările de consolidare la structura de rezistenţă afectată de apa infiltrată la temelii. Exteriorul castelului este complet refăcut prezentând sculpturi în piatră şi blazonul familiei Sturdza. Acesta constând dintr-un leu, o sabie şi o ramură de măslin se găseşte şi pe porţiuni din zidurile interioare, acelea care mai deţin pictura originală. Au fost refăcute uşile interioare, ferestrele, lambriurile, parchetul şi scările interioare. Restaurarea castelului este declarată terminată dar numai o parte din camere au fost refăcute, cele rămase necesitând refacerea zugrăvelii şi dotarea cu mobilier. Din examinarea fotografiilor rezultă atât splendoarea castelului în anii săi de glorie aduşi azi sub ochii noştri cât şi starea jalnică care mai persistă încă în încăperile nerestaurate. Spre deosebire de celălalt palat neogotic, cel domnesc de la Ruginoasa în care oricând pot fi deschise saloanele pentru un bal, la Miclăuşeni te cuprinde un sentiment de tristeţe văzând la câtă batjocură a fost supus un monument istoric de mare valoare dar şi speranţa că în câţiva ani va recăpăta gloria de odinioară.

2. Mănăstirea Miclăuşeni este o mănăstire de călugăriţe construită de Dimitrie Sturdza în 1821, desfiinţată de comunişti şi reînfiinţată în 1994 de actualul patriarh al BOR, Daniel după 40 de ani de prigoană. Aici vieţuiesc 35 de călugăriţe care înafara programului religios lucrează în atelierele refăcute ale mănăstirii. În mănăstire funcţionează Centrul social-cultural Sf. Ilie la sfârşit de săptămână pentru bătrâni. Mănăstirea oferă cazare în 32 de camere cu baie proprie din care 23 duble şi masă la restaurant pentru 35 lei/ persoană. Dotarea camerelor e modernă, cu Hi-Fi, TV, etc. Parcul cu o suprafaţă de30 de ha, cu arbori de 250-300 de ani şi 90 de specii de foioase şi conifere oferă un minunat loc de relaxare.

3. Biserica cu hramurile Sf. Voievozi şi Buna Vestire a fost construită în 1787 de vornicul Ioan Sturdza şi servea ca paraclis al conacului boieresc din apropiere. În 1820 ea a fost refăcută în stil neoclasic, aşa cum o putem vedea şi astăzi. A fost sfinţită de mitropolitul Veniamin Costache. La intrare are o pisanie în limba română scrisă cu litere chirilice. Obiectele cele mai valoroase din biserică şi pe care le-am putut fotografia sunt o icoană de argint a Maicii Domnului dăruită de soborul manăstirii Neamţului şi care datează din timpul lui Stefan cel Mare şi o cruce de argint filigranată în care se păstrează bucăţi din 14 moaşte de sfinţi, cel mai cunoscut fiind al Sf. Apostol Andrei. În spatele bisericii se află cimitirul boierilor Sturdza, Cantacuzino, Balş. Dintre personalităţile mai importante înmormântate aici sunt Gheorghe Sturdza şi soţia sa Maria, născută Ghika- cei care au construit castelul neogotic, - fiica lor Ecaterina, văduva lui Serban Cantacuzino. Aceasta s-a călugărit sub numele de maica Macrina şi în 1947 a donat palatul, parcul de 30 ha şi biserica ctitorită de părinţii săi, Episcopiei Romanului.


[fb]
---
Trimis de Michi in 25.07.14 18:52:01
Validat / Publicat: 25.07.14 21:55:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.

VIZUALIZĂRI: 2815 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cntrul social Sf. Ilie al mănăstirii Miclăuşeni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

MichiAUTOR REVIEW
[26.07.14 08:28:13]
»

Am omis să scriu că ghidul ne-a arătat un arbore gros de Ginkgo biloba din frunzele căruia puse la uscat se face oaspeţilor un ceai energizant. Frunzele respective sunt la baza medicamentelor Tanakan şi Bilobil care se dau pentru tulburări de atenţie şi memorie.

webmaster70
[30.09.15 12:51:13]
»

Mutat în rubrica "Castelul Sturdza [Miclăuşeni], IAȘI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056269884109497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1