ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2013
DE Xla
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Castelul Iulia Hasdeu - merita un scurt ocol pana la Campina

TIPĂREȘTE

Castelul Iuliei Haseu din Campia este un obiectiv pe care l-am descoperit si vizitat foarte tarziu, adica abia anul acesta prin luna iulie.

Am trecut de foarte multe ori pe langa indicatorul de Campina de pe DN1 dar niciodata nu am fost tentati sa viram la stanga si descoperim acest oras.

Insa odata ce am aflat povestea au si inceput sa umble prin mintea mea gandurile mistice si dorinta de a vedea locul acela paranormal, si in urmatorul weekend am reusit sa ajung.

Din pacate nu am putut sta in Campina pentru ca nu am gasit nici un loc de cazare care sa merite si dupa experienta neplacuta cu lipsa restaurantelor din Slanic am hotarat sa nu stam in Campina si sa trecem doar pe seara cand ne intorceam spre Bucuresti. Si a fost o alegere buna, pentru ca nici orasul Campina si nici Castelul nu m-au impresionat prea tare.

Ma asteptam sa fie mai impunator, asezat intr-o zona mai pustie nu intre casele oamenilor si sa aiba un aer mai misterios. Dar din pacate, din punctul meu de vedere, nu a fost asa...

Este o constructie micuta (cel putin pe interior) asezata intre case, are in spate un parculet (bine intretinut), iar in interior sunt tot felul de obiecte care au apartinut familiei Hasdeu. Dar nu am simitit deloc ca ar fi un loc straniu, ca ar fi bantuit sau ca ar trebui sa ma infioare (chiar am ramas singura in castel vreo 10 minute pentru ca era ora 17:00 si turistii plecasera si m-am plimbat nestingherita si prin celebra camera de spiritism dar nu m-a emotionat cu nimic...).

Poate mi-am facut eu asteptari nerealiste citind atatea povesti si fabulatii pe internet si alta ar fi fost impresia sa il vad fara sa stiu despre ce este vorba.

Lucrurile pozitive ar fi: pretul biletelor, ghidul audio, amabilitatea angajatilor.

In concluzie recomand sa vizitati castelul daca aveti 2 ore intr-o dupa amiaza pentru a face un ocol pana la Campina dar ca destinatie de vacanta nu cred ca se pune problema. Si incercati sa nu cititi povestile pentru a nu fi dezamagiti :)

PS: un muzeu care m-a impresionat prin amprenta lasata locului de caracterul feminin care a locuit acolo a fost muzeul Sissi din Viena (acolo chiar simteam ca este Sissi in toate locurile si vegheaza asupra vizitatorilor ei).


[fb]
---
Trimis de Xla in 07.08.13 17:12:45
Validat / Publicat: 07.08.13 18:14:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.

VIZUALIZĂRI: 3972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Xla); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statuia lui Issus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4049 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dorgo
[07.08.13 21:37:48]
»

@XIa... Pe mine m-a impresionat castelul si tragedia Iuliei Hasdeu ceva mult mai mult decat descrierea facuta de tine, astfel incat, permite-mi te rog, sa fac si eu o mica completare...

"O sfasietoare poveste de dragoste parinteasca s-a petrecut la Campina.

Oare de cate ori tatal Iuliei Hasdeu, disparuta prematur dintre noi, a rostit aceste versuri, sperand ca exista viata si dupa moarte?

“Iulia, tu esti aceea care alta data

Inseninai cu-o vorbă trista-mi fire?

Nu! Nimeni nu va stii ce minunata

Te voi pastra mereu in amintire…”

In memoria ficei sale, academicianul Bogdan Petriceicu Hasdeu a ridicat un templu in care el a sperat pana la sfarsitul zilelor sale ca lumea spiritelor se va intalni cu lumea cea materiala, la focul careia fusese creata constiinta si stiinta sa. Planul templului a fost schiţat chiar de el. Constructia lui a luat sfarsit in anul 1896. La intrarea in templul Iuliei, te intampina deviza familiei “Pro fide et patria” (in slujba credintei si patriei) iar grilajul de la intrare simbolizeaza cea mai veche credinţă suprema a omenirii, soarele, numit si zeul "Ra" la egipteni. Alte simboluri ale Egiptului flancheaza intrarea, doi sfincşi ce semnifică puterea ordinii in natură, legile religiei, ale moralei, ale societatii si cele filozofice. Deasupra intrarii mai observam si “Ochiul lumii” si o data calendaristică-2 iulie, cand savantul îşi aniversa "cele doua Iulii", sotia si fiica. Chiar de la intrare esti subjugat de frumusetea si masivitatea statuii lui Isus cu mainile intinse in semn de binecuvantare a tuturor celor ce trec pragul templului Iuliei, statuia a fost creata de un sculptor din Paris. Apoi, dupa ce-ai intrat in holul principal, in partea laterala vei intalni un coridor ingust, plin cu oglinzi, in care imaginea ta se reflecta de zeci de ori, ele simbolizeza "infinitul" pe care inca nimeni nu l-a inteles sau imaginat, si care alaturi de “tunelul timpului” este inca o incercare a savantului de a evada in lumea umbrelor si de a se intalni, spiritual, cu fica sa. Tatal Iuliei, o porni si el ntr-o zi, precum "Micul Print" a lui Exupery, pe acel drum obscur, incert, nepalpabil si invizibil, care incepe de niciunde si duce nicaieri. A ajuns si el in acea lume, (pare-se), lume ciudata, lume in care nimeni nu se cunoaste cu nimeni, lume in care soarele nu rasare niciodata, lume in care nu ploua, nu ninge, lume in care nici macar iarba nu indrazneste sa creasca, pentru ca n-ar avea pentru cine sau pentru ce s-o faca. In acel tinut nu exista nici macar zbor de lebede pe-un cer instelat sau parfum de valuri ce se sparg pe plaja unui un ţărm cu palmieri ce-si inmoaie frunzele in spuma lor. Un singur lucru se stie despre acel ţinut in care a ajuns savantul. Ca el se numeste ”Tara Nimanui”, loc de unde vin si incotro se indreapta toti oamenii din lume, chiar si cei din tara in care traim noi azi. Tatal Iuliei ajunsese intr-un final, sa fie convins de existenta ei, cel mai greu era sa gaseasca portile ce-l purtau spre acea tara. A sapat un tunel îngust in perete, o “gaura de vierme”, un “scurt-circuit temporal”, o “poarta stelara”, spuneti-i cum doriti, ea există, e acolo, la Campina, in peretele dintre camera Iuliei si cea a tatalui ei. De ce nu stim noi mai multe despre aceasta lume? Pentru ca acolo, nimeni nu vorbeste, nu vede, nu aude si nu comunica. E-o lume fara telefoane mobile si computere. Degeaba strigi in aceasta lume surda, muta, oarba si intunecata ca un ocean de smoala, nu te-aude nimeni…

Nimeni nu stie nici pana in ziua de azi, daca Iulia si cu tatal ei s-au intalnit si daca parintele si-a gasit fiica si odata cu ea, alinarea. Poate ca acest tinut, e doar o lume a umbrelor, o inchipuire, ea nici macar nu exista in realitate ci doar in imaginatia sau visele noastre cele mai urâte.

Asadar, cat timp n-am ajuns inca acolo, haideti sa ne bucuram, (mai ales in aceste zile de canicula) de fiecare adiere de vânt sau rază de soare ce ne mângâie obrazul, de fiecare strop de ploaie ce ni se prelinge pe sprâncene sau de fiecare val de mare care se sparge la mal si ne sterge urmele pasilor de pe nisip si uneori cele ale păcatelor omeneşti, vrute sau nevrute, prezente sau viitoare.

Si de fiecare nou review... "

XlaAUTOR REVIEW
[07.08.13 23:26:41]
»

@dorgo: Ai perfecta dreptate cu descrierea facuta si stiu ca povestea familiei Hasdeu este una impresionanta si cutremuratoare. Nu am negat asta si chiar de la prima lectura a acestei povesti mi-am dorit sa vizitez castelul (am ajuns acolo in urmatorul weekend) si sincer imi pare rau ca m-a dezamgit pe alocuri... Dar se mai intampla si asta, fara sa iti poti explica exact de ce... ma asteptam la mai mult, ma asteptam sa traiesc emotia aceea a descoperirii unui loc inedit si sa imi ramana in suflet. Poate amenajarea simplista, povestea spusa de ghid intr-un mod prea banal si lipsa marketingului m-au facut sa ma simt ca intr-un simplu muzeu si nu in templul inchinat Iuliei Hasdeu, dar povestea si misterele acestui loc sunt cu adevarat deosebite si sper sa le descopere cati mai multi turisti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alexandru Sabau
[23.06.14 16:18:33]
»

Nepotrivit pentru mers cu copii...

Castelul Iulia Hasdeu e un loc monoton, melancolic, nu inteleg de ce dar ghidul ne-a povestit despre toata familia Hasdeu, nu ne-a spus nimic despre isoria castelului, de parca ma interesa pe mine tot neamul lui Hasdeu.

Despre mobila din interior ce sa zic, doua dulapuri si vreo saizeci de poze cu familia astora.

Arhitectura castelului e una frumoasa pe afara dar in interior arata ca si cum ar fi fost incendiat...

Curatenia lasa de dorit, pe pereti se vedeau usor paienjenii iar desigur tencuiala era cazuta peste tot, pe mobila, pe mocheta (dupa ce ca era murdara rau de tot mocheta).

Peretii erau gauriti de parca nu au fost varuiti de optzeci de ani, erau galbeni, si nu ca asta era culoarea lui originala.

Scarile erau rupte pe margini si foarte greu de urcat pe ele.

--

NOTĂ webmaster: text trimis iniţial ca articol distinct şi mutat de noi ca ecou aici.

Autorul afostacolo în 2009.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Xla
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Iulia Hasdeu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04262113571167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1