ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Castelul Cantacuzino – un secol de existenta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto: Eu Gheorghe Gr. Cantacuzino, cu sotia mea Ecaterina, nascuta Baleanu, cladit-am acest castel intru amintirea strabunilor si pentru adapostul urmasilior” (inscriptie pe frontispiciul castelului)

Mai intai de toate, trebuie sa mentionez ca mi-am dorit sa vizitez Castelul « Nababului », inca din momentul in care am citit impresiile excelente ale @catalinei. lupu, astfel incat atunci cand am avut ocazia sa ajung in Busteni nici nu se putea pune problema sa nu ii calc pragul!

Nu as putea creiona mai bine decat @catalina. lupu istoria si viata Nababului, asa ca ma voi rezuma numai la Castel si la ceea ce mi-a inspirat mie.

Pozitionarea Castelului mi se pare una excelenta si consider ca este mult mai buna decat a Castelului Peles cu care am gasit niste asemuiri confirmate de catre ghida noastra, respectiv in zona foisorului din spate. M-am bucurat ca ochiul meu nu a fost inselat, avand in vedere ca eu am reusit sa vad si alte zone mai putin accesibile ale Castelului Peles. Asemanari sunt si cu Palatul Mogosoaia si este normal, fiind in stil brancovenesc.

Revenind la Castelul Cantacuzino, acesta se afla nu departe de intrarea in statiunea Busteni, pe partea dreapta, cum vii dinspre Bucuresti. Panouri sunt puse in mai multe locuri, unul dintre ele l-am vazut in zona telecabinei.

Dupa ce am virat in dreptul indicatorului si am trecut calea ferata, incetul cu incetul am patruns in zona Castelului, aflat la poalele muntelui Zamora, pe strada cu acelasi nume, respectiv str. Zamora nr. 1.

Cum este si firesc cand intri pe un astfel de domeniu, de la intrare te asteapta o poarta imensa din fier forjat in spatele careia o alee flancata pe partea stanga de brazi uniformi iti creaza senzatia ca ai patruns pe locul unei resedinte boieresti, castelul aflandu-se in mijlocul unei paduri de brazi.

Imaginea este una spectaculoasa. Privind in vale, zaresti un parc cu alei in care poti vedea cateva fantani arteziene, cascade, precum si celebra grota artificiala pe sub care poti trece de pe o parte pe alta, in fata acestora inaltandu-se maiestuos Muntii Caraiman si Crucea Eroilor.

Castelul a fost inaugurat in 1911, constructia fiind din piatra si caramida, curtea exterioara si cea interioara fiind pavate cu piatra. Arhitectul care a ridicat acest edificiu nu este altul decat Grigore Cerchez, cel care a adus o contributie importanta si Palatului Cotroceni, dupa cum a tinut sa precizeze ghida noastra, stiul constructiei fiind cel neoromanesc, aceasta intinzandu-se pe o suprafata de 3148 de mp.

Castelul a fost introdus in circuitul turistic destul de recent, din 2010, fiind retrocedat uneia dintre nepoatele Nababului, respectiv Ioanei, din ramura Grigore, cumparat in final de un grup de investitori care si-au propus sa il restaureze si sa il pastreze in circuit. Un arbore genealogic al Cantacuzinilor poate fi studiat chiar in holul de intrare, care da spre pavilionul central si cel de serviciu (unde se afla o expozitie temporara de pictura), acest lucru aducandu-mi aminte de arborele genealogic al Habsburgilor prezent pe holurile Palatului Schonbrunn din Viena. Insa cel mai mult mi-am adus aminte de castelele cehesti, atat prin exterior, cat si prin interior.

Castelul a fost construit chiar in parcul ce apartinea Nababului. Acesta are patru corpuri, respectiv cladirea principala si una secundara (cele doua pavilioane), o vila si o capela.

Am mers agale pe aleea ce duce la Castel, deoarece nu puteam sa imi iau ochii de la privelistea din jur. Insa cum ora fixa urma sa vina si cum accesul in interior este permis numai la ore fixe, ne-am indreptat spre intrare.

Mai avand cateva minute la dispozitie, am zabovit inconjurand Castelul. Asa am putut observa foisorul asemanator cu cel de la Palatul Mogosoaia, biserica din curtea Castelului, curtea interioara.

Inainte sa intram am remarcat si Cafeneaua Nababului, dar preturile mi s-au parut cam ridicate (cafea, ceai 12-14 lei, bere 10 lei, apa, sucuri 6-8 lei, etc.).

Inca de la intrare, prin poarta prin care se face accesul in Castel, intram in atmosfera castelanilor, iar usa interioara este ornata cu vitralii superbe, ca si ferestrele castelului. Din cate am inteles, vitraliile sunt aduse din Italia.

De altfel, atat usile din interior, lucrate in lemn de stejar si sculptate cu motive vegetale, in care m-a ipresionat in mod desebit feronaria originala, bogat ornamentata, cat si ferestrele cu manere la fel de interesante, aduc acel “quelque chose” care te impresioneaza. Detaliile sunt uimitoare!

Deasupra portii de intrare, se afla blazonul familiei Cantacuzino cu vulturul bicefal si blazoanele provinciilor istorice ale Romaniei, precum si cu coroana regala, care semnifica originea princiara a familiei.

Am ramas siderata sa aflu ca in vremea comunismului, cat si dupa revolutie, acest castel a functionat ca spital, mai precis ca sanatoriu pentru cei din MI! Acest lucru l-am aflat inca de la intrarea in Castel, fapt ce l-a facut pe sotul meu sa dea inapoi intrebandu-se daca a fost dezinfectat ca lumea... Amprenta spitalului se vede in vopseaua verde specifica ce acopera pictura initiala a peretilor si care, din fericire, poate fi dezvaluita. Dupa scrijeliturile facute de restauratori pe alocuri am putut observa stilul brancovenesc prezente in multe alte locuri in castel.

Imediat ce am patruns prin usa cu superbele vitralii, am remarcat in partea stanga trei jilturi decorate cu crucea celtica pe spatare (3 pe fiecare) si tot studiindu-le am vazut ca podeaua este executata in mozaic.

Am urcat apoi pe o scara din marmura si fara balustrade pana la primul nivel al castelului unde se afla un hol central in care sunt expuse cateva fotografii vechi ale acestuia.

Plafoanele au grinzi aparente si aici a fost un remember ale castelelor vizitate de mine in Cehia.

In bogatia coloristica a incaperilor si stralucirea ferestrelor, o nota aparte o faceau semineele executate din piatra alba cu incrustatii si ornamentata cu mozaicuri multicolore.

Holul de Onoare este absolut fabulos! In registrul superior se afla picturi votive ce reprezinta membrii de vaza ai familiei Cantacuzino, ce au fost acoperiti cu o panza pe vremea cand Castelul functiona ca si spital. In partea opusa se oglindesc in vitralii aceeasi sau alti membri a familiei, iar deasupra ferestrelor se afla o colectie heraldica unica in Romania, ce reprezinta blazoanele familiilor de boieri cu legaturi de rudenie cu familia Cantacuzino.

Pe peretele cu semineul din Holul de Onoare sunt cinci casete goale, unde ar fi trebuit sa fie alte portrete ale Cantazuzinilor, dar pictorul nu a avut la indemana imaginile lor pentru a-i putea picta si au ramas nepictate.

Scara pe care urcasem la etaj este din marmura de Carrara, iar balustrada este din fier forjat.

Candelabrele din castel sunt iarasi uimitoare, cel din Holul de Onoare sau Sala de Bal, cum i se mai spune, fiind cel original. Parchetul este si el cel original.

Urcand la urmatorul nivel am ajuns in Salonul Ardelenesc, aflat deasupra Holului Central, insa aici usile nu mai sunt cele originale, ci unele simple din lemn, unele mai pastrand o parte din manerele originale. De aici am putut patrunde in balcoanele care dau spre Sala de Bal si am putut vedea mai bine Cantacuzinii. Din balcoane se putea intra in alte trei incaperi mici, altadata una singura, compartimentate astfel pentru a depozita arhiva fostului spital.

Din pacate, nu mai exista nimic din mobila originala, care nu se stie unde este... Sunt curioasa daca dupa restaurare va avea si ceva mobila sau obiecte personale recuperate cumva.

Maretia castelului cu parcul inconjurator si intreg domeniul de peste 800 de hectare nu se poate ridica decat la aceasi maretie cu aceea a proprietarului sau, considerat cel mai mare latifundiar din Romania la vremea respectiva.

Din pacate, Grigore Cantacuzino nu a putut sa se bucure prea mult de castel, acesta incetand din viata la doi ani dupa inaugurare.

Ne putem bucura noi, acum, fie vizitandu-l, fie ascultand unul dintre concertele care au loc aici, imaginandu-ne cum era odinioara...

Iubitorii de amintiri pot cumpara multe obiecte inscriptionate cu Castelul Cantacuzino, de la oglinzi, cani, brelocuri si pana la lingurite. Vederi, carti, sacose, ceasuri si altele asemenea sunt puse spre vanzare.

La iesire am mers spre bisericuta din lemn aflata in incinta, care a fost construita pe locul alteia ce data din 1800.

Orarul de vizitare este de luni pana duminica incepand cu ora 10 si pana la ora 18, in weekend programul fiind micsorat cu doua ore. Tarifele de vizitare sunt urmatoarele:

adult 20 de lei

pensionar si student 15 lei

copii intre 5-10 lei, in functie de varsta, cei sub 6 ani avand gratuitate. Exista tarife reduse si pentru grupuri de copii si insotitori, toate aceste amanunte le puteti gasi pe panoul prezent inainte de intrarea pe domeniul Castelului, in partea dreapta.

Taxele foto/video: amatori, 10/30 de lei. Pentru profesionisti mi s-au parut niste taxe pur si simplu prohibitive! Pentru foto interior sau exterior 500 de lei, pentru video interior sau exterior 700 lei! Cumulate, se aplica o reducere. In orice caz, eu care imi doresc un aparat profesionist, nu pentru a fotografia pentru vreo plublicatie, dar pentru mine personal, nu cred ca m-ar fi lasat sa intru cu un DSRL la gat...

Sincera sa fiu, nu mi se pare normal sa se faca o diferentiere de pret intre fotografii profesionisti sau cei amatori, asa cum nu mi se pare normal sa se faca diferente de pret/tarife intre turistii straini si cei romani, cum se practica la unele obiective turistice si nu numai.

Tariful de intrare mi s-a parut, insa, unul acceptabil, comparativ cu tarifele din afara si probabil ca va creste dupa ce se va fi incheiat restaurarea Castelului. Pentru ca acest lucru ne-a dezvaluit ghida noastra si m-am bucurat nespus de mult sa stiu ca nu ramane in faza actuala, nu numai interiorul, cat si parcul si terenul aferent. Am inteles ca aceasta restaurare se va face si cu fonduri europene, iar eu personal cred ca rezultatul va fi unul extraordinar, castigand astfel inca un obiectiv turistic de mare valoare istorica si arhitectonica.

Alte Palate Cantacuzino mai exista in Bucuresti (Muzeul National “George Enescu”) si Palatul Cantacuzino din Floresti (nefinalizat, devalizat si degradat), ambele facute dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey, inspirate dupa Palatul Micul Trianon din Gradina Palatului Versailles din Franta.

Va fac o invitatie din suflet pentru vizitarea acestui Castel!! Si neaparat sa aveti mai multe ore la dispozitie pentru ca pe domeniul sau va veti pierde in amintiri, castigand altele noi...

Un film superb puteti urmari aici: http://www.youtube.com/watch? v=HarKFub3F5I&feature=related


[fb]
---
Trimis de magdalena in 06.11.11 21:06:52
Validat / Publicat: 06.11.11 23:07:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4114 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Cantacuzino din Busteni, aleea care duce la castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.11.11 21:19:19]
»

Webm, as dori, te rog, acest videoclip muzical

http://www.youtube.com/watch?v=RjbzbuKEWFE&feature=related

Multumesc!

-----------------------

Rezolvat! - by webmaster

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.11.11 12:07:31]
»

Foarte frumoasă prezentare, @magdalena, minunat ilustrată prin fotografii și foarte inspirat acompaniată de videoclipul ales și de muzica sa.

Mă bucur că cel puțin o parte din moștenirea Cantacuzinilor viețuiește încă și că ne e accesibilă și nouă spre vizitare și valorizare. O parte a acestei oportunități, iată, ți-o datorăm ție, cea care ne-ai creionat în cuvinte frumoase o invitație de suflet pentru vizitarea acestui obiectiv, pe lângă care, sunt sigură, cei mai mulți dintre noi am trecut nu o dată fără să oprim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.11.11 12:49:06]
»

Ha, am venit si eu cu SB

webmaster
[07.11.11 13:04:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

magdalenaAUTOR REVIEW
[07.11.11 15:01:23]
»

Intre timp am gasit o "carte de identitate" a Castelului, datata iulie 2009 (vezi aici: altrix.ro/documente/Parte ... ntacuzino-1.pdf), in care se precizeaza ca proprietarul este S. C. ZAMORA ESTATE SRL" care in 2011 a luat locul I la top afaceri in Romania 2011, anterior fiind administrat de Ministerul de Interne.

Sa speram ca acesta isi va recapata stralucirea de alta data...

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.11.11 19:17:58]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

RobertCodescu
[14.11.11 07:26:43]
»

S. C. ZAMORA ESTATE SRL" care in 2011 a luat locul I la top afaceri in Romania 2011

scuză-mă că întreb dar locurile astea nu se atribuie la sfârşitul anului!!?!? Noi suntem încă în 2011 poate vreo firmă dă lovitură cu o autostradă peste... Marea Neagră (la chinezi a mers) şi se schimbă ierarhia într-o lună jumate.

Aşa că aştept lămuriiri negreşit şi neapărat!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[14.11.11 21:21:11]
»

@robert. codescu, astfel de clasificari iau in evidenta ultimul an fiscal, din cate stiu eu.

Poate te lamuresti aici: listafirme.ro/top_2011/di ... oma_1735425.htm

gushpi
[05.01.12 10:36:12]
»

multzam frumos magdalena!

cautand pe net ceva despre acest castel - cea mai buna descriere ESTE a ta!!!

(de dragul sintaxei trebuia sa scriu "a fost", dar de dragul adevarului, am scris "ESTE"!)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gushpi, johnnyredlabel, magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Cantacuzino:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046886920928955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1