ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelul Bratislava - un model de restaurare

TIPĂREȘTE URM de aici

În Bratislava am mai ajuns acum câțiva ani, într-o toamnă târzie (sau iarnă timpurie?!), pentru vreo 2 zile, cu ocazia unui eveniment profesional. Îmi amintesc câte ceva: că am stat la un hotel cu vedere la Dunăre, că am degustat o pălincă de pere absolut demențială și că am preferat să foiesc centrul vechi în cele 2-3 ore libere în loc să mă cocoț pe deal, să vizitez castelul. A, și că mi-am cumpărat un costum tricotat din lânică, pe care-l port de atunci într-o mare veselie în sezonul rece, fiindcă e călduros și colorat și îmi atenuează amocul inerent anotimpului rece. Și de câte ori îl îmbrac, îmi amintesc că am renunțat la castel pentru el ☹...

Excursia de vara asta a fost ocazia perfectă să recuperez. Căci ne puteam duce glonț spre destinația noastră finală, Cesky Krumlov, sau puteam să ocolim pe la Bratislava – Brno. Am ales a doua variantă din motive evidente.

De la Győr la Bratislava nu-s decât 80 km (integral pe autostradă), 52 de minute estima amicul Waze că vom face. În realitate, au fost mai multe, deoarece ne-am oprit să alimentăm cu combustibil și pe urmă, în prima benzinărie de după fosta graniță (Ungaria și Slovacia aparținând amândouă spațiului Schengen, practic nu mai există graniță terestră între ele), să cumpărăm vigneta pentru Slovacia (12 euro/10 zile; minimul posibil). Oricum, am ajuns înaintea prânzului.

Castelul se află pe un deal (85 m înălțime peste nivelul Dunării) și, venind din sud, îl vezi de departe, undeva pe partea stângă, imediat după ce intri în oraș (în timp ce centrul vechi se desfășoară pe dreapta). Am parcat chiar sub castel (3 euro/oră), într-o parcare dispusă pe 4 niveluri, de unde un lift ne-a scos la suprafață.

Aria de vizitare (gratuită) cuprinde, pe lângă castelul propriu-zis, mai multe locuri de belvedere, artefacte arheologice conservate, zone verzi dotate cu alei de promenadă și băncuțe pentru odihnă, un restaurant și o cafenea. Tot gratuit se vizitează și Grădina Barocă (începând cu ora 9, până la 16-21, în funcție de sezon). Noi cu ea am început, căci ne-a ieșit prima-n cale. Un loc plăcut, îngrijit, cu copaci cu coroane „coafate” în forme elipsoidale sau sferice, cu flori multicolore, statui și fântâni.

Castelul are formă aproximativ dreptunghiulară, cu câte un turn rotund în colțuri, închizând între cele 4 aripi o curte interioară. Am citit că situl poate fi accesat prin cele 3 porți istorice: Sigismund (SE; sec. 15), Nicolae (NE; sec. 16) și Viena (SV; 1712); noi însă, venind din parcarea subterană, le-am șuntat, pur și simplu am ocolit edificiul și ne-am trezit pe esplanada din fața sa, care oferă priveliști frumoase la oraș și la Dunăre. Tot aici se află statuia ecvestră a principelui Svatopluk I al Moraviei (sec. 9).

Evident, următoarea mișcare a fost să ne îndreptăm spre casa de bilete. Am achiziționat bilete comune, de adult (12 euro bucata), însă există tot felul de reduceri pentru diverse grupe de vârstă, pentru familii sau grupuri de școlari. Sunt organizate tururi ghidate în limba locală din oră în oră începând cu ora 13, iar în cursul verii și tururi în limba engleză. Posesorii de Card Bratislava au 100% discount.

Am studiat un pic și panoul ce prezintă dispoziția expozițiilor, de fapt l-am pozat, la o adică, pentru că oricum n-aș fi ținut minte care pe unde se află. E bine de știut totuși că nu se poate vizita întreg edificiul, o parte din el reprezentând sediul Parlamentului Slovac. Restul a fost amenajat ca Muzeu național și istoric.

Că veni vorba, un pic de istorie...

Ca s-o scurtez la maxim, vă zic din start că am luat ca sursă de inspirație site-ul www.visitbratislava.com, care zice după cum urmează. Primele urme de populare a zonei – preistorie. Prima referință scrisă la oraș – Analele Salzburgului, anul 907, în contextul unei bătălii între bavarezi și unguri. Primii care au construit o fortificație pe deal – celții; au numit-o Oppidium. Peste 4 secole aceasta a făcut parte din sistemul defensiv roman de graniță (Limes Romanus). Pe urmă au stăpânit slavii, iar din sec. 10 Bratislava devine parte din statul ungar aflat în plină expansiune. Abia acum palatul capătă ziduri de piatră și se ridică și o biserică închinată Sf. Silvestru. Castelul a tot fost remodelat de-a lungul secolelor, după moda vremii – stil gotic (sec. 15, Sigismund de Luxemburg, cel care a construit și poarta omonimă, plus că a săpat o fântână adâncă de 80 m); stil Renaissance (sec. 16, regele Ferdinand), stil baroc (sec. 17). Maria Theresa l-a adaptat după cerințele ginerelui său Albert, mare colecționar de artă (colecție care acum face obiectul Galeriei Albertina din Viena).

Vizita noastră

Există circuit de vizitare, logic până la un punct; pe urmă sunt atâtea bifurcații, că te cam amețești de cap. În tot cazul, nu cred să fi ratat ceva (deși era cât pe ce). Trecem de curtea interioară, care de fapt este o mare sală de spectacol în aer liber și începem cu secțiunea ce prezintă, cu ajutorul mai multor panouri succesive, prin cuvinte (limbile slovacă și engleză), gravuri și fotografii – date despre istoria și reabilitarea castelului. Sunt și câteva elemente arhitectonice recuperate de la edițiile trecute.

Pe urmă, într-o sală, țin minte că am putut admira o frumoasă machetă a întregului complex, cu toate clădirile-anexă și zidurile înconjurătoare. Apoi am urmat scările monumentale și am urcat la primul etaj. Sunt mai multe rânduri de scări, toate identice, acoperite cu mochetă roșie, pereții albi prezintă finuțe decorațiuni aurii, din loc în loc oglinzi cu rame bogate îți reflectă imaginea, balustradele sculptate în marmură întregesc imaginea cu adevărat regală a ambientului.

Am vizitat fosta capelă a castelului, acum transformată în sală de muzică, păstrând încă elemente ce amintesc de vechea sa destinație; la prima vedere, ai spune că-i cea mai modernă biserică văzută. Au urmat alte săli, una după alta, mai mult goale, cu doar câteva elemente de mobilier și multe tablouri întunecate prezentând castelul Bratislava în diverse momente ale istoriei.

Altă secțiune ne arată icoane și statui religioase, precum și alte obiecte de cult. Mi-a plăcut mult zona cu reproduceri înfățișând scena Nașterii lui Isus, mai mult sau mai puțin stilizate, mai vechi (unele chiar foarte vechi) sau mai noi. Și picturile naive pe această temă mi-au plăcut.

Tot urcând, nu doar interiorul se vede frumos, ci și exteriorul, mai precis orașul vechi, podurile peste Dunăre, cartierul rezidențial de pe deal. Cel mai frumos se văd toate astea de la ultimul nivel al Turnului Coroanei, singurul turn ce se vizitează; este cel așezat în sud-est, ridicat în sec. 13 (dealtfel, este cea mai veche structură a castelului), în care se păstrau bijuteriile Coroanei. Scările de acces sunt inofensive, nu vă fie frică.

Am văzut și o expoziție de afișe de film, semnată de un tip pe nume Mimmo Rotella, italian la origine, n-am avut răbdare să-i citesc biografia și nici n-am înțeles întru totul „ce a vrut să spună artistul” . Cam abstractă pentru mine opera lui...

Ultima arie vizitată a fost subsolul. Câteva săli înlănțuite prezintă artefacte de pe vremea celților (în special ceramică și arme), o bogată colecție numismatică, este reconstituită o locuință rudimentară și se fac oarece referiri la cetățile învecinate, printre care Devin (despre care am auzit în premieră). Un colțișor este organizat astfel încât cei mai mici vizitatori să nu se plictisească în timp ce Mami și Tati se culturalizează ????.

Se vizitează apoi o parte din fundațiile vechi, aici n-am înțeles prea bine ce și cum, explicațiile fiind succinte și numai în limba locală. Și – culmea! – deși la final există o ușă ce comunică cu exteriorul, am găsit-o încuiată și a trebuit să facem tot drumul înapoi prin expoziția de la subsol ca să putem ieși. Chestie ce s-a dovedit de bun augur totuși, deoarece ne-am dat seama că ratasem fix Tezaurul – o colecție impresionantă de obiecte din aur și argint, cu care ne-am clătit la greu privirile.

După ce ne-am odihnit picioarele pe o bancă, în parc, ne-am întors la mașină și am luat drumul centrului vechi, pentru o scurtă incursiune (dar plăcută). Într-adevăr, scurtă (mai puțin de un ceas), căci ni se cam făcuse foame. Studiind harta, Tati a propus să vizităm ruinele cetății Devin, despre care tocmai aflaserăm și ale căror imagini ne incitaseră. În plus, în vecinătate se aflau și ceva mâncătorii ????. 2 iepuri dintr-un foc, cum ar veni :).

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 26.11.23 18:24:04
Validat / Publicat: 26.11.23 20:50:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.

VIZUALIZĂRI: 1478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul Bratislava
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.11.23 21:08:34]
»

Mutat în rubrica "Castelul Bratislava (Bratislavsky hrad), BRATISLAVA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bratislava și împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[26.11.23 21:09:09]
»

@webmasterX: Sigur, acolo e.

webmaster
[26.11.23 21:16:06]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[26.11.23 21:27:29]
»

@webmaster: Mulțam!

Pușcașu Marin
[26.11.23 21:45:42]
»

@crismis: De două ori am plecat din Viena spre casă cu noaptea-n cap doar ca să fac un ocol până-n Bratislava pentru castelul aista și pentru OZN-ul de pe pod (mă rog... și ceva plimbare prin oraș) și de ambele dăți a plouat cu spume. Am renunțat de fiecare dată.

Acu', după ce cu mare meșteșug în peniță povestiși despre castel, a treia oară, de-o fi să fie, poa' să plouă și cu hârtii de 500 de euro că tot mă duc.

Și te mai rog ceva, că n-am văzut în viața mea până acum... în P04, la -1, printre alții pot parca și ăia... o mască plânge, o mască râde. Lămurește-mă, rogu-te, ăștia cine” este” ?

Să trăiești, să călătorești!

k-lator
[27.11.23 20:40:25]
»

@crismis: Mie, castelul ăsta îmi plăcu mai mult pe afară și prin împrejurimi, decât pe dinăuntru. Adică suporturile pentru exponate și băncile din lem în culorile de gri-albastru mi se par cam nepotrivite cu sălile înalte și stucaturile elegante. În schimb, priveliștea asupra Dunării cu podul și asupra orașului este foarte frumoasă.

Apropos de P04, despre care zice mai sus și @ghișor, am stat și eu și am privit-o și m-am tot gândit, dar cred că este exact ca-n bancul ăla:

Un pitic citește un anunț în ziar:” Căutăm bărbați înalți, atletici, cu condiție fizică foarte bună, pentru escaladat Everestul.” Merge la adresa cu pricina, bate la ușă, iese cineva, îl măsoară din cap până în picioare și îl întrebă:

- Care-i treba, ce dorești?

- Știți, am venit pentru anunțul din ziar...

- Și ai citit anunțul?

- Da!

- Și nu scrie că noi căutăm bărbați înalți, atletici, cu condiție fizică bună...?

- Păi da, am venit să vă spun că pe mine să nu vă bazați!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.23 08:53:05]
»

@ghisor: Acuma ce să zic?! Cu forțele naturii nu te pui! Dacă Doamne-Doamne zice nu, cine suntem noi să zicem da?! Glumesc, desigur... Adevărul e că n-ar fi avut același farmec vizitarea castelului pe vreme întunecată. Mă refer la panorame și chiar și la frumoasa Grădină Barocă.

Cât despre omuleții din parcare... Zău dacă știu să te lămuresc! Eu știu că ăla-i semnul pentru teatru sau cinema; n-am prea văzut așa ceva prin zonă, dar o fi. La început am zis că după ce vedem castelul, ne-om foi și prin parcul acestuia. Nu ne-am mai foit, am preferat să ne mutăm un pic în orașul vechi.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.23 08:59:21]
»

@k-lator: Fain bancul, râsei aseară, de-l citii, râsei acu' din nou!...

Mda, ai dreptate... Totuși, au fost câteva secțiuni care mi-au plăcut mult, precum cea despre care am amintit și în articol, cu reproduceri ale scenei Nașterii Domnului. Am zis să nu plictisesc lumea cu prea multe poze, dar ar fi meritat încărcate vreo 2-3... Și da, priveliștile au fost best, cu siguranță! Oricum, îmi rămăsese pe suflet castelul ăsta, acum mi-am luat de-o grijă. Bratislava e un oraș frumos, merită cu prisosință cel puțin o vizită!

Pușcașu Marin
[28.11.23 09:09:46]
»

@crismis: La asta cu teatrul mă gândisem și eu. Probabil când sunt spectacole în curtea interioară a castelului, cei care prestează să aibă locuri rezervate în parcare? Cine știe? Eh, asta e un amănunt. Important e c-am” văzut” un castel frumos. Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, k-lator, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bratislava (Bratislavsky hrad):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062988042831421 sec
    ecranul dvs: 1 x 1