ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nihil Sine Deo

TIPĂREȘTE

Mi-am permis sa intitulez asa acest articol pentru ca am cosiderat a fi un omagiu adus Regelui Carol I. Acest dicton latin, motto-ul familiei regale de origine germana Hohenzzolern-Sigmaringen, a fost preluat de Regatul Romaniei si poate fi vazut in incaperile Castelului Peles.

Desi nu este pentru prima oara cand am vizitat Castelul Peles, niciodata nu mi-am facut timp sa scriu un articol despre el. Acum, dupa ultima vizita am hotarat ca este un obiectiv mult prea important caruia sa nu-I dedic un review, desigur cu parerile mele insa si cu un istoric, sper eu cat mai cuprinzator care sa va ajute, atunci cand il veti vizita sa recunoasteti amanunte despre care ati citit din randurile ce vor urma. Am facut, desigur numeroase poze si sincer, nici nu stiu daca vor putea fi puse toate ‘din prima’ :) Insa e de inteles …

Despre resedinta regilor Romaniei incepem sa privim inapoi, in anul 1866 cand, pe data de 5 august Regele Carol I al Romaniei a ajuns la manastirea din Podul Neagului (cum se numea pe atunci) si a ramas fermecat de frumusetea locului, motiv pentru care in anul 1872 domnitorul cumpara un teren in acea zona, pe valea paraului Peles in locul numit Pietrele arse si angajeaza un arhitect al acelor timpuri, german de origine caruia ii traseaza sarcina de a construi un complex care sa costituie resedinta regala. Wilhem Doderer, caci despre el e vorba, conduce lucrarile. Acestea au inceput practic in anul 1873 insa piatra de temelie a fost pusa in anul 1875. Dupa 8 ani, in 1883 se inaugureaza Palatul Peles. Cand a pus piatra de temelie la baza castelului, Carol I aseaza acolo doua pergamente bagate intr-un tub de sticla si apoi intr-unul din plumb. Impreuna cu acestea mai pune o emisiune restransa de monede cu chipul sau. Pergamentele contineau declaratia de intentie si actul de fundatie al Pelesului. Dar dupa finalizare, planurile de constructie continua si, abia in 1914 se ajunge la forma actuala a constructiei. Planul complet al acestora care completeaza resedinta regala mai cuprinde Palatul Pelisor, Corpul de Garda, Economatul, Grajdurile, Uzina Electrica, Vila Sipot si Casa de vanatoare Foisor. Aceasta din urma, construita fiind inaintea Castelului a reprezentat o perioada resedinta familiei regale. Castelul Peles, prima constructie din Romania cu fundatie din piatra, devine unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei sec XIX, si datorita uzinei electrice proprii, primul castel electrificat din Europa. Construit initial cu un singur etaj, dupa 1900 il primeste si pe cel de-al doilea, ajungand astfel ca in forma finala, pe suprafata ocupata de 3200 mp, sa cuprinda 170 de camere si peste 30 de bai. Aceste camere adapostesc una dintre cele mai importante colectii de tablouri din Europa si o importanta colectie de arme europene si orientale, peste 4000 la numar, datand din sec XIV-XVII. Tot la acea data, Pelesul este inzestrat cu un lift interior, aspirator si incalzire centrala.

Turul incepe dupa ce, la intrare toti vizitatorii primesc niste huse pentru incaltaminte pe care le vor purta pana la sfarsitul vizitei, menite sa protejeze covoarele din interior. Se intra apoi intr-un hol grandios ai crui pereti sunt tapetati cu lambriuri din lemn de nuc si numeroase statuete, si cu un plafon de sticla, mobil, care putea fi actionat manual sau electric si care ii surprinde in mod vadit placut pe oaspetii care in noptile senine puteau admira cerul instelat.

Pentru cei pasionati de carti rare, acestea vor putea fi vizionate in Biblioteca Regala avand coperti din piele si fiind gravate cu litere de aur. O alta surpriza o reprezinta usa secreta mascata de un raft de carti care corespundea unui tunel ingust sapat in piatra si ale carui scari puteau fi folosite de rege pentru a se refugia in alte incaperi ale castelului.

Salile de arme, amenajate in tre anii 1903 si 1906, gazduiesc, cum spuneam piese orientale si europene, cele mai pretioase fiind considerate armurile germane din secolele XVI-XVII si o armura completa pentru cavaler si cal, unica in Romania.

Vom vizita apoi Sala de Muzica, devenita la dorinta Reginei Elisabeta salon de serate muzicale, apoi Marele Salon sau Sala Florentina unde vizitatori vor admira impresionantul plafon sculptat in lemn de tei, aurit ulterior, cu decoratiuni in stilul renasterii italiene si impodobita cu doua frumoase si mari candelabre.

Va urma apoi Sala Maura, denumirea venind de la elementele hispano-maure care o impodobesc, unde se mai gaseste si o fantana din marmura de Carrara o copie fidela a unei piese similare din Cairo.

Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, decorata fiind in stil Ludovic al XIV lea.

Sala de concerte, amenajata in anul 1906, este dotata cu un clavecin executat la Anvers in anul 1621, un pian Bluthner cu coada verticala si o orga Rieger cu doua claviaturi.

Suma de 100.000 de galbeni in aur a fost cheltuita in acelasi an, 1906 pentru amenajarea Apartamentului Imperial cu ocazia vizitei in Romania a Imparatului Austro-Ungariei, Franz Ioszef care a participat le Jubileul de 40 de ani de domnie a lui Carol I.

Sala de Consilii va surprinde datorita asemanarii cu una din salile Primariei din Lucerna, apoi Cabinetul de Lucru unde veti gasi un birou

impunator si un pupitru pentru audiente, Sufrageria unde pot fi admirate piese de argint de o mare valoare, si un mobilier rustic breton din secolul al XVIII lea, apoi Salonul turcesc unde va vor atrage privirile vasele turcesti si persane confectionate din alama. Dormitorul si el continand mobilier de o mare valoare, este luminat de un mare candelabru din sticla de Bohemia.

Intre anii 1883 si 1914 au fost aduse din Elvetia si Germania si montate Vitraliile castelului. Pelesul are 7 terase pe care va puteti plimba si admira statui din piatra, fantani si vase din marmura de Carrara, dominand insa statuia lui Carol I.

Castelul Peles este al doilea muzeu din Romania vizitat de turisti, la mica distanta de Castelul Bran. A fost retrocedat in 2007 Casei regale incheindu-se ulterior un memorandum prin care Casa Regala il inchiriaza statului roman contra unei chirii de 11.000 de euro lunar cu conditia sa ramana deschis vizitatorilor. Din pacate, de la acea data, Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii nu a mai investit alti bani in intretinerea acestei perle a Sinaiei si a Romaniei, toate micile reparatii facandu-se din venituri proprii. Impreuna cu manastirea Sinaia ansamblul merita vizitat, in cele 3-4 ore necesare acestor obiective putand sa treceti in revista multitudinea de tarabe insirate pe aleea care duce de la manastire la Castel, care va ofera diverse suveniruri, imbracaminte si costume complete traditionale regiunii, apoi diverse obiecte sculptate in lemn, blanuri, covoare stergare icoane pictate pe lemn si sticla si cate si mai cate. Daca poftiti, puteti sa va luati un langos sau un kurtos kalacs, si multe dulciuri.

Nu ezitati daca nu ati vizitat acest edificiu sa o faceti curand. Nu veti regreta niciun moment si cu siguranta ca veti reveni!


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 18.04.18 19:06:40
Validat / Publicat: 18.04.18 23:06:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 1193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.18 23:06:00]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 48&ridAnt=85463

iulian68AUTOR REVIEW
[18.04.18 23:25:35]
»

@webmasterX: Aseară nu am mai avut timp sa le incerc... Mâine promit ca voi urca 60! ????????

mihaelavoicu
[19.04.18 07:57:32]
»

Sincere felicitări!!

În primul rând pentru curajul de a aborda Peleșul. Nu e ușor a descrie un asemenea colos al rafinamentului cu care este înzestrat.

Și apoi pentru modul deschis și cursiv al cuvintelor.

Eu personal, îți mulțumesc!

iulian68AUTOR REVIEW
[19.04.18 08:08:05]
»

@mihaelavoicu: Sărut mâna, ma bucur ca am putut intra in"gratiile" tale! Daca vrei sa ma crezi, am facut peste 200 de poze, pentru ca Pelesul trebuie fotografiat cu multa atentie!

webmasterX
[19.04.18 09:58:37]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

RoxanaGRS
[19.04.18 10:29:04]
»

Superb! Este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, mult peste Bran (deși nici ăla nu e de lepădat). Felicitări pentru articol și pentru pozele deosebit de frumoase!

Pe vremuri îl puteam admira doar de pe drumul spre cota 1400, Ceaușescu îl închisese publicului. De când l-au redeschis, merg să-l vizitez de câte ori ajung în Sinaia. Cred că l-am văzut de 4 sau 5 ori și nu mă mai satur. Văd că ați vizitat și etajul al doilea, cel cu apartamentele regelui și ale reginei. Ultimele două dăți când am fost nu se vizita etajul 2. E bine de știut că l-au redeschis. Cum de-ai putut să faci fotografii în interior? Ați plătit o taxă? Pe noi nu ne-au lăsat, dar nu mai rețin dacă exista taxă foto.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
fredutza
[19.04.18 13:49:01]
»

Sunt ceva ani de cand am vizitat si noi castelul. O bijuterie.

Am vazut ca pe site-ul castelului are acum taxa pentru foto.

Noua, atunci, ne-au cerut bani pentru a face ceva poze, trebuind sa raman la coada grupului, deci nu am beneficiat de povestile ghidului.

iulian68AUTOR REVIEW
[19.04.18 15:22:53]
»

@RoxanaGRS: taxa foto este de 35 lei pe un dispozitiv. Mai este și o taxă video de 60 de lei. Flash-ul este interzis. Eu cred ca mai am încă vreo sută de poze facute! ????Pe putin!

iulian68AUTOR REVIEW
[19.04.18 15:28:42]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru vizita si aprecieri. Cel mai greu a fost sa incarc 60 de fotografii, nu sa scriu! ????????

iulian68AUTOR REVIEW
[19.04.18 15:35:11]
»

@webmasterX: A fost plăcerea mea! Am promis 60, am urcat 60! ????

tata123 🔱
[20.04.18 08:39:06]
»

@iulian68: Un castel superb, mulțumim pentru fotografiile exemplificatoare. Peste 400.000 de vizitatori trec pragul reședinței regale de vară, Statul încasează sume frumușele dar nu investește nimic - doar e proprietatea Casei Regale.

Chiar dacă taxele de vizitare și de fotografiere ni se par mari eu cred că ar trebui să le plătim fără ezitare cu prima ocazie fiindcă nu știu cât timp cele două castele vor mai rămâne deschise publicului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[20.04.18 10:40:15]
»

@tata123: Iti multumesc pentru aprecieri si vizită. Fotografiile postate nu au texte explicative în primul rând pentru ca efectiv eram 'rupt ' la momentul publicarii si in al doilea rand pentru ca efectiv nu as fi putut să explic pentru toate nominal ce reprezezinta. Referitor la remarcile tale cu privite la aportul statului roman, din 2001, de la retrocedarea Pelesului si Pelisorului, statul nu a mai investit in acestea cu mici exceptii. Așadar, in afara de cei 11000 € lunar platiti Casei Regale drept chirie si a salariilor angajatatilor, statul a dat o data 3,5 mil lei pentru transformarea unui siloz in depozit pt cele peste 45000 de obiecte expuse ocazional si pt atelietele de restaurare. A mai dat 1 mil de lei acum cativa ani pentru repararea teraselor exterioare care erau in stadiu terminal de degradare, si cam atat. Încasările statului insa nu sunt deloc de neglijat, profitul anual fiind estimat undeva la 200.000 de euro... Cam asa sta situatia... din pacate...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fredutza, iulian68, mihaelavoicu, RoxanaGRS, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062325954437256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1